Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού ‘σαι ακόμα

Φτω­χό­τε­ροι κατά 22,5% είναι οι Ελλη­νες σε σχέ­ση με το 2009, σύμ­φω­να με την ΕΚΤ, ενώ «στα­θε­ρά» και αυξα­νό­με­να το πλου­σιό­τε­ρο 5% έχει στα χέρια του πάνω από το 1/3 του πλού­του και το φτω­χό­τε­ρο 50% μόλις το 10%.

Οι δεί­κτες αυτοί, βέβαια, απο­τυ­πώ­νουν μια πτυ­χή μόνο των ταξι­κών ανι­σο­τή­των και του «χάους» που διαρ­κώς μεγα­λώ­νει ανά­με­σα στις ανά­γκες των πολ­λών και τον πλού­το που συσ­σω­ρεύ­ουν οι λίγοι.

Αν κάτι προ­κύ­πτει πάντως ως συμπέ­ρα­σμα, είναι ότι «έπια­σαν τόπο» τα μνη­μό­νια, τα εκα­το­ντά­δες αντερ­γα­τι­κά μέτρα, το πάγω­μα των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων, οι «υπο­κα­τώ­τα­τοι» μισθοί και οι νόμοι Βρού­τση — Αχτσιό­γλου, οι πλει­στη­ρια­σμοί και τα ξεσπι­τώ­μα­τα, για να θωρα­κι­στούν τα κέρ­δη μιας χού­φτας ομί­λων.

Ενδια­φέ­ρον όμως έχει και το εξής στοι­χείο: Τώρα που η κυβέρ­νη­ση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ λένε με μια φωνή πως μετά την …προ­σω­ρι­νή «ανω­μα­λία», «ήρθε η ώρα να γίνου­με Ευρώ­πη», οι ταξι­κές ανι­σό­τη­τες στην ΕΕ γίνο­νται ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες, με το πλου­σιό­τε­ρο 5% να κατέ­χει το 41,5% του πλού­του και το φτω­χό­τε­ρο 50% μόλις το 5%! Σα να λέμε δηλα­δή «και πού ‘σαι ακό­μα», όσο κλι­μα­κώ­νε­ται η αντι­λαϊ­κή σκυ­τα­λο­δρο­μία στις πλά­τες του λαού.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο