Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο κωμικός Εντ Άσνερ

Ο Εντ Άσνερ, ο σπου­δαί­ος κωμι­κός που έγι­νε διε­θνώς γνω­στός ως «Λου Γκραντ» τις δεκα­ε­τί­ες του 1970 και ’80 και τιμή­θη­κε με επτά βρα­βεία Εμμι, πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 91 ετών, ανα­κοί­νω­σε η οικο­γέ­νειά του.

«Λυπού­μα­στε που ανα­κοι­νώ­νου­με ότι ο πολυα­γα­πη­μέ­νος πατριάρ­χης μας πέθα­νε ειρη­νι­κά σήμε­ρα το πρωί. Οι λέξεις δεν μπο­ρούν να περι­γρά­ψουν τη λύπη μας. Με ένα φιλί στο κεφά­λι – Καλη­νύ­χτα μπα­μπά, σ’ αγα­πά­με», έγρα­ψε η οικο­γε­νεια στο Twitter.

Ο Άσνερ, που ήταν γνω­στός για τις φιλε­λεύ­θε­ρες από­ψεις και υπήρ­ξε πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ηθο­ποιών τη δεκα­ε­τία του 1980, ειχε επι­κρί­νει την ανά­μι­ξη των ΗΠΑ σε χώρες της Κεντρι­κής Αμε­ρι­κής επί προ­ε­δρί­ας του Ρόναλντ Ρίγκαν – που είχε επί­σης υπάρ­ξει πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ηθοποιών.

Ο Εντ Άσνερ έγι­νε γνω­στός παί­ζο­ντας στην κωμι­κή σει­ρά Mary Tyler Moore από το 1970 μέχρι το 1977. Στη συνέ­χεια, ο χαρα­κτή­ρας που έπαι­ζε, ο Λου Γκραντ, απέ­κτη­σε το δικό του σόου, για μια πεντα­ε­τία όμως αυτή τη φορά η σει­ρά ήταν δρα­μα­τι­κή και όχι κωμωδία.

Αργό­τε­ρα δάνει­σε τη φωνή του σε πολ­λές σει­ρές κινου­μέ­νων σχε­δί­ων και σε ται­νί­ες. Συνο­λι­κά προ­τά­θη­κε για βρα­βείο Εμμι 20 φορές στην καριέ­ρα του και το κέρ­δι­σε 7 – περισ­σό­τε­ρες από οποιον­δή­πο­τε άλλον άνδρα ηθοποιό.

Παρέ­μει­νε ενερ­γός μέχρι και τα 90 του, κάνο­ντας εμφα­νί­σεις σε σει­ρές όπως οι Dead to Me και Cobra Kai.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο