Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Διώξεις σε βάρος τριών αστυνομικών που πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα άνδρα με σύνδρομο Down

Οι εισαγ­γε­λι­κές αρχές της Σου­η­δί­ας θα ασκή­σουν διώ­ξεις σε βάρος τριών αστυ­νο­μι­κών για τον θανά­σι­μο τραυ­μα­τι­σμό από αστυ­νο­μι­κά πυρά ενός 20χρονου που έπα­σχε από σύν­δρο­μο Down κι αυτι­σμό, πέρυ­σι τον Αύγου­στο, σε μια υπό­θε­ση που ήγει­ρε ανη­συ­χί­ες για τη χρή­ση φονι­κής βίας από τις δυνά­μεις επι­βο­λής του νόμου.

Ο Έρικ Τόρελ, ο οποί­ος είχε πνευ­μα­τι­κή ηλι­κία ενός τρί­χρο­νου αγο­ριού, σκο­τώ­θη­κε σε έναν καται­γι­σμό πυρών, αφού είχε βγει κρυ­φά από το σπί­τι του στη Στοκ­χόλ­μη, κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, για να παίξει.

Η αστυ­νο­μία πυρο­βό­λη­σε 25 φορές ενα­ντί­ον του Τόρελ, ενώ βρι­σκό­ταν στην αυλή του σπι­τιού του, καθώς πίστευε ότι το ψεύ­τι­κο όπλο- παι­χνί­δι που κρά­τα­γε ήταν πραγ­μα­τι­κό. Τρεις σφαί­ρες βρή­καν τον άτυ­χο 20χρονο, οι δύο σφαί­ρες, μετα­ξύ αυτών εκεί­νη που του επέ­φε­ρε το μοι­ραίο πλήγ­μα, τον βρή­καν στην πλάτη.

«Απο­φά­σι­σα ότι οι αστυ­νο­μι­κοί, που διώ­κο­νται για τους πυρο­βο­λι­σμούς, δεν ακο­λού­θη­σαν τις δια­δι­κα­σί­ες, που θα έπρε­πε να έχουν ακο­λου­θή­σει κι αν το είχαν κάνει αυτό, θα συνει­δη­το­ποιού­σαν ότι ο Έρικ, το θύμα, δεν συνι­στού­σε απει­λή» είπε σε δημο­σιο­γρά­φους ο εισαγ­γε­λέ­ας Μάρ­τιν Τίντεν.

eric

Οι δύο αστυ­νο­μι­κοί διώ­κο­νται για ανάρ­μο­στη συμπε­ρι­φο­ρά και ένας για πρό­κλη­ση θανάτου.

Σύμ­φω­να με τον Τίντεν, οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας δικαιο­λο­γη­μέ­να άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον του Τόρελ, που δεν υπά­κου­σε όταν του ζητή­θη­κε να αφή­σει κάτω το όπλο του, ωστό­σο έπρε­πε να στα­μα­τή­σουν να πυρο­βο­λούν, όταν το θύμα τους γύρι­σε την πλάτη.

Ο θάνα­τος του 20χρονου προ­κά­λε­σε την κατα­κραυ­γή της κοι­νής γνώ­μης και ήγει­ρε ερω­τή­μα­τα για τη χρή­ση φονι­κής βίας εκ μέρους των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων της Σουηδίας.

«Ελπί­ζω να κατα­φέ­ρου­με να ρίξου­με φως στα γεγο­νό­τα, τι ακρι­βώς έγι­νε και πήγαν όλα τόσο στρα­βά και ότι θα αλλά­ξουν τον τρό­πο που οι αστυ­νο­μι­κοί εκπαι­δεύ­ο­νται, διό­τι αυτό δεν επι­τρέ­πε­ται να ξανα­συμ­βεί» σημεί­ω­σε η μητέ­ρα του Τόρελ μιλώ­ντας στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TT.

Σου­η­δοί αστυ­νο­μι­κοί μετά την δολο­φο­νία του 20χρονου με σύν­δρο­μο Down από αστυ­νο­μι­κούς: «Είναι τιμή μας να είμα­στε συνάδελφοι»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο