Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ: Ολο και πιο συστημικά, όλο και πιο αμερικανικά…

Όλο και πιο συστη­μι­κά, όλο και πιο αμε­ρι­κα­νι­κά. Αυτός είναι ο τόνος που δίνουν οι διερ­γα­σί­ες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενό­ψει και του συνε­δρί­ου του που ξεκι­νά το Σάβ­βα­το ώστε να κατα­λή­ξει στις υπο­ψη­φιό­τη­τες για την ηγε­σία, η οποία θα εκλε­γεί μέσα στον Σεπτέμ­βρη με τις γνω­στές δια­δι­κα­σί­ες — πασα­ρέ­λα των αστι­κών κομ­μά­των.

Στις υπο­ψη­φιό­τη­τες προ­στέ­θη­κε και επι­σή­μως χτες αυτή του 35χρονου εφο­πλι­στή Στέ­φα­νου Κασ­σε­λά­κη, αμε­ρι­κα­νό­θρε­φτου, δηλω­μέ­νου θαυ­μα­στή του Κυρ. Μητσο­τά­κη και πρώ­ην μέλους του επι­τε­λεί­ου των Δημο­κρα­τι­κών του Τζο Μπάι­ντεν, που κατά τον ίδιο κλή­θη­κε από τον Αλ. Τσί­πρα να συμ­με­τά­σχει στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν… τους Δημο­κρα­τι­κούς της Ελλάδας.

Στο πνεύ­μα αυτό, με ένα βίντεο που θα μπο­ρού­σε να έχει τίτλο «Ζήτω οι ΗΠΑ και το κεφά­λαιο», ο υπο­ψή­φιος του ΣΥΡΙΖΑ περι­γρά­φει ουσια­στι­κά το πόσο προ­ση­λω­μέ­νος είναι και αυτός στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό παρά­γο­ντα, το ότι πρέ­πει το κόμ­μα του να ακο­λου­θή­σει τα χνά­ρια των Δημο­κρα­τι­κών του Μπάι­ντεν για μια «επι­τέ­λους σύγ­χρο­νη αρι­στε­ρά» και βέβαια, κατά το «American dream», περι­γρά­φει ο ίδιος το όρα­μά του για το «Greek dream», με έναν καπι­τα­λι­σμό που τάχα θα δίνει «ευκαι­ρί­ες» στον λαό, την ώρα που με το άλλο χέρι θα τσα­κί­ζει τις ανά­γκες του.

Τόσο ριζο­σπα­στι­κό, «όπως η ίδια μου η ζωή», είναι το «ελλη­νι­κό όνει­ρο» του Κασ­σε­λά­κη. Και για να μη μεί­νει καμία αμφι­βο­λία για τον «ριζο­σπα­στι­σμό» του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ, στο βίντεο διη­γεί­ται και τη… ριζο­σπα­στι­κή ζωή του, από την «επι­φα­νεια­κή ευη­με­ρία» της Εκά­λης και τα κολέ­για, στις ΗΠΑ — αφού, όπως λέει, χωρίς παρα­πέ­ρα διευ­κρι­νί­σεις, «το παρα­δι­κα­στι­κό κύκλω­μα πήρε από την οικο­γέ­νειά μου ό,τι είχε και δεν είχε» — από εκεί χάρη στην… καλή του τύχη σε «ένα από τα παλαιό­τε­ρα σχο­λεία των ΗΠΑ με υπο­τρο­φία», στη συνέ­χεια στο Πανε­πι­στή­μιο της Πεν­σιλ­βά­νια, μετά, εν μέσω καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, στην «Goldman Sachs» κι από εκεί, αφού, όπως λέει, είδε από μέσα το κεφά­λαιο και πώς προ­κα­λεί «αλα­ζο­νεία», στην… ταπει­νή και φιλερ­γα­τι­κή ασχο­λία του εφο­πλι­στή, απο­κτώ­ντας ένα πλοίο με δάνειο με προ­σω­πι­κή εγγύ­η­ση, χωρίς να διευ­κρι­νί­ζει ποια ακρι­βώς ήταν η προ­σω­πι­κή εγγύ­η­ση ή μάλ­λον ποιος εγγυ­ή­θη­κε για λογα­ρια­σμό του…

Ίσως οι ίδιοι που εγγυ­ή­θη­καν και για την εισα­γω­γή του στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές ως «εκπρο­σώ­που της ομο­γέ­νειας», όπως έλε­γε τότε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι προ­τά­σεις του, όπως δια­τυ­πώ­νο­νται στο βίντεο, δεν απέ­χουν απ’ όσα γενι­κά κι αόρι­στα λένε οι συνυ­πο­ψή­φιοί του (Αχτσιό­γλου, Τσα­κα­λώ­τος, Παπ­πάς, Τζου­μά­κας), μια επα­νά­λη­ψη των συν­θη­μά­των περί «αδια­φά­νειας», «τομών» σε Υγεία, Παι­δεία, εργα­σία, όπως αυτές που «τρέ­χει» η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και «με ένα κρά­τος που δια­σφα­λί­ζει ισο­τι­μία στην ευκαι­ρία», αφού πρώ­τα θα έχει αφαι­ρέ­σει κάθε δικαί­ω­μα από τον λαό για τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφαλαίου.

«Για να γίνει το Ελλη­νι­κό Ονει­ρο πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, πρέ­πει να νική­σου­με όσους ωφε­λού­νται από μία Ελλά­δα άγο­νο χωρά­φι και όχι Ευρώ­πη στην πρά­ξη», λέει με ένα copy paste από τις γνω­στές δια­κη­ρύ­ξεις περί «υγιούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας» και «αλλα­γής στα τζά­κια» που κάνουν κου­μά­ντο στην οικο­νο­μία, με την άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού να εντεί­νε­ται, με βάση και την εφαρ­μο­γή «στην πρά­ξη» της ευρω­ε­νω­σια­κής «κανο­νι­κό­τη­τας».

Κατό­πιν αυτών οι δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές με τη ΝΔ δεν θα μπο­ρού­σαν παρά να τοπο­θε­τού­νται στο ότι εκεί­νος ξέρει, όπως λέει, καλύ­τε­ρα αγγλι­κά και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κά από τον Μητσο­τά­κη, προ­φα­νώς για να δια­χει­ρι­στεί με επάρ­κεια τα θέλω τα κεφαλαίου.

Αργό­τε­ρα το βρά­δυ, ο Στ. Κασ­σε­λά­κης έδω­σε συνέ­ντευ­ξη σε τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό (Kontra). Μετά τον …«δια­βο­λι­κά καλό» Τραμπ, που εξή­ρε ο Τσί­πρας, ο Κασ­σε­λά­κης εκθεί­α­σε χτες τον Τζο Μπάι­ντεν, για τον οποίο είπε ότι «περ­νά­ει πράγ­μα­τα αρι­στε­ρά» κι ότι «το νομο­θε­τι­κό του έργο είναι καλό». Για την αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κη παρου­σία στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και αλλού, είπε ότι «η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη είναι ανοι­χτή, αλλά πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν παρα­πά­νω η Αμε­ρι­κή και το ΝΑΤΟ γι’ αυτά που παρέ­χου­με», ανα­πα­ρά­γο­ντας τη «λογι­κή» του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανταλ­λαγ­μά­των», ως φερε­τζέ για τη βαθύ­τε­ρη και πιο επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή στον πόλεμο.

Στο μετα­ξύ, στην «τόνω­ση του ενδια­φέ­ρο­ντος» για τη δια­δι­κα­σία εκλο­γής προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ στά­θη­καν οι πρώ­τες αντι­δρά­σεις στο εσω­τε­ρι­κό του. Για «υπο­ψη­φιό­τη­τα που ανε­βά­ζει το ενδια­φέ­ρον και μας βοη­θά­ει να αυξή­σου­με τη συμ­με­το­χή για την εκλο­γή αρχη­γού του ΣΥΡΙΖΑ» έκα­νε λόγο ο Παπα­δη­μού­λης, προ­σθέ­το­ντας ότι «ο Στέ­φα­νος Κασ­σε­λά­κης έχει μέλ­λον, αρκεί να μην είναι βια­στι­κός». «Ολες οι υπο­ψη­φιό­τη­τες είναι καλο­δε­χού­με­νες», είπε ο Ν. Παπ­πάς, εκτι­μώ­ντας ότι θα αυξή­σουν τη συμ­με­το­χή. Για την «πρώ­τη υπο­ψη­φιό­τη­τα με βάση τις προ­γραμ­μα­τι­κές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κοι­νω­νία (…) σε αντί­στι­ξη με τις άλλες υπο­ψη­φιό­τη­τες που έχουν ανα­φο­ρά μόνο στο “κόμ­μα ΣΥΡΙΖΑ”», μίλη­σε ο Χρ. Βερ­ναρ­δά­κης, και για «υπο­ψη­φιό­τη­τα που ταρά­ζει τα νερά του κατε­στη­μέ­νου του ΣΥΡΙΖΑ και των βαρό­νων του» ο Δ. Μάρδας.

Έχει τις «άκρες» του

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ όσοι προσέλθουν θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους “ψαλιδοχέρηδες” των μνημονίων που από υπουργικές θέσεις τσάκισαν τον λαό και σε εφοπλιστές made in USA.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο