Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 29 Νοεμβρίου -
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. 

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1780 Πέθα­νε η βασί­λισ­σα της Αυστρί­ας, Μαρία Θηρε­σία των Αψβούργων

maria thiresia

1781 Το πλή­ρω­μα του βρε­τα­νι­κού δου­λε­μπο­ρι­κού πλοί­ου Ζονγκ δολο­φο­νεί 133 Αφρι­κα­νούς πετά­γο­ντάς τους στη θάλασ­σα, για να διεκ­δι­κή­σουν την ασφάλεια.

1797 Γεν­νιέ­ται ο [Domenico] Gaetano [Maria] Donizetti, (Γκα­ε­τά­νο Ντο­νι­τσέτ­τι– Πέθα­νε 8 Απρι­λί­ου 1848), Ιτα­λός συνθέτης.
Έγρα­ψε πάνω από 70 έργα καθώς και πολυά­ριθ­μες συν­θέ­σεις, musica sacra (εκκλη­σια­στι­κή μου­σι­κή) και μου­σι­κή δωμα­τί­ου. Τα έργα του Donizetti που παρου­σιά­ζο­νται σήμε­ρα πιο συχνά είναι τα L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor και Don Pasquale, επί­σης La Fille du régiment, La favorite, Anna Bolena, Maria Stuarda, Roberto Devereux & Lucrezia Borgia. .

1803 Η γαλ­λι­κή αποι­κία της Αϊτής ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της.

1803 Γεν­νιέ­ται ο  Christian Andreas Doppler (Κρί­στιαν Ντό­πλερ- Πέθα­νε στη Βενε­τία 17 Μαρ­τί­ου 1853). Είναι γνω­στός για τη θεω­ρη­τι­κή θεμε­λί­ω­ση του φαι­νο­μέ­νου Ντό­πλερ που ονο­μά­στη­κε έτσι προς τιμήν του, κατά το οποίο παρα­τη­ρεί­ται αλλα­γή στη συχνό­τη­τα ενός κύμα­τος από έναν παρα­τη­ρη­τή που βρί­σκε­ται σε σχε­τι­κή κίνη­ση με την πηγή των κυμά­των (η συχνό­τη­τα από μία κινού­με­νη πηγή συχνο­τή­των παρα­τη­ρεί­ται ως υψη­λό­τε­ρη όταν η πηγή πλη­σιά­ζει τον παρα­τη­ρη­τή και χαμη­λό­τε­ρη όταν απο­μα­κρύ­νε­ται από αυτόν).

1812 Τελειώ­νει στη Ρωσία η μάχη της Μπε­ρε­ζί­να, που ξεκί­νη­σε στις 26 του μήνα, με πανω­λε­θρία των γάλ­λων εισβο­λέ­ων του Ναπολέοντα.

1822 Ο Στάι­κος Σταϊ­κό­που­λος κυριεύ­ει το Παλα­μή­δι του Ναυ­πλί­ου και υψώ­νει τη Γαλα­νό­λευ­κη. Την ίδια μέρα, οι έλλη­νες επα­να­στά­τες, υπό τους Νικη­τα­ρά, Τσό­κρη και Χατζη­χρή­στο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορ­τέ­σα Κορινθίας.

1826 Ο Γάλ­λος φιλέλ­λη­νας Φαβιέ­ρος, επι­κε­φα­λής 480 ανδρών, σπά­ει την πολιορ­κία της Ακρό­πο­λης των Αθη­νών από τον Κιου­τα­χή κι εφο­διά­ζει τους πολιορ­κη­μέ­νους με πυρί­τι­δα για έναν ολό­κλη­ρο μήνα.

1830 «Νοεμ­βρια­νή Εξέ­γερ­ση»: Οι Πολω­νοί εξε­γεί­ρο­νται κατά των Ρώσων κατακτητών.

1864 Σφα­γή στο Σαντ Κρικ: Αμε­ρι­κα­νοί εθε­λο­ντές σφά­ζουν άμα­χους Ινδιά­νους των φυλών Τσε­γιέν και Αρα­πά­χο στο Κολοράντο.

1877 Ο Τόμας Έντι­σον επι­δει­κνύ­ει για πρώ­τη φορά το φωνογράφο.

1882 Γεν­νή­θη­κε ο Ανρί Φαμπρ, Γάλ­λος αερο­πό­ρος, εφευ­ρέ­της του υδρο­πλά­νου. (Θαν. 30/6/1984)

1890 Ο αυτο­κρά­το­ρας της Ιαπω­νί­ας Μεϊ­τζί παρα­χω­ρεί Σύνταγ­μα στους υπη­κό­ους του και συγκα­λεί την πρώ­τη Βουλή.

1899 Ο ελβε­τός επι­χει­ρη­μα­τί­ας Χανς Γκά­μπερ και άλλα 11 άτο­μα ιδρύ­ουν την ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα της Μπαρτσελόνα

1906 Ιδρύ­ε­ται η αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία Lancia από τον ραλί­στα και μηχα­νι­κό Βιτσέν­τσο Λάντσια.

1907 Ο πρί­γκι­πας Γεώρ­γιος παντρεύ­ε­ται την πρι­γκί­πισ­σα Μαρία Βονα­πάρ­τη με θρη­σκευ­τι­κό γάμο στο μητρο­πο­λι­τι­κό ναό Αθη­νών. Τα δώρα προς το ζευ­γά­ρι υπο­λο­γί­ζο­νται σε 500.000 χρυ­σά φράγκα.

1908 Κατά τη γενι­κή συνέ­λευ­ση των μελών του, καταρ­τί­ζε­ται το πρώ­το κατα­στα­τι­κό του Ηρα­κλή Θεσ­σα­λο­νί­κης, που είναι από τα πρώ­τα ελλη­νι­κά αθλη­τι­κά σωμα­τεία. Φέρει την ονο­μα­σία «Οθω­μα­νι­κός Ελλη­νι­κός Σύλ­λο­γος Θεσ­σα­λο­νί­κης: Ο Ηρακλής».

1912 Αρχί­ζει ο αγώ­νας για την κατά­λη­ψη των Ιωαννίνων.

1918 Η Σερ­βία προ­σαρ­τά το Μαυροβούνιο.

1918 Ανα­κη­ρύσ­σε­ται στη Νάρ­βα η Εσθλαν­δι­κή Κομ­μού­να Εργα­σί­ας, δηλα­δή η Εσθο­νι­κή Σοβιε­τι­κή Δημοκρατία.

1920 Η Αρμε­νία ανα­κη­ρύσ­σε­ται Σοσια­λι­στι­κή Σοβιε­τι­κή Δημοκρατία.

1924 Πέθα­νε ο Ιτα­λός συν­θέ­της, Τζιά­κο­μο Που­τσί­νι (Τόσκα)

pucini

Ανδρέας Αντρίκος Μουράτης

1926 Γεν­νιέ­ται από πρό­σφυ­γες μικρα­σιά­τες (Βουρ­λά) ο Ανδρέ­ας “Αντρί­κος” Μου­ρά­της, διε­θνής ποδο­σφαι­ρι­στής, αρχη­γός του Ολυ­μπια­κού και της εθνι­κής Ελλά­δας.  Εργα­ζό­ταν σκλη­ρά από πολύ μικρή ηλι­κία και μέχρι που βγή­κε σε σύντα­ξη (ήταν εργά­της στη ΔΕΗ). Του είχαν κολ­λή­σει το παρα­τσού­κλι “Μιζού­ρι” (από το αμε­ρι­κά­νι­κο θωρη­κτό που ήταν αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο στον Πειραιά).
Ο «Μιζού­ρι» του Ολυ­μπια­κού κατά τη διάρ­κεια της κατο­χής ήταν ενερ­γό μέρος στην αντί­στα­ση, ενώ σαν σαλ­τα­δό­ρος στις γερ­μα­νι­κές κανα­δέ­ζες, άρπα­ζε τρό­φι­μα και διά­φο­ρα είδη πρώ­της ανά­γκης και τα έδι­νε στους Πειραιώτες.
Με την ομά­δα της ΕΠΟΝ Πει­ραιά και συμ­με­τεί­χε και σε ποδο­σφαι­ρι­κούς αγώ­νες μαζί με τον Νίκο Γόδα, μέλος του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, ο οποί­ος εκτε­λέ­στη­κε το 1948 και τον Διο­νύ­ση Γεωρ­γά­το που πολέ­μη­σε το 1944 στη μάχη της Ηλεκτρικής
Το 1945  έπαι­ξε στην ομά­δα νέων … με αμοι­βή δυο πιά­τα ψαρό­σου­πες και ‑λένε, χτύ­πα­γε το κεφά­λι στις πόρ­τες για να «εξα­σκη­θεί» στις κεφα­λιές! Τον “έκο­ψαν” από την Εθνι­κή επει­δή ξεσή­κω­σε τους συμπαί­κτες του να απαι­τή­σουν τα πριμ. Σαν αρι­στε­ρός μπακ με σουτ-βολί­δες και τρο­με­ρή δει­νό­τη­τα στην εκτέ­λε­ση των πέναλ­τι, κέρ­δι­σε μια θέση στο πάν­θε­ον των καλύ­τε­ρων ελλή­νων αμυ­ντι­κών, με αυτο­θυ­σία που άφη­σε επο­χή. Ήταν εξαι­ρε­τι­κά αλτι­κός, διεκ­δι­κού­σε όλες τις φάσεις, εκτε­λού­σε άρτια φάουλ και πέναλ­τι, ενώ το αρι­στε­ρό του σουτ έβγα­ζε φωτιές.
Το 1950 έπαι­ξε απέ­να­ντι στον Πανε­λευ­σι­νια­κό τραυ­μα­τί­στη­κε βαριά, τελεί­ω­σε τον αγώ­να αιμό­φυρ­τος και έμει­νε σε κλι­νι­κή όπου οι για­τροί του μετάγ­γι­σαν δύο φιά­λες αίματος….
Το τελευ­ταίο παι­χνί­δι του στον Ολυ­μπια­κό ήταν ενά­ντια στον Πανα­θη­ναϊ­κό στις 8 Μαΐ­ου 1955. Με τον Ολυ­μπια­κό έπαι­ξε συνο­λι­κά σε 295 αγώ­νες, κερ­δί­ζο­ντας πέντε πρω­τα­θλή­μα­τα, πέντε κύπελ­λα, τρία νταμπλ και δέκα πρω­τα­θλή­μα­τα Πει­ραιώς (Πρω­τα­θλή­μα­τα Ελλά­δος 1947, 1948, 1951, 1952, 1954 και 1955, Κύπελ­λα 1947, 1951, 1952, 1953 και 1954, Πρω­τα­θλή­μα­τα Πει­ραιά 1946, 1947, 1948, 1949, 1950, 1951, 1952, 1953, 1954 και 1955). Με την από­συρ­ση του έμει­νε στην Πει­ραιώ­τι­κη Ομά­δα είτε ως φρο­ντι­στής είτε ως στέ­λε­χος. Πέθα­νε 10-Δεκ-2000

1929 Στην Ελλά­δα ξεσπούν επει­σό­δια μετα­ξύ φοι­τη­τών και χωρο­φυ­λα­κής, εξαι­τί­ας των περιο­ρι­στι­κών μέτρων του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας και της Συγκλή­του για τις εξετάσεις.

1931 Οι αρχές της Ισπα­νί­ας προ­βαί­νουν σε κατά­σχε­ση των μεγά­λων κτη­μα­τι­κών περιου­σιών, στα πλαί­σια του προ­γράμ­μα­τος για ανα­δια­νο­μή της γης.

1931 Γεν­νιέ­ται ο Γιάν­νης Καρα­μπε­σί­νης, Έλλη­νας συνθέτης

1932 Κατα­πλέ­ουν στον Πει­ραιά τα νέα αντι­τορ­πι­λι­κά «Ύδρα» και «Κου­ντου­ριώ­της».

1932 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση υπο­γρά­φει σύμ­φω­νο μη επί­θε­σης με τη Γαλλία.

1932 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος πολι­τι­κός πρω­θυ­πουρ­γός και Πρό­ε­δρος της Γαλ­λι­κής Δημο­κρα­τί­ας, Ζακ Σιράκ

1933 Πρω­το­φα­νής σε αγριό­τη­τα επι­δρο­μή της Ασφά­λειας πραγ­μα­το­ποιεί­ται κατά του ταξι­κού Ενω­τι­κού Εργα­τι­κού Κέντρου Αθή­νας, με επι­κε­φα­λής τον ίδιο τον διοι­κη­τή της Ασφά­λειας Άγγε­λο Έβερτ.
Τα αστυ­νο­μι­κά όργα­να προ­κα­λούν εκτε­τα­μέ­νες ζημιές, ενώ προ­σπα­θούν να απο­μο­νώ­σουν τους περί­που 200 εργά­τες και φοι­τη­τές που βρί­σκο­νταν σε αυτό. Ακο­λου­θούν συγκρού­σεις, με τους εργά­τες και τους φοι­τη­τές να αμύ­νο­νται με κάθε τρό­πο και την αστυ­νο­μία να κάνει χρή­ση ακό­μα και όπλων.
Δεκά­δες συλ­λαμ­βά­νο­νται και παρα­πέ­μπο­νται σε δίκη με βάση το Ιδιώ­νυ­μο και για «αντί­στα­ση κατά της αρχής»! (902.gr)

1934 Ο βασι­λιάς της Αγγλί­ας Γεώρ­γιος Ε’ παντρεύ­ε­ται την πρι­γκί­πισ­σα της Ελλά­δας Μαρίνα.

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click 2

1944 Ο Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κός Στρα­τός της Αλβα­νί­ας ολο­κλη­ρώ­νει την απε­λευ­θέ­ρω­ση της χώρας

1945 Ιδρύ­ε­ται η Παγκό­σμια Ομο­σπον­δία Δημο­κρα­τι­κών Γυναι­κών (ΠΟΔΓ).

1945 Ανα­κη­ρύσ­σε­ται η Ομο­σπον­δια­κή Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, εκθρο­νί­ζο­ντας το βασι­λιά Πέτρο.

1947 Ψήφι­σμα της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών απο­φα­σί­ζει τη διαί­ρε­ση της Παλαι­στί­νης σε Εβραϊ­κό και Αρα­βι­κό Τομέα, προ­κα­λώ­ντας δια­μά­χες μετα­ξύ Εβραί­ων και Ισραηλινών.

1949 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος χορευ­τής και ηθο­ποιός, Αλε­ξά­ντερ Γκοντούνοφ

1961 Ένας χιμπα­τζής στο διά­στη­μα. Ονο­μά­ζε­ται Ενόλ και εκτο­ξεύ­ε­ται με δια­στη­μό­πλοιο της NASA. Προ­τού επι­στρέ­ψει, κάνει διπλή περι­στρο­φή γύρω από τη Γη.

1963 Οι Beatles κυκλο­φο­ρούν την επι­τυ­χία τους «I Want to Hold Your Hand». Οι προ­πω­λή­σεις φθά­νουν το 1.000.000.

1964 Στο αίμα πνί­γε­ται ο επί­ση­μος εορ­τα­σμός στο Γορ­γο­πό­τα­μο για την ανα­τί­να­ξη της ομώ­νυ­μης γέφυ­ρας από αντι­στα­σια­κούς το 1942. Ισχυ­ρό­τα­τη έκρη­ξη νάρ­κης ‑προ­ϊ­όν προ­βο­κά­τσιας- σημειώ­νε­ται κατά τη διάρ­κεια του επί­ση­μου εορ­τα­σμού της επε­τεί­ου από την ανα­τί­να­ξη της γέφυ­ρας, με απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το 13 και τον τραυ­μα­τι­σμό 45 ατόμων.

gorgopotamos 1964

1967 Συμ­φω­νία Πιπι­νέ­λη — Τσα­γλα­για­γκίλ για την από­συρ­ση της Ελλη­νι­κής Μεραρ­χί­ας από την Κύπρο, μετά τα γεγο­νό­τα στη Κοφίνου.

1967 Σε συνέ­ντευ­ξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καρα­μαν­λής, αρχη­γός της ΕΡΕ, εξό­ρι­στος στο Παρί­σι, παίρ­νει θέση κατά της Χού­ντας των συνταγ­μα­ταρ­χών. Ωστό­σο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πρα­ξι­κό­πη­μα της 21ης Απρί­λη του 1967, ειση­γού­νταν τη λύση του «συνταγ­μα­τι­κού πραξικοπήματος».

1970 Παν­δαι­μό­νιο στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, εν όψει της πρώ­της προ­βο­λής της ται­νί­ας Γούν­τστοκ στον κινη­μα­το­γρά­φο Παλ­λάς της οδού Βου­κου­ρε­στί­ου. Πάνω από 3.000 νεα­ροί προ­σπα­θούν με κάθε τρό­πο να εξα­σφα­λί­σουν το πολυ­πό­θη­το εισι­τή­ριο, ενώ σκη­νές υστε­ρί­ας εξε­λίσ­σο­νται κατά τη διάρ­κεια της προ­βο­λής, μέσα στην κινη­μα­το­γρα­φι­κή αίθου­σα. Ακο­λου­θεί επέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας με 13 συλλήψεις.

1975 Δύο νεα­ροί φερέλ­πι­δες επι­χει­ρη­μα­τί­ες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονο­μά­ζουν τη νεο­σύ­στα­τη εται­ρία τους «Microsoft».

1975 Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζέ­ραλντ Φορντ επι­θε­ω­ρεί τον αγω­γό που δια­σχί­ζει την Αλά­σκα και χαι­ρε­τί­ζει το έργο ως όπλο στη μάχη για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ΗΠΑ από τις “ανα­ξιό­πι­στες ξένες πηγές πετρελαίου”.

2001 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός μου­σι­κός Τζορτζ Χάρι­σον, ένας από τους 4 του μου­σι­κού συγκρο­τή­μα­τος Beatles.

2010  Πέθα­νε ο Μάριο Μονι­τσέ­λι (γεν­νή­θη­κε στη Ρώμη, 16 Μαΐ­ου 1915) ήταν Ιτα­λός σκη­νο­θέ­της, σενα­ριο­γρά­φος και συγγραφέας.
Ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους του ιτα­λι­κού κινη­μα­το­γρά­φου, τέλειω­νε τη ζωή του σε ηλι­κία 95 ετών, πηδώ­ντας από ένα παρά­θυ­ρο στα 20 μέτρα του νοσο­κο­μεί­ου San Giovanni στη Ρώμη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο