Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 26 Αυγούστου;

Σαν σήμερα 26 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

55 π.Χ — Ο Ιού­λιος Καί­σα­ρας εισβάλ­λει στη Βρε­τα­νία (Britannia)

683 Μάχη της “2ης Harra”: Ο στρα­τός του Ομα­γιά­δη Χαλί­φη Yazīd I (Για­ζίντ του 1ου) σκο­τώ­νει 11.000 ανθρώ­πους στη Μεδί­να. Η μάχη ήταν ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα στρα­τιω­τι­κά επει­σό­δια του λεγό­με­νου 2ου αρα­βι­κού εμφυ­λί­ου πολέ­μου (ο 1ος ήταν αυτός με αντι­μέ­τω­πους τον īAlī b Abī Tālib ενα­ντί­ον του Muʿāwiya b. Abī Sufyān στο Siffīn).
Πήρε το όνο­μά της από τη βασαλ­τι­κή-βρα­χώ­δη έκτα­ση (ḥάρα) βορειο­α­να­το­λι­κά της Μεδίνας.

1071 Η Μάχη στο Μαν­τζι­κέρτ. Ο σουλ­τά­νος των Οθω­μα­νών, Αλπ Ασλάν, νικά το στρα­τό των Βυζα­ντι­νών, του οποί­ου ηγεί­ται ο Ρωμα­νός Δ’ ο Διο­γέ­νης. Με τη νίκη τους αυτή, οι Οθω­μα­νοί κάνουν το πρώ­το απο­φα­σι­στι­κό βήμα για την κατά­λη­ψη της Μικράς Ασίας.

matzikert

1346 Μάχη του Κρε­σύ (Crécy Hauts-de-France) κατά τη διάρ­κεια του 100ετούς Πολέ­μου, στη βόρεια Γαλ­λία μετα­ξύ του γαλ­λι­κού στρα­τού με διοι­κη­τή τον βασι­λιά Φίλιπ­πο VI (Philippe de Valois VI)  και του αγγλι­κού (που είχε απο­βι­βα­στεί στη χερ­σό­νη­σο Cotentin στις 12 Ιου­λί­ου) με επι­κε­φα­λής τον βασι­λιά Εδουάρ­δο Γ ’ (Edward III).
Οι Γάλ­λοι –υπερ­δι­πλά­σιοι αριθ­μη­τι­κά, επι­τέ­θη­καν στους Άγγλους ενώ διέ­σχι­ζαν τη βόρεια Γαλ­λία αλλά απέ­τυ­χαν με μεγά­λες απώ­λειες σε νεκρούς και τραυματίες.
Μετά από μια σύντο­μη τοξο­μα­χία (οι άγγλοι διέ­θε­ταν τα «longbow» ένα παντο­δύ­να­μο μεσαιω­νι­κό τύπο βέλους μήκους ~1,8m), οι Γάλ­λοι εξα­πέ­λυ­σαν μια επι­θέ­σεις ιππι­κού το λασπω­μέ­νο έδα­φος ‑σε ανη­φό­ρα μάλι­στα και με διά­σπαρ­τους λάκ­κους –παγί­δες που είχαν ανοί­ξει οι άγγλοι, κυριο­λε­κτι­κά διαλύθηκαν.
Επα­κο­λού­θη­σε μάχη σώμα με σώμα που χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως «δολο­φο­νι­κή, χωρίς οίκτο, σκλη­ρή και πολύ φρι­κτή» μέχρι αργά το βράδυ.
Στη συνέ­χεια πολιορ­κούν το λιμά­νι του Καλαί που έπε­σε στα χέρια τους το επό­με­νο έτος και παρέ­μει­νε υπό αγγλι­κή κυριαρ­χία για περισ­σό­τε­ρο από δύο αιώ­νες, μέχρι το 1558.
Το Crécy καθιέ­ρω­σε την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του μακριού τόξου ως κυρί­αρ­χο όπλο στο πεδίο μάχης για μεγά­λο διάστημα.

1498 -Ανα­τί­θε­ται η Pietà στον Michelangelo ‑γνω­στή και ως «Απο­κα­θή­λω­ση», που βρί­σκε­ται στην Βασι­λι­κή του Αγί­ου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού.
Είναι το πρώ­το έργο του Μιχα­ήλ Άγγε­λου ‑που ήταν ζωγρά­φος, γλύ­πτης, αρχι­τέ­κτο­νας μηχα­νι­κός ποι­η­τής …και πολ­λά ακό­μη της Ανα­γέν­νη­σης (τότε λίγο μεγα­λύ­τε­ρος από 20 χρόνων).
Είναι το μονα­δι­κό που έχει υπο­γρά­ψει, και ίσως ένα από τα σπου­δαιό­τε­ρα γλυ­πτά του.

1740 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος έμπο­ρος Ζοζέφ Μον­γκολ­φιέ που μαζί με τον αδερ­φό του Ζακ εφηύ­ρε το αερόστατο

1743 Γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος Γάλ­λος φυσι­κός Αντώ­νιος Λαυ­ρέ­ντιος Λαβουα­ζιέ. Θεμε­λιω­τής της νεό­τε­ρης χημεί­ας, δια­τύ­πω­σε την αρχή της αφθαρ­σί­ας της ύλης, ανέ­λυ­σε τα στοι­χεία που απο­τε­λούν το νερό κ.λπ.

lavuzie

1768 Ο Τζέιμς Κουκ σαλ­πά­ρει από την Αγγλία με το HMS Endeavour.

1789 Η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση ψηφί­ζει τη «Δια­κή­ρυ­ξη των δικαιω­μά­των του ανθρώ­που και του πολί­τη», ένα από σπου­δαιό­τε­ρα γρα­πτά μνη­μεία της Γαλ­λι­κής αστι­κής Επα­νά­στα­σης με κοσμοϊ­στο­ρι­κή σημασία.

dikaiomata

1821  Πανουρ­γιάς και Γκού­ρας με 2.000 άνδρες νικούν τους 8.000 άνδρες του Μπεϋ­ράμ Πασά στη μάχη των Βασι­λι­κών Φθιώτιδας.

1858 Απο­στέλ­λο­νται οι πρώ­τες ειδή­σεις με τηλέγραφο.

1883 Έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου Κρα­κα­τόα, στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό (ανά­με­σα στη Σου­μά­τρα και την Ιάβα), σκο­τώ­νει του­λά­χι­στον 36.417 ανθρώ­πους ενώ γίνε­ται αισθη­τή σε ακτί­να 3.000 μιλί­ων. Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη κατα­γε­γραμ­μέ­νη έκρη­ξη στην Ιστορία.

1910 Γεν­νή­θη­κε στα Σκό­πια η αλβα­νι­κής κατα­γω­γής Άγκνες Γκόν­τσα Μπο­για­τζί­ου, καθο­λι­κή μονα­χή, που έγι­νε γνω­στή ως Μητέ­ρα Τερέ­ζα, και βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ Ειρήνης

1910 Ανα­κοι­νώ­νε­ται η χρη­σι­μό­τη­τα των Ακτί­νων Χ στη διε­ρεύ­νη­ση των ασθε­νειών του λάρυγγα.

1919 Πεθαί­νει ο σατι­ρι­κός ποι­η­τής Γεώρ­γιος Σουρής

souris

1920 Οι Αμε­ρι­κα­νί­δες εξα­σφα­λί­ζουν το δικαί­ω­μα της ψήφου με τη 19η τρο­πο­ποί­η­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού συντάγματος.

1922 Δίνε­ται η επί­ση­μη δια­τα­γή για την εκκέ­νω­ση της Μικράς Ασί­ας από τη Διοί­κη­ση της Στρα­τιάς. Ο ύπα­τος αρμο­στής της Σμύρ­νης και δεξί χέρι του Βενι­ζέ­λου στη Μικρά Ασία Αρι­στεί­δης Στερ­γιά­δης εγκα­τα­λεί­πει την πόλη από τους πρώ­τους, με βρε­τα­νι­κό θωρη­κτό. Οι κάτοι­κοι της Σμύρ­νης δεν θα είχαν την ίδια «τύχη» ή μετα­χεί­ρι­ση από τα συμ­μα­χι­κά πλοία που ναυ­λο­χού­σαν στα ανοι­χτά της Σμύρ­νης. Για­τί ο Στερ­γιά­δης δεν προ­έ­τρε­ψε τον ελλη­νι­κό πλη­θυ­σμό να εγκα­τα­λεί­ψει έγκαι­ρα την περιο­χή; Όπως ο ίδιος τόνι­σε: «καλύ­τε­ρα να μεί­νουν εδώ να τους σφά­ξει ο Κεμάλ, για­τί αν πάνε στην Αθή­να θα ανα­τρέ­ψουν τα πάντα» (902.gr)

mikrasiatiki katastrofi

1923 Η Ελλά­δα επι­κυ­ρώ­νει τη Συν­θή­κη Ειρή­νης της Λοζάν­νης με νομο­θε­τι­κό διάταγμα.

1934 Με το σύν­θη­μα: «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (σ.σ. Αυτό­νο­μου Στα­φι­δι­κού Οργα­νι­σμού) γίνο­νται συλ­λα­λη­τή­ρια και δια­δη­λώ­σεις από την Κόριν­θο ως την Ηλεία. Στο Αίγιο η αστυ­νο­μία επι­τί­θε­ται κατά των στα­φι­δο­πα­ρα­γω­γών τραυ­μα­τί­ζο­ντας 4 σοβα­ρά και 15 ελα­φρύ­τε­ρα. Στον Πύρ­γο γίνε­ται μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο με μαύ­ρες σημαί­ες και το σύν­θη­μα: «Ζωή ή θάνατος»

 1935 Οι αρχές προ­σπα­θώ­ντας να δια­λύ­σουν δέκα χιλιά­δες στα­φι­δο­πα­ρα­γω­γούς μαζί με τα γυναι­κό­παι­δα, που συγκε­ντρώ­θη­καν στην κεντρι­κή πλα­τεία της Πύλου, σκο­τώ­νουν 2 και τραυ­μα­τί­ζουν 12. Επα­κο­λου­θεί σωστή μάχη και οι ένο­πλοι στα­φι­δο­πα­ρα­γω­γοί γίνο­νται κύριοι της πόλης. Η κυβέρ­νη­ση κινη­το­ποιεί 2 μεραρ­χί­ες στρα­τού, συγκρο­τεί έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο στην Καλα­μά­τα και κηρύσ­σει τον στρα­τιω­τι­κό νόμο.

1938 Γεν­νιέ­ται ο Marcello Gandini (Μαρ­τσέλ­λο Γκα­ντί­νι) Ιτα­λός σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των, εμπνευ­στής πολ­λών τεχνι­κών και­νο­το­μιών που επη­ρέ­α­σαν την εξέ­λι­ξη των αγω­νι­στι­κών και μη μοντέ­λων. Αρχι­κά εργά­στη­κε για το τμή­μα σχε­δια­σμού της Bertone (Μπερ­τό­νε) και το 1980 απο­χώ­ρη­σε για να εργα­στεί ως ανε­ξάρ­τη­τος σχεδιαστής.

1943 Τμή­μα του ΕΛΑΣ Βοιω­τί­ας χτυ­πά γερ­μα­νι­κή μηχα­νο­κί­νη­τη φάλαγ­γα κοντά στο χωριό Δομ­βραί­να. Οι απώ­λειες του εχθρού ήταν 71 νεκροί, 24 τραυ­μα­τί­ες, 4 άρμα­τα μάχη και 8 αυτοκίνητα.

1944 ΗΠΑ και Βρε­τα­νία ανα­γνω­ρί­ζουν ντε φάκτο την κυβέρ­νη­ση του Ντε Γκολ στη Γαλ­λία, που μπαί­νει θριαμ­βευ­τής στο Παρίσι.

1945 Στη συνέ­λευ­ση των αντι­προ­σώ­πων των εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων της Αθή­νας για την εκλο­γή της διοί­κη­σης του Εργα­τι­κού Κέντρου, ο Εργα­τι­κός Αντι­φα­σι­στι­κός Συνα­σπι­σμός (ΕΡΓΑΣ) κερ­δί­ζει συντρι­πτι­κή νίκη, αφού ψηφί­στη­κε από τους 370 σε σύνο­λο 396 αντιπροσώπων.

1946 Αρχί­ζει τις εργα­σί­ες του το Α’ Πανελ­λή­νιο Συνέ­δριο Δημο­κρα­τι­κών Γυναικών.

1948  Ο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός Ελλά­δας αντι­με­τω­πί­ζει με επι­τυ­χία τις επι­θέ­σεις του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού στο Καϊμακτσαλάν.

1957 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση ανα­κοι­νώ­νει ότι πραγ­μα­το­ποί­η­σε επι­τυ­χή δοκι­μή διη­πει­ρω­τι­κού βαλ­λι­στι­κού πυραύλου.

1959: Η British Motor Corpration παρου­σιά­ζει το αυτο­κί­νη­το Mini Cooper, που σχε­δί­α­σε ο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής βρε­τα­νός Αλέ­κος (Άλεκ) Ισι­γώ­νης (Sir Alec Issigonis κατά τους Άγγλους).
Το Mini ήταν ένα δίθυ­ρο συμπα­γές πόλης της τότε British Motor Corporation (BMC) από το 1959 έως το 2000 –πρό­τυ­πο της βρε­τα­νι­κής λαϊ­κής κουλ­τού­ρας της 10ετίας του 1960, όπως για τους ιτα­λούς το 500αράκι, για τους γερ­μα­νούς το σκα­θά­ρι της Volkswagen, για του γάλ­λους το Citroën 2CV (deux chevaux)
Αρχι­κά, ένας τετρα­κύ­λιν­δρος κινη­τή­ρας… 34 ίππων. Έναν χρό­νο αργό­τε­ρα, το 1960, η έκδο­ση Van. Λίγο αργό­τε­ρα, ήρθαν το Morris Mini-Traveler, το Austin Seven Countryman. Το 1961 βγή­κε στην παρα­γω­γή το Mini Pick-Up και ακο­λού­θη­σε το Cooper S. Η επα­νά­στα­ση είχε ήδη ξεκι­νή­σει, με έναν αντάρ­τη πόλε­ων (αλλά και εξοχών).

Η πρω­το­πο­ρια­κή η διά­τα­ξη της μπρο­στι­νής κίνη­σης με εγκάρ­σιο κινη­τή­ρα του Mini αντι­γρά­φη­καν αμέ­σως από τα λεγό­με­να “supermini” και στη συνέ­χεια προ­σαρ­μό­στη­καν για μεγα­λύ­τε­ρα υπο­συ­μπα­γή σχέδια.
10άδες εργο­στά­σια σ’ όλο τον κόσμο το κατα­σκεύ­α­σαν: Victoria Park|Zetland BMC στο Σίδνεϊ της Αυστρα­λί­ας και αργό­τε­ρα στην Ισπα­νία (Authi), Βέλ­γιο, Ιτα­λία (Innocenti) Χιλή, Μάλ­τα, Πορ­το­γα­λία, Νότια Αφρι­κή, Ουρου­γουάη, Βενε­ζου­έ­λα Γιου­γκο­σλα­βία (IMV)
Το Mini Mark I είχε τρεις σημα­ντι­κές εκδό­σεις — το Mark II, το Clubman και το Mark III, με σει­ρά παραλ­λα­γών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου στέι­σιον, μικρού φορ­τη­γού και του Mini Moke (εν είδει τζιπ).
Όπως έγρα­ψαν, ακό­μα κι αν κάπο­τε το Mini θα κινεί­ται μόνο με αστρι­κή σκό­νη, αυτό θα παρα­μέ­νει στο πάν­θε­ον των θρυ­λι­κών αυτο­κι­νή­των. Όλα τα χρω­στά­με σε έναν Έλλη­να ο οποί­ος το σχε­δί­α­σε… σε χαρτοπετσέτα
Οι εκδό­σεις επι­δό­σε­ων, Mini Cooper και Cooper “S”, ήταν επι­τυ­χη­μέ­να ως αγω­νι­στι­κά και ράλι αυτο­κί­νη­τα, κερ­δί­ζο­ντας το Ράλι Μόντε Κάρ­λο το 1964, το 1965 και το 1967.
Η BMW απέ­κτη­σε το Rover Group (πρώ­ην Βρε­τα­νι­κό Leyland) το 1994 και πού­λη­σε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του το 2000, αλλά δια­τή­ρη­σε τα δικαιώ­μα­τα κατα­σκευ­ής αυτο­κι­νή­των χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το όνο­μα Mini.

1958 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός (Άγγλος) συν­θέ­της Ραλφ Βον Ουίλιαμς

1962 Οι ΗΠΑ εκτο­ξεύ­ουν το ερευ­νη­τι­κό δια­στη­μό­πλοιο ”Μάρι­νερ ΙΙ”, για να εξε­ρευ­νή­σει την Αφροδίτη.

1974 Πεθαί­νει ο  Αμε­ρι­κα­νός πιλό­τος Charles [Augustus] Lindbergh (Τσαρλς Λίντ­μπεργκ), γνω­στός και ως Slim, Lucky Lindy και The Lone Eagle (Μονα­χι­κός Αετός), ς που έγι­νε γνω­στός καθώς το 1927 κατά­φε­ρε να δια­σχί­σει τον Ατλα­ντι­κό, δια­νύ­ο­ντας, μόνος του και χωρίς στά­ση, 5.800 χιλιό­με­τρα με το μονο­θέ­σιο μονο­κι­νη­τή­ριο αερο­πλά­νο του Spirit of St. Louis.
Για το κατόρ­θω­μά του αυτό έλα­βε το έπα­θλο των 25.000 δολα­ρί­ων που προ­σέ­φε­ρε ο Raymond Orteig σε όποιον θα κατά­φερ­νε να δια­σχί­σει χωρίς στά­ση τον Ατλα­ντι­κό. Του απο­νε­μή­θη­κε επί­σης το Μετάλ­λιο της Τιμής, το πιο μεγά­λο στρα­τιω­τι­κό βραβείο.
Ιδε­ο­λό­γος φασί­στας-ναζι­στής και ρατσι­στής ο Λίντ­μπεργκ επι­σκέ­φτη­κε πολ­λές φορές τη Ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία, έκα­νε εγκω­μια­στι­κά σχό­λια για τον Χίτλερ και του απο­νε­μή­θη­κε ο γερ­μα­νι­κός Σταυ­ρός του Τάγ­μα­τος του Αετού (παρά­ση­μο με τέσ­σε­ρις σβά­στι­κες) που απο­νε­μό­ταν σε μη Γερ­μα­νούς για την προ­σφο­ρά τους στο Γ’ Ράιχ.
Η άρνη­ση του Λίντ­μπεργκ να επι­στρέ­ψει το μετάλ­λιο αυτό μετά την έναρ­ξη του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου σε συν­δυα­σμό με τις εγκω­μια­στι­κές δηλώ­σεις του για το ναζι­στι­κό καθε­στώς και τα ρατσι­στι­κά σχό­λια του (είχε κάνει λόγο για την ανά­γκη προ­φύ­λα­ξης από τον κίν­δυ­νο της επι­μει­ξί­ας με άλλες φυλές) καθώς και οι κατη­γο­ρί­ες που εκτό­ξευε στις ομι­λί­ες του σε εκδη­λώ­σεις της οργά­νω­σης America First (Πρώ­τα η Αμε­ρι­κή) που ήταν αντί­θε­τη στην είσο­δο των Η.Π.Α στον πόλε­μο, κατά των Εβραί­ων της χώρας κλπ. προ­κά­λε­σαν τις έντο­νες αντι­δρά­σεις ακό­μη και απλών πολιτών.

1978 Πεθαί­νει (αυτο­κτό­νη­σε  στο Φοί­νιξ της Αρι­ζό­νας, λαμ­βά­νο­ντας υπερ­βο­λι­κή δόση χαπιών, δύο ημέ­ρες μετά το θάνα­το της συζύ­γου του, Πατ Πάτερ­σον) ο  Γάλ­λος ηθο­ποιός Σαρλ Μπουα­γιέ. Έχει 2 αστέ­ρια στο Hollywood Walk of Fame και τιμή­θη­κε με τον τίτλο του Ιππό­τη του Γαλ­λι­κού Τάγ­μα­τος της Τιμής.

1978 Ανε­βαί­νει στον παπι­κό θρό­νο ο πάπας Ιωάν­νης Παύ­λος Β’.

1983 Ψηφί­ζε­ται στο τμή­μα δια­κο­πών της ελλη­νι­κής Βου­λής το νομο­σχέ­διο για το ΕΣΥ.

1986 Μία πρω­το­φα­νής τρα­γω­δία συγκλο­νί­ζει το Καμε­ρούν. Χίλια επτα­κό­σια άτο­μα χάνουν τη ζωή τους από τα τοξι­κά αέρια που εκλύ­ο­νται από την ηφαι­στεια­κή λίμνη του Νίος.

1989 Η Εθνι­κή ομά­δα παί­δων κατα­κτά το 10ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Μπά­σκετ νικώ­ντας στην Κου­έν­κα της Ισπα­νί­ας την Γιου­γκο­σλα­βία με 81–79.

1989 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας Ίρβιν Στόουν

2001 Ο Νίκος Κακλα­μα­νά­κης τερ­μα­τί­ζει πρώ­τος στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Mistral που διε­ξά­γε­ται στη Βάρ­κι­ζα κατα­κτώ­ντας για 3η φορά τον τίτλο.

2003 Ο Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νός τενί­στας Pete Sampras ανα­κοι­νώ­νει το τέλος της αγω­νι­στι­κής του καριέρας.

2004 Στο πάν­θε­ον του ελλη­νι­κού στί­βου περ­νά η Φανή Χαλ­κιά, καθώς στέ­φε­ται Χρυ­σή Ολυ­μπιο­νί­κης στο αγώ­νι­σμα των 400μ. μετ’ εμπο­δί­ων κόβο­ντας πρώ­τη το νήμα με επί­δο­ση 52.82 στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθή­νας. Την ίδια μέρα μετά από ένα συγκλο­νι­στι­κό παι­χνί­δι, που κρί­θη­κε στα τελευ­ταία δευ­τε­ρό­λε­πτα της παρά­τα­σης, τα κορί­τσια του Πόλο κατα­κτούν το αργυ­ρό μετάλ­λιο, το 4ο για τα ελλη­νι­κά χρώ­μα­τα σε αυτούς τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες και το 13ο συνολικά.

2010 Συγκρού­ο­νται στον αέρα δύο μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη τύπου F‑16 (μονο­θέ­σιο F‑16C και διθέ­σιο F‑16D), που συμ­με­τεί­χαν σε εκπαι­δευ­τι­κή άσκη­ση στη θαλάσ­σια περιο­χή νότια της Κρή­της, δυτι­κά της νήσου Χρυσή.
Νεκροί οι 2 πιλό­τοι της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας, Ανα­στά­σιος Μπα­λα­τσού­κας και Ιωσήφ Αναστασάκης

2015 Δύο Αμε­ρι­κα­νοί δημο­σιο­γρά­φοι πυρο­βο­λού­νται και σκο­τώ­νο­νται από έναν δυσα­ρε­στη­μέ­νο πρώ­ην συνερ­γά­τη τους, ενώ πραγ­μα­το­ποιού­σαν ζωντα­νό ρεπορ­τάζ στη Βιρτζίνια.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο