Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γλάστρα των ιμπεριαλιστών

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Γλά­στρα. Αυτή η λέξη θα μπο­ρού­σε να περι­γρά­ψει, με τον καλύ­τε­ρο δυνα­τό τρό­πο, την χθε­σι­νή παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Μητσο­τά­κη στην συνά­ντη­ση με τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ.

Στο φόντο των πολε­μι­κών απει­λών του Τραμπ προς το Ιράν, ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός κλή­θη­κε να παί­ξει- κυριο­λε­κτι­κά- ρόλο δια­κο­σμη­τι­κό, σαν το απα­ραί­τη­το ντε­κόρ μιας σκη­νο­θε­τη­μέ­νης συνέ­ντευ­ξης με πρω­τα­γω­νι­στή τον αμε­ρι­κα­νό πρόεδρο.

Η εικό­να του κ. Μητσο­τά­κη δίπλα στον Τραμπ, την ώρα που ο αδί­στα­κτος αρχι­ι­μπε­ρια­λι­στής του Λευ­κού Οίκου απει­λού­σε να αιμα­το­κυλ­λή­σει ξανά τη Μέση Ανα­το­λή, είναι κάτι πολύ περισ­σό­τε­ρο από ντρο­πια­στι­κή για τη χώρα. Είναι ενδει­κτι­κή του ρόλου που επι­φυ­λάσ­σουν οι ΗΠΑ για τον «αξιό­πι­στο σύμ­μα­χο» τους, την Ελλάδα.

Είναι ο ρόλος του «γεω­πο­λι­τι­κού μεντε­σέ» στα βρώ­μι­κα και επι­κίν­δυ­να αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κά σχέ­δια στην περιο­χή. Αυτόν το ρόλο προ­ώ­θη­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και συνε­χί­ζει σήμε­ρα η ΝΔ, με την στή­ρι­ξη όλων των αστι­κών κομ­μά­των, για λογα­ρια­σμό της εγχώ­ριας άρχου­σας τάξης.

Ο ενα­γκα­λι­σμός της Ελλά­δας με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ απο­τε­λεί θανά­σι­μη απει­λή. Η ιστο­ρία του 20ου αιώ­να έχει απο­δεί­ξει περί­τρα­να πως όπο­τε η χώρα βασί­στη­κε στην — υπο­τι­θέ­με­νη- προ­στα­σία των ιμπε­ρια­λι­στών «συμ­μά­χων» έζη­σε πανω­λε­θρί­ες, προ­δό­θη­κε, έχα­σε κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα και ο λαός κλή­θη­κε να πλη­ρώ­σει το μάρμαρο.

Σήμε­ρα, με την κατά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή και την ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο να μυρί­ζει ξανά «μπα­ρού­τι», με τα κορά­κια του μονο­πω­λια­κού κεφα­λαί­ου να ετοι­μά­ζο­νται για νέα αιμα­το­χυ­σία με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες για τους λαούς της περιο­χής, παρα­μέ­νει άκρως επί­και­ρο το αίτη­μα για απο­δέ­σμευ­ση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, ακύ­ρω­ση της πρό­σφα­της επαί­σχυ­ντης Συμ­φω­νί­ας Ελλά­δας-ΗΠΑ και κλεί­σι­μο όλων των αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κών βάσε­ων στη χώρα.

Γλά­στρες και μεντε­σέ­δες των ιμπε­ρια­λι­στών, συνέ­νο­χους των ευρω­α­τλα­ντι­κών φονιά­δων, δεν πρό­κει­ται να μας έχουν.

trump mhtsotakis kke mitsotrump

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο