Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου — Γεγονότα και Πρόσωπα

🗓️  Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1322 Ο Σκο­τσέ­ζος πολέ­μαρ­χος, Ροβέρ­τος Μπρους, νικά το βασι­λιά των Άγγλων, Εδουάρ­δο Β΄, στη Μάχη του Μπάι­λαντ και ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της Σκωτίας.

1862 Το απο­με­σή­με­ρο ο αθη­ναϊ­κός λαός συγκε­ντρώ­νε­ται στην Πλα­τεία Όθω­νος για να πανη­γυ­ρί­σει την έξω­ση του Όθωνα.

Έξωση Όθωνα

Μετά τη δοξο­λο­γία, ο πρό­ε­δρος της Προ­σω­ρι­νής Κυβερ­νή­σε­ως, Δημή­τριος Βούλ­γα­ρης, απευ­θύ­νε­ται προς το συγκε­ντρω­μέ­νο πλή­θος. Ανά­με­σα στα άλλα ακού­γο­νται και τα εξής: «Ας ορκι­σθώ­μεν επί της Πλα­τεί­ας ταύ­της, της λαβού­σης ήδη το ωραί­ον της Ομο­νοί­ας όνο­μα, και ας είπη έκα­στος εξ ημών: Ορκί­ζο­μαι πίστιν εις την πατρί­δα και υπα­κο­ήν εις τας εθνι­κάς απο­φά­σεις».

1852 Γεν­νή­θη­κε ο Δημή­τριος Καμπού­ρο­γλου, Έλλη­νας ιστο­ριο­δί­φης και λογο­τέ­χνης. (Θαν. 21/2/1942)

1863 Ο Σου­η­δός χημι­κός, Άλφρεντ Νόμπελ, πατε­ντά­ρει την παρα­σκευή της νιτρο­γλυ­κε­ρί­νης που είχε εφευ­ρε­θεί 16 χρό­νια πριν από τον χημι­κό Ασκά­νιο Σομπρέ­ρο στο Πανε­πι­στή­μιο του Τορί­νο. Από την εφεύ­ρε­σή του αυτή θα κερ­δί­σει πολ­λά χρή­μα­τα, ικα­νά για να συντη­ρούν μέχρι σήμε­ρα το Ίδρυ­μα Νόμπελ, που απο­νέ­μει τα ομώ­νυ­μα βραβεία.

1890 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός στρα­τη­γός και 34ος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ, γνω­στός για το περί­φη­μο «δόγ­μα» του (1957), που ο Καρα­μαν­λής συνε­χί­ζο­ντας με συνέ­πεια την πολι­τι­κή εξυ­πη­ρέ­τη­σης των συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης, το υιοθέτησε. 
Η ΚΕ του ΚΚΕ, με ανα­κοί­νω­σή της το καταγ­γέλ­λει σαν «ακό­μα ένα βήμα προς την υπο­τα­γή της χώρας στον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, την απε­μπό­λη­ση των γενι­κό­τε­ρων εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων και της κυπρια­κής υπό­θε­σης», επι­ση­μαί­νο­ντας τους μεγά­λους κιν­δύ­νους από την επι­βο­λή του, τονί­ζο­ντας πως, για να αντι­με­τω­πι­στούν, ένας τρό­πος υπάρ­χει: «ενό­τη­τα και άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση όλων των λαϊ­κών δυνά­με­ων».

1912 Μετά από τρι­ή­με­ρες μάχες με τους Τούρ­κους ο ελλη­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει τη Φιλιπ­πιά­δα, στην Άρτα.

…. Την ίδια μέρα, στο Μιλ­γουό­κι των ΗΠΑ, ο υπο­ψή­φιος για την προ­ε­δρία των ΗΠΑ, Τίο­ντορ Ρού­σβελτ, τραυ­μα­τί­ζε­ται από σφαί­ρα, σε μια απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του. Παρά τον τραυ­μα­τι­σμό του, συνε­χί­ζει την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ομι­λία του.

1914 Ελλη­νι­κό στρα­τιω­τι­κό τμή­μα, κατ’ εντο­λή της Αντάντ, εισέρ­χε­ται στη βόρειο Ήπει­ρο για να επι­βάλ­λει την τάξη, καθώς στην Αλβα­νία επι­κρα­τεί χάος.

1916 Οι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί του Λαρι­σαϊ­κού πραγ­μα­το­ποιούν μεγά­λη και πετυ­χη­μέ­νη απεργία.

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Άγγλος ηθο­ποιός, Ρότζερ Μουρ

1933 Η Γερ­μα­νία απο­χω­ρεί από την Κοι­νω­νία των Εθνών (όχι τυχαία την ίδια περί­ο­δο απο­χώ­ρη­σε και η Ιαπω­νία) αναγγέλλ0ντας την απο­χώ­ρη­σή της και από τη διά­σκε­ψη για τον αφο­πλι­σμό δηλώ­νο­ντας πως δε θα λάβει πια μέρος σε συνο­μι­λί­ες σχε­τι­κά με το θέμα αυτό. Στη συνέ­χεια μπαί­νει σε εφαρ­μο­γή η «ελευ­θε­ρία εξο­πλι­σμών», δηλα­δή εκεί­νη η μιλι­τα­ρι­στι­κή προ­ε­τοι­μα­σία που οδή­γη­σε στο ξέσπα­σμα του Β Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

1944 Αυτο­κτό­νη­σε πίνο­ντας δηλη­τή­ριο ο αρχι­στρά­τη­γος [Johannes] Erwin [Eugen] Rommel‎, (Έρβιν Ρόμελ), γνω­στός και ως “αλε­πού της ερή­μου” για τις επι­χει­ρή­σεις του στη Βόρεια Αφρι­κή κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Είχαν απο­κα­λυ­φθεί οι επα­φές του με τους συνω­μό­τες που είχαν απο­πει­ρα­θεί να δολο­φο­νή­σουν τον Χίτλερ και του είχε δοθεί η επι­λο­γή μετα­ξύ δίκης και αυτοκτονίας.

1944 Δύο μέρες μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή της από τον ΕΛΑΣ, κατέ­φθα­σαν τα βρε­τα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, που μπαί­νουν στην Αθή­να. Αμέ­σως μετά ‑18 Οκτω­βρί­ου, ο Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου, επι­κε­φα­λής της κυβέρ­νη­σης «Εθνι­κής Ενό­τη­τας», συνο­δευό­με­νος από τον Βρε­τα­νό στρα­τη­γό Σκό­μπυ, ανα­λαμ­βά­νει καθή­κο­ντα και ο Δεκέμ­βρης προ­ε­τοι­μά­ζε­ται μεθοδικά…

1947 Για την ενί­σχυ­ση των αστι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων κατά του ΔΣΕ απο­φα­σί­ζε­ται η συγκρό­τη­ση 40 ταγ­μά­των Εθνο­φρου­ράς, συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­να εξί­σου από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τις ΗΠΑ.

1948 Τμή­μα­τα της 2ης Μεραρ­χί­ας του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας μπαί­νουν στο Δομοκό.

1959 Πέθα­νε ο Αυστρα­λός ηθο­ποιός, Έρολ Φλιν

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91._%CE%A4%CE%B6._%CE%A0%CE%AD%CF%81%CE%BF

1960 Η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει την εθνι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, των περισ­σό­τε­ρων εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και των βασι­κών βιο­μη­χα­νιών. Ήταν μια από­φα­ση καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας για την πορεία της επα­νά­στα­σης που απο­κτού­σε πλέ­ον σοσια­λι­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Ήδη (28-Σεπ), μόλις επι­στρέ­φει από τη συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, ο Φιντέλ ανα­κοι­νώ­νει την ίδρυ­ση των CDR (Επι­τρο­πών Υπε­ρά­σπι­σης της Επα­νά­στα­σης), στις οποί­ες κατα­τάσ­σε­ται το σύνο­λο σχε­δόν του πλη­θυ­σμού, που μπο­ρεί να φέρει όπλα, ενώ λίγες μέρες μετά (19-Οκτ) η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­κοι­νώ­νει ολο­κλη­ρω­τι­κό εμπάρ­γκο κατά της Κούβας.

…. Την ίδια μέρα ο ημιε­παγ­γελ­μα­τι­σμός και οι ελεύ­θε­ρες μετα­γρα­φές καθιε­ρώ­νο­νται στην Ελλά­δα με κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση. Θα ισχύ­σουν από την ποδο­σφαι­ρι­κή περί­ο­δο 1961–62.

Crisis missiles CubaLa nacion en pie de guerra crisi missiles Cuba

1962 Ξεσπά η απο­κλη­θεί­σα «Κρί­ση των Πυραύ­λων» , οδη­γώ­ντας την ανθρω­πό­τη­τα κοντά στο πυρη­νι­κό ολο­καύ­τω­μα, όταν αμε­ρι­κα­νι­κό κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος τύπου U‑2 φωτο­γρα­φί­ζει σοβιε­τι­κά πυρη­νι­κά όπλα στην Κούβα.

pdf

Η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα

 

U2 derribado durante la crisis missiles Cuba

1964 Απαλ­λάσ­σε­ται (καθαι­ρεί­ται) από τα καθή­κο­ντα του Πρώ­του Γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΣΕ και του προ­έ­δρου του Ανω­τά­του Σοβιέτ ο Νικί­τα Σερ­γκέ­γιε­βιτς Χρου­στσόφ. Στη θέση του Α’ Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέ­γε­ται ο Λεο­νίντ Μπρέζνιεφ

…. Την ίδια μέρα, το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται στον αμε­ρι­κα­νό ακτι­βι­στή των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ. Αυτό που τιμή­θη­κε, ήταν μια πτυ­χή του Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ, ως «πάστο­ρα», «προ­σευ­χό­με­νου», «ηγέ­τη του κινή­μα­τος της μη βίας» που γι’ αυτό βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Ειρή­νης το 1964…
Ο ύστε­ρος Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ έχει όχι τυχαία «σβη­στεί» από την ιστο­ρία και κατά «σύμ­πτω­ση» σε αυτή τη φάση της ζωής του δολο­φο­νή­θη­κε. Ένας «λευ­κός αδελ­φός» τον δολο­φό­νη­σε στις 4 Απρί­λη 1968 σε ηλι­κία 39 ετών, ενώ στε­κό­ταν στο μπαλ­κό­νι του μοτέλ στο οποίο είχε κατα­λύ­σει με τους στε­νούς συνερ­γά­τες του στο Μέμ­φις του Τενε­σί. Στις 10 Μάρ­τη 1969 ο δολο­φό­νος του Τζέιμς Ιρλ Ρέι ομο­λο­γεί και κατα­δι­κά­ζε­ται σε 99 ετών ειρκτή.

Ο ύστε­ρος Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ, απόρ­ροια της συνει­δη­το­ποί­η­σής του ότι, παρά τον αγώ­να του για τα Πολι­τι­κά Δικαιώ­μα­τα και την ψήφι­ση του Νόμου περί Πολι­τι­κών Δικαιω­μά­των, τίπο­τα δεν έχει αλλά­ξει, απο­σιω­πά­ται. Ο ύστε­ρος Κινγκ ανα­ζή­τη­σε την πηγή των φυλε­τι­κών δια­κρί­σε­ων στο χάσμα που χωρί­ζει τον φτω­χό από τον πλού­σιο πολί­τη των ΗΠΑ. «Εξτρε­μι­στής» πλέ­ον για τα ΜΜΕ, αφού έκα­νε λόγο για την ανά­γκη ριζι­κών κοι­νω­νι­κών αλλα­γών και για ανα­δια­νο­μή του πλού­του και τοπο­θε­τή­θη­κε ανοι­χτά ενά­ντια στον πόλε­μο του Βιετ­νάμ και υπέρ των κατα­πιε­ζό­με­νων της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής. Γύρι­σε όλη τη χώρα για να συγκε­ντρώ­σει έναν «πολυ­φυ­λε­τι­κό στρα­τό φτω­χών» και το σύν­θη­μα της μη βίας αντι­κα­τα­στά­θη­κε από την πολι­τι­κή της μαζι­κής ανυ­πα­κο­ής. Και τότε δολο­φο­νή­θη­κε (Ριζο­σπά­στης)

1966 Στον Κανα­δά, εγκαι­νιά­ζε­ται ο υπό­γειος σιδη­ρό­δρο­μος του Μόντρε­αλ, με 26 σταθ­μούς και 3 γραμμές.

1973 Λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται στα Μέγα­ρα ενα­ντί­ον των ανα­γκα­στι­κών απαλ­λο­τριώ­σε­ων, που απο­φά­σι­σε η χού­ντα, προς όφε­λος μεγά­λων οικο­νο­μι­κών συγκρο­τη­μά­των, που προ­γραμ­μά­τι­ζαν βιο­μη­χα­νι­κές επεν­δύ­σεις. Πάνω από 10.000 άτο­μα συγκε­ντρώ­νο­νται στην κεντρι­κή πλα­τεία με το σύν­θη­μα «Αυτή η γη είναι δική μας» και απαι­τούν, υπό τους ήχους των πέν­θι­μων κωδω­νο­κρου­σιών, ματαί­ω­ση των συμ­βά­σε­ων για τη δημιουρ­γία διυ­λι­στη­ρί­ου και άλλων μονάδων.

1974 Ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών ανα­γνω­ρί­ζει την Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης ως μονα­δι­κό εκπρό­σω­πο του παλαι­στι­νια­κού λαού. Οι ΗΠΑ αρνού­νται να συντα­χθούν με τον ΟΗΕ.

1976 Ο Γιώρ­γος Καμα­τε­ρός κάθε­ται στο σκα­μνί για το «θαυ­μα­τουρ­γό νερό» του, που υπο­τί­θε­ται ότι θερα­πεύ­ει τον καρκίνο.

1977 Πέθα­νε ο Harry Lillis “Bing” Crosby, Jr, (Μπινγκ Κρό­σμπι ‑γεν­νή­θη­κε 2 Μαΐ­ου 1903), Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής και ηθοποιός

1990 Πέθα­νε  ο Αμε­ρι­κα­νός μαέ­στρος και συν­θέ­της πολ­λών κλα­σι­κών επι­τυ­χιών, μετα­ξύ των οποί­ων του μιού­ζι­καλ “West Side Story”, Λέο­ναρντ Μπερνστάιν

1993 Ο Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης παραι­τεί­ται από πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, μετά την ήττα του στις εκλο­γές της 10ης Οκτωβρίου.

1995 Πέθα­νε η Ελέ­νη Βλά­χου, Ελλη­νί­δα δημο­σιο­γρά­φος και εκδό­τρια της εφη­με­ρί­δας «Καθη­με­ρι­νή». (Γεν. 18/12/1911)

1994 Απο­νέ­με­ται το Νόμπελ Ειρή­νης στους Για­σέρ Αρα­φάτ, Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες, για τη “Συμ­φω­νία του Όσλο”, σχε­τι­κά με την ειρή­νη στη Μέση Ανατολή.

2001 Λήγει το 6ο Συνέ­δριο του ΠΑΣΟΚ, με την επα­νε­κλο­γή του Κώστα Σημί­τη ως προ­έ­δρου του κόμ­μα­τος. Ζητά­ει “καθα­ρή και δυνα­τή εντο­λή” και λαμ­βά­νει το 71,11% των ψήφων.

…. Την ίδια μέρα, οι Ταλι­μπάν ανα­κοι­νώ­νουν ότι είναι έτοι­μοι να παρα­δώ­σουν τον Οσά­μα μπιν Λάντεν σε μια τρί­τη χώρα εάν και εφό­σον στα­μα­τή­σουν οι Αμε­ρι­κα­νοί τους βομ­βαρ­δι­σμούς στο Αφγανιστάν.

2004 Πέθα­νε  ο ηθο­ποιός, τρα­γου­δι­στής και σόου­μαν, Βλά­σης Μπονάτσος.

2010 Απε­γκλω­βί­ζε­ται και ο τελευ­ταί­ος μεταλ­λω­ρύ­χος στη Χιλή. Σώοι και αβλα­βείς και οι 33 Χιλια­νοί, που για 69 ημέ­ρες παρέ­μει­ναν στα έγκα­τα της γης, σε βάθος 622 μέτρων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο