Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

60χρονα της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας

Η “Federación de Mujeres Cubanas-FMC”  Ομοσπονδία Κουβανών Γυναικών είναι, «μια μαζική οργάνωση που αναπτύσσει πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην επίτευξη της πλήρους άσκησης της ισότητας των γυναικών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα της κοινωνίας.
Μεταξύ των στόχων της είναι να συμβάλει συστηματικά στην εκπαίδευση και την ευημερία των νέων γενεών».

Έμβλημα του 1ου Εθνικού Συνέδριου της FMC 27 Οκτ 1962

Έμβλημα του 1ου Εθνικού Συνεδρίου της FMC 27-Οκτ-1962

Στα 60 χρόνια της ύπαρξής της που ξεκίνησε μαζί με τη δοξασμένη και δύσκολη πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού … Año Primero (1ο) de la revolución  – Año 2ο de la revolución … «1η  χρονιά από την επανάσταση», «2η  χρονιά από την επανάσταση» … και κάπως έτσι μέσα από ατραπούς και πισωγυρίσματα και νίκες και ερωτηματικά σε κρίσιμα σταυροδρόμια έφτασαν αισίως στο «Año 60ο de la revolución», ο ρόλος της στη χειραφέτηση της γυναίκας υπήρξε αναντικατάστατος.

FMC 2o Congreso 1974 ¡Adelante en la construcción del Socialismo Profundizando la acción revolucionaria de la mujer

FMC 2o Congreso 1974 ¡Adelante en la construcción del Socialismo! Profundizando la acción revolucionaria de la mujer |> Εμπρός να χτίσουμε το σοσιαλισμό! Βαθαίνοντας την επαναστατική δράση της γυναίκας

ℹ️  Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο της πανδημίας, περισσότερες από 130.000 γυναίκες έχουν ενταχθεί στο κίνημα της αστικής γεωργίας, ενώ στις ιατρικές ταξιαρχίες που έχουν βγει στο εξωτερικό για να καταπολεμήσουν την πανδημία, το 61% είναι γυναίκες

Αναφορικά με την οικονομική-παραγωγική δραστηριότητα, η αναγκαστική συνέχιση στήριξης του αγώνα ενάντια στον Covid-19, σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις για την 60ή επέτειο της οργάνωσης -φόρου τιμής και αναγνώρισης της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας προωθείται ένα σύνολο  δραστηριοτήτων, που θα γιορταστεί στις 23 Αυγούστου.

ℹ️  Με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας που απαιτούνται από την περίπλοκη επιδημιολογική κατάσταση λόγω COVID-19, την Τρίτη (4-Αυγ) αναφέρθηκε, μέσω συνέντευξης τύπου, ότι το πρόγραμμα με την ευκαιρία της επετείου θα έχει ως επίκεντρο τις κοινότητες.

Η Teresa Amarelle Boué, γενική γραμματέας της οργάνωσης και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, υπενθύμισε ότι η κύρια πρόκληση που αντιπροσωπεύει ο νέος κοροναϊκός σήμερα δεν μειώνει το ρόλο των γυναικών της Κούβας στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η «διατήρηση όσων έχουν ήδη κατακτηθεί αναφορικά με την ισότητα των φύλων, ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια σχετικά με τις νέες μορφές οικονομικής διαχείρισης που προωθούνται στη χώρα, όπως και για την γήρανση του πληθυσμού και τον τρόπο βελτίωσης των πρωτοκόλλων δράσης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στη χώρα μας».

Η επέτειος σε εθνικό επίπεδο

Ενθουσιασμένες, με την είδηση ότι ήταν οι εμπροσθοφυλακές της χώρας, οι γυναίκες της οργάνωσης του Σαντιάγο (Santiago de Cuba) την αφιέρωσαν στην ιδρυτή, Vilma Espín.

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά -εν μέσω της τρέχουσας πολυπλοκότητας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής», δήλωσε η Elena Castillo Rodríguez (Έλενα Καστίλο Ροντρίγκεζ), επαρχιακή γραμματέας της FMC.

ℹ️  Εκτός από την εξέχουσα θέση (των γυναικών) στον τομέα της υγείας, τόνισε τη μαζική ενσωμάτωση στην παραγωγή τροφίμων, στη γεωργία και τα βιομηχανικά κτήματα (ΣΣ |> polígonos industriales = ΒιΠε), στη τήρηση πειθαρχίας σε δημόσιους χώρους, στην ενεργό προώθηση της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και στην υλοποίηση περισσότερων από εκατό προγράμματα κατάρτισης για άνεργες γυναίκες.

Πηγή |>Granma<|

H σημαία της 60ης επετείου της FMC παραδίδεται στην Etecsa της Granma

Η σημαία της 60ης επετείου της FMC παραδίδεται στην Etecsa της Granma

Η σημαία των 60χρονων της Ομοσπονδίας των Κουβανών Γυναικών (Federación de Mujeres Cubanas FMC) παραδόθηκε στις 4-Αυγ-2020, στην περιοχή (περιφέρεια) της Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A. (Etecsa) – Granma.

Η María Elena Hechevarría Carralero, γενική γραμματέας της οργάνωσης περιοχής, παρέδωσε το τιμητικό πανό στην προαναφερθείσα επαρχία του νησιού των Μεγάλων Αντιλλών.

H σημαία της 60ης επετείου της FMC παραδίδεται στην Etecsa της Granma 1

Con mucha alegría las integrantes de la Federación de Mujeres Cubanas de la #ProvinciaGranma recibieron la condición de Destacadas a Nivel Nacional.
Entre las actividades diseñadas para conmemorar el 60 aniversario de creada la #FMC el 23 de agosto incluyen la entrega de la Condición de 60 aniversario a la División Territorial de Telecomunicaciones de Granma

CMKX Radio Bayamo – 7.239 Me gusta – 4-Ag ·
Con mucha alegría las integrantes de la Federación de Mujeres Cubanas de la #ProvinciaGranma recibieron la condición de Destacadas a Nivel Nacional.
Entre las …
Ver más

Federación de Mujeres Cubanas FMC logoΗ Hechevarría Carralero είπε ότι η συγκεκριμένη οντότητα άξιζε αυτήν την διάκριση, επειδή ένας μεγάλος αριθμός -περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι είναι γυναίκες που ανήκουν στην FMC, όπου έχουν ενεργή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής ανώτερων διοικητικών θέσεων στις βασικές δομές.
Στη Granma, παρατήρησε, δόθηκε η τιμητική διάκριση Colectivo Vanguardia Nacional για τα έτη 2018 και 2019, ένα επίτευγμα στο οποίο αναμφίβολα συνέβαλαν σημαντικά τα στελέχη και οι απλοί εργαζόμενοι.

Το γυναικείο στέλεχος πρόσθεσε ότι σε αυτό το πρώτο στάδιο δύο ακόμη παραγωγικές οντότητες από τη Granma, το εργοστάσιο υγιεινής Mathisa και το Centro provincial de Higiene y Epidemiología (Επαρχιακό Κέντρο Υγιεινής και Επιδημιολογίας), έχουν πάρει τη σημαία για τον εορτασμό της 60ης επετείου της FMC που ιδρύθηκε από τον Fidel, στις 23-Αυγ-1960.

ℹ️  Η Ομοσπονδία Κουβανών Γυναικών στην επαρχία της Γκράνμα έχει περισσότερα από 325 χιλιάδες μέλη.

<|πηγή|>


Tres logos que cuentan una historia

Apoyadas por Fidel, las mujeres cubanas decidieron unir fuerzas en una sola organización, y el 23 de agosto de 1960 crearon la Federación de Mujeres Cubanas (FMC)Tres logos que cuentan una historiainfo ΑτέχνωςΜε πληροφορίες, αριθμούς και στοιχεία για την Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας

Mujeres Cubanas – presentación del Informe de Cuba al CERD

FEDERACION DE MUJERES CUBANAS – ONG con estatus consultivo Especial ante ECOSOC


 

ℹ️  Federación de Mujeres Cubanas 

facebook logo click