Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Covid-19: Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των της Covid-19 σε όλον τον κόσμο ξεπέ­ρα­σε σήμε­ρα τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια, σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό του πρα­κτο­ρεί­ου Reuters.

Η παν­δη­μία έχει σκο­τώ­σει περισ­σό­τε­ρους από 125.000 ανθρώ­πους στην Ευρώ­πη, εκ των οποί­ων τα τρία τέταρ­τα στην Ιτα­λία, τη Γαλ­λία, την Ισπα­νία και τη Βρε­τα­νία, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση που κάνει το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο βασι­ζό­με­νο σε επί­ση­μες πηγές.

Σε όλον τον κόσμο οι νεκροί ανέρ­χο­νται στους 207.511.

Τα πρώ­τα 41 κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού ανα­κοι­νώ­θη­καν επι­σή­μως στην Ουχάν της Κίνας στις 10 Ιανουα­ρί­ου. Τα 3 εκα­τομ­μύ­ρια μολύν­σεις σε λιγό­τε­ρους από τέσ­σε­ρις μήνες είναι αριθ­μός συγκρί­σι­μος με τα περί­που 3–5 εκα­τομ­μύ­ρια σοβα­ρά κρού­σμα­τα γρί­πης που κατα­γρά­φο­νται σε όλον τον κόσμο κάθε χρό­νο, σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα κατα­γρά­φο­νταν κατά μέσο όρο 82.000 κρού­σμα­τα ημε­ρη­σί­ως. Το ένα τέταρ­το όλων των κρου­σμά­των έχει κατα­γρα­φεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.

Με βάση τους αριθ­μούς αυτούς, ένα στα επτά επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα ήταν θανα­τη­φό­ρο, ωστό­σο το πραγ­μα­τι­κό ποσο­στό θνη­τό­τη­τας είναι πιθα­νό­τα­τα κατά πολύ χαμη­λό­τε­ρο. Και αυτό για­τί στον απο­λο­γι­σμό δεν περι­λαμ­βά­νο­νται πολ­λοί άνθρω­ποι που δεν εμφά­νι­σαν ποτέ συμ­πτώ­μα­τα ή πέρα­σαν ελα­φρά την ασθέ­νεια και δεν εξε­τά­στη­καν ποτέ.

Ορι­σμέ­νες από τις πλέ­ον πλη­γεί­σες χώρες της Ευρώ­πης, όπως η Ιτα­λία, η Γαλ­λία και η Ισπα­νία, κατα­γρά­φουν μεί­ω­ση των κρου­σμά­των τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες. Την Κυρια­κή τα κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν παγκο­σμί­ως κατά 2,5%, η χαμη­λό­τε­ρη αύξη­ση των δύο τελευ­ταί­ων μηνών. Τον Μάρ­τιο αυξά­νο­νταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.

Στην Ασία, όπου κατα­γρά­φε­ται το 7% του συνό­λου των κρου­σμά­των, ορι­σμέ­νες χώρες δίνουν αγώ­να για να κρα­τή­σουν υπό έλεγ­χο την εξά­πλω­ση της ασθέ­νειας. Μετα­ξύ αυτών είναι η Ιαπω­νία και η Σιγκα­πού­ρη, όπου τα νέα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νταν τον Απρί­λιο, παρά τις προη­γού­με­νες επι­τυ­χη­μέ­νες προ­σπά­θειες ανα­χαί­τι­σης της επιδημίας.

Στην Κίνα, ανα­φέρ­θη­καν μόνο τρία νέα κρού­σμα­τα την Κυρια­κή και όλοι οι ασθε­νείς στην πόλη Ουχάν, το αρχι­κό επί­κε­ντρο, έχουν πλέ­ον πάρει εξι­τή­ριο από τα νοσοκομεία.

Τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται ταχύ­τε­ρα από τον παγκό­σμιο μέσο όρο στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Αφρι­κή. Στο Μεξι­κό, η αύξη­ση αυτή ήταν γύρω στο 7–10% ημε­ρη­σί­ως την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ενώ στη Βρα­ζι­λία την Κυρια­κή ξεπέ­ρα­σαν τις 60.000.

Πάνω από το 40% των 32.600 κρου­σμά­των στην Αφρι­κή έχουν εντο­πι­στεί στον βορ­ρά, κυρί­ως στο Μαρό­κο, την Αλγε­ρία και την Αίγυπτο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο