Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στο περίμενε… απάντησης από τον Πούτιν ο Πάπας για συνάντησή τους

Ο Πάπας Φρα­γκί­σκος δηλώ­νει σε συνέ­ντευ­ξή του, που δημο­σιεύ­ε­ται σήμε­ρα σε ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα, ότι ζήτη­σε να έχει συνά­ντη­ση στη Μόσχα με τον πρό­ε­δρο της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν για να προ­σπα­θή­σει να στα­μα­τή­σει τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Πάπας δήλω­σε επί­σης στην Corriere Della Sera ότι ο Πατριάρ­χης Μόσχας Κύριλ­λος, ο οποί­ος έχει προ­σφέ­ρει την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξή του στον πόλε­μο, “δεν μπο­ρεί να γίνει το παπα­δο­παί­δι του Πούτιν”.

Ο Ποντί­φι­κας, ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποί­η­σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου επί­σκε­ψη στη ρωσι­κή πρε­σβεία όταν άρχι­σε ο πόλε­μος, δήλω­σε επί­σης στην ιτα­λι­κή εφη­με­ρί­δα ότι περί­που τρεις εβδο­μά­δες μετά την έναρ­ξη της σύγκρου­σης ζήτη­σε από τον πλέ­ον υψη­λό­βαθ­μο διπλω­μά­τη του Βατι­κα­νού να απο­στεί­λει μήνυ­μα στον Πούτιν.

Το μήνυ­μα αυτό ήταν, σύμ­φω­να με τον Πάπα Φρα­γκί­σκο, “ότι προ­τί­θε­μαι να πάω στη Μόσχα. Σίγου­ρα ήταν απα­ραί­τη­το ο ηγέ­της του Κρεμ­λί­νου να επι­τρέ­ψει ένα άνοιγ­μα. Δεν έχου­με ακό­μη λάβει απά­ντη­ση και επι­μέ­νου­με ακόμη”.

Ο Πάπας πρό­σθε­σε: “Φοβά­μαι ότι ο Πού­τιν δεν μπο­ρεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνά­ντη­ση αυτή την στιγ­μή. Αλλά πώς μπο­ρείς να μην στα­μα­τή­σεις τόση βαναυσότητα;”

Πριν από την συνέ­ντευ­ξη αυτή, ο 85χρονος Φρα­γκί­σκος δεν είχε ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να τη Ρωσία ή τον Πού­τιν δημο­σί­ως από τότε που ξέσπα­σε ο πόλε­μος στις 24 Φεβρουα­ρί­ου. Ωστό­σο έχει αφή­σει ελά­χι­στες αμφι­βο­λί­ες σχε­τι­κά με το ποια πλευ­ρά επι­κρί­νει, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όρους, όπως αδι­καιο­λό­γη­τη επί­θε­ση και εισβο­λή, και εκφρά­ζο­ντας την οδύ­νη του για φρι­κα­λε­ό­τη­τες ενα­ντί­ον αμάχων.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο