Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συρρικνώθηκε το 2023 ο πληθυσμός της Κίνας

Ο κινε­ζι­κός πλη­θυ­σμός μειώ­θη­κε το 2023, για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη χρο­νιά, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία της χώρας, με τον δεί­κτη γεν­νη­τι­κό­τη­τας να επι­βρα­δύ­νε­ται, την ώρα που το κόστος της εκπαί­δευ­σης αυξά­νε­ται και οι κοι­νω­νι­κές συμπε­ρι­φο­ρές μεταβάλλονται.

Το 2022, η Κίνα ανα­κοί­νω­σε την πρώ­τη συρ­ρί­κνω­ση του πλη­θυ­σμού της σε έξι δεκαετίες.

Και, την περα­σμέ­νη χρο­νιά, έχα­σε τον τίτλο της «πολυ­πλη­θέ­στε­ρης χώρας του κόσμου» από την Ινδία, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ.

Η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να αντι­στρέ­ψει τη συρ­ρί­κνω­ση του πλη­θυ­σμού προ­σφέ­ρο­ντας οικο­γε­νεια­κά επι­δό­μα­τα και άλλα κίνη­τρα, που παρα­μέ­νουν ωστό­σο όχι ιδιαί­τε­ρα γεν­ναία, προ­χω­ρώ­ντας σε επι­κοι­νω­νια­κή εκστρα­τεία, και ‑πλέ­ον- επι­τρέ­πο­ντας σε όλα τα ζευ­γά­ρια να απο­κτούν τρία παιδιά.

«Στα τέλη του 2023, ο εθνι­κός πλη­θυ­σμός ανήλ­θε σε 1,40967 δισεκ. ανθρώ­πους», με άλλα λόγια σημειώ­θη­κε «μεί­ω­ση κατά 2,08 εκα­τομ­μύ­ρια σε σύγκρι­ση με το 2022», ανέ­φε­ρε η κινε­ζι­κή στα­τι­στι­κή υπηρεσία.

Ο αριθ­μός αυτός συμπε­ρι­λαμ­βά­νει απο­κλει­στι­κά και μόνο ανθρώ­πους που έχουν την κινε­ζι­κή υπη­κο­ό­τη­τα και τόπο δια­μο­νής την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα. Δεν συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται οι κάτοι­κοι των ημιαυ­τό­νο­μων περι­φε­ρειών (Χονγκ Κονγκ, Μακάο), ούτε αυτοί της Ταϊ­βάν, νήσου με 23 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους που το Πεκί­νο θεω­ρεί κινε­ζι­κή επαρ­χία, προ­ο­ρι­σμέ­νη να επα­νε­νω­θεί μια μέρα με την υπό­λοι­πη χώρα.

Η συρ­ρί­κνω­ση της περα­σμέ­νης χρο­νιάς είναι υπερ­δι­πλά­σια από αυτήν του 2022, όταν ο ασια­τι­κός γίγα­ντας είδε τον πλη­θυ­σμό του να συρ­ρι­κνώ­νε­ται κατά 850.000 ανθρώπους.

Αυτή ήταν η πρώ­τη χρο­νιά που μειώ­θη­κε ο πλη­θυ­σμός της Κίνας από τα χρό­νια του 1960.

Τη δημο­γρα­φι­κή παρακ­μή εξη­γούν διά­φο­ροι λόγοι, όπως το υψη­λό κόστος της εκπαί­δευ­σης, η έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης στο οικο­νο­μι­κό μέλ­λον, ή ακό­μη η αυξα­νό­με­νη δυσφο­ρία απέ­να­ντι στον θεσμό της οικο­γέ­νειας — ο γάμος είναι απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση στην Κίνα προ­τού οποιο­δή­πο­τε ζευ­γά­ρι απο­κτή­σει παιδί.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο