Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίδειξη δύναμης από την Εκκλησία με ανοιχτούς ναούς για τον Επιτάφιο

και ενώ ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, με ύφος χιλί­ων… δεσπο­τά­δων κου­νά το δάχτυ­λο τους πολί­τες, μη τολ­μή­σουν, μη δια­νοη­θούν ότι μπο­ρούν να επι­σκε­φτούν την ημέ­ρα του Πάσχα φιλι­κό ή συγ­γε­νι­κό πρό­σω­πό τους, ακό­μη και στην πιλο­τή της πολθ­κα­τοι­κί­ας τους, οι μητρο­πο­λί­τες και η Εκκλη­σία κάνουν επί­δει­ξη δύνα­μης με ανοι­χτές (κυριο­λε­κτι­κά και μετα­φο­ρι­κά) εκκλη­σί­ες για τον Επι­τά­φιο, και μένει να δού­με τι θα συμ­βεί αύριο.

Τη στιγ­μή που οι πολί­τες εκών άκων πει­θαρ­χούν, και τα πρό­στι­μα πέφτουν βρο­χή, οι μητρο­πο­λί­τες (αυτοί είνα οι υπεύ­θυ­νοι και όχι οι ιερείς) έχουν ασυλία.

Επί­δει­ξη πυγ­μής από τον κ. Χαρ­δα­λιά και την κυβέρ­νη­ση και απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας για αυστη­ρά μέτρα, μπλό­κα ελέγ­χους και παρου­σία αστυ­νο­μι­κών έξω από ναούς, όμως στο τελευ­ταίο μόνο στα λόγια. Σε όσες περ­πτώ­σεις εμφα­νί­στη­κε η αστυ­νο­μία σε εκκλη­σί­ες ήτνα σε περι­πτώ­σεις που εκλή­θη από­πο­λί­ι­τες. Πάμπολ­λες πρι­πτώ­σεις σε όλη τη χώρα που οι ναοί είτε ήταν ανοι­χτοί είτε εξά­ντλη­σαν την ευφευ­ρε­τι­κό­τη­τά τους οι ιερείς (ο επι­τά­φιος στην αυλή της εκκλη­σί­ας) για να… βοη­θή­σουν τους πιστούς.

Σεβα­στό το θρη­σκευ­τι­κό συναί­σθη­μα, πολ­λών συμπο­λι­τών. Όμως εξί­σου ισχυ­ρή με το δικό τους συναί­σθη­μα, είναι η διά­θε­ση του παπ­πού να δει τα εγγό­νια του, του πατέ­ρα να δει ο παι­δί του κλπ. Και όμως πει­θαρ­χούν είτε αντι­λαμ­βα­νό­με­νοι τη σημα­ντι­κό­τη­τα της απο­στα­σιο­ποί­η­σης, είτε φοβού­με­νοι το πρόστιμο.

Από την άλλη, η υπο­κρι­σία της Εκκλη­σί­ας, η ανεύ­θυ­νη και εγκλη­μα­τι­κή της στά­ση (με τη θέση της γα τη Θεία Κοι­νω­νία και την πίε­ση να είναι ανοι­χτές οι εκκλη­σί­ες) και η δει­λία — ατολ­μία της κυβέρ­νη­σης να επι­βλη­θεί της Εκκλη­σί­ας. Προ­σπα­θώ­ντας να κρα­τή­σει ισορ­ροία, άφη­σε ανοι­χτές τις εκκλη­σί­ες και επι­δί­δε­ται σε καθη­με­ρι­νό κολά­κευ­μα για τη συνερ­γα­σία της.

Αν ου μη γένει­το, αύριο πάρει άσχη­μη τρο­πή η δασπο­ρά του κορο­ναϊ­ού, την ευθύ­νη θα την έχουν πολι­τεία και Εκκλη­σία και όχι οι ανεύ­θυ­νει πολίτες.

korudallos34

ekklises12

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο