Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελ Σαλβαδόρ — Η δικαίωση της Λίλιαν: Ελεύθερη, μετά από 7 χρόνια — Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια για «φόνο» επειδή απέβαλε

Μία γυναί­κα από το Ελ Σαλ­βα­δόρ βγή­κε από τη φυλα­κή, μετά από περισ­σό­τε­ρα από 7 χρό­νια, καθώς είχε κατα­δι­κα­στεί για έκτρω­ση, παρό­τι είχε απο­βά­λει στο νοσο­κο­μείο, υπό τις φρο­ντί­δες των γιατρών.

Η 28χρονη Λίλιαν, όπως έχει γίνει γνω­στή, κατα­δι­κά­στη­κε το 2015 σε 30 χρό­νια φυλάκισης.

Η γυναί­κα, η οποία είναι μητέ­ρα ενός 10 χρο­νου κορι­τσιού, αντι­με­τώ­πι­σε μια επι­πλο­κή στη διάρ­κεια της δεύ­τε­ρης εγκυ­μο­σύ­νης της το 2015 και χρειά­στη­κε να ζητή­σει επει­γό­ντως ιατρι­κή βοή­θεια σε δημό­σιο νοσοκομείο.

Το δικα­στή­ριο έκρι­νε τότε ότι η γυναί­κα δεν ήταν προ­σε­κτι­κή στην εγκυ­μο­σύ­νη της και «παρα­μέ­λη­σε» το αγέν­νη­το μωρό της.

Η Λίλιαν, αρνού­νταν τις κατη­γο­ρί­ες και υπο­στή­ρι­ξε ότι ποτέ δεν σκό­πευε να δια­κό­ψει την εγκυ­μο­σύ­νη της.

«Στο όνο­μα όλων των γυναι­κών, σας ζητώ να στα­μα­τή­σε­τε να κατη­γο­ρεί­τε και να διώ­κε­τε άλλες αθώ­ες γυναί­κες σαν εμέ­να», είπε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου την Τετάρτη.

«Ήταν ένα πολύ δύσκο­λο τραύ­μα αυτό που έζη­σα και δεν το εύχο­μαι σε κανέναν».

Όπως ανα­φέ­ρει το BBC, επι­κα­λού­με­νο ακτι­βι­στι­κές οργα­νώ­σεις υπέρ των δικαιω­μά­των των γυναι­κών, η Λίλιαν αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη τον Δεκέμ­βριο, ωστό­σο η είδη­ση μετα­δό­θη­κε μόλις χθες.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές, η από­φα­ση του δικα­στή να απε­λευ­θε­ρώ­σει τη Λίλιαν βασί­στη­κε στο γεγο­νός ότι βρι­σκό­ταν σε ευά­λω­τη κατά­στα­ση στο νοσο­κο­μείο όταν έχα­σε το μωρό της.

Καταδικασμένες για φόνο

Υπάρ­χει πλή­ρης απα­γό­ρευ­ση των αμβλώ­σε­ων στο Ελ Σαλ­βα­δόρ, το οποίο έχει έναν από τους αυστη­ρό­τε­ρους νόμους κατά των αμβλώ­σε­ων στον κόσμο.

Τα τελευ­ταία 20 χρό­νια, όπου οι αμβλώ­σεις απα­γο­ρεύ­ο­νται εντε­λώς ακό­μη και σε περι­πτώ­σεις βια­σμού ή όταν κιν­δυ­νεύ­ει η υγεία της μητέ­ρας, έχουν διω­χθεί ποι­νι­κά 181 γυναί­κες που παρου­σί­α­σαν επι­πλο­κές στην εγκυ­μο­σύ­νη τους, σύμ­φω­να με την οργάνωση.

Το Δια­με­ρι­κα­νι­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των έκρι­νε τον Νοέμ­βριο του 2022 ότι το Ελ Σαλ­βα­δόρ παρα­βί­α­σε τα δικαιώ­μα­τα μιας γυναί­κας, που ταυ­το­ποι­ή­θη­κε ως Μανου­έ­λα, η οποία φυλα­κί­στη­κε για παρα­βί­α­ση των νόμων περί άμβλω­σης και πέθα­νε ενώ εξέ­τιε ποι­νή 30 ετών κάθειρξης.

Η άμβλω­ση παρα­μέ­νει σήμε­ρα παρά­νο­μη σε περί­που δεκα­πέ­ντε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων έξι κρα­τών στη νότια Αμε­ρι­κή (Ονδού­ρα, Νικα­ρά­γουα, Ελ Σαλ­βα­δόρ, Σου­ρι­νάμ, Αϊτή, Δομι­νι­κα­νή Δημοκρατία).

Πηγή: hellasjournal.com

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο