Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1967 δολοφονήθηκε ο Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου του 1967, δολοφονήθηκε ο μεγάλος Αργεντίνος κομμουνιστής επαναστάτης και διανοητής Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός υπαξιωματικού του Βολιβιανού στρατού μέσα στο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα, όπου κρατούταν αιχμάλωτος. Την προηγούμενη μέρα ο Τσε τραυματισμένος και με αχρηστευμένο στη μάχη όπλο είχε πέσει στα χέρια του Βολιβιανού στρατού και των αμερικανών πρακτόρων της CIA που καθοδηγούσαν και έδιναν τις εντολές στην επιχείρηση εξόντωσης του ίδιου και της ομάδας ανταρτών που τον ακολουθούσε.

«Ο Τσε έπεσε υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα, υπερασπιζόμενος της υπόθεση όλων όσων ζουν κάτω από την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε αυτήν την ήπειρο. Ο Τσε έπεσε υπερασπιζόμενος την υπόθεση των φτωχών και των ταπεινών αυτής της γης. Και ακόμη και οι πιο άσπονδοι εχθροί του δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τον παραδειγματικό τρόπο και την ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκε αυτή την υπόθεση» θα πει στην περίφημη ομιλία του στην Αβάνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1967, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Το σώμα του Τσε θάφτηκε σε μυστικό τόπο (αποκαλύφθηκε μόλις στις 28 Ιουνίου του 1997) και αυτό δείχνει τον τρόμο που ένιωθαν οι δολοφόνοι του μπροστά στην τεράστια προσωπικότητά του. Οι ιδέες του Τσε ζωντανές και επίκαιρες ανθίζουν απ’ το παράδειγμά του,  φωτίζουν τους σύγχρονους αγώνες για μια ζωή χωρίς αδικία και εκμετάλλευση, την πάλη για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Ολόκληρη η ζωή του Τσε συμπυκνώνεται στις παρακάτω λίγες γραμμές, (από γράμμα που έστειλε στα παιδιά του):

“Προπαντός να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε όσο πιο βαθιά γίνεται οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά του οποιουδήποτε, σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη.”

Διαβάστε στις σελίδες του περιοδικού:

CIA και Ναζί, συνεργάτες στο κυνήγι του Τσε Γκεβάρα

Ο Τσε και κάποια… Μαντουρέιρα

Τσε Γκεβάρα: Στίχοι για τον Φιντέλ

O άγνωστος Τσε

Η αποδόμηση του Τσε

Προδημοσίευση: ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ, Αηδόνια και Μπαζούκας • 4 ποιήματα για τον Τσε – 7 για την Επανάσταση

Online και πάλι το Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα

«Ασπάστηκα τον κομμουνισμό εξαιτίας του Στάλιν»

Στον Καμίλο…

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Η άσβεστη φλόγα της επανάστασης

Μια φωτογραφία, απ’ αυτές που κρεμάν οι φοιτητές, στην καρδία τους

Τσε: «Ο πραγματικός επαναστάτης καθοδηγείται από βαθιά αισθήματα αγάπης»