Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1967 δολοφονήθηκε ο Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμε­ρα, στις 9 Οκτω­βρί­ου του 1967, δολο­φο­νή­θη­κε ο μεγά­λος Αργε­ντί­νος κομ­μου­νι­στής επα­να­στά­της και δια­νοη­τής Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα. Έπε­σε νεκρός από τις σφαί­ρες ενός υπα­ξιω­μα­τι­κού του Βολι­βια­νού στρα­τού μέσα στο σχο­λείο του χωριού Λα Ιγκέ­ρα, όπου κρα­τού­ταν αιχ­μά­λω­τος. Την προη­γού­με­νη μέρα ο Τσε τραυ­μα­τι­σμέ­νος και με αχρη­στευ­μέ­νο στη μάχη όπλο είχε πέσει στα χέρια του Βολι­βια­νού στρα­τού και των αμε­ρι­κα­νών πρα­κτό­ρων της CIA που καθο­δη­γού­σαν και έδι­ναν τις εντο­λές στην επι­χεί­ρη­ση εξό­ντω­σης του ίδιου και της ομά­δας ανταρ­τών που τον ακολουθούσε.

«Ο Τσε έπε­σε υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος τα συμ­φέ­ρο­ντα, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος της υπό­θε­ση όλων όσων ζουν κάτω από την εκμε­τάλ­λευ­ση και την κατα­πί­ε­ση σε αυτήν την ήπει­ρο. Ο Τσε έπε­σε υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος την υπό­θε­ση των φτω­χών και των ταπει­νών αυτής της γης. Και ακό­μη και οι πιο άσπον­δοι εχθροί του δεν τολ­μούν να αμφι­σβη­τή­σουν τον παρα­δειγ­μα­τι­κό τρό­πο και την ανι­διο­τέ­λεια με την οποία υπε­ρα­σπί­στη­κε αυτή την υπό­θε­ση» θα πει στην περί­φη­μη ομι­λία του στην Αβά­να, στις 18 Οκτω­βρί­ου του 1967, ο ηγέ­της της Κού­βας Φιντέλ Κάστρο.

Το σώμα του Τσε θάφτη­κε σε μυστι­κό τόπο (απο­κα­λύ­φθη­κε μόλις στις 28 Ιου­νί­ου του 1997) και αυτό δεί­χνει τον τρό­μο που ένιω­θαν οι δολο­φό­νοι του μπρο­στά στην τερά­στια προ­σω­πι­κό­τη­τά του. Οι ιδέ­ες του Τσε ζωντα­νές και επί­και­ρες ανθί­ζουν απ’ το παρά­δειγ­μά του,  φωτί­ζουν τους σύγ­χρο­νους αγώ­νες για μια ζωή χωρίς αδι­κία και εκμε­τάλ­λευ­ση, την πάλη για μια κοι­νω­νία σοσια­λι­στι­κή. Ολό­κλη­ρη η ζωή του Τσε συμπυ­κνώ­νε­ται στις παρα­κά­τω λίγες γραμ­μές, (από γράμ­μα που έστει­λε στα παι­διά του):

“Προ­πα­ντός να είστε πάντο­τε ικα­νοί να νιώ­σε­τε όσο πιο βαθιά γίνε­ται οποια­δή­πο­τε αδι­κία που δια­πράτ­τε­ται κατά του οποιου­δή­πο­τε, σ’ οποιο­δή­πο­τε μέρος του κόσμου. Είναι η πιο όμορ­φη αρε­τή ενός επαναστάτη.”

Δια­βά­στε στις σελί­δες του περιοδικού:

CIA και Ναζί, συνερ­γά­τες στο κυνή­γι του Τσε Γκεβάρα

Ο Τσε και κάποια… Μαντουρέιρα

Τσε Γκε­βά­ρα: Στί­χοι για τον Φιντέλ

O άγνω­στος Τσε

Η απο­δό­μη­ση του Τσε

Προ­δη­μο­σί­ευ­ση: ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ, Αηδό­νια και Μπα­ζού­κας • 4 ποι­ή­μα­τα για τον Τσε – 7 για την Επανάσταση

Online και πάλι το Ελλη­νι­κό Αρχείο Τσε Γκεβάρα

«Ασπά­στη­κα τον κομ­μου­νι­σμό εξαι­τί­ας του Στάλιν»

Στον Καμί­λο…

Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα: Η άσβε­στη φλό­γα της επανάστασης

Μια φωτο­γρα­φία, απ’ αυτές που κρε­μάν οι φοι­τη­τές, στην καρ­δία τους

Τσε: «Ο πραγ­μα­τι­κός επα­να­στά­της καθο­δη­γεί­ται από βαθιά αισθή­μα­τα αγάπης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο