Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

🗓️  Σαν σήμερα 15 Οκτωβρίου -

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇  Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία 📋 και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

70 π.Χ. Γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος ποι­η­τής, Βιρ­γί­λιος, γνω­στός για το ημι­τε­λές επι­κό έργο του «Η Αινιάδα»

virgilios

1582 Ο πάπας Γρη­γό­ριος ΙΓ’ “πετά” 10 μέρες από το έτος 1582 και περ­νά από την 4η Οκτω­βρί­ου στην 15η. Εισά­γε­ται έτσι το Γρη­γο­ρια­νό ημε­ρο­λό­γιο, που έρχε­ται να αντι­κα­τα­στή­σει το Ιου­λια­νό, με το οποίο “χάνο­νταν” τρεις μέρες κάθε 400 χρόνια.

1608 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός φυσι­κός Ευαν­τζε­λί­στα Τορι­τσέ­λι, εφευ­ρέ­της του βαρόμετρου

1810 Γεν­νή­θη­κε ο Σίμων Σίνας, βιεν­νέ­ζος βαρό­νος και μέγας ευερ­γέ­της. Το πιο γνω­στό ευερ­γέ­τη­μά του είναι τα χρή­μα­τα που έδω­σε για την ανέ­γερ­ση της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών. Σημα­ντι­κή είναι, επί­σης, η συμ­βο­λή του στην ανέ­γερ­ση του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών. (Θαν. 15/4/1876)

1815 Εξο­ρί­ζε­ται στο νησί της Αγί­ας Ελέ­νης ο Ναπο­λέ­ων Βοναπάρτης.

1827 Πέθα­νε ο λόγιος του Ελλη­νι­κού Δια­φω­τι­σμού, Πανα­γιώ­της Κοδρικάς

1837 Ιδρύ­ε­ται η Σχο­λή Καλών Τεχνών της Αθή­νας (“Σχο­λείο των Τεχνών”).

1844 Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος Φρει­δε­ρί­κος Νίτσε.

1878 Υπο­γρά­φε­ται η Σύμ­βα­ση (Χάρ­τα) της Χαλέ­πας, μετα­ξύ της Οθω­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και της Επα­να­στα­τι­κής Συνέ­λευ­σης των Κρη­τών, με την οποία η Κρή­τη απο­κτού­σε ουσια­στι­κά καθε­στώς αυτονομίας.

1888 Ο Τζακ ο Αντε­ρο­βγάλ­της ταχυ­δρο­μεί το γράμ­μα «από την Κόλαση».

1894 Συλ­λαμ­βά­νε­ται με την κατη­γο­ρία της κατα­σκο­πί­ας ο γαλ­λο­ε­βραί­ος λοχα­γός, Άλφρεντ Ντρέι­φους, τον οποίο υπε­ρα­σπί­ζε­ται ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Εμίλ Ζολά με το περί­φη­μο “Κατη­γο­ρώ” του. Η “υπό­θε­ση Ντρέι­φους” μένει στην ιστο­ρία ως η μεγα­λύ­τε­ρη δικα­στι­κή πλάνη.

1902 Ο γερ­μα­νός αρχαιο­λό­γος Ρού­ντολφ Έρτικ ανα­κα­λύ­πτει το Ασκλη­πιείο της Κω, έπει­τα από τριε­τείς ανασκαφές.

1914 Στις ΗΠΑ, ψηφί­ζε­ται από την επι­τρο­πή του Κογκρέ­σου ο Νόμος Κλέι­τον, που επι­τρέ­πει στα οργα­νω­μέ­να εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα την κήρυ­ξη απερ­γί­ας και τη διορ­γά­νω­ση διαδηλώσεων.

1917 Εκτε­λέ­στη­κε σε ηλι­κία 38 ετών από τους Γάλ­λους η θρυ­λι­κή πόρ­νη πολυ­τε­λεί­ας και χορεύ­τρια ανα­το­λι­κών χορών, Μάτα Χάρι, μετά την κατα­δί­κη της για κατα­σκο­πία υπέρ των Γερμανών

mata xari

1920 Γεν­νιέ­ται Henri Verneuil, (Ανρί Βερ­νέιγ, αρμε­νι­κής κατα­γω­γής σκη­νο­θέ­της και σενα­ριο­γρά­φος) — πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Ασχότ Μαλα­κιάν, από τους μεγά­λους δημιουρ­γούς του γαλ­λι­κού κινη­μα­το­γρά­φου, υπο­ψή­φιος για Όσκαρ και Χρυ­σό Φοί­νι­κα με 10άδες τιμη­τι­κές δια­κρί­σεις. Συνερ­γά­στη­κε με όλους σχε­δόν τους μεγά­λους ηθο­ποιούς της Γαλ­λί­ας (πλην Μπουρ­βίλ), …Ζαν Γκα­μπέν, Αλέν Ντε­λόν, Υβ Μοντάν, Ζαν Πολ Μπελ­μο­ντό, Λίνο Βεντού­ρα, Φερ­να­ντέλ Λουί ντε Φυνές κά. επί­σης με ηθο­ποιούς διε­θνούς φήμης (Ομάρ Σαρίφ, Κλα­ού­ντια Καρ­ντι­νά­λε, Χέν­ρι Φόντα, Τσαρλς Μπρόν­σον, Γιουλ Μπρί­νερ, Άντο­νι Κουίν κά). Πέθα­νε 11-Ιαν-2002

1923 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός συγ­γρα­φέ­ας, Ίτα­λο Καλβίνο

calvino

1924 Η νέα κυβέρ­νη­ση του Ανδρέα Μιχα­λα­κό­που­λου λαμ­βά­νει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης από την Εθνοσυνέλευση.

1926 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος, Μισέλ Φουκό

1927 Οι σοβιε­τι­κοί επι­στή­μο­νες ανα­κοι­νώ­νουν την ίδρυ­ση της Εται­ρί­ας επι­στη­μό­νων και τεχνι­κών με σκο­πό τη συμ­βο­λή στην οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού στην ΕΣΣΔ.

1935 Γεν­νιέ­ται ο πολυ­βρα­βευ­μέ­νος Ιάπω­νας σκη­νο­θέ­της Γιού­κιο Νινα­γκά­βα (έφυ­γε από τη ζωή από πνευ­μο­νία στο Τόκιο στις 12 Μαΐ­ου 2016), γνω­στός κυρί­ως για τις σκη­νο­θε­σί­ες του των σαιξ­πη­ρι­κών έργων και των αρχαί­ων ελλη­νι­κών τρα­γω­διών (Άμλετ σε οκτώ δια­φο­ρε­τι­κές εκδο­χές και το Οιδί­πους Τύραν­νος σε τρεις) δια­φο­ρε­τι­κές εκδο­χές. Θεω­ρεί­ται κορυ­φαία μορ­φή του ιαπω­νι­κού, αλλά και του παγκό­σμιου θεάτρου.

1940 Κάνει πρε­μιέ­ρα στους αμε­ρι­κά­νι­κους κινη­μα­το­γρά­φους η ται­νία του Τσάρ­λι Τσά­πλιν “Ο Δικτάτορας”.

1944 Ανα­θαρ­ρη­μέ­νες από την παρου­σία των βρε­τα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων οι «εθνι­κές» αστι­κές οργα­νώ­σεις πραγ­μα­το­ποιούν αντι­κομ­μου­νι­στι­κή δια­δή­λω­ση στο κέντρο της Αθήνας.

1946 Διλο­χία του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού που μετεί­χε σε εκκα­θα­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις στην περιο­χή της Κατε­ρί­νης, εξε­γεί­ρε­ται κατά των αξιω­μα­τι­κών και περ­νά με το Δημο­κρα­τι­κό Στρατό.

1946 Γεν­νή­θη­κε ο μου­σι­κός Ρίτσαρντ Κάρ­πε­ντερ, μέλος του συγκρο­τή­μα­τος Carpenters.

1946 Πέθα­νε αυτο­κτό­νη­σε κατα­πί­νο­ντας δηλη­τή­ριο ο Χέρ­μαν Γκέ­ριγκ, ο δεύ­τε­ρος ισχυ­ρό­τε­ρος άνδρας της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας, ελά­χι­στες ώρες πριν την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη εκτέ­λε­ση του για εγκλή­μα­τα πολέμου

1948  Με ορμη­τι­κή επί­θε­ση τμή­μα­τα του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας στο Γράμ­μο δια­λύ­ουν λόχο του 620 κυβερ­νη­τι­κού τάγ­μα­τος και κατα­λαμ­βά­νουν το ύψω­μα 1906. Άλλα τμή­μα­τα του ΔΣΕ μπαί­νουν στα χωριά Μονό­πυ­λο, Σλή­μντι­τσα, Γράμ­μο­στα, Μυρο­βλή­τη και Πευ­κό­φυ­το στο Γράμμο.

1949 Τερ­μα­τί­ζε­ται και τυπι­κά ο Εμφύ­λιος Πόλε­μος στην Ελλά­δα. Ο ραδιο­σταθ­μός της “Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας” μετα­δί­δει ανα­κοί­νω­ση της προ­σω­ρι­νής Δημο­κρα­τι­κής Κυβέρ­νη­σης, σύμ­φω­να με την οποία ο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός κατέ­παυ­σε ορι­στι­κά τις επιχειρήσεις.

1950 Με έγκρι­ση του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα εισβάλ­λει στη Βόρεια και κατα­λαμ­βά­νει την Πιονγιάνγκ.

1951 Χορη­γεί­ται άδεια επι­στρο­φής, από τους τόπους εξο­ρί­ας τους, στους εκλε­γέ­ντες αρι­στε­ρούς βουλευτές.

1951 Κάνει πρε­μιέ­ρα η αμε­ρι­κά­νι­κη τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά “I love Lucy”.

1951 Παρα­σκευά­ζε­ται από το Μεξι­κα­νό Λουίς Μιρα­μό­ντες το πρώ­το αντι­συλ­λη­πτι­κό χάπι.

1954 Επαν­δρώ­νε­ται στο Ηρά­κλειο η πρώ­τη σε ελλη­νι­κό έδα­φος βάση των ΗΠΑ.

1954 Αρχί­ζει η κατα­σκευή υπό­γειων δια­βά­σε­ων για τους πεζούς κάτω από την πλα­τεία Ομονοίας.

1962 Ξεσπά η Κρί­ση των Πυραύ­λων. Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζον Φ. Κένε­ντι πλη­ρο­φο­ρεί­ται την παρου­σία πυραυ­λι­κών βάσε­ων στην Κού­βα, από φωτο­γρα­φί­ες ανα­γνω­ρι­στι­κών αεροπλάνων.

krisi puraulon

1958 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το 13ο Συνέ­δριο της ΓΣΕΕ (15–18/10/1958). Το Συνέ­δριο απο­τέ­λε­σε την κορύ­φω­ση της ενδο­α­στι­κής δια­μά­χης που είχε ξεσπά­σει στους κόλ­πους της ΓΣΕΕ το αμέ­σως προη­γού­με­νο διά­στη­μα μετα­ξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεο­δώ­ρου. Η δια­πά­λη αυτή αντι­κα­τό­πτρι­ζε και συν­δέ­ο­νταν σε ένα βαθ­μό με τις αντί­στοι­χες συγκρού­σεις που λάμ­βα­ναν χώρα την ίδια περί­ο­δο στις γραμ­μές της Διε­θνούς Συνο­μο­σπον­δί­ας Ελεύ­θε­ρων Εργα­τι­κών Συν­δι­κά­των (ΔΣΕΕΣ), μετα­ξύ των προ­σκεί­με­νων στον ευρω­παϊ­κό και τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπεριαλισμό.
Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή έκθε­ση της Βρε­τα­νι­κής Πρε­σβεί­ας, η επι­διω­κό­με­νη αντι­κα­τά­στα­ση του Φ. Μακρή ως Γ.Γ. της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγο­νός ότι «έπα­ψε να είναι ικα­νο­ποι­η­τι­κός ως αντι­κομ­μου­νι­στι­κός παρά­γο­ντας από πλευ­ράς της Κεντρι­κής Υπη­ρε­σί­ας Πλη­ρο­φο­ριών (CIA)…». Τελι­κά η ομά­δα Θεο­δώ­ρου δια­σπά­στη­κε από τη ΓΣΕΕ συγκρο­τώ­ντας χωρι­στή συν­δι­κα­λι­στι­κή κίνηση.

1964 Πεθαί­νει ο Αμε­ρι­κα­νός μου­σι­κο­συν­θέ­της Κολ Πόρ­τερ (Cole Albert Porter ‑γεν­νή­θη­κε 9‑Ιουν-1891), ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους στι­χουρ­γούς και συν­θέ­τες του 20ού αιώ­να αφή­νο­ντας πίσω του πλού­σιο έργο ‑από την πιο γνω­στή μπα­λά­ντα γου­έ­στερν, το “Don’t Fence Me In” (1934), έως μιού­ζι­καλ και μου­σι­κή και τρα­γού­δια σε ται­νί­ες που άφη­σαν εποχή.
Πρώ­ι­μο ταλέ­ντο, ξεκί­νη­σε μαθή­μα­τα πιά­νου και βιο­λιού σε ηλι­κία μόλις 6 ετών, αλλά σύντο­μα στρά­φη­κε απο­κλει­στι­κά στο πιά­νο. Άρχι­σε να συν­θέ­τει το 1901 και τέσ­σε­ρα χρό­νια αργό­τε­ρα ξεκί­νη­σε σπου­δές στη μου­σι­κή Ακα­δη­μία Γουόρ­τσε­στερ. Το 1909 γρά­φτη­κε στο πανε­πι­στή­μιο Γέιλ, όπου έγι­νε δημο­φι­λής, συν­θέ­το­ντας τρα­γού­δια για την ομά­δα ράγκ­μπι του πανε­πι­στη­μί­ου και τον φοι­τη­τι­κό επι­στη­μο­νι­κό σύλ­λο­γο. Όταν εγκα­τέ­λει­ψε το Γέιλ είχε στο ενερ­γη­τι­κό του ήδη περισ­σό­τε­ρα από 300 τρα­γού­δια και αρκε­τές ολο­κλη­ρω­μέ­νες συν­θέ­σεις. Έκα­νε το ντε­μπού­το του στο Μπρό­ντ­γου­εϊ με τη μου­σι­κή κωμω­δία See America First-1916.
Το 1917 ο Πόρ­τερ μετα­κό­μι­σε στο Παρί­σι όπου γνώ­ρι­σε τη Λίντα Λι Τόμας, με την οποία παντρεύ­τη­κε το 1919 και, επι­πλέ­ον, συνέ­χι­σε τις μου­σι­κές σπου­δές του. Έχο­ντας κλα­σι­κή εκπαί­δευ­ση, ο Κόουλ Πόρ­τερ ασχο­λή­θη­κε με το μιούζικαλ.
Το μεγα­λύ­τε­ρο διά­στη­μα της 10ετίας του 1920, το έζη­σε στην Ευρώ­πη και μετά επέ­στρε­ψε στις Η.Π.Α. στις σκη­νές του Μπρό­ντ­γου­εϊ, ενώ η τεχνο­τρο­πία του, είχε γίνει ήδη ανα­γνω­ρί­σι­μη (μείγ­μα αισθη­σια­σμού, σπιρ­τά­δας και εσωτερικότητας).
Η 10 του 30 ήταν η χρυ­σή επο­χή του, με πολ­λές επι­τυ­χη­μέ­νες παρα­στά­σεις, που τον κατέ­στη­σαν ως έναν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους τρα­γου­δο­ποιούς της μου­σι­κής σκη­νής του Μπρό­ντ­γου­εϊ, γρά­φο­ντας για τα τρα­γού­δια του τόσο τη μου­σι­κή όσο και τους στίχους.
Μετά από ένα σοβα­ρό ατύ­χη­μα το 1937 έμει­νε ανά­πη­ρος ‑υπο­βαλ­λό­με­νος σε περισ­σό­τε­ρες από 30 εγχει­ρή­σεις, ενώ συνέ­χι­σε να εργάζεται.
Μετά μια μικρή καθί­ζη­ση το 1948 έκα­νε θριαμ­βευ­τι­κή επι­στρο­φή με το πιο επι­τυ­χη­μέ­νο του μιού­ζι­καλ «Kiss Me, Kate», χάρη στο οποίο κέρ­δι­σε το πρώ­το βρα­βείο Τόνυ για το καλύ­τε­ρο μιούζικαλ.
Άλλα μιού­ζι­καλ του Πόρ­τερ είναι τα Fifty Million Frenchmen ‑1929, Gay Divorce ‑1932), Anything Goes ‑1934, Du Barry Was a Lady ‑1939), Can-Can, 1953 & Silk Stockings ‑1955), όπου μετα­φέρ­θη­κε σε μιού­ζι­καλ η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή σάτι­ρα Νίνο­τσκα με την Γκρέ­τα Γκάρ­μπο. Οι πολυά­ριθ­μες επι­τυ­χί­ες του έγι­ναν στάρ­νταρντ της παρα­δο­σια­κής ποπ και της τζαζ, ενώ ερμη­νεύ­τη­καν και από σύγ­χρο­νους καλλιτέχνες.
Ανά­με­σα τους τα “Night and Day” (1932), “Begin the Beguine” (1934), “I Get a Kick Out of You” (1934), “You’re the Top” (1934), “I’ve Got You Under My Skin” (1936), “It’s De-Lovely” (1936), “My Heart Belongs to Daddy” (1938), “Well, Did You Evah!” (1939) και “I Concentrate on You” (1940). Επί­σης, συνέ­θε­σε μου­σι­κές για κινη­μα­το­γρα­φι­κές ται­νί­ες από τη δεκα­ε­τία του 1930 έως τη δεκα­ε­τία του 1950, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Born to Dance ‑1936, Rosalie ‑1937, You’ll Never Get Rich ‑1941, High Society ‑1956, Les Girls ‑1957.
Το 1960 το πανε­πι­στή­μιο Γέιλ τον ανα­κή­ρυ­ξε επί­τι­μο διδάκτορα.
Η ζωή του μετα­φέρ­θη­κε δύο φορές στον κινη­μα­το­γρά­φο, το 1946 (Night and Day με τον Κάρι Γκραντ), και το 2004 (De-Lovely με τον Κέβιν Κλάιν).

1969  Πόλε­μος του Βιετ­νάμ: Οι ΗΠΑ υπο­γρά­φουν μορα­τό­ριουμ για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου στο Βιετ­νάμ ‑έτοι­μοι να τα μαζέ­ψουν και να φύγουν, ενώ πάνω από δύο εκα­τομ­μύ­ρια δια­δη­λώ­νουν σε εθνι­κό επί­πε­δο, εκ των οποί­ων 250.000 στην Ουάσινγκτον.

1969 Η πρώ­τη τηλε­ο­πτι­κή μετά­δο­ση ποδο­σφαι­ρι­κού αγώ­να από ελλη­νι­κό έδα­φος γίνε­ται από την ΕΡΤ από το Καυ­τα­τζό­γλειο Στά­διο στον αγώ­να Ελλά­δα- Ελβε­τία (4–1), για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου του Μεξι­κού, με γκολ των Κού­δα, Μπο­τί­νου (2) και Σιδέ­ρη- και περι­γρα­φή του Γιάν­νη Διακογιάννη.

1969 Το Κογκρέ­σο των ΗΠΑ εγκρί­νει την κοπή νέου δολα­ρί­ου προς τιμή του πρώ­ην προ­έ­δρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

1970 35 εργά­τες σκο­τώ­νο­νται όταν καταρ­ρέ­ει ένα τμή­μα της νέας γέφυ­ρας Ουέστ Γκέιτ στη Μελβούρνη.

1973 Έφο­δος τανκς κατά φοι­τη­τών δια­δη­λω­τών στην Ταϊ­λάν­δη: σκο­τώ­νο­νται πάνω από 300 άτομα.

1976 Εμπο­ρι­κό πλοίο με πλή­ρω­μα 37 ατό­μων εξα­φα­νί­ζε­ται στο Τρί­γω­νο των Βερμούδων.

1979 Χού­ντα ανα­τρέ­πει τον συντη­ρη­τι­κό Πρό­ε­δρο Ρομέ­ρο (Carlos [Humberto] Romero [Mena] — Partido de Concertación Nacional) στο Ελ Σαλ­βα­δόρ με πραξικόπημα.

1980 Η Ελλά­δα νικά τη Δανία 1–0 (Κού­ης) στην Κοπεγ­χά­γη. Οι εκπλη­κτι­κές απο­κρού­σεις του τερ­μα­το­φύ­λα­κα Νίκου Σαρ­γκά­νη στον αγώ­να του χαρί­ζουν το προ­σω­νύ­μιο “Φάντομ”.

1980 Πέθα­νε ο αθλη­τής του δεκά­θλου Από­στο­λος Νικο­λα­ΐ­δης, που διε­τέ­λε­σε και πρό­ε­δρος του ΣΕΓΑΣ, της ΕΛΠΑ και του Παναθηναϊκού.

1983 Γεν­νιέ­ται στο Σάο Πάο­λο ο Bruno Senna [Lalli] (Μπρού­νο Σένα, ανι­ψιός του τρεις φορές πρω­τα­θλη­τή της Φόρ­μου­λα 1, Άιρ­τον Σένα), Βρα­ζι­λιά­νος οδη­γός αγώ­νων της Formula 1 (2010–2012). Ο θεί­ος του είχε δηλώ­σει το 1993 στους δημο­σιο­γρά­φους: Αν νομί­ζε­τε ότι είμαι γρή­γο­ρος, περι­μέ­νε­τε να δεί­τε τον ανι­ψιό μου Μπρού­νο. Ο πατέ­ρας του, Φλά­βιο Λάλι, σκο­τώ­θη­κε σε ατύ­χη­μα με μοτο­σι­κλέ­τα το 1996.

1988 Πεθαί­νει η χορο­γρά­φος Ραλ­λού Μάνου, που ίδρυ­σε το Ελλη­νι­κό Χορόδραμα

1990 Εκλέ­γε­ται δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων ο Αντώ­νης Τρί­τσης με 50,12%. Η Μελί­να Μερ­κού­ρη λαμ­βά­νει το 45,93% των ψήφων.

1990 Ο 50χρονος Πελέ ανα­κοι­νώ­νει ότι θα διεκ­δι­κή­σει την Προ­ε­δρία της Βραζιλίας.

1990 Το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται στον Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ. Στον κατά­λο­γο υπήρ­χε κι άλλος ένας υπο­ψή­φιος: Ο Νέλ­σον Μαντέ­λα. Η Επι­τρο­πή έμει­νε, πιστή στις παρα­δό­σεις της να τιμά­ει με το βρα­βείο Νόμπελ για την ειρή­νη κατά προ­τί­μη­ση προ­σω­πι­κό­τη­τες που έχουν προ­σφέ­ρει υπη­ρε­σί­ες στον αγώ­να κατά του σοσια­λι­σμού — κομ­μου­νι­σμού (λίγα χρό­νια πριν είχε τιμή­σει Ζαχά­ροφ και Βαλέ­σα). Πολύ εμφα­ντι­κά, η Επι­τρο­πή αιτιο­λό­γη­σε την από­φα­σή της λέγο­ντας ότι ο Γκόρ­μπι έχει προ­σφέ­ρει «μεγά­λη και απο­φα­σι­στι­κή συμ­βο­λή στη ριζι­κή ανα­μόρ­φω­ση της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης» ανα­φέ­ρο­ντας κιό­λας ‑δια στό­μα­τος του πρό­ε­δρου Γκί­σε Αντερσεν,«ελπίζουμε ότι το βρα­βείο θα ενι­σχύ­σει τις δυνα­τό­τη­τες που έχει να δρά­σει, για να συμπρά­ξει στη δημιουρ­γία μιας νέας παγκό­σμιας τάξης πραγ­μά­των». Αμέ­σως μετά στον πόλε­μο του Κόλ­που ο Γκορ­μπα­τσόφ βοή­θη­σε σοβα­ρά στη δημιουρ­γία της «παγκό­σμιας νέας τάξης».
Στην απο­νο­μή του βρα­βεί­ου δεν είχε την ευτυ­χία να παρα­βρε­θεί, έτσι έστει­λε γρα­φτά το ευχα­ρι­στή­ριό του, όπου δια­πί­στω­νε με μεγά­λη ικα­νο­ποί­η­ση ότι το 1990 σημα­το­δο­τεί «το τέλος της αφύ­σι­κης διά­σπα­σης της Ευρώπης».
Δεί­τε και Ατέ­χνως “Νόμπελ Ειρή­νης βαμ­μέ­να με αίμα

1991 Την εθνι­κή της κυριαρ­χία δια­κη­ρύτ­τει η Γιου­γκο­σλα­βι­κή Δημο­κρα­τία της Βοσ­νί­ας — Ερζεγοβίνης.

1993 Το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται από κοι­νού στον Πρό­ε­δρο της Νότιας Αφρι­κής Φρε­ντε­ρίκ ντε Κλερκ και στον ηγέ­τη του Εθνι­κού Αφρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου Νέλ­σον Μαντέ­λα για το έργο τους σχε­τι­κά με τον τερ­μα­τι­σμό του Απαρτ­χάιντ και τον εκδη­μο­κρα­τι­σμό της χώρας.

1995 Περ­νούν τα σύνο­ρα προς την Ελλά­δα, οι πρώ­τοι πολί­τες της ΠΓΔΜ στο πλαί­σιο της εφαρ­μο­γής της ενδιά­με­σης συμ­φω­νί­ας, που προ­βλέ­πει ελεύ­θε­ρη δια­κί­νη­ση ατό­μων και αγα­θών μετα­ξύ των δύο χωρών.

1995 Στο Ιράκ, διε­ξά­γε­ται το πρώ­το λαϊ­κό δημο­ψή­φι­σμα μετά την κατάρ­γη­ση της μοναρ­χί­ας το 1958, στο οποίο ο Σαντάμ Χου­σε­ΐν είναι ο μονα­δι­κός υπο­ψή­φιος για την ανα­νέ­ω­ση της θητεί­ας του στην προ­ε­δρία. Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα, το 99,96% τάσ­σε­ται υπέρ της ανανέωσης.

1997 Εκτο­ξεύ­ε­ται στο Διά­στη­μα το αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό όχη­μα Κασί­νι, που σε διά­στη­μα 7 ετών θα φτά­σει τον Κρόνο.

1997 Ο Βρε­τα­νός Άντι Γκριν με το ThrustHCC, καταρ­ρί­πτει το φράγ­μα του ήχου στη γη, για πρώ­τη φορά.

1999 Το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται στην εθε­λο­ντι­κή οργά­νω­ση “Για­τροί Χωρίς Σύνορα”.

2003 Εκτο­ξεύ­ε­ται η πρώ­τη επαν­δρω­μέ­νη απο­στο­λή της Κίνας στο Διά­στη­μα με το όχη­μα “Σένζου|Shenzhou 5”.

2003 Ο Βασί­λης Χατζη­πα­να­γής (4.104 ψήφους) ανα­δεί­χθη­κε πρώ­τος στην ψηφο­φο­ρία της EΠO, για την ανά­δει­ξη του καλύ­τε­ρου Έλλη­να ποδο­σφαι­ρι­στή των τελευ­ταί­ων πενή­ντα χρόνων.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο