Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο νέος κυκλώνας «Νέαρχος» στο Ν. Ιόνιο απειλεί Ν. Ιταλία και Μάλτα αλλά η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά

Περί­που 13 μήνες μετά το κατα­στρο­φι­κό πέρα­σμα του «Ιανού» από την Ελλά­δα, ένας νέος μεσο­γεια­κός κυκλώ­νας (Medicane), ο «Νέαρ­χος», σχη­μα­τί­στη­κε στο Νότιο Ιόνιο σήμε­ρα. Αυτή τη φορά όμως τα προ­γνω­στι­κά στοι­χεία του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών-meteo δεί­χνουν ότι η χώρα μας δεν θα επη­ρε­α­στεί σημαντικά.

Η Κρή­τη πιθα­νώς θα δεχτεί βρο­χο­πτώ­σεις τις επό­με­νες ημέ­ρες, όμως η Μάλ­τα και η Σικε­λία είναι αυτές που θα επη­ρε­α­στούν κυρί­ως από θυελ­λώ­δεις ανέ­μους, υψη­λό κυμα­τι­σμό στις ακτές και ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις. Ήδη, σύμ­φω­να με εικό­νες ευρω­παϊ­κού δορυ­φό­ρου, ο «Νέαρ­χος» το από­γευ­μα της Πέμ­πτης κινεί­το πολύ αργά βορειο­δυ­τι­κά προς τη Μάλ­τα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο Μεσο­γεια­κός Κυκλώ­νας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό που δημιουρ­γεί­ται στη Μεσό­γειο και απο­κτά χαρα­κτη­ρι­στι­κά των τρο­πι­κών κυκλώ­νων. Μερι­κά από αυτά τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά περι­λαμ­βά­νουν την απου­σία μετω­πι­κών επι­φα­νειών (ψυχρά και θερ­μά μέτω­πα), τη δημιουρ­γία «ματιού», την επι­κρά­τη­ση θυελ­λω­δών ανέ­μων και την εκδή­λω­ση ραγδαί­ων βρο­χο­πτώ­σε­ων κοντά στο κέντρο του βαρο­με­τρι­κού συστήματος.

Ο κρη­τι­κής κατα­γω­γής Νέαρ­χος — που έδω­σε το όνο­μα του στο νέο κυκλώ­να — υπήρ­ξε ο επι­κε­φα­λής του στό­λου του Μεγά­λου Αλε­ξάν­δρου κατά τη διάρ­κεια της εκστρα­τεί­ας του στην Ασία.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο