Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντώνη _Αναστασία _Μαρία-Θωμαή _Φραντσέσκα … Βλέπω πυρκαγιές πάνω από λιμάνια πάνω από σταθμούς κι είμαι μαζί σας

🔘🏴 Ο Blue Horizon _Γαλάζιος ορί­ζο­ντας για τον 36χρονο Αντώ­νη Καρυώ­τη (μέλος πολύ­τε­κνης οικο­γέ­νειας, που ζού­σε στις εργα­τι­κές κατοι­κί­ες του Λασι­θιού με τις αδερ­φές του) απο­δεί­χτη­κε τελι­κά μαύρος…
〰️ Μια ξερή ανα­κοί­νω­ση της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας “ο θάνα­τός του απο­δί­δε­ται σε πνιγ­μό εντός ύδα­τος ‑λόγω εισ­ρό­φη­σης, εν ανα­μο­νή κι άλλων εργα­στη­ρια­κών εξε­τά­σε­ων _εντοπίστηκαν εκδο­ρές και εκχυ­μώ­σεις στο πρό­σω­πό του, που πιθα­νόν να προ­κλή­θη­καν από την πτώ­ση” γρά­φη­καν οι τίτλοι τέλους της σύντο­μης ζωής του παλικαριού.
〰️Σύμ­φω­να με τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας ο Αντώ­νης απω­θή­θη­κε από μέλη του πλη­ρώ­μα­τος του Blue Horizon, στην προ­σπά­θειά του να επι­βι­βα­στεί στο πλοίο, με απο­τέ­λε­σμα να πέσει στη θάλασ­σα και στη συνέ­χεια βρέ­θη­κε να παλεύ­ει με τα κύμα­τα και τα από­νε­ρα που δημιουρ­γού­σαν οι έλι­κες από τις προ­πέ­λες του, αβο­ή­θη­τος _ούτε σωσί­βιο δεν πέτα­ξαν, με απο­τέ­λε­σμα να πνιγεί.
Όλα καλά” κατά τον υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας, Μιλ­τιά­δη Βαρ­βι­τσιώ­τη, στο σημείο “υπήρ­χε άνθρω­πος του λιμε­νι­κού, ο οποί­ος έκα­νε αυτό που έπρε­πε, να δια­κό­πτει την κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των”. Ειδι­κό­τε­ρα …κλπ. και όπως πάντα, ένι­ψε χεί­ρας _διέταξε την διε­νέρ­γεια ΕΔΕ (ένορ­κης διοι­κη­τι­κής εξέτασης).
Η διοί­κη­ση της Attica Group στην οποία ανή­κει το πλοίο με ανα­κοί­νω­σή της δηλώ­νει “βαθύ­τα­τα συγκλο­νι­σμέ­νη”, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι (Γιάν­νης κερ­νά­ει, Γιάν­νης πίνει) “συνερ­γά­ζε­ται με κάθε αρμό­δια Αρχή για την πλή­ρη δια­λεύ­καν­ση του συμβάντος”.
“Το δρά­μα είναι πως ό,τι ολέ­θριο γίνεται
 αντί ν’ απο­τε­λέ­σει ένα “κακό προη­γού­με­νο προς αποφυγήν”,
κατα­ντά μια άδεια για να γίνο­νται στο μέλ­λον χειρότερα.”
                            Ιάκω­βος Καμπανέλλης_“Μαουτχάουζεν”
_👥👥_

“Η εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη”…

◾Όπως πριν μερι­κούς μήνες μια άλλη εται­ρία στα Τέμπη δεν έφε­ρε καμία ευθύ­νη για τα 60 νεκρά παιδιά.

◾Όπως δεν φταί­ει η εργο­δο­σία που κάθε τρεις μέρες ένας εργά­της δολο­φο­νεί­ται στους χώρους δουλειάς.
◾Καμία ευθύ­νη δε φέρει και το αστι­κό κρά­τος για τους πνιγ­μέ­νους, τους καμένους,
◾τους κατα­πλα­κω­μέ­νους στους σεισμούς.
◾Για τα χημι­κά που ανα­πνέ­ει ο λαός στη Δυτι­κή Αττι­κή, στη Δυτι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο Βόλο.
◾Οπως δε φταί­ει το κρά­τος που δεν υπάρ­χουν για­τροί και νοση­λευ­τές, και για την ακρί­βεια που είναι «εξω­γε­νής». Και οι τρά­πε­ζες δεν φταί­νε για τους ξεσπι­τω­μέ­νους απ’ τους πλειστηριασμούς.
◾Και σίγου­ρα καμία ευθύ­νη δεν φέρει η κυβέρ­νη­ση για τον πόλε­μο που είναι τόσο μακριά, για τους ξερι­ζω­μέ­νους που πεθαί­νουν κάπου στα σύνορα.

Είναι η κακιά στιγμή_
Είναι η ατομική ευθύνη_
Είναι η κλιματική αλλαγή_
Είναι οι εξαχρειωμένοι_
Και οι παράφρονες ηγέτες_

Πάνω απ’ όλα η εταιρεία δε φέρει καμία ευθύνη

Είναι όλα τα άλλα εκτός απ’ το κέρδος…

◾Τις μέρες αυτές, οι εκλε­κτοί των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αυτοί και οι άλλοι που στη­ρί­ζουν τα κέρ­δη λένε για όμορ­φες πόλεις…
◾Μα δεν υπάρ­χουν όμορ­φες πόλεις με παι­διά χωρίς σχο­λεία, με γέρο­ντες σε γηρο­κο­μεία που τα παίρ­νουν τα ποτά­μια, αρρώ­στους χωρίς νοσο­κο­μεία που τους παίρ­νουν σηκω­τούς από μια φωτιά.
◾Με εργα­ζό­με­νους που δου­λεύ­ουν 13 ώρες «από επι­λο­γή», αφού το μερο­κά­μα­το δε φτάνει.
◾Με το λαό να μην μπο­ρεί να ανα­πνεύ­σει, με ένα φυσι­κό περι­βάλ­λον στά­χτη, στα πόδια των επενδυτών.
◾Βλέ­πο­ντας από τις οθό­νες την απο­κτή­νω­ση, με «νόη­μα της ζωής» τα κέρδη.
◾Κι όμως: Αυτές είναι οι όμορ­φες πόλεις για τους λίγους.
◾Για εκεί­νους που «ο χρό­νος είναι χρή­μα» και τα καρά­βια τους φεύ­γουν «στο λεπτό».
◾Για τους «επεν­δυ­τές» που τα δάση και ο φυσι­κός πλού­τος είναι «οξυ­γό­νο» για τα κέρ­δη τους.
◾Για τους μετό­χους των ιδιω­τι­κών νοσο­κο­μεί­ων και κλι­νι­κών που βλέ­πουν ευκαι­ρί­ες, εκεί που ο λαός υποφέρει.
◾Για τις τρά­πε­ζες που βλέ­πουν κέρ­δη, εκεί που ο λαός βλέ­πει το σπί­τι του να χάνεται.
◾Για τους ομί­λους που βλέ­πουν «ανα­βάθ­μι­ση» εκεί που οι λαοί βλέ­πουν πόλε­μο, κατα­στρο­φή και προσφυγιά.
🔘Όσοι θέλουν την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη αλλά δεν αντέ­χουν την απο­κτή­νω­ση, «θέλουν το σφα­χτό μα χωρίς να δουν τα αίμα­τα» όπως έλε­γε ο Μπρεχτ.
✔️ Για­τί δεν υπάρ­χει κέρ­δος χωρίς εκμετάλλευση.
✔️ Δεν υπάρ­χει δικαιο­σύ­νη σε ένα άδι­κο σύστημα.
✔️ Κι ούτε σχέ­διο σε ένα σύστη­μα βασι­σμέ­νο στο κυνή­γι του κέρ­δους και την αναρ­χία της παραγωγής.
Κι όποιος ψάχνει ανθρω­πιά από ένα σύστη­μα που έχει προ πολ­λού αντι­κα­τα­στή­σει κάθε ανθρώ­πι­νη σχέ­ση «με την πλη­ρω­μή της μετρη­τοίς» δεν θα την βρει στον αιώ­να τον άπαντα.

🕷️ Άλλοι κουνάνε το δάχτυλο στο λαό_
Λένε ότι φταίει πάνω απ’ όλα εκείνος_

  •  Για­τί χτί­ζει στα ρέμα­τα και στα δάση, ενώ …
  •  Θα μπο­ρού­σε να έχει σπί­τι φτη­νό και προ­στα­τευ­μέ­νο από τις φυσι­κές καταστροφές,
  •  Σε γει­το­νιές ανθρώπινες.
  •  Για­τί επι­λέ­γει να δου­λεύ­ει 13 ώρες ενώ θα μπο­ρού­σε να πεινάει.
  •  Πήρε δάνεια, ενώ τα είχε όλα έτοιμα.
  •  Δεν μιλά­ει, ενώ από τη δου­λειά ως τη γει­το­νιά του λένε να βγά­ζει το σκασμό.
  •  Σκέ­φτε­ται παρά­λο­γα, ζώντας σε μια κοι­νω­νία ορθολογική.
  •  Κάποιοι απο­ρούν που πάνω στα κατσά­βρα­χα φυτρώ­νουν γαϊδουράγκαθα.
  • Λένε ότι φταί­ει που είναι σκυμ­μέ­νος, μου­δια­σμέ­νος, για­τί συνη­θί­ζει στην «κανο­νι­κό­τη­τα» της βαρβαρότητας.
Όμως αυτός ο κόσμος έβα­λε τις φωνές στον καπετάνιο …
  • Ο λαός έσω­σε ό,τι σώθη­κε στα καμέ­να, δίνο­ντας μάχες εκεί που το «επι­λε­κτι­κά απών» αστι­κό κρά­τος έστελ­νε μηνύ­μα­τα να τρέ­ξουν να κρυφτούν.
  • Εκεί­νος έβα­λε ασπί­δα την αλλη­λεγ­γύη στο σπί­τι του γείτονα.
  • Και οι εργα­ζό­με­νοι εκεί που οργα­νώ­θη­καν και πάλε­ψαν έκα­ναν τους άδι­κους νόμους κουρελόχαρτο.
Αυτή είναι και η απά­ντη­ση σε όσους βλέ­πουν την εικό­να της απο­κτή­νω­σης στο λιμά­νι του Πει­ραιά και απο­ρούν «που πάμε;».

“Πάμε κι όπου βγει” _ με οδηγό το καπιταλιστικό κέρδος.

 Αυτό είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα,
που δεν υπολογίζει τίποτα κι ούτε ζωές μπροστά στα κέρδη.

  • Στον Πει­ραιά και στον Εβρο,
  • Στ΄ ανοι­χτά της Πύλου ή
  • Στα χαρα­κώ­μα­τα της Ουκρανίας,
  • Στις ΜΕΘ της Ελλά­δας ή της Νέας Υόρκης,
  • Στους χώρους δου­λειάς της «ευρω­παϊ­κής κανο­νι­κό­τη­τας», είναι …

ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

💥 Και αυτή είναι η μεγα­λύ­τε­ρη ευθύ­νη της επο­χής για όποιον «θέλει να λέγε­ται άνθρω­πος»: αυτό το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα να γκρεμιστεί.
💥 Και στα χαλά­σμα­τα του να σηκω­θεί η κοι­νω­νία της ανθρω­πιάς και της αλλη­λεγ­γύ­ης, της ικα­νο­ποί­η­σης των ανα­γκών του λαού, ο σοσια­λι­σμός.

Divider line

ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΑΝΤΩΝΗ

Γρά­φει ο \\ Σπύ­ρος Τζόκας

Είχα και εγώ ένα φίλο Αντώ­νη. Και αυτός ζού­σε στα χαμό­σπι­τα της Και­σα­ρια­νής, κάτι σαν τον Αντώ­νη στις εργα­τι­κές κατοι­κί­ες στον Άγιο Νικό­λαο. Έμοια­ζε η ζωή του με τον Αντώ­νη που δολο­φο­νή­θη­κε στο Πει­ραιά από υπο­τα­κτι­κούς των εφο­πλι­στών για ένα εισι­τή­ριο 30 ευρώ που τελι­κά το είχε πληρώσει.
Ο Αντώ­νης είχε πάνω από τα διπλά­σια χρό­νια μου, με κάποια δια­νοη­τι­κή καθυ­στέ­ρη­ση, όπως και αυτός Αντώ­νης. Ήταν τότε 30 και κάτι. Σύχνα­ζε εκεί στη γει­το­νιά των Τριών Ιεραρ­χών από το πρωί που ξυπνού­σε, περί­που στις δέκα ως το από­γευ­μα που έκλει­ναν τα πάντα. Εξυ­πη­ρε­τού­σε τους μαγα­ζά­το­ρες της γει­το­νιάς και έτσι περί­που ζού­σε. Ένα χαρ­τζι­λί­κι ή λίγα τρό­φι­μα για το σπί­τι. Την αγα­πού­σε εκεί­νη τη γει­το­νιά, σαν το σπί­τι του την είχε. Εκεί ήταν ο κόσμος του, τα ενδια­φέ­ρο­ντα του, τα δικά του πράγ­μα­τα. Πάντα είχε και μια μπά­λα μαζί του… ταλαι­πω­ρη­μέ­νη, πολυ­με­τα­χει­ρι­σμέ­νη και όχι καλά φου­σκω­μέ­νη. Ποδο­σφαι­ρό­φι­λος ο Αντώ­νης… από εκεί και το παρα­τσού­κλι του, Πελέ. Του άρε­σε να τον λένε Πελέ. Έκα­νε τακου­νά­κια με την μπά­λα και ανα­στά­τω­νε όλη τη γει­το­νιά. Ναι ήμουν φίλος με τον Πελέ. Τις Κυρια­κές ο Πελέ πήγαι­νε νοε­ρά στο γήπε­δο. Παρα­κο­λου­θού­σε τους αγα­πη­μέ­νους ποδο­σφαι­ρι­στές. Κάποιες φορές έπαι­ζε και μαζί τους.
« έπαι­ξα χθες, μέσα, μέσα… καλός ήμουν, αλλά έχα­σα γκολ.»
«Δεν πει­ρά­ζει. Την επό­με­νη Πελέ, την επό­με­νη Κυρια­κή, θα είσαι σε φόρμα..»
Και ταξί­δευε έτσι ο Πελέ. Στους δικούς του κόσμους.
Παρα­κα­λού­σα για μια τρε­λή του επι­θυ­μία: να ήμουν λέει ένας σπου­δαί­ος άνθρω­πος με άκρες και να περ­νού­σε ο λόγος του και να πήγαι­νε στους παρά­γο­ντες μιας μεγά­λης ομά­δας που η ομά­δα τους έπαι­ζε σε γήπε­δο με χόρ­το. Ναι να πήγαι­νε σε αυτούς και να τους έλε­γε πριν από ένα σπου­δαίο παι­χνί­δι με πολύ κόσμο, με το γήπε­δο κατά­με­στο να δώσουν ευκαι­ρία στο φίλο του να πάρει μια μπά­λα, μια καλή μπά­λα και όχι τη σαβού­ρα που έχει και φαί­νε­ται σαν μπά­λα και να παί­ξει. Και κοντά του λέει να τον ακο­λου­θού­σαν όλοι αυτοί οι παί­χτες που θαυ­μά­ζει και ονο­μα­τί­ζει καθη­με­ρι­νά. Να έπαι­ζε μαζί τους…. για λίγα μόνον λεφτά της ώρας και η εξέ­δρα να τον απο­θέ­ω­νε… μόνον για λίγο, έτσι λίγο πριν αρχί­σει το ματς. Πόση ευτυ­χία θα του έδι­νε. Στους εφτά ουρα­νούς θα ανέβαινε.
Γέλα­γε ο Πελέ. Έτσι γελα­στό τον θυμά­ται και χαρού­με­νο. Έτσι γελα­στό τον φαντά­ζε­ται και όταν πήρε την σοκο­λά­τα ΙΟΝ αμυ­γδά­λου του ταλή­ρου με τα μεγά­λα κόκ­κι­να γράμ­μα­τα «Σ’ αγα­πώ ρε φίλε».
Τον φίλο μου τον Αντώ­νη τον γνώ­ρι­ζα πολύ καλά και έτσι αγα­πάω τον κάθε Αντώ­νη που χαμο­γε­λά­ει ακό­μα και την ώρα που απο­χαι­ρε­τά τον σκλη­ρό και άδι­κο κόσμο μας. Σε έναν κόσμο σκλη­ρό που απορ­ρί­πτει εύκο­λα περι­θω­ριο­ποιεί και πολ­λές φορές στιγ­μα­τί­ζει το δια­φο­ρε­τι­κό. Σε ένα κόσμο που ισχύ­ει αυτό που είπε ο Karl Stojka επι­ζών του Άου­σβιτς «Δεν ήταν ο Χίτλερ ή ο Χίμ­λερ που με απή­γα­γε, με χτύ­πη­σε και πυρο­βό­λη­σε την οικο­γέ­νειά μου. Ήταν ο τσα­γκά­ρης, ο γαλα­τάς, ο γεί­το­νας που πήρε μια στο­λή και στη συνέ­χεια πίστε­ψε πως είναι η Κυρί­αρ­χη Φυλή»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο