Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οργισμένοι και αποφασισμένοι αγρότες περικυκλώνουν το Παρίσι απέναντι σε μια ολόκληρη “αρμάδα” με θωρακισμένα και “Αίαντες”

Πάνω από 25 σημεία απο­κλει­σμού σήμε­ρα με χιλιά­δες αγρό­τες _το Rungis _ Île-de-France (σσ. η περι­φέ­ρεια του Παρι­σού, η περιο­χή εκτός κέντρου) υπό επι­τή­ρη­ση και στο μάτι του κυκλώνα.
15.000 αστυ­νο­μι­κοί και ειδι­κές δυνά­μεις για να απο­τρέ­ψουν την κίνη­ση τρα­κτέρ ειδι­κά στο “Παρί­σι και τις μεγά­λες πόλεις”.
Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από τους αγρό­τες σήμε­ρα Τρί­τη χιλιά­δες δια­δη­λω­τές σε μεγά­λες εθνι­κές οδούς, έχουν παρα­λύ­σει την περιοχή.

Την πλα­τιά στή­ρι­ξή τους στον αγώ­να των Γάλ­λων αγρο­τών εκφρά­ζουν τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα στη χώρα, την ώρα που η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί απε­γνω­σμέ­να να στα­μα­τή­σει τις κινη­το­ποι­ή­σεις επι­στρα­τεύ­ο­ντας σχε­δόν 15.000 αστυ­νο­μι­κούς.

Στο όνο­μα της «τήρη­σης της τάξης και της ασφα­λεί­ας», η αστυ­νο­μία προ­χω­ρά σε αυστη­ρούς ελέγ­χους ώστε να απο­τρα­πεί ο απο­κλει­σμός της αγο­ράς τρο­φί­μων του Ραν­ζίς, η οποία είναι η μεγα­λύ­τε­ρη στην Ευρώπη.

Ωστό­σο, οι αγρό­τες δεν φαί­νο­νται να τρο­μο­κρα­τού­νται από τις μεθο­δεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης, ενώ χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι στην πορεία τους προς τη γαλ­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα τα τρα­κτέρ έγι­ναν δεκτά με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και επι­δο­κι­μα­σί­ες από οδη­γούς ταξί και απλό κόσμο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα αγρο­τι­κά συν­δι­κά­τα έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει σήμε­ρα συγκε­ντρώ­σεις με τρα­κτέρ για να μπλο­κά­ρουν οκτώ σημεία εισό­δου και εξό­δου από τη γαλ­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα, ενώ ανά­λο­γες εκδη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας των αγρο­τών έχουν ανα­κοι­νω­θεί και σε άλλες μεγά­λες γαλ­λι­κές πόλεις.

Κλι­μα­κώ­νουν τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους οι Γάλ­λοι αγρό­τες με απο­κλει­σμούς δρό­μων γύρω από μεγαλουπόλεις

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει τα “νέα μέτρα” αύριο: Η κινη­το­ποί­η­ση των αγρο­τών όπως παντού στην Ευρώ­πη και λίγες δωδε­κά­δες χιλιό­με­τρα από το Παρί­σι, σύμ­φω­να με τον κυβερ­νη­τι­κό site Sytadin σε του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους, ενώ από το βρά­δυ της Κυρια­κής, μια ολό­κλη­ρη “αρμά­δα” που περι­λάμ­βα­νε θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα και Αία­ντες της χωρο­φυ­λα­κής είχε ανα­πτυ­χθεί κοντά στη μεγα­λύ­τε­ρη αγο­ρά φρέ­σκων προ­ϊ­ό­ντων στον κόσμο, νότια του Παρι­σιού, σημεί­ω­σε η AFP.

Νέα μέτρα αύριο”: Ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος Emmanuel Macron έδω­σε ” οδη­γί­ες” για να “εγγυ­η­θεί ότι οι ελκυ­στή­ρες δεν θα κινη­θούν προς το Παρί­σι και στις μεγά­λες πόλεις, ενώ οι επι­κε­φα­λής των συν­δι­κά­των ανα­κοί­νω­σαν “πολιορ­κία” του Παρι­σιού, της FNSEA (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles η εθνι­κή ομο­σπον­δία των συν­δι­κά­των των εκμε­ταλ­λευ­τών αγρο­τών μια γαλ­λι­κή οργά­νω­ση-ομπρέ­λα που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νη με την εθνι­κή εκπρο­σώ­πη­ση 20.000 τοπι­κών γεωρ­γι­κών ενώ­σε­ων και 22 περι­φε­ρεια­κών ομο­σπον­διών) και της JA (νέοι αγρότες)

Ακό­μη και σύμ­φω­να με επί­ση­μες αστυ­νο­μι­κές πηγές, “περισ­σό­τε­ροι από 10–15.000 αγρό­τες κινη­το­ποι­ή­θη­καν ως το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας, με πάνω από 10.000 τρα­κτέρ (σσ. ενώ στη συνέ­χεια πολ­λα­πλα­σιά­στη­κε η συμ­με­το­χή επι­κε­ντρώ­νο­ντας να μπλο­κά­ρουν τους αυτο­κι­νη­τό­δρο­μους γύρω από το Παρίσι).

Στο μετα­ξύ σε κινη­το­ποι­ή­σεις προ­χω­ρούν και σε άλλες γαλ­λι­κές πόλεις — όπως η Μασ­σα­λία και το Μπορ­ντό ‑και οι οδη­γοί των ταξί, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τις τιμές των καυσίμων.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΙΣΙ:  Το σωμα­τείο «Rural Coordination» συνε­χί­ζει να παί­ζει το ποντί­κι με τη γάτα για να φτά­σει στο Παρί­σι, όπως φαί­νε­ται σε αυτό το βίντεο από τον πρό­ε­δρο της Haute-Vienne.

Πολλαπλασιάζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις 
σε Γερμανία και Ιταλία

Βδο­μά­δα ανα­σύ­ντα­ξης, συντο­νι­σμού και σχε­δια­σμού των επό­με­νων κινη­το­ποι­ή­σε­ων είναι αυτή που δια­νύ­ου­με και για τους Γερ­μα­νούς αγρό­τες, ενώ αγρο­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σημειώ­νο­νται κατά τόπους.

Εάν δεν υπάρ­ξει υπο­χώ­ρη­ση του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού στο θέμα της επι­δό­τη­σης του αγρο­τι­κού ντί­ζελ, θα συνε­χί­σουν τις δια­δη­λώ­σεις, σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Ένω­σης Γερ­μα­νών Αγροτών.

Ημέρα-«κλειδί» σύμ­φω­να με γερ­μα­νι­κές ιστο­σε­λί­δες αγρο­τών ανα­μέ­νε­ται να είναι η σημε­ρι­νή, κατά την οποία η γερ­μα­νι­κή Βου­λή καλεί­ται να εγκρί­νει τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2024.
Οι Ιτα­λοί αγρό­τες κινη­το­ποιού­νται, επί­σης, με αιτή­μα­τα όπως την ανα­θε­ώ­ρη­ση των τιμών χον­δρι­κής πώλη­σης, την απα­γό­ρευ­ση συν­θε­τι­κού κρέ­α­τος, φωτο­βολ­ταϊ­κών εγκα­τα­στά­σε­ων σε καλ­λιερ­γή­σι­μες εκτά­σεις και χρή­σης αλεύ­ρων από έντομα.

Περί­που 100 αγρό­τες δια­δή­λω­σαν την Τετάρ­τη πάνω στα τρα­κτέρ τους στην κεντρι­κή περι­φέ­ρεια Ούμπρια, στην περι­φέ­ρεια Αμπρού­τσο, οργα­νώ­θη­κε κινη­το­ποί­η­ση στην περιο­χή του Καζαλ­μπορ­ντί­νο, στην περιο­χή Όρτε δεκά­δες αγρό­τες με φορ­τη­γά και τρα­κτέρ δια­δή­λω­σαν σε μικρή από­στα­ση από τα διό­δια του αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου, δια­δή­λω­ση έγι­νε στη Λού­κα της Τοσκά­νης και στη Σικε­λία.

ΒΕΛΓΙΟ: Στους δρόμους βγήκαν οι αγρότες της Βαλονίας

Οι κινη­το­ποι­ή­σεις των αγρο­τι­κών συν­δι­κά­των έφτα­σαν στο Βέλ­γιο, με μια σει­ρά από δια­μαρ­τυ­ρί­ες που ξεκί­νη­σαν σήμε­ρα στις τέσ­σε­ρις γωνιές της περιο­χής της Βαλο­νί­ας.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Belga, αγρο­τι­κά σωμα­τεία έχουν απο­κλεί­σει με τρα­κτέρ τους δρό­μους στα σύνο­ρα του Βελ­γί­ου με τη Γαλ­λία, μετα­ξύ των πόλε­ων Ομπάνζ και Μον-Σαν-Μαρ­τίν. Στην επαρ­χία της Λιέ­γης έχει οργα­νω­θεί μια επι­χεί­ρη­ση με πομπή από τρα­κτέρ και οδο­φράγ­μα­τα που εμπο­δί­ζουν την πρό­σβα­ση στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο E42, ενώ κυκλο­φο­ρια­κά προ­βλή­μα­τα παρου­σιά­ζο­νται μετα­ξύ κάποιων πόλε­ων της επαρχίας.

Οι Βέλ­γοι αγρό­τες απαι­τούν να ληφθούν γρή­γο­ρα μέτρα για τη βελ­τί­ω­ση της ποιό­τη­τας της ζωής τους. Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα «Le Soir», η Ομο­σπον­δία Νέων Αγρο­τών (FJA) πήγε να συνα­ντή­σει τον υπουρ­γό Γεωρ­γί­ας, Ντα­βίντ Κλαρ­νι­βάλ, ζητώ­ντας να ακού­σουν οι πολι­τι­κοί τα αιτή­μα­τά τους και να ασκή­σουν πίε­ση σε ευρω­παϊ­κό επίπεδο.

Από τη φλα­μαν­δι­κή πλευ­ρά, η Algemeen Boerensyndicaat (Γενι­κή Ένω­ση Αγρο­τών) δεν έχει απο­κλεί­σει το ενδε­χό­με­νο να ανα­λά­βει δρά­ση την επό­με­νη εβδομάδα.

Ξεκλήρισμα

Στις λεγό­με­νες ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες, οι αγρό­τες αντι­προ­σω­πεύ­ουν πλέ­ον _αριθμητικά ένα ασή­μα­ντο μειο­ψη­φι­κό κλά­σμα του ενερ­γού πλη­θυ­σμού. Σύμ­φω­να με στα­τι­στι­κά στοι­χεία της Eurostat, το 2016, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση είχε περί­που 10,3 εκα­τομ­μύ­ρια γεωρ­γι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις για 445 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, στις οποί­ες εργά­ζο­νταν σε 156,7 εκα­τομ­μύ­ρια εκτά­ρια γης ή το 38,2% του συνό­λου. Περί­που το ήμι­συ της γεωρ­γι­κής γης στην ΕΕ αφο­ρού­σε μόλις τέσ­σε­ρις χώρες

      • Γαλ­λία (17,8% του συνό­λου της ΕΕ).
      • Ισπα­νία (14,8%);
      • Γερ­μα­νία (10,7%);
      • Πολω­νία (9,2%).

Στη δεκα­ε­τία του 1960, οι έξι ιδρυ­τι­κές χώρες της ΕΕ είχαν έξι εκα­τομ­μύ­ρια αγρό­τες, αλλά ο αριθ­μός αυτός έχει μειω­θεί περισ­σό­τε­ρο από το μισό από τότε. Σχε­δόν το ένα τρί­το (31,5% ή 3,9 εκα­τομ­μύ­ρια) όλων των εκμε­ταλ­λεύ­σε­ων στην ΕΕ ήταν στη Ρου­μα­νία. Τα τρία τέταρ­τα από αυτά ήταν αγρο­κτή­μα­τα μικρό­τε­ρης των 2 εκτα­ρί­ων. Όσον αφο­ρά την επι­φά­νεια ανά γεωρ­γι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, κατά μέσο όρο, ο ευρω­παί­ος αγρό­της κατέ­χει μόνο δώδε­κα εκτά­ρια γης και το 70% έχει έκτα­ση μικρό­τε­ρη από πέντε εκτά­ρια. Η τάση είναι προς τη γήραν­ση του πλη­θυ­σμού των αγρο­τών στην ΕΕ, λόγω κυρί­ως του ασή­μα­ντου, έως μηδε­νι­κού εισο­δή­μα­τος στις μικρές εκμεταλλεύσεις:

      • 30% των αγρο­τών είναι άνω των 65 ετών.
      • 24% είναι μετα­ξύ 55 και 64 ετών.
      • 23% είναι μετα­ξύ 45 και 54 ετών.
      • 17% είναι μετα­ξύ 35 και 44 ετών.
      • Μόλις 8% είναι κάτω των 35 ετών.

Η γεωρ­γία είναι κατά κύριο λόγο οικο­γε­νεια­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στην ΕΕ, διό­τι στο 77,8% των περι­πτώ­σε­ων, τα μέλη της οικο­γέ­νειας ανα­λαμ­βά­νουν τη φάρ­μα. Στη Γαλ­λία, οι απο­γρα­φές ανέ­φε­ραν 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια αγρό­τες το 1970 και 389.000 το 2020. Το 2020, το 60% των Γάλ­λων αγρο­τών είναι άνω των πενή­ντα ετών.

ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Σήμε­ρα η παν­θεσ­σα­λι­κή σύσκε­ψη συντο­νι­σμού των μπλό­κων στην Καρ­δί­τσα – Κλι­μα­κώ­νο­νται πανελ­λα­δι­κά τα μπλό­κα 🎥 _ΦΩΤΟ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο