Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ: Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι

Bernard-Marie Koltes

ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΜΠΩΝ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΙ

Dans la solitude des champs de coton

Σκη­νο­θε­σία:

Κώστας Ζάπας

Μετά­φρα­ση:

Δημή­τρης Δημητριάδης

Μετά­φρα­ση: Δημή­τρης Δημητριάδης

Σκη­νι­κά – κοστού­μια: Μαρία Καρα­θά­νου

Φωτι­σμοί: Μιχά­λης Μπούρης

Βοη­θός παρα­γω­γής: Ελλη Τσι­τσι­πά

Sound design: Ηλί­ας Φλάμμος

Φωτο­γρα­φί­ες: Στέ­φα­νος Κοσμίδης 

Σχε­δια­σμός αφί­σας: Βασί­λης Τίκος 

Επι­κοι­νω­νία: Σοφία Αδα­μί­δου

Πρεμιέ­ρα, για το αρι­στουρ­γη­μα­τι­κό θεα­τρι­κό έργο «Στη μονα­ξιά των κάμπων με βαμ­βά­κι» του Γάλ­λου συγ­γρα­φέα Μπερ­νάρ-Μαρί Κολ­τές, στις 8 Οκτω­βρί­ου, στον Τεχνο­χώ­ρο Cartel, στις 9 μμ.

Πρό­κει­ται για ένα από τα πιο σημα­ντι­κά διε­θνώς θεα­τρι­κά έργα του Κολ­τές, o οποί­ος ανα­νέ­ω­σε όσο κανείς το σύγ­χρο­νο Γαλ­λι­κό και διε­θνές θέατρο.

Ο σκη­νο­θέ­της Κώστας Ζάπας σημειώνει:

«Ένας Πελά­της κι ένας Ντί­λερ. Μια συναλ­λα­γή. Δύο άντρες. Δύο πολε­μι­στές. Δύο σύμ­βο­λα ενός κόσμου πριν την έλευ­ση του πολι­τι­σμού, όπου επι­κρα­τού­σαν τα ένστι­κτα. Αλλά κι ενός μετα-πολι­τι­σμού που έρχε­ται και είναι το ίδιο ακραί­ος, ενστι­κτώ­δης, ακα­ριαί­ος. Δύο αρχέ­γο­νοι άνθρω­ποι που όμως καθρε­φτί­ζουν την σύγ­χρο­νη κοι­νω­νία όσο κανείς.»

Ερμη­νεύ­ουν: ο Δημή­τρης Γεωρ­γα­λάς, πρω­τα­γω­νι­στής του Πατρίς Λεκόντ στην ται­νία «Το κορί­τσι στην γέφυ­ρα» με τους Βανέ­σα Παρα­ντί και Ντά­νιελ Οτέιγ και ο νεα­ρός ηθο­ποιός Θάνος Κώτσης.

Η παρά­στα­ση είναι μια συμπα­ρα­γω­γή του κινη­μα­το­γρα­φι­κού παρα­γω­γού Γρη­γό­ρη Αθα­να­σί­ου της Minus Pictures Films και της Ομά­δας Cartel.

Ο Bernard-Marie Koltes, είναι ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους και ευρέ­ως παιγ­μέ­νους γάλ­λους θεα­τρι­κούς συγ­γρα­φείς. Ανα­δύ­θη­κε αμέ­σως ως η πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κή και δρα­μα­τι­κή φωνή που ανα­νέ­ω­σε το γαλ­λι­κό και το διε­θνές θέατρο.Ο Μπερ­νάρ-Μαρί Κολ­τές, γεν­νη­μέ­νος σε μια μεσο­α­στι­κή οικο­γέ­νεια στο Μετζ το 1948, ανα­κα­λύ­πτει για πρώ­τη φορά τη μαγεία του θεά­τρου στα 20 χρό­νια του, συγκλο­νι­σμέ­νος από την ερμη­νεία της ηθο­ποιού Μαρί Καζα­ρές στη Μήδεια. Τα έργα του Κολ­τές είναι από τα πλέ­ον γνω­στά και ο ίδιος βρί­σκε­ται ανά­με­σα στους πιο δημο­φι­λείς θεα­τρι­κούς συγ­γρα­φείς του κόσμου, έχο­ντας δει όλα τα δημιουρ­γή­μα­τά του να ανε­βαί­νουν επί σκη­νής. Πέθα­νε το 1989 στο Παρίσι.

Ο σκη­νο­θέ­της Κώστας Ζάπας

Η ται­νία του «Μικρές ελευ­θε­ρί­ες» χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από την εται­ρία παρα­γω­γής του Λαρς φον Τριερ ZENTROPA. Χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως «ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους σύγ­χρο­νους διε­θνείς σκη­νο­θέ­τες του σινε­μά του δημιουρ­γού» (Cineuropa), o Guardian τον θεω­ρεί ως «έναν από τους πρω­τα­γω­νι­στές της ελλη­νι­κής νέας κινη­μα­το­γρα­φι­κής γενιάς», η γαλ­λι­κή L’Humanite ανα­φέ­ρει τον Κώστα Ζάπα ως «την ελλη­νι­κή εξαί­ρε­ση» και η λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Pagina/12 τον χαρα­κτή­ρι­σε ως «την πιο εκρη­κτι­κή φλέ­βα το εξαί­ρε­του νέου ελλη­νι­κού κινη­μα­το­γρα­φι­κού κύματος».

«Ο Κώστας Ζάπας, φέρ­νει αντι­μέ­τω­πη την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία με τις πραγ­μα­τι­κά εφιαλ­τι­κές της πρά­ξεις — τις πρά­ξεις που κανέ­νας δεν τολ­μά να ανα­φέ­ρει», όπως σημειώ­νε­ται στην μονο­γρα­φία των εκδό­σε­ων I.B.Tauris, Realism in Greek cinema. Ενώ για το έγκρι­το αμε­ρι­κα­νι­κό Cinema Journal το έργο του Κώστα Ζάπα συγκρί­νε­ται με το έργο των Antonin Artaud και Jonas Mekas. Σε μια εκ βαθέ­ων ανά­λυ­ση του διε­θνή τύπου η ται­νία «Η Ανταρ­σία της Κόκ­κι­νης Μαρί­ας» συγκρί­νε­ται τιμη­τι­κά με το έργο των Jack Smith, Russ Meyer, John Waters, Andy Warhol καθώς και του Gregg Αρά­κι. Το 53ο TIFF παρου­σί­α­σε ένα αφιέ­ρω­μα στον Κώστα Ζάπα, προ­βάλ­λο­ντας όλες τις ται­νί­ες του. Οι ται­νί­ες του έχουν παρου­σια­στεί σε διε­θνή κινη­μα­το­γρα­φι­κά φεστι­βάλ με εξαι­ρε­τι­κές κρι­τι­κές και έχουν δια­νε­μη­θεί εκτός Ελλά­δας. Έχει επί­σης δημο­σιεύ­σει δύο μυθι­στο­ρή­μα­τα, “Μπλε Καρ­διά” (Εκδό­σεις Κέδρος, 2001) και “Φραν­κεν­στάιν REC” (Εκδό­σεις Καστα­νιώ­τη, 2014).

Παρα­στά­σεις: Κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη στις 9 μμ

Διάρ­κεια: 75΄

Τιμές εισι­τη­ρί­ων:

12 ευρώ γενι­κή είσο­δος, 8 ευρώ μειω­μέ­νο, 5 ευρώ για ανέργους.

Προ­πώ­λη­ση: www.viva.gr

Τόπος: Τεχνο­χώ­ρος Cartel (Μικέ­λη 4 & Αγ. Άννης Βοτα­νι­κός ‑Στά­ση μετρό Ελαιώ­νας- τηλ. 693 989 8258)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο