Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ριζοσπάστης αποκαλύπτει: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο

Άλλο ένα βήμα στην εμπλο­κή στον πόλε­μο κάνει η κυβέρ­νη­ση, ανα­λαμ­βά­νο­ντας ακό­μα πιο ενερ­γό ρόλο στην υλο­ποί­η­ση επι­κίν­δυ­νων ευρω­α­τλα­ντι­κών σχε­δια­σμών ενά­ντια στη Ρωσία, καθώς σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Ριζο­σπά­στη» δηλώ­νει πρό­θυ­μη να ανα­λά­βει την εκπαί­δευ­ση, εδώ, επί­λε­κτων Ουκρα­νών στρατιωτικών.

Θυμί­ζου­με ότι προ­χτές το Συμ­βού­λιο των υπουρ­γών Αμυ­νας της ΕΕ, που συνε­δρί­α­σε στις Βρυ­ξέλ­λες, απο­φά­σι­σε την έναρ­ξη της Απο­στο­λής Στρα­τιω­τι­κής Βοή­θειας στην Ουκρα­νία (European Union Military Assistance Mission Ukraine — EUMAM Ukraine).

Επι­σή­μως, στό­χος της είναι «να ενι­σχύ­σει τη στρα­τιω­τι­κή ικα­νό­τη­τα των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, για να τους επι­τρέ­ψει να υπε­ρα­σπι­στούν την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα και κυριαρ­χία της Ουκρα­νί­ας εντός των διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νων συνό­ρων της», άρα με ανα­κα­τά­λη­ψη εδαφών.

Παρα­πέ­ρα, η EUMAM Ukraine θα παρέ­χει «ατο­μι­κή, συλ­λο­γι­κή και εξει­δι­κευ­μέ­νη εκπαί­δευ­ση σε έως και 15.000 στε­λέ­χη των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων σε πολ­λές τοπο­θε­σί­ες στην επι­κρά­τεια των κρα­τών — μελών της ΕΕ».

Τι σημαί­νει αυτό στην πρά­ξη; Παρά­γο­ντες με τους οποί­ους μίλη­σε ο «Ριζο­σπά­στης» ανα­φέ­ρουν ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρ­χει έτοι­μο σχέ­διο να παρα­σχε­θεί εκπαί­δευ­ση σε Ουκρα­νούς κομά­ντο σε τρεις τοπο­θε­σί­ες εντός ελλη­νι­κής επικράτειας:

– Στο Κέντρο Εκπαί­δευ­σης Ειδι­κών Δυνά­με­ων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέρα­μο Αττι­κής, με βασι­κό «προ­τέ­ρη­μα» που πλα­σά­ρε­ται από την ντό­πια αστι­κή τάξη σε «εταί­ρους και συμ­μά­χους» το Πεδίο Βολής «Καν­δη­λί­ου». Ανα­και­νί­στη­κε πέρυ­σι, ώστε να προ­σο­μοιά­ζει με αστι­κό και ημια­στι­κό περι­βάλ­λον, και εστιά­ζει στην εφαρ­μο­γή τεχνι­κών και τακτι­κών μάχης μικρών κλι­μα­κί­ων. Συγκε­κρι­μέ­να, δημιουρ­γή­θη­καν Πεδία Βολής ελατ­τω­μέ­νης από­στα­σης, εγκα­τα­στά­σεις κατα­στρο­φών αστι­κού περι­βάλ­λο­ντος, εκκα­θά­ρι­σης οικο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος, συμπλέγ­μα­τος σηράγ­γων ανοι­χτού και κλει­στού τύπου και εκκα­θά­ρι­σης υπο­γεί­ων, καθώς και πύρ­γος Fast Rope και καταρρίχησης.

– Στο Κέντρο Εκπαί­δευ­σης Ανορ­θό­δο­ξου Πολέ­μου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντί­να Θεσ­σα­λο­νί­κης. Παρέ­χει εκπαί­δευ­ση σε αντι­κεί­με­να: Κατα­δρο­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και ανορ­θό­δο­ξου πολέ­μου. Ανα­γνω­ρί­σε­ως φίλιων εχθρού στο πεδίο της μάχης. Από­δρα­σης — δια­φυ­γής — επι­βί­ω­σης — αντί­στα­σης στην ανά­κρι­ση. Βολών μάχης ταχεί­ας αντί­δρα­σης. Ελεύ­θε­ρου σκο­πευ­τή — ειδι­κών απο­στο­λών. Παρο­χής α’ βοη­θειών στο πεδίο της μάχης. Σχε­δί­α­σης επι­χει­ρή­σε­ων. Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, μάλι­στα, υπάρ­χει υπο-σενά­ριο η «αξιο­ποί­η­ση» αυτή της Ρεντί­νας να συν­δυα­στεί με «επι­σκέ­ψεις» των Ουκρα­νών για εκπαί­δευ­ση και στη Νέα Σάντα Κιλ­κίς, όπου εδρεύ­ει η 71η Αερο­με­τα­φε­ρό­με­νη Ταξιαρχία.

– Στη Θεσ­σα­λία, όπου υπάρ­χει σει­ρά τέτοιων σχη­μα­τι­σμών και δομών, όπως η 32η Ταξιαρ­χία Πεζο­ναυ­τών στον Βόλο, με εκπαί­δευ­ση στα αντι­κεί­με­να πεζο­ναυ­τών και κατα­δρο­μών, το Κέντρο Εκπαί­δευ­σης Ορει­νού Αγώ­να Χιο­νο­δρό­μων (ΚΕΟΑΧ) στον Ολυ­μπο και η 1η Ταξιαρ­χία Αερο­πο­ρί­ας Στρα­τού στο Στε­φα­νο­βί­κειο. Ζώνες όπου ανα­πτύσ­σο­νται και Αμε­ρι­κα­νοί, για να δώσουν κι αυτοί τα «φώτα» τους. Θυμί­ζου­με ότι κάθε χρό­νο, ήδη από την επο­χή ΣΥΡΙΖΑ, προ­σγειώ­νο­νται στο Στε­φα­νο­βί­κειο Αμε­ρι­κα­νοί ελι­κο­πτε­ρά­δες, εκπαι­δευό­με­νοι επί μήνες με προ­σω­πι­κό ειδι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, ενώ ταυ­τό­χρο­να, ως συνέ­πεια της κατά­πτυ­στης νέας Συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις, οι Αμε­ρι­κα­νοί έχουν ανα­πτύ­ξει και λει­τουρ­γούν στη χώρα ένα εκτε­τα­μέ­νο πλέγ­μα logistics για την ταχύ­τε­ρη διεκ­πε­ραί­ω­ση δυνά­με­ών τους προς την Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, με κόμ­βο σε αυτό το πλέγ­μα και το Στρα­τό­πε­δο Γεωρ­γού­λα στον Βόλο (το χαρα­κτη­ρί­ζουν Logistics Support Area «Volos»).

Επι­πλέ­ον υπάρ­χει και η σκέ­ψη οι εκπαι­δευό­με­νοι Ουκρα­νοί να πάνε — υπό την επί­βλε­ψη των Αμε­ρι­κα­νών — στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, στο Στρα­τό­πε­δο Καν­δη­λά­πτη (οι ΗΠΑ του απο­δί­δουν τον χαρα­κτη­ρι­σμό Logistics Support Area «Αlex A») και στο Στρα­τό­πε­δο Γιαν­νού­λη (Logistics Support Area «Αlex Β»), ώστε να έρχο­νται κατευ­θεί­αν σε επα­φή και μια πρώ­τη εξοι­κεί­ω­ση με τα όπλα, μέσα και πυρο­μα­χι­κά που ξεφορ­τώ­νουν — τη μία καρα­βιά μετά την άλλη — οι Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κοί στον ακρι­τι­κό λιμέ­να και να εμπλέ­κο­νται άμε­σα με τη διεκ­πε­ραί­ω­ση του υλι­κού αυτού προς τη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, πρό­θυ­μη να «βοη­θή­σει» εμφα­νί­στη­κε στη Σύνο­δο των υπουρ­γών Αμυ­νας της ΕΕ και η Κύπρος, προ­σφέ­ρο­ντας εκπαί­δευ­ση σε απο­ναρ­κο­θε­τή­σεις, αντι­κεί­με­νο όπου η Εθνο­φρου­ρά έχει μεγά­λη εμπειρία.

Με νέα ορμή η συζήτηση για τα αντιαεροπορικά

Σε κάθε περί­πτω­ση, η «στή­ρι­ξη» αυτή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων προς το Κίε­βο συζη­τή­θη­κε και στο περι­θώ­ριο της επί­σκε­ψης, χθες, του πρέ­σβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τζέιμς Τσού­νις στο υπουρ­γείο Αμυ­νας, όπου φέρε­ται να συζή­τη­σε με την πολι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία τη συμ­με­το­χή της χώρας στο πρό­γραμ­μα αγο­ράς μαχη­τι­κών F‑35, την παρα­χώ­ρη­ση από την Αμε­ρι­κα­νι­κή Ακτο­φυ­λα­κή (US Coast Guard) περι­πο­λι­κών πλοί­ων κλά­σης «Island», ενώ δεν απο­κλειό­ταν οι Αμε­ρι­κα­νοί να προ­σπα­θή­σουν να μπουν, με κάποια πρό­τα­ση, «σφή­να» στα σχέ­δια για προ­μή­θεια νέων τεθω­ρα­κι­σμέ­νων για τον Στρα­τό Ξηράς, όπου μέχρι σήμε­ρα το προ­βά­δι­σμα έχουν οι Γερμανοί.

Στο μετα­ξύ, στο υπουρ­γείο αρμό­διοι παρά­γο­ντες ανα­μέ­νουν ότι θα συνε­χι­στούν και θα εντα­θούν οι πιέ­σεις για απο­στο­λή αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών μέσων στην Ουκρα­νία, με τη συζή­τη­ση να πιά­νει τα ρωσι­κού σχε­δια­σμού TORM‑1 και S‑300, συστή­μα­τα στα οποία είναι εξοι­κειω­μέ­νοι και οι Ουκρα­νοί, εξ ου και τα θέλουν.

Μετά δε το προ­χθε­σι­νό περι­στα­τι­κό, με θραύ­σμα­τα πυραύ­λων να πέφτουν σε πολω­νι­κό έδα­φος, δεν απο­κλεί­ε­ται — όπως ανα­φέ­ρουν οι ίδιοι παρά­γο­ντες — τα συστή­μα­τα αυτά να ζητη­θεί να στα­λούν στην Πολω­νία, «σε στή­ρι­ξη συμ­μά­χου, χώρας — μέλους του ΝΑΤΟ». Ανα­μέ­νε­ται με ενδια­φέ­ρον, άλλω­στε, επί­σκε­ψη του Ελλη­να υπουρ­γού Αμυ­νας στη Βαρ­σο­βία το επό­με­νο διά­στη­μα, κατό­πιν πρό­σκλη­σης του Πολω­νού ομο­λό­γου του, και τι θα συζη­τη­θεί εκεί, ενώ ταυ­τό­χρο­να, σε άλλη μια κίνη­ση με σημα­σία, λέγε­ται ότι η πολω­νι­κή πρε­σβεία διορ­γα­νώ­νει απο­στο­λή Ελλή­νων δημο­σιο­γρά­φων στη συνο­ριο­γραμ­μή με την Ουκρανία.

Ολα αυτά ενώ η κυβέρ­νη­ση ακό­μα ανα­μέ­νει 10 τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μάχης «Marder» που της …χρω­στά η Γερ­μα­νία. Θυμί­ζου­με ότι οι δυο κυβερ­νή­σεις είχαν συμ­φω­νή­σει η Ελλά­δα να στεί­λει στην Ουκρα­νία 40 ΤΟΜΑ σοβιε­τι­κού σχε­δια­σμού BMP‑1 και το Βερο­λί­νο να της τα αντι­κα­τα­στή­σει με 40 «Marder». Η Αθή­να έστει­λε ως πρώ­τη παρ­τί­δα 20 BMP‑1 στο Κίε­βο, αλλά σε αντι­κα­τά­στα­ση έχει λάβει προς το παρόν μόλις 10.

Στο μετα­ξύ χθες το από­γευ­μα ο υπουρ­γός Αμυ­νας Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος συμ­με­τεί­χε σε τηλε­διά­σκε­ψη της Ομά­δας Επα­φής για την Αμυ­να στην Ουκρα­νία, η οποία οργα­νώ­θη­κε με πρω­το­βου­λία του υπουρ­γού Αμυ­νας των ΗΠΑ Λόιντ Ωστιν, με συμ­με­το­χή υπουρ­γών, υφυ­πουρ­γών Αμυ­νας και υψη­λό­βαθ­μων αξιωματούχων.

Συζη­τή­θη­καν οι τρέ­χου­σες εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία, ενώ όπως τονί­ζε­ται «δόθη­κε ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στην παρο­χή αμυ­ντι­κού εξο­πλι­σμού, εκπαί­δευ­ση του στρα­τιω­τι­κού προ­σω­πι­κού των Ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων και στη συνερ­γα­σία μετα­ξύ των αμυ­ντι­κών βιο­μη­χα­νιών για κάλυ­ψη των εξο­πλι­στι­κών αναγκών».

Αλλω­στε ο ίδιος ο υπουρ­γός στην παρέμ­βα­σή του ανα­φέρ­θη­κε στην «ανθρω­πι­στι­κή και αμυ­ντι­κή βοή­θεια που έχει παρα­σχε­θεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρα­νία, όπως πυρο­μα­χι­κά 155 χλσ. και, προ­σφά­τως, τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μάχης BMP‑1» και δια­βε­βαί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα συνε­χί­σει την τέτοια υποστήριξη.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο