Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε το ΤΕΛΟΣ της εναλλαγής της ώρας — Πότε αλλάζει η ώρα

Την απα­γό­ρευ­ση της της εναλ­λα­γής της ώρας δύο φορές το χρό­νο (θερι­νή ώρα — χει­με­ρι­νή ώρα) ψήφι­σε το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο. Σει­ρά παίρ­νει ο συμ­βι­βα­σμός με κάθε ένα κρά­τος μέλος της ΕΕ.

Κάθε χώρα θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σει αν θα συνε­χί­σει με δύο φορές το χρό­νο αλλα­γές στο ρολόι της ημέ­ρας ή θα «κολ­λή­σει» μόνι­μα στη θερι­νή ή χει­με­ρι­νή ώρα.

Και τα 28 κρά­τη μέλη θα πρέ­πει να ενη­με­ρώ­σουν την Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή για την επι­λο­γή τους πριν από την προ­τει­νό­με­νη αλλα­γή έως τον Απρί­λιο του 2020. Στη συνέ­χεια, θα συντο­νί­σουν έτσι ώστε οι απο­φά­σεις τους να μην δια­τα­ρά­ξουν τη λει­τουρ­γία της ενιαί­ας αγοράς.

Σύμ­φω­να επί­σης με την πρώ­τη τοπο­θέ­τη­ση, η Πορ­το­γα­λία, όπως και η Ελλά­δα, θα επι­θυ­μού­σαν περισ­σό­τε­ρο τη σημε­ρι­νή λύση ‑να συνε­χί­σου­με να αλλά­ζου­με τα ρολό­για δύο φορές
το χρό­νο. Η Γαλ­λία και η Ισπα­νία, καθώς και η Ολλαν­δία, η Δανία και η Φιν­λαν­δία θέλουν τη χει­με­ρι­νή ώρα ως μόνι­μη λύση. Η Γερ­μα­νία, η Πολω­νία, η Κύπρος, καθώς και τα κρά­τη της Βαλ­τι­κής, υπο­στη­ρί­ζουν τη θερι­νή ώρα αιωνίως.

Οι χώρες οι οποί­ες προ­τι­μούν να δια­τη­ρή­σουν την κανο­νι­κή τους (χει­με­ρι­νή) ώρα θα πρέ­πει να αλλά­ξουν τα ρολό­για τους για τελευ­ταία φορά, την τελευ­ταία Κυρια­κή του Οκτω­βρί­ου του 2021.

Για το για­τί κόπτε­ται η ΕΕ για την ρύθ­μι­ση του θέμα­τος της ώρας δεί­τε στο συνημ­μέ­νο κείμενο

Αλλα­γή ώρας: Προ­τά­σεις, προ­βλη­μα­τι­σμοί και αντι­πα­ρα­θέ­σεις με «ουρά» – Η θέση του ΚΚΕ

Πότε αλλάζει η ώρα

Προς το παρόν και μέχρι να τεθεί σε εφαρ­μο­γή η διά­τα­ξη, τα ξημε­ρώ­μα­τα της Κυρια­κής 31 Μαρ­τί­ου 2019 θα πρέ­πει να γυρί­σου­με όλοι τα ρολό­για μας μία ώρα μπροστά.

Συγκε­κρι­μέ­να, στις 03:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα της τελευ­ταί­ας Κυρια­κής του Μαρ­τί­ου θα γυρί­σου­με το ρολόι μας ώστε να δεί­χνει 04:00.

Η ώρα αλλά­ζει πάντα την τελευ­ταία Κυρια­κή του Μαρ­τί­ου (μία ώρα μπρο­στά) και την τελευ­ταία Κυρια­κή του Οκτω­βρί­ου (μία ώρα πίσω).

Για­τί έχου­με θερι­νή και χει­με­ρι­νή ώρα; Για­τί η Κομι­σιόν σκέ­φτε­ται την κατάρ­γη­ση της θερινής;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο