Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η CIA… αποκαλύπτεται…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Στις 28/1/1976 στις Ελληνικές εφημερίδες φτάνει ο απόηχος της σχετικής  έκθεσης του Κογκρέσου για τις δραστηριότητες της CIA  όπου ανάμεσα στ’ αλλα αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

cia1Στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με τίτλο διαβάζουμε με τον χαρακτηριστικό τίτλο «όπως ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ. ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗ CIA Η «ΕΚΘΕΣΗ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ»  ανάμεσα στ’ άλλα τα εξής: « Ο διευθύνων την CIA κ. Κόλμπυ,σε έκτακτη πρες κομφςρανς χαρακτήρισε την έκθεση της υπό τον κ. Παϊκ επιτροπής της βουλής σαν «εντελώς μεροληπτική» και το γεγονός ότι κατόπιν διαφυγών τμήματα του περιεχομένου της έφθασαν ήδη να δημοσιεύονται από τις εφημερίδες σαν «ρήγμα» στο φράγμα που προστατεύει πολλές από τις μυστικές μας επιχειρήσεις και δραστηριότητες.» Στη συνέχεια αναφέρει τα κυριότερα σημεία με βάση το πρακτορείο «Ρώυτερ»

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών δαπανούσαν 10 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο στα οποία περιλαμβάνεται η παροχή βοηθείας προς ξένους ηγέτες. Το ποσόν αυτό είναι πενταπλάσια από εκείνο που είχε αναφερθή προηγουμένως στο κογκρέσο.  

Ουδέποτε οι μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν το ακριβές κόστος των επιχειρήσεων τους στα νομοθετικά σώματα.

Μεταξύ των μυστικών επιχειρήσεων που διεξήχθησαν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση εκτοξεύσεων σοβιετικών πυραύλων από αμερικανικά υποβρύχια , η χρηματοδότηση αντισοβιετικών φατριών στην Αγκόλα, η παροχή οικονομικής βοήθειας σε αντικομμουνιστικά κόμματα της Ιταλίας και η αποστολή όπλων σε Κούρδους αντάρτες στο Ιράκ.

Η έκθεση δεν αναφέρει ονόματα των ξένων ηγετών που είχαν σχέση με τις μυστικές επιχειρήσεις ,πηγές όμως προσκείμενες προς την επιτροπή λέγουν ότι κατά τις σχετικές έρευνες αναφέρθησαν ο βασιλεύς της Ιορδανίας Χουσεϊν, ο σάχης της Περσίας, και ο πρόεδρος του Ζαϊρ κ. Μομπούτου Σεσέ Σέκα. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της CIA ήταν η προμήθεια γυναικών σε αρχηγούς ξένων κρατών και η παραγωγή πορνογραφικών ταινιών, που είχαν για σκοπό την άσκηση εκβιασμού…Αποκαλύπτεται δε ότι αι ενέργειαι της αμερικανικής κατασκοπίας στοιχίζουν 10 δισ. ετησίως , δηλαδή το τετραπλάσιο του που αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό και το ότι το ένα τρίτο των μυστικών ενεργειών αφορούσε την επιχορήγηση ξένων πολιτικών κομμάτων…Η έκθεση αναφέρει ότι η CIA ενισχύει οικονομικά ξένα μέσα ενημερώσεως και ότι ο μεγαλύτερος δέκτης των κεφαλαίων αυτών ήταν ένα μεγάλο συγκρότημα εφημερίδων της Ευρώπης, που από το 1971 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη CIA…  »

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (28/1/1976) με χαρακτηριστικό τίτλο «ΔΕΚΑ ΔΙΣ. ΔΟΛΛΑΡΑΣ ΞΟΔΕΥΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΣΙΑ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ» και στηριγμένη σε ανταπόκριση του εκεί ανταποκριτή της εφημερίδας (Χ. Νικολόπουλου),προσθέτει και νέα στοιχεία από την πολύκροτη υπόθεση: «…Η μυστική έκθεση της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερεύνησε τη δραστηριότητα της ΣΙΑ αναφέρει ότι

Η υπηρεσία υπέγραφε το 80% των συμβολαίων της με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την αγορά διαφόρων υλικών χωρίς δημοπρασίες… Εξακριβώθηκε ότι από τα 6 μέλη της κυβερνητικής υπηρεσίας που ήταν υπεύθυνη για το λογιστικό έλεγχο τα 3 ήταν πρώην στελέχη της ΣΙΑ…Τα κεφάλαια και οι δραστηριότητες της ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτα…Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι η ΣΙΑ έδινε αμερικανικά προϊόντα σε ξένους ηγέτες περιμένοντας φυσικά ανταλλάγματα π.χ αγόρασε 3 αεροπλανάκια για παιδί ξένου εκπροσώπου (παιχνίδια) και δύο θωρακισμένες λιμουζίνες για τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ…»

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που βγήκαν τότε αυτές οι «αποκαλύψεις» ή και που βγαίνουν τα επόμενα χρόνια, σχετικά με τις δραστηριότητες της , ένα είναι το βασικό συμπέρασμα. Ότι η δράση της CIA όλα αυτά τα χρόνια είναι σταθερό στήριγμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και ότι οι μέθοδες και οι μορφές της είναι ποικίλες με σταθερό στόχο την προστασία του συστήματος από κάθε «ενοχλητική φωνή» και από κάθε κίνδυνο «υπονόμευσης» και κυρίως της ανατροπής του από τη λαϊκή πάλη!

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.