Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 3 Απριλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

1469 Γεν­νιέ­ται ο πολι­τι­κός στο­χα­στής από τη Φλω­ρε­ντία Νικο­λό Μακιαβέλι.

1770 Γεν­νή­θη­κε ο ηγέ­της της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης, Θεό­δω­ρος Κολοκοτρώνης

kolokotronis

1821 Οι Σπε­τσιώ­τες με αρχη­γούς τα αδέλ­φια Γκί­κα και Πανα­γιώ­τη Μπό­τα­ση, τον πλοί­αρ­χο Γεώρ­γιο Πάνου και τον Ομη­ρί­δη Σκυ­λί­τση ξεση­κώ­νο­νται και υψώ­νουν την σημαία της Επα­νά­στα­σης στο νησί. Το παρά­δειγ­μά τους ακο­λου­θούν ο Πόρος, η Αίγι­να και η Σαλαμίνα.

1827 Ενώ οι Τούρ­κοι πολιορ­κούν την Ακρό­πο­λη της Αθή­νας και ο Αιγύ­πτιος Ιμπρα­ήμ λεη­λα­τεί την Πελο­πόν­νη­σο, η Γ’ Εθνο­συ­νέ­λευ­ση στην Τροι­ζή­να εκλέ­γει τον Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια, Κυβερ­νή­τη της Ελλά­δας και ψηφί­ζει νέο Σύνταγ­μα. Το νέο Πολι­τι­κόν Σύνταγ­μα της Ελλά­δος στη­ρί­χθη­κε κυρί­ως στο αμε­ρι­κα­νι­κό του 1787. Ενί­σχυε σημα­ντι­κά τον αστι­κο­φι­λε­λεύ­θε­ρο χαρα­κτή­ρα του πολι­τεύ­μα­τος, ενώ έπαυε να έχει προ­σω­ρι­νή ισχύ όπως τα προη­γού­με­να, υπο­δη­λώ­νο­ντας τη βού­λη­ση των επα­να­στα­τών για πλή­ρη ανε­ξαρ­τη­σία (και όχι καθε­στώς υπο­τέ­λειας). Στο νέο Σύνταγ­μα κατο­χυ­ρώ­νο­νταν η λαϊ­κή κυριαρ­χία («η κυριαρ­χία ενυ­πάρ­χει εις το έθνος, πάσα εξου­σία πηγά­ζει εξ αυτού και υπάρ­χει υπέρ αυτού»), η ισο­νο­μία, η ανε­ξι­θρη­σκία, καταρ­γού­νταν οι τίτλοι ευγε­νεί­ας, ενώ προ­βλε­πό­ταν άσυ­λο για τους κατατρεγμένους

1879 Πέθα­νε ο γερ­μα­νός κλα­σι­κός συν­θέ­της, Γιό­χαν Μπραμς

1882 Ο Τζέ­σε Τζέιμς, ο περι­βό­η­τος αμε­ρι­κα­νός ληστής τρα­πε­ζών και τρέ­νων, σκο­τώ­νε­ται από μέλος της συμ­μο­ρί­ας του για να κερ­δί­σει τα λεφτά της επικήρυξης.

1885 Ο Γερ­μα­νός μηχα­νι­κός Γκό­τλιμπ Ντάιμ­λερ παίρ­νει δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για τη μηχα­νή εσω­τε­ρι­κής καύσης.

1896 Τελε­τή λήξης των πρώ­των σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στην Αθήνα.

1905 Ιδρύ­ε­ται στο Μπου­έ­νος Άιρες η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα της Μπό­κα Τζούνιορς.

1912 Γεν­νιέ­ται ο αθλη­τής, για­τρός και μαχη­τής της Ειρή­νης Γρη­γό­ρης Λαμπρά­κης.

lamprakis

1913 Η Έμε­λιν Πάν­χερστ, η μαχη­τι­κή βρε­τα­νί­δα σου­φρα­ζέ­τα που ίδρυ­σε το 1903 την Κοι­νω­νι­κή και Πολι­τι­κή Ένω­ση Γυναι­κών, κατα­δι­κά­ζε­ται σε τριε­τή φυλά­κι­ση για ηθι­κή αυτουρ­γία στον εμπρη­σμό της οικί­ας του υπουρ­γού Οικονομικών.

1922 Ο Ι. Στά­λιν εκλέ­χθη­κε ΓΓ του ΚΚΣΕ.

stalin

1924 Γεν­νή­θη­κε ο αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Μάρ­λον Μπράντο

1926 Απα­γο­ρεύ­ε­ται με νόμο η λει­τουρ­γία των μη φασι­στι­κών συν­δι­κά­των στην Ιταλία.

1928 Δικά­ζο­νται ο Νίκος Καζαν­τζά­κης (ερή­μην) και ο Δημή­τρης Γλη­νός. Κατη­γο­ρού­νται για διά­δο­ση ανα­τρε­πτι­κών ιδε­ών, επει­δή ήταν ομι­λη­τές σε εκδή­λω­ση για τα επι­τεύγ­μα­τα της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης στη Ρωσία.

glinos

1930 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός πολι­τι­κός Χέλ­μουτ Κολ, που διε­τέ­λε­σε για 16 χρό­νια καγκε­λά­ριος της Γερμανίας

1941 Στη Βου­δα­πέ­στη, ο πρω­θυ­πουρ­γός Πολ Τελέ­κι αυτο­κτο­νεί για να μη ζητή­σει την είσο­δο της Ουγ­γα­ρί­ας στον πόλεμο.

1948 Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Χάρι Τρού­μαν υπο­γρά­φει το γνω­στό «σχέ­διο Μάρ­σαλ» υπό τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο της χορή­γη­σης «βοή­θειας» στις χώρες που υπέ­στη­σαν τα δει­νά του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Το «Δόγ­μα Τρού­μαν» και το «Σχέ­διο Μάρ­σαλ» απο­τέ­λε­σαν τον «πρό­λο­γο» της στή­ρι­ξης του αστι­κού μετα­πο­λε­μι­κού καθε­στώ­τος στην Ελλά­δα, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε με την έντα­ξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εγκα­τά­στα­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα. Το «Σχέ­διο Μάρ­σαλ», το οποίο είναι αδιά­σπα­στο από το «Δόγ­μα Τρού­μαν», απο­τε­λού­σε μια γιγα­ντιαία επι­χεί­ρη­ση αντε­πα­να­στα­τι­κού πολέ­μου με διπλό στό­χο: Από τη μια στρε­φό­ταν ενα­ντί­ον των επα­να­στα­τι­κών δυνά­με­ων στη Δυτι­κή Ευρώ­πη και από την άλλη απο­σκο­πού­σε στην πρόσ­δε­ση των χωρών της Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή τρο­χιά με ταυ­τό­χρο­νη απο­μό­νω­ση της ΕΣΣΔ. Η εξαγ­γε­λία των δύο αυτών προ­γραμ­μά­των συνο­δεύ­θη­κε από την όξυν­ση κλί­μα­τος αντι­κομ­μου­νι­στι­κής και αντι­σο­βιε­τι­κής υστε­ρί­ας, ενώ δεν πρέ­πει να λησμο­νεί­ται ότι οι «ειδι­κές συν­θή­κες» της Ελλά­δας, δηλα­δή ο αγώ­νας του ΔΣΕ, ήταν εκεί­νες που «τρά­βη­ξαν» το ενδια­φέ­ρον του Τρού­μαν (902.gr).

marsal

1950 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, Κουρτ Βάιλ (“Η όπε­ρα της πεντά­ρας”, “Happy End”).

1962 Πεθαί­νει ο πρω­τερ­γά­της της ελλη­νι­κής μου­σι­κής Μανώ­λης Καλομοίρης.

1966 Ο κύκλος τρα­γου­διών «Ρωμιο­σύ­νη» του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη παρου­σιά­ζε­ται για πρώ­τη φορά σε συναυ­λία στο θέα­τρο Διά­να στην Αθή­να, έπει­τα από δια­δή­λω­ση της ΕΔΑ κατά των αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στην Ελλάδα.

1973 Ληξιαρ­χι­κή πρά­ξη γέν­νη­σης της κινη­τής τηλε­φω­νί­ας, με την πρώ­τη κλή­ση από κινη­τό από τον κατα­σκευα­στή του Μάρ­τιν Κού­περ, που δού­λευε για λογα­ρια­σμό της Motorola.

Η συσκευή που έμοια­ζε με ασύρ­μα­το «είχε ύψος 25 εκα­το­στά και βάρος 900 γραμ­μά­ρια. Ήταν το πρώ­το σύγ­χρο­νο κινη­τό τηλέ­φω­νο με τον κωδι­κό MotorolaDynaTAC. Σχη­μά­τι­σε τον αριθ­μό του βασι­κού αντα­γω­νι­στή του, Τζό­ελ Ενγκελ, που δού­λευε για λογα­ρια­σμό της Bell Labs. «Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αλη­θι­νό κινη­τό τηλέ­φω­νο» του είπε. «Παρό­τι δεν είχα­με τις καλύ­τε­ρες των σχέ­σε­ων, μου συμπε­ρι­φέρ­θη­κε πολύ ευγε­νι­κά», δήλω­σε χρό­νια αργό­τε­ρα ο Κού­περ σε μια συνέ­ντευ­ξή του. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατα­σκευά­ζο­ντας το πρώ­το δοκι­μα­στι­κό δίκτυο κινη­τής τηλε­φω­νί­ας, που ήταν ανα­γκαίο για την εξέ­λι­ξη και την εμπο­ρι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση του κινη­τού» (sansimera.gr).

1974 Σημειώ­νε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη επέ­λα­ση τυφώ­νων στις ΗΠΑ. Μέσα σε 26 ώρες, 148 τυφώ­νες χτυ­πούν 13 πολι­τεί­ες με απο­τέ­λε­σμα 315 άνθρω­ποι να χάσουν τη ζωή τους και 5.000 να τραυματιστούν.

1990 Ο καρ­διο­χει­ρουρ­γός Γεώρ­γιος Τόλης πραγ­μα­το­ποιεί την πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση καρ­διάς στην Ελλάδα.

1994 Στην Αλβα­νία, ο σοσια­λι­στής ηγέ­της, Φάτος Νάνο, κατα­δι­κά­ζε­ται σε κάθειρ­ξη 12 ετών για υπε­ξαί­ρε­ση επτά εκατ. δολα­ρί­ων και πλα­στο­γρά­φη­ση επί­ση­μων εγγράφων.

1999 Σε πανελ­λα­δι­κή σύσκε­ψη συν­δι­κά­των και συν­δι­κα­λι­στών, δημιουρ­γεί­ται το Πανερ­γα­τι­κό Αγω­νι­στι­κό Μέτω­πο (ΠΑΜΕ), από συν­δι­κα­λι­στές κυρί­ως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμή­μα­τος της Ανα­νε­ω­τι­κής Αριστεράς.

1999 Ξεκι­νά ο βομ­βαρ­δι­σμός του Βελι­γρα­δί­ου από τα βομ­βαρ­δι­στι­κά του ΝΑΤΟ.

beograd

2003 Από ισχυ­ρή έκρη­ξη στη «Σωλη­νουρ­γεία Κορίν­θου», έξι εργά­τες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυ­μα­τί­ζο­νται, όταν κατά την αντι­κα­τά­στα­ση φια­λών προ­κα­λεί­ται διαρ­ροή οξυ­γό­νου. Επτά στε­λέ­χη της εται­ρί­ας συλ­λαμ­βά­νο­νται, σε βάρος των οποί­ων ασκεί­ται δίω­ξη σε βαθ­μό κακουρ­γή­μα­τος για ανθρω­πο­κτο­νία εξ αμελείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο