Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εδώ Πολυτεχνείο…

Σαν σήμερα, πριν 44 χρόνια, με επίκεντρο το Πολυτεχνείο ξέσπασε ένα ισχυρό κύμα αντίθεσης και αντίστασης στο καθεστώς της Χούντας. Τα συνθήματα γνωστά: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Κάτω η χούντα», «Εθνική ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ». Μέσα σε τρεις μέρες πήρε χαρακτηριστικά λαϊκού ξεσηκωμού.

Το Πολυτεχνείο υπήρξε ταυτόχρονα μια έκρηξη λαϊκής πρωτοβουλίας, συλλογικότητας, αυτενέργειας και αλληλεγγύης. Ήταν αποτέλεσμα της συνένωσης του αυθόρμητου με το οργανωμένο. Ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα του λαού, της νεολαίας, που τη δεδομένη χρονική στιγμή εξέφραζε ώριμες ανάγκες. Έτσι, βρήκε πλατιά λαϊκή απήχηση, γράφοντας ηρωϊκές σελίδες στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι άλλη μια επέτειος αναπόλησης αγώνων του παρελθόντος. Είναι πηγή πολύτιμων διδαγμάτων για το εργατικό-λαϊκό κίνημα και φάρος που φωτίζει τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Και αυτό διότι τα μηνύματα που εκπέμπει η εξέγερση του Πολυτεχνείου και γενικότερα ο αντιδικτατορικός αγώνας παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα.

Σε μια περίοδο που αστικές κυβερνήσεις, ΕΕ και Κεφάλαιο τσακίζουν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Το ΑΤΕΧΝΩΣ τιμά το Πολυτεχνείο, επιχειρώντας να αναδείξει την πολύπλευρη πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική κληρονομιά του αντιδικτατορικού αγώνα. Μια κληρονομιά που εμπνέει και θα συνεχίζει να εμπνέει τους σύγχρονους ταξικούς αγώνες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες σ’αυτόν τον τόπο.

Επέτειος Πολυτεχνείου: Βράδυ Παρασκευής – Ξημερώνοντας Σαββάτο 17 Νοεμβρίου 1973

ΚΚΕ: «Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τις ΗΠΑ»

Απ’ τον Τραμπ στο Πολυτεχνείο μέσω Σούδας

Εξι χαρακτικά του Γ. Φαρσακίδη για το Πολυτεχνείο

Ποίημα του Κ. Βάρναλη γραμμένο μέρες Πολυτεχνείου