Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συστάσεις για μάσκα και ατομική ευθύνη τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται κρούσματα και νοσηλείες

Εμβο­λια­σμός ένα­ντι της covid-19, έγκυ­ρη χρή­ση αντι­ι­κών φαρ­μά­κων, μάσκα σε πολυ­σύ­χνα­στους χώρους, μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, ειδι­κά για τις ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου, είναι που προ­τεί­νει η Επι­τρο­πή Λοι­μώ­ξε­ων για να προ­στα­τευ­θού­με από την covid-19. Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση, όπως έχει δια­μορ­φω­θεί τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, με μεγά­λη δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού στην κοι­νό­τη­τα, αύξη­ση κρου­σμά­των και νοση­λειών, απα­σχό­λη­σε την επι­τρο­πή εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για την covid-19. Οι επι­στή­μο­νες ανα­μέ­νουν περαι­τέ­ρω αύξη­ση κρου­σμά­των το επό­με­νο διά­στη­μα, κάτι που προ­κα­λεί ανη­συ­χία και για την πίε­ση που θα δεχθεί το σύστη­μα υγεί­ας, το οποίο είναι ήδη υπερφορτωμένο.

Ανα­φο­ρι­κά με τη χρή­ση μάσκας, μέλη της επι­τρο­πής ξεκα­θα­ρί­ζουν ότι δεν τίθε­ται θέμα να επι­στρέ­ψει η υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας, αλλά συστή­νε­ται σε χώρους με συγ­χρω­τι­σμό. Σχε­τι­κά με τα νοσο­κο­μεία, η επι­τρο­πή δεν προ­τεί­νει υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας ούτε κάνει σύστα­ση. Υπεν­θυ­μί­ζει ότι υπάρ­χει παλιά σύστα­ση στα νοσο­κο­μεία και οι επι­τρο­πές λοι­μώ­ξε­ων μπο­ρούν να επα­να­φέ­ρουν τη χρή­ση της ανά­λο­γα με την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση, είτε στο νοσο­κο­μείο, είτε τη γενι­κό­τε­ρη. Το μέτρο θα αφο­ρά εργα­ζό­με­νους στα νοσο­κο­μεία, νοση­λευό­με­νους και επισκέπτες.

Ένα άλλο θέμα που απα­σχό­λη­σε τους επι­στή­μο­νες, ήταν τα χαμη­λά ποσο­στά εμβο­λια­σμού ένα­ντι της covid-19 με το ενι­σχυ­μέ­νο εμβό­λιο. Ανα­μέ­νε­ται σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες να ξεκι­νή­σει εκστρα­τεία ενη­μέ­ρω­σης για τα οφέ­λη του εμβο­λια­σμού, ειδι­κά για τις ευπα­θείς ομά­δες που κιν­δυ­νεύ­ουν με βαριά νόσηση.

Σχε­τι­κά με τις εορ­τα­στι­κές συγκε­ντρώ­σεις, οι ειδι­κοί προ­τεί­νουν την τήρη­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας, την διε­νέρ­γεια self test πριν από τις εορ­τα­στι­κές συγκε­ντρώ­σεις και σε περί­πτω­ση συμ­πτω­μά­των, την απο­φυ­γή επαφών.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο