Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης

Πέθα­νε, σε ηλι­κία 82 ετών, από ανα­κο­πή καρ­διάς ο γνω­στός σκη­νο­θέ­της και αδερ­φός της Αλί­κης Βου­γιου­κλά­κη, Τάκης Βουγιουκλάκης.

Ο Τάκης Βου­γιου­κλά­κης γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να στις 6 Μαρ­τί­ου 1939. Γονείς του ήταν ο πρώ­ην νομάρ­χης Αρκα­δί­ας, νομι­κός Ιωάν­νης Βου­γιου­κλά­κης και η Αιμι­λία Κουμουνδούρου.

Στα πρώ­τα επαγ­γελ­μα­τι­κά βήμα­τά του εργά­στη­κε ως βοη­θός δίπλα σε Έλλη­νες και ξένους σκη­νο­θέ­τες και στη συνέ­χεια ασχο­λή­θη­κε με τη διεύ­θυν­ση Παρα­γω­γής στις εται­ρεί­ες Δαμα­σκη­νός-Μιχαη­λί­δης και Φίνος Φιλμ, τη «χρυ­σή περί­ο­δο» του ελλη­νι­κού κινηματογράφου.

Το 1963 δρα­στη­ριο­ποιεί­ται σκη­νο­θε­τι­κά καταρ­χήν στο ραδιό­φω­νο, σκη­νο­θε­τώ­ντας περισ­σό­τε­ρα από 40 θεα­τρι­κά έργα και από το 1969 στην τηλε­ό­ρα­ση όπου σκη­νο­θε­τεί σίριαλ, σόου και εορ­τα­στι­κά προ­γράμ­μα­τα. Το 1970 ξεκι­νά την κινη­μα­το­γρα­φι­κή σκη­νο­θε­τι­κή καριέ­ρα του. Το 1975 απο­φα­σί­ζει να ασχο­λη­θεί και επι­χει­ρη­μα­τι­κά με το θέα­μα, ιδρύ­ο­ντας στην Αθή­να εται­ρεία παρα­γω­γής ται­νιών, θεα­τρι­κών παρα­γω­γών και τηλε­ο­πτι­κών προγραμμάτων.

Το επό­με­νο καλ­λι­τε­χνι­κό βήμα του είναι το 1976, όταν κατα­πιά­νε­ται με τη θεα­τρι­κή σκη­νο­θε­σία, ανε­βά­ζο­ντας συνο­λι­κά 52 θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, ενώ τη δεκα­ε­τία του ’80 σκη­νο­θε­τεί αρκε­τές ται­νί­ες βίντεο.

Επί­σης, διε­τέ­λε­σε γενι­κός διευ­θυ­ντής της εται­ρεί­ας παρα­γω­γής τηλε­ο­πτι­κών προ­γραμ­μά­των Αστήρ TV, μέλος του ΔΣ του Κρα­τι­κού Οργα­νι­σμού «Άρμα Θέσπι­δος» (Κρα­τι­κή Θεα­τρι­κή Σκη­νή) και επί τρία χρό­νια γενι­κός και καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής, αντι­πρό­ε­δρος της Εται­ρεί­ας Ελλή­νων Σκη­νο­θε­τών, μέλος της γνω­μο­δο­τι­κής επι­τρο­πής καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λεί­ων (ΜΕ) του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, μέλος της Επι­τρο­πής βρά­βευ­σης θεα­τρι­κών κει­μέ­νων-δόκι­μων συγ­γρα­φέ­ων του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού, σύμ­βου­λος στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό ΑΝΤ1. Επί σει­ρά ετών ήταν μέλος της Κρι­τι­κής Επι­τρο­πής του Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ διε­τέ­λε­σε και γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Συλ­λο­γι­κής Δια­χεί­ρι­σης Δημιουρ­γών Θεα­τρι­κών και Οπτι­κο­α­κου­στι­κών Έργων — «Αθη­νά».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο