Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τίμησαν και στη Ρωσία και στην πρώην ΕΣΣΔ τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης

Ρωσία _Κρεμλίνο: Παρά το δρι­μύ ψύχος, καθώς η θερ­μο­κρα­σία είχε πέσει γύρω στους ‑15°C, εκα­το­ντά­δες περί­με­ναν, στην Κόκ­κι­νη Πλα­τεία, για να απο­θέ­σουν λίγα λου­λού­δια στη σορό του

Την ημέ­ρα των 100 χρό­νων από το θάνα­το του Λένιν, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν εκδη­λώ­σεις στη μνή­μη του, σε όλη τη Ρωσία, όντας “ένα πολύ σημα­ντι­κό πρό­σω­πο τις παλαιό­τε­ρες γενιά, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Ρωσι­κού Κέντρου Έρευ­νας κοι­νής γνώ­μης _VTsIOM”

Σε όλες τις περιο­χές που έχει οργα­νώ­σεις το Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν δρά­σεις στη μνή­μη του ιδρυ­τή της ΕΣΣΔ, δήλω­σε στο Vedomosti ο επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας Τύπου του κόμ­μα­τος, Αλε­ξά­ντερ Γιούσενκο.

Η ηγε­σία του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του αρχη­γού του Gennady Zyuganov και του υπο­ψη­φί­ου για την προ­ε­δρία της Ρωσί­ας Nikolai Kharitonov, κατέ­θε­σαν λου­λού­δια στο Μαυ­σω­λείο στην Κόκ­κι­νη Πλα­τεία, όπου βρί­σκε­ται η σορός του, από το 1924. “Ο Λένιν πήγε σε έναν άλλο κόσμο, αλλά έμει­νε για πάντα με την ανθρω­πό­τη­τα, όπου στον πλα­νή­τη Γη προ­σπά­θη­σε για πρώ­τη φορά να οικο­δο­μή­σει έναν νέο κόσμοστον οποίο κυριαρ­χού­σε η εργα­τι­κή τάξη και όχι το κεφά­λαιο”, είπε ο Ζαου­γκά­νοφ (RIA Novosti).

Σε άλλες περιο­χές κομ­μου­νι­στές συγκε­ντρώ­θη­καν κοντά σε μνη­μεία του Λένιν και έκα­ναν ομι­λί­ες και εκδη­λώ­σεις. Στο Αστρα­χάν, πριν κατα­θέ­σουν λου­λού­δια στην κεντρι­κή πλα­τεία, μέλη του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μια μηχα­νο­κί­νη­τη πορεία κάτω από κόκ­κι­να πανό. Στο Kyzyl (Tuva), οι κομ­μου­νι­στές ήρθαν στο μνη­μείο του Λένιν, παρά τον παγε­τό των ‑40οC. Στο Καζάν, το τοπι­κό σπί­τι-μου­σείο του ιδρυ­τή του σοβιε­τι­κού κρά­τους θα φιλο­ξε­νή­σει δωρε­άν εκδρο­μές, προ­βο­λές ται­νιών και ανα­γνώ­σεις ποί­η­σης από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου.

  • Η Γιού­λια, δημο­τι­κή σύμ­βου­λος 47 ετών, είπε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ότι πήγε στην Κόκ­κι­νη Πλα­τεία “για να τιμή­σει τη μνή­μη του Βλα­ντί­μιρ Λένιν, του ηγέ­τη μας, του ιδρυ­τή του σοβιε­τι­κού κρά­τους” που αγω­νι­ζό­ταν “για το λαό και τη τη δικαιο­σύ­νη”.
  • Έπαι­ξε ρόλο όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για όλον τον κόσμο”, πρό­σθε­σε ο 73χρονος Νικο­λάι. Το ίδιο επι­χεί­ρη­μα προ­έ­βα­λε και η συνο­μή­λι­κή του συντα­ξιού­χος Όλγκα, που δήλω­σε ότι ο Λένιν “έκα­νε πολ­λά _πάρα πολ­λά” και “δημιούρ­γη­σε την ΕΣΣΔ το πρώ­το εργα­τι­κό κρά­τος”.

Κάποιοι από τους συγκε­ντρω­μέ­νους κρα­τού­σαν πορ­τρέ­τα του ηγέ­τη, άλλοι σημαί­ες του Κομ­μου­νι­στι­κού κόμ­μα­τος, και της ΕΣΣΔ.

Ο Λένιν “εκπρο­σω­πεί ένα ιδα­νι­κό, που θα έπρε­πε όχι μόνο να γίνε­ται σεβα­στό αλλά και να το ακο­λου­θού­με”, είπε η 78χρονη Βαλε­ντί­να Αλε­ξα­ντρόβ­να, που κρα­τού­σε ένα μικρό μπου­κέ­το στα χέρια της. Η Ρωσί­δα συντα­ξιού­χος πρό­σθε­σε ότι “μόνοτο δόγ­μα του Λένιν μπο­ρεί να επι­τρέ­ψει στη Ρωσία να βγει από την σημε­ρι­νή κατά­στα­ση. Η χώρα μας είναι στο χεί­λος του γκρε­μού, κατέληξε.

“Μετά από σχε­δόν τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τί­ες βεβή­λω­σης, ο Ίλιτς, όπως δεί­χνει μια πρό­σφα­τη δημο­σκό­πη­ση του VTsIOM, έχει δια­τη­ρή­σει όχι μόνο σχε­δόν από­λυ­τη φήμη, αλλά και κυρί­ως θετι­κούς συνειρ­μούς”, κατά Vedomosti. Το πιο επι­κίν­δυ­νο πράγ­μα όχι μόνο για τον Λένιν, αλλά και για την Ρωσία και τον κόσμο όλο σήμε­ρα είναι η αδια­φο­ρία για τα κοι­νά της νέας γενιάς (ηλι­κια­κές ομά­δες κάτω των 44 ετών)Ατέχνως info

Ανε­ξαρ­τή­τως, των κατά το δοκούν ανα­φο­ρών των αστι­κών ΜΜΕ, το πρό­βλη­μα σήμε­ρα στη Ρωσία και την πρώ­ην ΕΣΣΔ γενι­κό­τε­ρα, είναι η έλλει­ψη οργα­νω­μέ­νου υπο­κει­με­νι­κού παρά­γο­ντα δλδ Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμματος

Για τη στά­ση του ΚΕΚΡ στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, δεν εμφα­νί­στη­κε, αλλά “ξανα­χτύ­πη­σε” με τη λακω­νι­κή φρά­ση ότι “η κατάρ­ρευ­ση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη γεω­πο­λι­τι­κή κατα­στρο­φή του εικο­στού αιώ­να”, πριν ξεκι­νή­σει τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία είχε  απο­κά­λε­σε και τότε τον Λένιν πραγ­μα­τι­κό δημιουρ­γό της Ουκρανίας.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο