Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 200 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν έπειτα από τη δίκη-μαμούθ μελών της Ντράνγκετα

Πάνω από 200 κατη­γο­ρού­με­νοι κατα­δι­κά­στη­καν χθες Δευ­τέ­ρα να εκτί­σουν ποι­νές ως και 30 ετών κάθειρ­ξης έπει­τα από τη δίκη-μαμούθ μελών της Ντράν­γκε­τα, της ισχυ­ρό­τε­ρης μαφί­ας της ιτα­λι­κής χερσονήσου.

Από τους συνο­λι­κά 338 κατη­γο­ρού­με­νους που προ­σή­χθη­σαν ενώ­πιον κακουρ­γιο­δι­κεί­ου στη Λαμέ­τσια Τέρ­με (νότια), 207 κρί­θη­καν ένο­χοι και κατα­δι­κά­στη­καν, ενώ 131 απαλλάχθηκαν.

Η εισαγ­γε­λία είχε ζητή­σει αθροι­στι­κά να επι­βλη­θούν σχε­δόν 5.000 χρό­νια κάθειρ­ξης σε βάρος μαφιό­ζων και συνερ­γών τους, εργα­ζό­με­νων του λευ­κού κολά­ρου, δημό­σιων λει­τουρ­γών, τοπι­κών αιρε­τών, ακό­μη και υψη­λό­βαθ­μων αξιω­μα­τι­κών της αστυνομίας.

Οι κατα­δί­κες, τις οποί­ες ανέ­γνω­σε η δικά­στρια Μπρί­τζι­ντα Καβα­σί­νο, κυμάν­θη­καν από τους μερι­κούς μήνες φυλά­κι­σης ως τα τριά­ντα χρό­νια κάθειρ­ξης ‑αυτή η τελευ­ταία ποι­νή επι­βλή­θη­κε σε τέσ­σε­ρα πρό­σω­πα- και συνο­λι­κά φθά­νουν τα 2.150 χρό­νια κάθειρ­ξης για όλους τους κατη­γο­ρού­με­νους που κρί­θη­καν ένοχοι.

Σ’ έναν από τους γνω­στό­τε­ρους κατη­γο­ρού­με­νους, τον Τζαν­κάρ­λο Πιτέ­λι, δικη­γό­ρο, πρώ­ην βου­λευ­τή και γερου­σια­στή (Φόρ­τσα Ιτά­λια), 70 ετών, επι­βλή­θη­κε ποι­νή 11 χρό­νων κάθειρ­ξης, ενώ η εισαγ­γε­λία είχε ζητή­σει να του επι­βλη­θεί ποι­νή 17 χρό­νων κάθειρξης.

Με έδρα την Καλα­βρία, πάμ­φτω­χη περι­φέ­ρεια της νότιας Ιτα­λί­ας, η Ντράν­γκε­τα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται η πλου­σιό­τε­ρη και η ισχυ­ρό­τε­ρη από τις ιτα­λι­κές μαφίες.

Παρού­σα σε κάπου σαρά­ντα χώρες, ασκεί στον τόπο όπου δημιουρ­γή­θη­κε ασφυ­κτι­κό έλεγ­χο, διεισ­δύ­ο­ντας και δια­φθεί­ρο­ντας την δημό­σια διοί­κη­ση κι επι­βάλ­λο­ντας τον ατσά­λι­νο νόμο της στον πληθυσμό.

Από τον Ιανουά­ριο του 2021, τρεις δικα­στι­κοί άκου­σαν χιλιά­δες ώρες κατα­θέ­σε­ων μαρ­τύ­ρων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων περί­που πενή­ντα μετα­με­λη­μέ­νων μαφιό­ζων που μετα­τρά­πη­καν σε συνερ­γά­τες της δικαιο­σύ­νης, για τη δρά­ση της οικο­γέ­νειας Μαν­κού­ζο και συνερ­γα­τών της, ισχυ­ρής φατρί­ας της Ντράν­γκε­τα που ελέγ­χει την επαρ­χία Βίμπο Βαλέντσια.

«Εκκω­φα­ντι­κή σιωπή»

Η δίκη μεγέ­θους XXL, η οποία διε­ξή­χθη σε κατα­φύ­γιο υπό δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας στην πόλη Λαμέ­τσια Τέρ­με, χαρα­κτη­ρί­στη­κε η σημα­ντι­κό­τε­ρη κατά της μαφί­ας τα τελευ­ταία 30 και πλέ­ον χρόνια.

Οι κατη­γο­ρί­ες ήταν πολ­λές: σύστα­ση και συμ­μο­ρία, δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών, εκβί­α­ση, τοκο­γλυ­φία, νομι­μο­ποί­η­ση εσό­δων από εγκλη­μα­τι­κή δραστηριότητα…

Κατά την διάρ­κεια της δίκης, κατη­γο­ρού­με­νοι περιέ­γρα­ψαν με λεπτο­μέ­ρειες τη βίαιη δρά­ση της Ντράν­γκε­τα, την άσκη­ση της εξου­σί­ας της στον πλη­θυ­σμό, τους εκβια­σμούς, το στή­σι­μο δημό­σιων δια­γω­νι­σμών αλλά και εκλο­γών, τρό­πους εξα­σφά­λι­σης όπλων κ.ο.κ..

Απο­κά­λυ­ψαν μυστι­κά για κρυ­ψώ­νες όπλων σε νεκρο­τα­φεία, ασθε­νο­φό­ρα με τα οποία δια­κι­νού­νταν ναρ­κω­τι­κά, ακό­μη και για το πώς υπε­ξαι­ρεί­το νερό δήμου για την άρδευ­ση φυτειών μαριχουάνας.

Χθες το πρωί, κατά την έναρ­ξη της ακρο­α­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, επι­χει­ρη­μα­τί­ας, θύμα της μαφί­ας, πήγε, όπως κάθε εβδο­μά­δα από την έναρ­ξη της δίκης, να εκφρά­σει την υπο­στή­ρι­ξή του «σε αυτούς που μας βοη­θούν να απε­λευ­θε­ρω­θού­με, τους δικα­στές και εισαγγελείς».

Όμως ο 67χρονος Ρόκο Μαν­τζάρ­ντι είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πως τον θλί­βει η «εκκω­φα­ντι­κή σιω­πή» των ιτα­λι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης για τη δίκη αυτή και η απου­σία απλών πολι­τών όπως αυτός από τα έδρα­να του ακροατηρίου.

Πολυ­ε­θνι­κή του εγκλήματος

Όσοι υψώ­νουν το ανά­στη­μά τους στη μαφία δέχο­νται απει­λές, όταν δεν εξο­ντώ­νο­νται. Ανα­κα­λύ­πτουν στο κατώ­φλι τους νεκρά γατιά, κεφά­λια κατσι­κών, ή δελ­φι­νιών. Αυτο­κί­νη­τα πυρ­πο­λού­νται, βιτρί­νες κατα­στη­μά­των κατα­στρέ­φο­νται. Ορι­σμέ­νοι ξυλο­κο­πού­νται ή δέχο­νται πυρά. Άλλοι εξα­φα­νί­ζο­νται για πάντα.

Τεκ­μή­ριο της μετά­στα­σης της Ντράν­γκε­τα στην νόμι­μη οικο­νο­μία: διευ­θυ­ντές εται­ρειών, δήμαρ­χοι, δημό­σιοι λει­τουρ­γοί, ανά­με­σά τους ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας, κάθι­σαν στο εδώ­λιο των κατηγορουμένων.

Για πολύ και­ρό υπο­τι­μη­μέ­νη, η Ντράν­γκε­τα ανα­πτύ­χθη­κε δια­κρι­τι­κά, επί σει­ρά δεκα­ε­τιών, την ώρα που οι αρχές επι­κέ­ντρω­ναν όλες τους τις προ­σπά­θειες στην Κόζα Νόστρα, τη σικε­λι­κή μαφία που βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο κινη­μα­το­γρα­φι­κών ται­νιών όπως «Ο Νονός».

Η πρώ­τη δίκη-μαμούθ κατά της μαφί­ας είχε στό­χο ακρι­βώς αυτή της Σικε­λί­ας, έγι­νε στο Παλέρ­μο το 1986 και είχε απο­τέ­λε­σμα την κατα­δί­κη 338 μαφιόζων.

Σήμε­ρα, ειδι­κοί εκτι­μούν ότι η Ντράν­γκε­τα, η οποία απαρ­τί­ζε­ται από 150 περί­που καλα­βρέ­ζι­κες οικο­γέ­νειες, έχει ετή­σιο τζί­ρο κάπου 50 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ σε παγκό­σμια κλίμακα.

Με την βοή­θεια της Ιντερ­πόλ, η Ιτα­λία μπό­ρε­σε τα τελευ­ταία χρό­νια να σφί­ξει τον κλοιό γύρω από αυτό το εγκλη­μα­τι­κό δίκτυο, παρα­κι­νώ­ντας αστυ­νο­μί­ες στον κόσμο ολό­κλη­ρο να ταυ­το­ποι­ή­σουν δρα­στη­ριό­τη­τες της Ντράν­γκε­τα στο έδα­φός τους και να τις καταδιώξουν.

Παρά το εύρος της, η χθε­σι­νή δίκη δεν ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξει σε κρί­σι­μο βαθ­μό τις δρα­στη­ριό­τη­τές της Ντράν­γκε­τα, λένε ειδικοί.

«Δεν πιστεύω πως αρκεί μια αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση για να κατα­στρα­φεί η Ντράν­γκε­τα», έκρι­νε για παρά­δειγ­μα ο Αντό­νιο Νικά­ζο, σύμ­φω­να με τον οποίο οι προ­τε­ραιό­τη­τες είναι άλλες: η απα­σχό­λη­ση, η παι­δεία, η αλλα­γή νοο­τρο­πί­ας. «Αυτά έχου­με ανά­γκη για να πλή­ξου­με μια εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση», εξήγησε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο