Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παριστάνουν τους … ατσαλάκωτους

Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ προ­σθέ­τουν νέα επει­σό­δια σε μια προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη πορεία, την οποία διέ­νυ­σαν όλοι μαζί: Αυτοί που σήμε­ρα απο­τε­λούν τη νέα ηγε­τι­κή ομά­δα, αλλά και όσα από τα στε­λέ­χη της «πρώ­της γραμ­μής» εμφα­νί­ζο­νται τώρα ως «δια­φω­νού­ντες» με τη νέα ηγε­σία, καταγ­γέλ­λο­ντάς την για «εκφυ­λι­σμό», για «δεξιά — νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη» στρο­φή και για …αλλοί­ω­ση των «αρι­στε­ρών» χαρα­κτη­ρι­στι­κών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στε­λέ­χη αυτά εμφα­νί­ζο­νται να υπε­ρα­σπί­ζο­νται τις «ιδρυ­τι­κές αρχές» του ΣΥΡΙΖΑ και τα επι­τεύγ­μα­τα της κυβερ­νη­τι­κής του θητεί­ας, στην οποία άλλω­στε υπήρ­ξαν όλοι τους κορυ­φαί­οι υπουρ­γοί. Και δεν υπάρ­χει καλύ­τε­ρο παρά­δειγ­μα απ’ αυτό για να επι­βε­βαιώ­σει κανείς ότι όσα λένε σήμε­ρα ο Κασ­σε­λά­κης και η νέα ηγε­σία τα έχουν εφαρ­μό­σει όλοι μαζί ως …αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, παίρ­νο­ντας βέβαια τη σκυ­τά­λη από τις προη­γού­με­νες μνη­μο­νια­κές κυβερ­νή­σεις των ΝΔ — ΠΑΣΟΚ, το έργο των οποί­ων συνέ­χι­σαν με μεγά­λη συνέ­πεια, σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού, στη δεδο­μέ­νη τότε οικο­νο­μι­κή και γεω­πο­λι­τι­κή συγκυ­ρία. Την ίδια πολι­τι­κή υπε­ρα­σπί­στη­καν και ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στη συνέ­χεια, απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Ο Ευ. Τσα­κα­λώ­τος ήταν «τσά­ρος της οικο­νο­μί­ας» όταν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ επέ­βαλ­λε με πυγ­μή σκλη­ρή δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, μνη­μό­νιο στον λαό, εφάρ­μο­ζε όλες τις μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις, τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα και το περι­βό­η­το «δημο­σιο­νο­μι­κό μαξι­λά­ρι». Οταν οι φόροι εκτο­ξεύ­ο­νταν, με τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά ακό­μα και σήμε­ρα να πλη­ρώ­νουν αυτήν την πολι­τι­κή, που τη συνε­χί­ζει από το 2019 η ΝΔ και τη στη­ρί­ζει ο Κασσελάκης.

Ο Δ. Βίτσας ήταν ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Αμυ­νας όταν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ παζά­ρευε και συμ­φω­νού­σε με τις ΗΠΑ την κατά­πτυ­στη Συμ­φω­νία για τις Βάσεις. Οταν η Ελλά­δα μετα­τρε­πό­ταν σε απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση και εμπλε­κό­ταν ακό­μα πιο βαθιά στους επι­κίν­δυ­νους για τον λαό ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμβά­θυ­νε τη «στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία» με το Ισρα­ήλ υπό την επο­πτεία των ΗΠΑ, παρα­δί­δο­ντας «έτοι­μη δου­λειά» στην επό­με­νη της ΝΔ. Οταν προ­ή­χθη σε σημαιο­φό­ρο των ευρω­α­τλα­ντι­κών διευ­θε­τή­σε­ων στην περιο­χή με την ΝΑΤΟι­κή Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, πολι­τι­κή που συνε­χί­ζει και ενι­σχύ­ει από το 2019 η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και την οποία υπο­στη­ρί­ζει με πάθος ο Κασσελάκης.

Ο Ν. Φίλης ήταν υπουρ­γός Παι­δεί­ας, όταν η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ υπη­ρε­τού­σε την περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Εκπαί­δευ­σης. Είναι αυτός που η Κερα­μέ­ως συνε­χά­ρη επει­δή με δικό του νόμο «για πρώ­τη φορά στην Ιστο­ρία από­φοι­τοι κολε­γί­ων μπο­ρούν να μπουν στο ελλη­νι­κό δημό­σιο εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα», όπως προ­βλε­πό­ταν από ευρω­παϊ­κή Οδη­γία, την οποία ενσω­μά­τω­σε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μαζί με πολ­λά ακό­μα μέτρα στην Εκπαί­δευ­ση, που κάνουν την πολι­τι­κή του ως κυβέρ­νη­σης ίδια κι απα­ράλ­λα­χτη με αυτή της ΝΔ στα βασι­κά σημεία. Αυτήν την πολι­τι­κή υπε­ρα­σπί­ζε­ται σήμε­ρα και ο Κασσελάκης.

Ο Π. Σκουρ­λέ­της υπήρ­ξε υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών και υπουρ­γός Εργα­σί­ας στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτές τις θέσεις συνέ­βα­λε στην παρα­πλά­νη­ση και στην κοροϊ­δία του λαού ότι μπο­ρεί μια κυβέρ­νη­ση να συμ­βι­βά­σει τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου και τη λαϊ­κή ευη­με­ρία, υπο­σχό­με­νος κατάρ­γη­ση των αντερ­γα­τι­κών μνη­μο­νια­κών νόμων, τους οποί­ους όμως η κυβέρ­νη­σή του επέ­κτει­νε και θωρά­κι­σε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο! Ο ίδιος εξάλ­λου δήλω­νε με περη­φά­νια ότι «οι ξένοι επεν­δυ­τές είναι καλο­δε­χού­με­νοι, η χώρα μας προ­σφέ­ρει αρκε­τές ευκαι­ρί­ες στην παρού­σα συγκυ­ρία». Ο,τι λέει και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση, πανη­γυ­ρί­ζο­ντας για την «επεν­δυ­τι­κή βαθμίδα».

Υπάρ­χει όμως και συνέ­χεια: Οι πρώ­ην υπουρ­γοί υπήρ­ξαν κορυ­φαία στε­λέ­χη από το 2019 μέχρι σήμε­ρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντι­πο­λί­τευ­ση. Και τι έκα­ναν; Ψήφι­ζαν το 50% των νομο­σχε­δί­ων της ΝΔ και στή­ρι­ξαν με αστεί­ους «αστε­ρί­σκους» το σύνο­λο του ευρω­α­τλα­ντι­κού σχε­δια­σμού που μετα­τρέ­πει τη χώρα σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ. Ακό­μα και στη νέα Βου­λή — αν και οι περισ­σό­τε­ροι δεν έχουν επα­νε­κλε­γεί — ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφί­σει σε τρεις μήνες τα 178 από τα 381 άρθρα των 14 νομο­σχε­δί­ων που έχει φέρει η ΝΔ!

Ενδει­κτι­κά και για να μην ξεχνιό­μα­στε, «πλειο­ψη­φί­ες» και «μειο­ψη­φί­ες» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφί­σει μαζί με τη ΝΔ τη μονι­μο­ποί­η­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στην Ενέρ­γεια, που εκτι­νάσ­σουν τους λογα­ρια­σμούς των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και ΝΑΤΟ­ποί­η­ση των Ναυ­πη­γεί­ων Ελευ­σί­νας, τη μαζι­κή αύξη­ση απο­στο­λής όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς το καθε­στώς Ζελέν­σκι και πολ­λά ακό­μα. Για να μην ανα­τρέ­ξου­με στην περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, όταν ο κόσμος πέθαι­νε έξω από τις ΜΕΘ και ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» πρό­τει­νε ακό­μα και υπουρ­γό Υγεί­ας κοι­νής απο­δο­χής με τη ΝΔ… Για τέτοια κοροϊ­δία μιλάμε.

Πάει πολύ λοι­πόν όλοι αυτοί να καμώ­νο­νται τους …ανή­ξε­ρους και να προ­σπα­θούν τώρα να δια­χω­ρι­στούν από τον «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο» — όπως οι ίδιοι τον απο­κα­λούν — ΣΥΡΙΖΑ, χρε­ώ­νο­ντας τον «εκφυ­λι­σμό» στη νέα ηγε­σία. Στό­χος τους είναι να ανα­νε­ώ­σουν τις αυτα­πά­τες σε έναν κόσμο αρι­στε­ρό, που δεν έχα­σε την επα­φή του με το κίνη­μα και παρα­κο­λου­θεί με μεγά­λο προ­βλη­μα­τι­σμό και δυσα­ρέ­σκεια τις εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον απο­κό­ψουν από την προ­ο­πτι­κή να βγά­λει ουσια­στι­κά συμπε­ρά­σμα­τα για τον δια­χρο­νι­κό ρόλο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας και να της γυρί­σει ορι­στι­κά την πλάτη.

Είναι άλλω­στε δεδο­μέ­νο ότι το σύστη­μα έχει ανά­γκη και από τις …αρι­στε­ρές «φράν­τζες» της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, για να εγκλω­βί­ζει τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια και να βάζει ανά­χω­μα στη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­ση ευρύ­τε­ρων λαϊ­κών δυνά­με­ων, στην προ­ο­πτι­κή αυτές να συνα­ντη­θούν με το πραγ­μα­τι­κά ανα­τρε­πτι­κό, την πάλη ενά­ντια στον καπι­τα­λι­σμό και σε οποια­δή­πο­τε μορ­φή δια­χεί­ρι­σής του. Σε όλους αυτούς απευ­θύ­νε­ται το ΚΚΕ και τους καλεί σε συμπό­ρευ­ση. Να μην κυλή­σουν σε ένα νέο πισω­γύ­ρι­σμα, είτε δεί­χνο­ντας ανο­χή στη «νέα φορε­σιά» του ΣΥΡΙΖΑ είτε στοι­χι­ζό­με­νοι πίσω απ’ αυτούς που προ­σπα­θούν να τον ξανα­ντύ­σουν με αρι­στε­ρούς «μαν­δύ­ες».

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο