Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φίλε μου Δημήτρη

Γρά­φει ο Γιάν­νης Βεντού­ρας //

Γιάν­νη,
για­τί γρά­φεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταί­ει που η ΝΔ ανέ­βη­κε από το 18,85% στο 40,87%; Για διά­βα­σε καλύ­τε­ρα τα απο­τε­λέ­σμα­τα όλων των εκλο­γι­κών ανα­με­τρή­σε­ων. Μην τον κατη­γο­ρείς για όλα.
Φιλι­κά, Δημήτρης

Δημή­τρη μου,
Τον Μάη του 2012 η ΝΔ είχε 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18% και το ΚΚΕ 8,48%. Είμα­στε στην μέση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και η λαϊ­κή οργή ξεχύ­νε­ται στους δρό­μους. Η Ελλά­δα συγκλο­νί­ζε­ται από τερά­στιες διαδηκώσεις.
Η άρχου­σα τάξη της χώρας έβλε­πε τα δύο βασι­κά της κόμ­μα­τα να κατα­πο­ντί­ζο­νται, και απο­φά­σι­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μαξι­λά­ρι που θα απορ­ρο­φού­σε την λαϊ­κή οργή.

Τότε αρχί­ζει η μεγά­λη πίε­ση στο ΚΚΕ για να μπει σε κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, αντί να αρνη­θούν την δημιουρ­γία κυβέρ­νη­σης ώστε να φέρουν το Σύστη­μα σε πιο δύσκο­λη κατά­στα­ση, αυτά δήλω­σαν ότι επι­θυ­μούν δια­κα­ώς να σχη­μα­τί­σουν κυβέρ­νη­ση που θα δια­χει­ρι­ζό­ταν τις δυσκο­λί­ες του συστή­μα­τος. Μέχρι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήγε να συνα­ντή­σει τον Τσί­πρα, όταν αυτός πήρε την εντολή.
Είναι οι μέρες όπου οι αρχη­γοί όλων των κομ­μά­των (εκτός ΚΚΕ) πήγαν στον ΠτΔ και συμ­φώ­νη­σαν να πλη­ρω­θεί η μεγά­λη δόση των 4,5 δις στους «δανει­στές». (Λίγο ειρω­νι­κό, εφό­σον ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε κατήγ­γει­λε τους «δανει­στές» και ζητού­σε δια­γρα­φή χρέους).

Το ΚΚΕ ευτυ­χώς αντι­λή­φθη­κε ότι παρα­πλα­νούν τον λαό. Του έτα­ζαν λίγη κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία για να του τα πάρουν όλα στη συνέ­χεια, και αντι­στά­θη­κε. Ευτυ­χώς, είχε προ­λά­βει να μελε­τή­σει τα ιστο­ρι­κά στοι­χεία και να βγά­λει κάποια συμπε­ρά­σμα­τα. (πχ. συμ­με­το­χή σε κυβέρ­νη­ση το 1944 και 1989, στή­ρι­ξη Γ. Παπαν­δρέ­ου το 1965, σύμ­φω­νο Σοφού­λη-Σκλά­βαι­να, συμ­φω­νί­ες Λιβά­νου- Καζέρ­τας κλπ).
Το ΚΚΕ προει­δο­ποί­η­σε για όλα όσα επρό­κει­το να γίνουν, πως οποια­δή­πο­τε κυβέρ­νη­ση, ακό­μα και «Αρι­στε­ρή», ανα­γκα­στι­κά θα εφαρ­μό­σει μνη­μό­νια και αντι­λαϊ­κά μέτρα, αλλά δεν εισα­κού­σθη από τον λαό.

Αυτή την στά­ση του το ΚΚΕ, την πλή­ρω­σε ακρι­βά σε ψήφους στις επό­με­νες εκλο­γές, χάνο­ντας την μισή εκλο­γι­κή του δύνα­μη. Η Αλή­θεια είχε το τίμη­μά της.

Τον Ιού­νιο του 2012 η ΝΔ είχε 29,66%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%, το ΠΑΣΟΚ 12,28 και το ΚΚΕ 4,5%

Η πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ περ­νού­σε στο λαό το μήνυ­μα ότι τα προ­βλή­μα­τα θα λυθούν με κάποια «Αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση». Οι μέχρι πρό­τι­νος σύντρο­φοί του της ΔΗΜΑΡ (6,25%), μπή­καν στην συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Οι αυτα­πά­τες έπια­ναν τόπο.

Στη συνέ­χεια ο ΣΥΡΙΖΑ που­λώ­ντας ΕΛΠΙΔΑ, συγκρό­τη­σε κυβέρ­νη­ση με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ! ( Έλε­ος, με τους ακροδεξιούς; )
Το πράγ­μα άρχι­σε από τότε να φαί­νε­ται ξεκά­θα­ρα ότι οδη­γού­σε στο αλυ­σό­δε­μα του λαού. Ακο­λού­θη­σε ένα εικο­νι­κό δημο­ψή­φι­σμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έφτυ­σε κατά­μου­τρα όσους υπερ­ψή­φι­σαν το ΟΧΙ.
Στη συνέ­χεια ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα υπερ­ψή­φι­σαν το Υπερ­μνη­μό­νιο και παρέ­δω­σαν την χώρα για 99 χρό­νια στο μεγά­λο κεφά­λαιο και τους δανει­στές. (Το ΚΚΕ καταψήφισε.)
Επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ το λαϊ­κό κίνη­μα υπο­χώ­ρη­σε σημα­ντι­κά, οι ψηφο­φό­ροι του περί­με­ναν παθη­τι­κά να τους λύσει τα προ­βλή­μα­τα η κυβέρ­νη­σή τους. Ωιμέ… Μόνο το ΚΚΕ κρα­τού­σε, όσο κόσμο μπο­ρού­σε, στους δρό­μους του αγώνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πλέ­ον μετε­ξε­λι­χθεί σε καθα­ρό σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα. Κόμ­μα που θα δια­χει­ρί­ζο­νταν τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Από τότε «υπο­γρά­φτη­κε» και η κατα­στρο­φή του.

Το Σύστη­μα που τον χρη­σι­μο­ποί­η­σε για να το ξελα­σπώ­σει, δεν τον είχε πλέ­ον και μεγά­λη ανάγκη.
Στις Ευρω­ε­κλο­γές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 23,75% και οι θλιμ­μέ­νες καμπά­νες άρχι­σαν να κτυ­πά­νε. Οι ψηφο­φό­ροι του ΣΥΡΙΖΑ έκα­ναν πως δεν το αντι­λή­φθη­καν. (Άσε που στα σωμα­τεία και στους δήμους το ΠΑΣΟΚ δια­τη­ρού­σε τους μηχα­νι­σμούς του σχε­δόν ανέ­πα­φους). Στις δημο­τι­κές του 2019 το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) είχε στον έλεγ­χό του 87 δήμους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κυβέρ­νη­ση, μόλις 11.
Αυτό απο­τε­λεί από­δει­ξη ότι οι ψηφο­φό­ροι του ΠΑΣΟΚ, μόνο προ­σω­ρι­νά είχαν μετα­φερ­θεί για να στη­ρί­ξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Όταν το Σύστη­μα θα έκρι­νε ότι ήρθε η ώρα, θα γινό­ταν ο επα­να­πα­τρι­σμός τους.

Στην τελευ­ταία περί­ο­δο (2019–2023), ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντι­πο­λί­τευ­ση, ουσια­στι­κά συγκυ­βέρ­νη­σε με την ΝΔ, εφό­σον υπερ­ψή­φι­σε τα μισά σχε­δόν νομο­σχέ­δια που κατέ­θε­σε η κυβέρ­νη­ση, ενώ κατα­ψή­φι­σε όλες τις προ­τά­σεις νόμους που κατέ­βα­σε το ΚΚΕ στη βουλή.
Τα δύο κόμ­μα­τα συμ­φω­νού­σαν από­λυ­τα στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή και στο παρα­πέ­ρα αλυ­σό­δε­μα της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στή­ρι­ξαν από κοι­νού το ΝΑΤΟ στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας. Χει­ρο­κρό­τη­σαν τον Ζελέν­σκι στη βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτια­χνε μέτω­πο με την ΝΔ ενά­ντια στο ΚΚΕ, σε δήμους (Πάτρα, Περι­στέ­ρι, Ικα­ρία κλπ), στην ΓΣΕΕ, σε Εργα­τι­κά Κέντρα.

Με αυτή την πολι­τι­κή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έστελ­νε ένα ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα στο λαό. Η συνερ­γα­σία με την ΝΔ δεν είναι κάτι δια­βο­λι­κό, αντί­θε­τα είναι επι­θυ­μη­τή και σωστή.

Οι ψηφο­φό­ροι του μετά­φρα­σαν το μήνυ­μα ως εξής: Εφό­σον ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ δεν έχουν τόσες πολ­λές δια­φο­ρές για­τί να μην ψηφί­σω το αυθε­ντι­κό και ιστο­ρι­κό κόμ­μα της αστι­κής τάξης που έχει και μεγα­λύ­τε­ρη εμπειρία;
Και έτσι, στα­δια­κά, εξ αιτί­ας της πολι­τι­κής του ΣΥΡΙΖΑ, το 18,85 της ΝΔ έγι­νε 40,79%.
Η πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ, και μόνο αυτή, είναι που έφε­ρε αυτά τα αποτελέσματα.
Λυπά­μαι που στο λέω, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

Δημή­τρη μου,
τα γεγο­νό­τα εξε­λί­χθη­καν όπως τα είχε προ­βλέ­ψει το ΚΚΕ. Αυτό ας το παραδεχτούμε.
Τώρα τα πράγ­μα­τα θα γίνουν πιο δύσκο­λα. Εκκρε­μούν να ψηφι­στούν πάνω από 200 (και με τα παραρ­τή­μα­τα 350) μνη­μο­νια­κές υπο­χρε­ώ­σεις. Όποια κυβέρ­νη­ση και να συγκρο­τη­θεί, (αυτο­δύ­να­μη ή συνερ­γα­σί­ας), αντι­λαϊ­κούς νόμους θα περάσει.

Ο λαός μας πρέ­πει να αντι­στα­θεί και να βγει στην αντε­πί­θε­ση. Χαί­ρο­μαι που υπάρ­χει το ΚΚΕ και πρω­το­στα­τεί σε αυτούς τους αγώ­νες. Χαί­ρο­μαι που τόσα χρό­νια δεν υπέ­κυ­ψε στις Σει­ρή­νες της κυβερ­νη­τι­κής εξου­σί­ας και κρά­τη­σε όλες του τις δυνά­μεις στους δρό­μους να αγω­νί­ζο­νται για τα λαϊ­κά συμφέροντα.

Τώρα που η κατά­στα­ση θα χει­ρο­τε­ρέ­ψει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, είναι ανά­γκη να δια­λυ­θούν οι αυτα­πά­τες, να αφή­σου­με πίσω πικρί­ες και εγωισμούς.

Ας αφή­σου­με τους τρα­πε­ζί­τες, τους εφο­πλι­στές, τους βιο­μή­χα­νους μόνους τους με τις κυβερ­νή­σεις τους κι ας συμπο­ρευ­τού­με, εργα­ζό­με­νοι, μικρο­α­γρό­τες, επαγ­γελ­μα­τί­ες, νεο­λαία, συντα­ξιού­χοι, όλοι μας στους αγώ­νες, με το ΚΚΕ.
Για να γίνει πρά­ξη το σύν­θη­μα ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ και ΟΛΟΙ ΜΑΣ,
έλα και συ Δημή­τρη φίλε μου…

Με αγω­νι­στι­κούς χαιρετισμούς
Γιάννης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο