Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Υπερβολικά υψηλός» ο αριθμός των αμάχων νεκρών στη Γάζα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο Μπλίνκεν δίνοντας εκ νέου στήριξη στο Ισραήλ

Είναι τέτοιο το μέγε­θος του εγκλή­μα­τος που δια­πράτ­τει το Ισρα­ήλ σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού που ανα­γκά­στη­κε ακό­μη και ο πιο στε­νός του σύμ­μα­χος, οι ΗΠΑ ‑πιε­ζό­με­νες από διά­φο­ρες πλευ­ρές και το γεγο­νός ότι υπάρ­χει και προ­σφυ­γή στη Χάγη- ανα­γκά­στη­καν να «παρε­δε­χτούν» ότι είναι πολύ μεγά­λο ο αριθ­μός των άμα­χων θυμάτων.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των μετα­ξύ των αμά­χων στη Λωρί­δα της Γάζας είναι «υπερ­βο­λι­κά υψη­λός», έκρι­νε χθες Τρί­τη ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, ο Άντο­νι Μπλίν­κεν, που σήμε­ρα συνα­ντά­ται με τον πρό­ε­δρο της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς, προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σουν για το ζήτη­μα της μετα­πο­λε­μι­κής κατά­στα­σης στον θύλα­κο, που υπέ­στη τερά­στιες κατα­στρο­φές εξαι­τί­ας των βομ­βαρ­δι­σμών του Ισρα­ήλ. Παρά την επι­σή­μαν­σή όμως δικαιο­λό­γη­σε το έγκλη­μα στη Λωρί­δα τη Γάζα και έδω­σε για μία ακό­μη φορά κάλυψη.

«Γνω­ρί­ζου­με πως όταν αντι­με­τω­πί­ζεις έναν εχθρό που κρύ­βε­ται μέσα στον άμα­χο πλη­θυ­σμό, που κρύ­βε­ται σε σχο­λεία και σε νοσο­κο­μεία για να ανοί­ξει πυρ, τα πράγ­μα­τα γίνο­νται απί­στευ­τα δύσκο­λα. Όμως το τίμη­μα που πλη­ρώ­νουν καθη­με­ρι­νά οι άμα­χοι στη Γάζα, ειδι­κά τα παι­διά, είναι υπερ­βο­λι­κά υψη­λό», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας στον Τύπο.

Είπε ακό­μα ότι το Ισρα­ήλ πρέ­πει να αφαι­ρέ­σει τα εμπό­δια, ώστε να επι­τρα­πεί περισ­σό­τε­ρη ουσια­στι­κή βοή­θεια στη Γάζα. Δήλω­σε ότι «περισ­σό­τε­ρο φαγη­τό, περισ­σό­τε­ρο νερό, περισ­σό­τε­ρα φάρ­μα­κα, άλλα βασι­κά αγα­θά πρέ­πει να μπουν στη Γάζα. Και μετά, μόλις βρε­θούν στη Γάζα, πρέ­πει να φτά­σουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά στους ανθρώ­πους που τα χρειάζονται».

Φαί­νε­ται πως στις συνα­ντή­σεις συζη­τή­θη­καν και μελ­λο­ντι­κά σχέ­δια διοί­κη­σης στη Γάζα με τον Αντο­νι Μπλίν­κεν να καλεί το Ισρα­ήλ να «στα­μα­τή­σει να παίρ­νει μέτρα που υπο­νο­μεύ­ουν τη δυνα­τό­τη­τα των Παλαι­στι­νί­ων να κυβερ­νή­σουν» τις περιο­χές τους. Ανέ­φε­ρε ακό­μα πως χρειά­ζε­ται η συμ­φω­νία του Ισρα­ήλ σε μια «σαφή οδό για την πραγ­μά­τω­ση των παλαι­στι­νια­κών πολι­τι­κών δικαιω­μά­των και ένα παλαι­στι­νια­κό κράτος».

Όταν ρωτή­θη­κε για το εάν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι το Ισρα­ήλ απο­κλι­μα­κώ­νει τη στρα­τιω­τι­κή επι­δρο­μή στη Γάζα, ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών απά­ντη­σε ότι κανείς στην περιο­χή — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Ισραη­λι­νών — δεν ήθε­λε να κλι­μα­κω­θεί η σύγκρου­ση, αλλά δεν έδω­σε καμία ένδει­ξη ότι η κυβέρ­νη­ση του Ισρα­ήλ του είπε ότι θα τερ­μα­τί­σει τις στρα­τιω­τι­κές επι­θέ­σεις σύντομα.

Ανα­κοί­νω­σε ότι οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ συμ­φώ­νη­σαν σε ένα σχέ­διο για τον ΟΗΕ να διε­ξα­γά­γει μια «απο­στο­λή αξιο­λό­γη­σης» που θα ήταν το πρώ­το βήμα για να εξε­τα­στεί το πότε θα επι­τρα­πεί στους Παλαι­στί­νιους να επι­στρέ­ψουν στις περιο­χές της βόρειας Γάζας που έχουν κατα­στρα­φεί από την ισραη­λι­νή επίθεση.

Ωστό­σο, ο Αντο­νι Μπλίν­κεν δήλω­σε ότι η επι­στρο­φή τους δεν θα γινό­ταν «εν μία νυκτί» ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι πρέ­πει να γίνουν πάρα πολ­λά για να καθα­ρι­στεί η περιο­χή από πυρο­μα­χι­κά, καθώς και για να δια­σφα­λι­στεί ότι υπάρ­χουν υπο­δο­μές υποστήριξης.

Επί­σης, χαρα­κτή­ρι­σε «ανά­ξιους» τους ισχυ­ρι­σμούς της Νότιας Αφρι­κής στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο ότι το Ισρα­ήλ διέ­πρα­ξε γενοκτονία.

Η «μεταρρύθμιση» και το «μετά»

Η Λωρί­δα της Γάζας έχει ανά­γκη να φθά­σουν «περισ­σό­τε­ρα τρό­φι­μα, περισ­σό­τε­ρο νερό, περισ­σό­τε­ρα φάρ­μα­κα», ανα­γνώ­ρι­σε χθες ο κ. Μπλίν­κεν, καλώ­ντας παράλ­λη­λα το Ισρα­ήλ να «στα­μα­τή­σει να παίρ­νει μέτρα που υπο­νο­μεύ­ουν τη δυνα­τό­τη­τα των Παλαι­στι­νί­ων να κυβερ­νή­σουν» τις περιο­χές τους.

Λίγο πριν από την ανα­χώ­ρη­ση του αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ για την περιο­δεία αυτή στη Μέση Ανα­το­λή, την τέταρ­τη κατά σει­ρά από το ξέσπα­σμα του πολέ­μου, ο ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας παρου­σί­α­σε το περί­γραμ­μα σχε­δί­ου για την «επό­με­νη μέρα», την κατά­στα­ση «μετά» τον πόλε­μο στον θύλακο.

Το σχέ­διο Γκά­λαντ προ­βλέ­πει πως δεν θα υπάρ­χει «ούτε η Χαμάς», ούτε «ισραη­λι­νή πολι­τι­κή διοί­κη­ση» στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κο, κι ότι τη Λωρί­δα της Γάζας θα κυβερ­νή­σουν Παλαι­στί­νιοι που δεν θα είναι «εχθρι­κοί» ένα­ντι του Ισραήλ.

Ακρο­δε­ξιοί υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου απαι­τούν να πάνε ξανά έποι­κοι στη Γάζα και να «ενθαρ­ρυν­θούν» οι παλαι­στί­νιοι κάτοι­κοί της να «μετα­να­στεύ­σουν», ενώ η Ουά­σιγ­κτον θα ήθε­λε, σύμ­φω­να με ανα­λυ­τές, να ανα­λά­βει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση του θυλά­κου η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή, αλλά αφού υπάρ­ξει «μεταρ­ρύθ­μι­σή» της.

«Η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή έχει ευθύ­νη να μεταρ­ρυθ­μι­στεί, να βελ­τιώ­σει τη δια­κυ­βέρ­νη­σή της», κάτι που «σχε­διά­ζω να εγεί­ρω στον πρό­ε­δρο Αμπάς» στη σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση, ανέ­φε­ρε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο Μαχ­μούντ Αμπάς, που εξε­λέ­γη για πρώ­τη και τελευ­ταία φορά το 2005, θα συνα­ντη­θεί σήμε­ρα στην Ιορ­δα­νία με τον μονάρ­χη Αμπ­ντά­λα Β΄ και τον αιγύ­πτιο πρό­ε­δρο Άμπ­ντελ Φάταχ αλ Σίσι, για να συζη­τή­σουν σχέ­διο προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει «άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός» και αδιά­κο­πη ροή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, σύμ­φω­να με το Αμάν.

«Χάθηκαν όλα»

Διε­θνείς οργα­νι­σμοί δεν στα­μα­τούν να προει­δο­ποιούν ότι εκτυ­λίσ­σε­ται ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή στη Λωρί­δα της Γάζας, όπου το 85% του πλη­θυ­σμού έχει εκτο­πι­στεί ανα­γκα­στι­κά και η ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια φθά­νει με το σταγονόμετρο.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) τόνι­σε χθες ότι οι δυνα­τό­τη­τες που έχει να βοη­θή­σει τους πολί­τες στη Λωρί­δα της Γάζας «μειώ­νο­νται» την ώρα που χει­ρο­τε­ρεύ­ει η «ανθρω­πι­στι­κή καταστροφή».

«Εξαι­τί­ας της έλλει­ψης νερού, δεν πλε­νό­μα­στε παρά μια φορά τον μήνα, υπο­φέ­ρου­με ψυχο­λο­γι­κά ενώ οι ασθέ­νειες εξα­πλώ­νο­νται παντού», περιέ­γρα­ψε ο Ιμπρα­ήμ Σαντάτ, Παλαι­στί­νιος που έχει εκτοπιστεί.

«Δεν έχουν περά­σει ούτε εκα­τό μέρες, αλλά είναι λες και πέρα­σαν εκα­τό χρό­νια», πρό­σθε­σε ο Αμπ­ντου­λα­ζίζ, άλλος εκτο­πι­σμέ­νος στη Ράφα, στο νότιο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου, όπου ανα­ζή­τη­σαν κατα­φύ­γιο εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρωποι.

«Όλα τα όνει­ρά μας χάθη­καν, ως νέες ονει­ρευό­μα­σταν να βρού­με δου­λειά, να σπου­δά­σου­με. Τα παι­διά θα χάσουν χρό­νια από τη ζωή τους ζώντας εδώ. Κάποια πήγαι­ναν σχο­λείο, κάποια νηπια­γω­γείο, άλλα όλ’ αυτά δεν είχαν καμιά σημα­σία, χάθη­καν όλα», ανα­στέ­να­ξε η Χαντίλ Σεχά­τα, 23χρονη εκτοπισμένη.

Έπει­τα από μαζι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δα της Γάζας αρχι­κά, ο στρα­τός του Ισρα­ήλ έχει βάλει πλέ­ον στο στό­χα­στρό του κυρί­ως το κεντρι­κό και το νότιο τμή­μα του θυλά­κου, όπου εξα­πέ­λυ­σε νέες επι­δρο­μές κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Το Ισρα­ήλ δέχθη­κε καταρ­χήν να στα­λεί «απο­στο­λή αξιο­λό­γη­σης» του ΟΗΕ στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας ενό­ψει της ενδε­χό­με­νης επι­στρο­φής εκτο­πι­σμέ­νων, είπε χθες ο κ. Μπλίνκεν.

«Περιφερειακή προσέγγιση»

Η λιβα­νι­κή Χεζ­μπο­λά ανα­κοί­νω­σε χθες πως έβα­λε στο στό­χα­στρο στρα­τιω­τι­κή βάση στο βόρειο Ισρα­ήλ σε αντί­ποι­να για τους θανά­τους ανώ­τε­ρου στε­λέ­χους του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­νά της, του Ουι­σάμ Ταουίλ, και του υπαρ­χη­γού της Χαμάς, του Σάλεχ αλ Αρούρι.

Εκα­το­ντά­δες μέλη της Χεζ­μπο­λά παρα­βρέ­θη­καν χθες στην κηδεία του Ουι­σάμ Ταουίλ στο χωριό του, το Χάρα­μπατ Σαλέμ, όπου σκο­τώ­θη­κε σε ισραη­λι­νό πλήγ­μα με στό­χο το αυτο­κί­νη­τό του, περί­που δέκα χιλιό­με­τρα από τα σύνορα.

Επρό­κει­το για το πλέ­ον υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος του στρα­τιω­τι­κού βρα­χί­ο­να της Χεζ­μπο­λά που σκο­τώ­θη­κε αφό­του άρχι­σαν ‑την 8η Οκτω­βρί­ου, την επο­μέ­νη της επί­θε­σης της Χαμάς- ανταλ­λα­γές πυρών στα σύνο­ρα, που εγεί­ρουν φόβους για την εξά­πλω­ση του πολέ­μου σε όλη την περι­φέ­ρεια, κάτι που προ­σπα­θεί να απο­τρέ­ψει με την περιο­δεία του ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλωματίας.

Ο κ. Μπλίν­κεν είπε χθες πως συζή­τη­σε κατά τη διάρ­κεια της περιο­δεί­ας με ηγέ­τες χωρών της περιο­χής που είναι έτοι­μοι να εργα­στούν για «διαρ­κή» λύση που θα βάλει τέλος στον «κύκλο της βίας» και θα εγγυά­ται «την ασφά­λεια του Ισραήλ».

«Όλοι τους όμως υπο­γράμ­μι­σαν πως αυτό δεν θα μπο­ρέ­σει να προ­χω­ρή­σει παρά μόνο εάν υπάρ­ξει περι­φε­ρεια­κή προ­σέγ­γι­ση, που θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νει δρό­μο προς την ίδρυ­ση παλαι­στι­νια­κού κρά­τους», συμπλήρωσε.

Αυτή ήταν η τέταρ­τη επί­σκε­ψη του Μπλίν­κεν στη Μέση Ανα­το­λή σε μια προ­σπά­θεια των ΗΠΑ να ενι­σχύ­σουν το σύμ­μα­χό τους κρά­τος δολο­φό­νο Ισρα­ήλ και να δια­σφα­λί­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντά τους προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας τις κατάλ­λη­λες λύσεις.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο