Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

356 π.Χ. Γεν­νή­θη­κε ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος, βασι­λιάς των Μακε­δό­νων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)

ALEXANDROS

1189 Ο Ριχάρ­δος ο Λεο­ντό­καρ­δος τοπο­θε­τεί­ται επί­ση­μα ως δού­κας της Νορμανδίας.

1776 Γεν­νή­θη­κε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, Σκο­τσέ­ζος ευγε­νής και διπλω­μά­της, γνω­στός από την αφαί­ρε­ση των γλυ­πτών του Παρ­θε­νώ­να. (Θαν. 14/11/1841)

1810 Η Κολομ­βία ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ισπανία.

1821  Ο Ομέρ Βρυώ­νης ανα­κα­τα­λαμ­βά­νει την Αθή­να και λύει την πολιορ­κία της Ακρόπολης.

1877  Στη Βαλ­τι­μό­ρη, η αστυ­νο­μία σκο­τώ­νει εννέα άτο­μα σε μία εξέ­γερ­ση εργα­τών στο σιδη­ρό­δρο­μο Βαλ­τι­μό­ρης- Οχάιο.

1885 Η Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομο­σπον­δία Αγγλί­ας νομι­μο­ποιεί τον επαγ­γελ­μα­τι­σμό στο ποδόσφαιρο.

1890 Κυκλο­φο­ρεί η εφη­με­ρί­δα «Σοσια­λι­στής» — όργα­νο του «Κεντρι­κού Σοσια­λι­στι­κού Συλ­λό­γου», που ίδρυ­σε ο Στ. Καλλέργης.

1893 Γεν­νή­θη­κε ο Αλέ­ξαν­δρος Α’, βασι­λεύς των Ελλήνων,

1903 Το Βουλ­γα­ρι­κό Κομι­τά­το εκδη­λώ­νει επα­νά­στα­ση με επί­κε­ντρο τη Δυτι­κή Μακε­δο­νία. Πρό­κει­ται για τη γνω­στή επα­νά­στα­ση του Ηλί-ντεν (Ημέ­ρα του προ­φή­τη Ηλία), με σκο­πό τη δημιουρ­γία αυτό­νο­μης Βουλ­γα­ρι­κής Μακεδονίας.

1908 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας και πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής, Δημή­τριος Βικέλας

1912 Στην Ικα­ρία εκδη­λώ­νε­ται επα­νά­στα­ση των κατοί­κων κατά των τουρ­κι­κών αρχών. Ανα­κη­ρύσ­σε­ται η ”Ελεύ­θε­ρη Πολι­τεία Ικα­ρί­ας” και σχη­μα­τί­ζε­ται προ­σω­ρι­νή διοίκηση.

1914  Ο βασι­λιάς Κων­στα­ντί­νος, κατά τη συνά­ντη­σή του με τον Ελευ­θέ­ριο Βενι­ζέ­λο, συμ­φω­νεί με τα επι­χει­ρή­μα­τα του πρω­θυ­πουρ­γού ότι η Ελλά­δα πρέ­πει να λάβει μέρος στον ευρω­παϊ­κό πόλε­μο και να εντα­χθεί με τα κρά­τη της Τρι­πλής Συνεν­νό­η­σης (Αντάντ).

1914 Γεν­νιέ­ται στο Παλιο­ζο­γλώ­πι του Δήμου Ιτά­μου στα Αγρα­φα της Καρ­δί­τσας ο Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης.

xarilaos

1917 Η Επι­τρο­πή της Γιου­γκο­σλα­βί­ας και το βασί­λειο της Σερ­βί­ας υπο­γρά­φουν τη Δια­κή­ρυ­ξη της Κέρ­κυ­ρας, η οποία προ­βλέ­πει τη δημιουρ­γία ενός κρά­τους Νοτί­ων Σλά­βων που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει Σέρ­βους, Κρο­ά­τες και Σλο­βέ­νους και “δημιουρ­γεί” το μετα­πο­λε­μι­κό βασί­λειο της Γιουγκοσλαβίας.

1919 Γενι­κές απερ­γί­ες αλλη­λεγ­γύ­ης στη Σοβιε­τι­κή Ρωσία και Ουγ­γα­ρία πραγ­μα­το­ποιού­νται σε Ιτα­λία και τη Σερβία.

1923 Δολο­φο­νεί­ται ο αρχη­γός των μεξι­κα­νών εξε­γερ­μέ­νων στρα­τη­γός Πάν­τσο Βίγια

1924 Ιδρύ­ε­ται η Διε­θνής Ομο­σπον­δία Σκα­κιού (FIDE) στο Παρί­σι από τον Πιέρ Βίν­σεντ. Στο έμβλη­μά της περι­λαμ­βά­νει ως αρχή της το σύν­θη­μα “Gens Una Sumus” που σημαί­νει “Είμα­στε Ένας Κόσμος”.

1927 Συνέρ­χε­ται η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20–25/7/1927), η οποία κατα­δι­κά­ζει τη νέα φρα­ξιο­νι­στι­κή επί­θε­ση των λικ­βι­ντα­ρι­στών, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την τάση αυτή μικρο­α­στι­κή αντι­δρα­στι­κή παρέκ­κλι­ση στο Κόμ­μα που ενθαρ­ρύν­θη­κε από τη φρα­ξιο­νι­στι­κή δρά­ση της τρο­τσκι­στι­κής-ζηνο­βιε­φι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης στην ΕΣΣΔ.
Η Ολο­μέ­λεια κατα­δί­κα­σε επί­σης τη στά­ση των κεντρι­στών (Σ. Μάξι­μου, Τ. Χαΐ­νο­γλου και Κ. Σκλά­βου) που με τις παραι­τή­σεις τους από το Πολι­τι­κό Γρα­φείο στην ουσία συντά­χθη­καν με τους λικ­βι­ντα­ρι­στές. Οι κεντρι­στές δήλω­σαν αντί­θε­τοι προς τους λικ­βι­ντα­ρι­στές και απέ­συ­ραν τις παραι­τή­σεις τους.

1933 Πεντα­κό­σιοι αυτο­κι­νη­τι­στές της Αθή­νας κατε­βαί­νουν σε συγκέ­ντρω­ση και εγκρί­νουν ψήφι­σμα κατά των φορο­λο­γι­κών μέτρων της κυβέρ­νη­σης σε βάρος τους. Η αστυ­νο­μία επι­τί­θε­ται κατά των διαδηλωτών.

1934 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός, Αλί­κη (Στα­μα­τί­να) Βουγιουκλάκη

1936 Μεση­μέ­ρι, ώρα 12, αρχαία Ολυ­μπία. Πρώ­τη τελε­τή αφής της ολυ­μπια­κής φλό­γας. Η πρω­θιέ­ρεια Κού­λα Πρά­τσι­κα ανά­βει τη δάδα του πρώ­του λαμπα­δη­δρό­μου Κώστα Κον­δύ­λη. Η φλό­γα θα φτά­σει στο Βερο­λί­νο 11 μέρες αργό­τε­ρα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

1936 Υπο­γρά­φε­ται στην Ελβε­τία η Συν­θή­κη του Μοντρέ, που παρα­χω­ρεί στην Τουρ­κία τον έλεγ­χο του Ελλή­σπο­ντου και του Βοσπό­ρου αλλά εγγυά­ται την ελεύ­θε­ρη διέ­λευ­ση των πλοί­ων όλων των κρα­τών σε και­ρό ειρήνης.

1937 Πεθαί­νει ο Ιτα­λός μηχα­νι­κός και εφευ­ρέ­της Γου­λιέλ­μο Μαρ­κό­νι (πατέ­ρας του ραδιο­φώ­νου), που το 1909 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Φυσι­κής μαζί με τον Καρλ Φ. Μπρά­ουν για τη συμ­βο­λή τους στην ανά­πτυ­ξη της ασύρ­μα­της τηλεγραφίας.

markoni

1938 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Nάτα­λι Γουντ

1940 Το περιο­δι­κό Billboard εισά­γει για πρώ­τη φορά τα τσαρτς των δημο­φι­λέ­στε­ρων τραγουδιών.

1944 Τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα περ­νούν τον δυτι­κό Μπουγκ και αρχί­ζουν να απε­λευ­θε­ρώ­νουν την Πολω­νία. Την επό­με­νη μέρα ιδρύ­ε­ται η Πολω­νι­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής Απε­λευ­θέ­ρω­σης, ενώ η 1η Πολω­νι­κή Στρα­τιά και ο Λαϊ­κός Στρα­τός ενώ­νο­νται σε κοι­νό στρα­τιω­τι­κό σώμα.

1944 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας ενα­ντί­ον του Αδόλ­φου Χίτλερ από τον συνταγ­μα­τάρ­χη Κλά­ους φον Στά­ου­φεν­μπεργκ, ο οποί­ος τοπο­θέ­τη­σε εκρη­κτι­κό μηχα­νι­σμό στην αίθου­σα συσκέ­ψε­ων του αρχη­γεί­ου του, στο Ράστεν­μπουργκ. Οι πρω­ταί­τιοι είτε αυτο­κτο­νούν, είτε εκτελούνται.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο μεξι­κά­νος ρόκερ, Κάρ­λος Σαντάνα

1969 Δύο από τα μέλη της αμε­ρι­κα­νι­κής δια­στη­μι­κής απο­στο­λής «Απόλ­λων 11», οι αστρο­ναύ­τες Νιλ Άρμ­στρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνο­νται οι πρώ­τοι άνθρω­ποι που προ­σε­δα­φί­ζο­νται στη Σελήνη.

selini 1

1973 Πέθα­νε ο κινέ­ζος άσος του καρά­τε και ηθο­ποιός, Μπρους Λι

1974 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η εισβο­λή της Τουρ­κί­ας στην Κύπρο, με τμή­μα­τα του τουρ­κι­κού στρα­τού να απο­βι­βά­ζο­νται στο βόρειο τμή­μα του νησιού.

cyprus 1

1989 Πέθα­νε  ο ζωγρά­φος, Γιάν­νης Τσαρούχης

tsarouxis

2001 Γένο­βα: Ο Carlo Giuliani σκο­τώ­νε­ται από τον Carabiniere Mario Placanica κατά τη διάρ­κεια κινη­το­ποι­ή­σε­ων με την ευκαι­ρία της G8

2012  Σφα­γή Aurora: Ένας άντρας οπλι­σμέ­νος με πιστό­λι και βόμ­βες καπνού την πέφτει σε έναν κινη­μα­το­γρά­φο στο προ­ά­στιο Aurora (κοντά στο Ντέν­βερ, Κολο­ρά­ντο) κατά τη διάρ­κεια της πρε­μιέ­ρας της τελευ­ταί­ας ται­νί­ας Batman, σκο­τώ­νο­ντας 15 άτο­μα και τραυ­μα­τί­ζο­ντας περισ­σό­τε­ρους από 50 (2 πολύ σοβα­ρά), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αρκε­τών παιδιών.

2015 ΟΝί­κος Χου­λια­ράς, Έλλη­νας ζωγρά­φος και τρα­γου­δο­ποιός φεύ­γει από τη ζωή

2017 Πεθαί­νει ο Τσέ­στερ Μπέ­νινγ­κτον, Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής (Linkin Park)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο