Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τσεκούρι» στην Υγεία εν μέσω πανδημίας!

Αδίστακτη η κυβέρνηση, συνεχίζει το έγκλημα απέναντι στην υγεία του λαού για να πάει παραπέρα την πολιτική της εμπορευματοποίησης

Τι κι αν η παν­δη­μία απο­κα­λύ­πτει με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο το έγκλη­μα απέ­να­ντι στον λαό και την υγεία του, τα χάλια στα οποία έχουν οδη­γή­σει η πολι­τι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και η χρό­νια υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, την οποία ακο­λου­θούν η μία πίσω από την άλλη όλες οι κυβερνήσεις;
Τι κι αν «φωνά­ζει» από παντού η ανά­γκη για άμε­σες μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού και ενί­σχυ­ση του συστή­μα­τος σε όλα τα επί­πε­δα από την Πρω­το­βάθ­μια Περί­θαλ­ψη έως τον εξο­πλι­σμό και τη στε­λέ­χω­ση ΜΕΘ, η ανά­γκη να ανοί­ξουν «χτες» μονά­δες και νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν όλα τα προη­γού­με­να χρόνια;

οριστικό lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική 1

Εν μέσω παν­δη­μί­ας, και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρ­νη­σης για την ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθη­καν φέτος (2020) για το υπουρ­γείο Υγεί­ας, εκ των οποί­ων τα 523 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ για παρεμ­βά­σεις για τον COVID-19, του χρό­νου, το 2021, οι δαπά­νες ανα­μέ­νο­νται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποί­ων τα 131 εκα­τομ­μύ­ρια για τέτοιες παρεμβάσεις.

Τι προ­κύ­πτει από το λογαριασμό;
Οτι αν αφαι­ρέ­σει κανείς τα προ­σω­ρι­νά και ανε­παρ­κή μπα­λώ­μα­τα, με τα οποία η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να καλύ­ψει όπως — όπως τα χάλια, το 2021 οι δαπά­νες για την Υγεία θα είναι ακό­μα πιο κάτω κι από φέτος κατά 572 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ!

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ

Τα στοι­χεία με το νέο «τσε­κού­ρι» στην Υγεία, εν μέσω παν­δη­μί­ας, κυριο­λε­κτι­κά σοκά­ρουν. Ορι­σμέ­να ενδεικτικά:

  • Οι μετα­βι­βά­σεις στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό προ­βλέ­πο­νται από 608 εκατ. ευρώ το 2020 σε 300 εκατ. ευρώ για το 2021, ή αλλιώς μειω­μέ­νες κατά 50,6%!
  • Μάλι­στα, τα 170 εκατ. ευρώ αφο­ρούν το πρό­γραμ­μα εθνι­κού εμβο­λια­σμού, που σημαί­νει ότι πέραν της παν­δη­μί­ας η πραγ­μα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΟΠΥΥ από το κρά­τος περιο­ρί­ζε­ται μόλις στα 130 εκατ. ευρώ, ακό­μα πιο κάτω και από το 2019, που ήταν 171 εκατ. ευρώ!
  • Την ίδια στιγ­μή, οι εισφο­ρές που βαραί­νουν τους ασφα­λι­σμέ­νους και απο­τε­λούν το κύριο έσο­δο του Οργα­νι­σμού, θα ανέλ­θουν το 2021 στο ποσό των 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Ετσι, χάριν της αιμα­τη­ρής επι­βά­ρυν­σης των ασφα­λι­σμέ­νων, εργα­ζο­μέ­νων και συντα­ξιού­χων, οι οποί­οι πλη­ρώ­νουν αδρά για την κάλυ­ψή τους, ο ΕΟΠΥΥ, ακό­μα και εν μέσω παν­δη­μί­ας, θα εμφα­νί­σει πλε­ό­να­σμα 263 εκατ. ευρώ φέτος και 248 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Οι μετα­βι­βά­σεις από τον τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας (ΠΦΥ) περι­κό­πτο­νται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μεί­ω­ση κατά 39% μέσα σε ένα έτος!
  • Για τα νοσο­κο­μεία οι μετα­βι­βά­σεις από τον τακτι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό από 1,236 δισ. το 2020, προ­βλέ­πε­ται να φτά­σουν στα 1,310 δισ. το 2021, θηριώ­δης «αύξη­ση»… 70 όλων κι όλων εκατ. ευρώ, που δεν φτά­νει ούτε… για τα τσιρότα!
  • Η φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη προ­βλέ­πε­ται μειω­μέ­νη κατά 130 εκατ. ευρώ (από τα 2,488 δισ. στα 2,358), και οι λοι­πές παρο­χές ασθέ­νειας κατά 96 εκατ. (από τα 2,030 δισ. στα 1,934).
  • Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός δημο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων, που μετα­ξύ πολ­λών άλλων προ­ο­ρί­ζε­ται για «δαπά­νες για εξο­πλι­σμό των νοσο­κο­μεί­ων», προ­βλέ­πε­ται μειω­μέ­νος κατά 10 εκα­τομ­μύ­ρια, στα 60 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ!

Corona money ESY diekdikoume Διεκδικούμε

Και όλα αυτά φυσι­κά όχι μόνο όταν είναι παρα­πά­νω από σίγου­ρο ότι η παν­δη­μία δεν θα «εξα­φα­νι­στεί» από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά και με δεδο­μέ­νο ότι επει­δή ακρι­βώς η κυβέρ­νη­ση έχει μετα­τρέ­ψει το σύστη­μα Υγεί­ας σε «σύστη­μα μιας νόσου», οι ανά­γκες την επό­με­νη χρο­νιά θα είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες, αφού τα προ­βλή­μα­τα θα συσσωρεύονται.

Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρ­νη­ση βρί­σκει και με το παρα­πά­νω λεφτά για να χρυ­σώ­σει ξανά τους κλι­νι­κάρ­χες, να προ­χω­ρή­σει το άνοιγ­μα νέων «χρυ­σο­φό­ρων» πεδί­ων για το κεφά­λαιο στην Υγεία.
Το έγκλη­μα απέ­να­ντι στην υγεία του λαού συνε­χί­ζε­ται και πρέ­πει να βρει απέ­να­ντί του απο­φα­σι­στι­κά τον λαό.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο