Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Αγώνας για δωρεάν σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία υγείας και ζωής

Σε κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση τα 30 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα της Ευρώ­πης που απο­τε­λούν την Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία, ανά­με­σά τους και το ΚΚΕ, ανα­φέ­ρο­νται στη νέα έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας, στις ευθύ­νες των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και στη στά­ση που πρέ­πει να κρα­τή­σουν οι λαϊ­κές δυνά­μεις.

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση έχει ως εξής:
«Η νέα έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας σε όλη την Ευρώ­πη είναι εδώ και δεν προ­έ­κυ­ψε από το που­θε­νά. Απο­τε­λούν μύθο τόσο οι ισχυ­ρι­σμοί των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων ότι μετά το πρώ­το κύμα τάχα “πήραν μέτρα” και ότι πλέ­ον “έχουν θωρα­κί­σει το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας”, όσο και ότι η ΕΕ στην πορεία της παν­δη­μί­ας δήθεν “έβα­λε μυα­λό” και πλέ­ον “στέ­κε­ται αλλη­λέγ­γυα στους λαούς”.

Όλα αυτά απο­κα­λύ­πτο­νται καθη­με­ρι­νά και χρε­ο­κο­πούν με το νέο κύμα της παν­δη­μί­ας. Η αύξη­ση των θανά­των, των κρου­σμά­των και των δια­σω­λη­νω­μέ­νων συνι­στά το χρο­νι­κό ενός προ­δια­γε­γραμ­μέ­νου εγκλή­μα­τος, αφού με ευθύ­νη των δια­χρο­νι­κών κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ων τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας είναι απο­γυ­μνω­μέ­να από προ­σω­πι­κό, υπο­δο­μές, ΜΕΘ, αντι­δρα­στή­ρια, δυνα­τό­τη­τες για τεστ.

Αυτές οι τερά­στιες ελλεί­ψεις ανοί­γουν το δρό­μο στους ιδιω­τι­κούς ομί­λους της Υγεί­ας, που σπεύ­δουν να επω­φε­λη­θούν θησαυ­ρί­ζο­ντας από την αγω­νία και την ασθέ­νεια των λαών. Για­τί αυτοί είναι που κερ­δο­φο­ρούν από τις χρυ­σο­φό­ρες συμπρά­ξεις τους με τα δημό­σια ιδρύ­μα­τα, αλλά και από το χαρά­τσω­μα των εργα­ζο­μέ­νων για τεστ, θερα­πεία από τον ιό ή από άλλες ασθέ­νειες και παθή­σεις, που ανε­ξαρ­τή­τως παν­δη­μί­ας απαι­τούν εξέ­τα­ση. Για­τί στις θερα­πεί­ες και στα χει­ρουρ­γεία δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν τα νοσο­κο­μεία της “μίας ασθέ­νειας” του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Κυβερ­νή­σεις και μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία έχουν τερά­στιες ευθύ­νες για τα πετσο­κομ­μέ­να πρω­τό­κολ­λα σύμ­φω­να με τις προ­τε­ραιό­τη­τες του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, για την απου­σία ουσια­στι­κών μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς, για τη διαιώ­νι­ση των προ­βλη­μά­των στα κέντρα φιλο­ξε­νί­ας ηλι­κιω­μέ­νων, για τις άθλιες συν­θή­κες στις δομές προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, στα σχο­λεία, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς κ.ο.κ.

Ενώ η εκμε­τάλ­λευ­ση συνε­χί­ζε­ται σε όλα τα επί­πε­δα, είναι απα­ρά­δε­κτο η Εκπαί­δευ­ση, ο αγώ­νας για τα δικαιώ­μα­τα, η πολι­τι­κή και πολι­τι­στι­κή ζωή να περιο­ρί­ζο­νται, στο όνο­μα της πανδημίας.

Επτά μήνες από την εμφά­νι­ση της παν­δη­μί­ας, κυβερ­νή­σεις και ΕΕ δεν έκα­ναν τίπο­τα για την ουσια­στι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, για την πραγ­μα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων που δια­μόρ­φω­σε η πολι­τι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και υπο­στε­λέ­χω­σης που ακο­λού­θη­σαν. Με βάση το ίδιο κρι­τή­ριο, αυτό του κόστους — οφέ­λους, άφη­σαν επί­σης ανο­χύ­ρω­τα και τα σχο­λεία. Προ­κλη­τι­κά επι­χεί­ρη­σαν να ενο­χο­ποι­ή­σουν το λαό, στο όνο­μα της ατο­μι­κής ευθύ­νης, για να δικαιο­λο­γή­σουν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή τους και τις τερά­στιες ευθύ­νες τους.

Οι δε θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ας απο­τε­λούν βολι­κό παρ­τε­νέρ της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, αφού την ώρα που δικαιο­λο­γη­μέ­να μεγα­λώ­νει η δυσπι­στία απέ­να­ντι στο αστι­κό κρά­τος και τα επι­τε­λεία του, την ώρα που η παν­δη­μία απο­κα­λύ­πτει την εγκλη­μα­τι­κή γύμνια των συστη­μά­των Υγεί­ας σε όλα τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, είναι πράγ­μα­τι μεγά­λη υπη­ρε­σία στο σύστη­μα το να εγκλω­βί­ζε­ται η συζή­τη­ση στην απο­δο­χή ή άρνη­ση της χρή­σης μάσκας, στο αν υπάρ­χει ή όχι ιός.

Ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των λαών

Απέ­να­ντι σε αυτήν την πολι­τι­κή, οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν την ανά­γκη να δυνα­μώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η πάλη των λαών για απο­κλει­στι­κά δημό­σιο δωρε­άν σύστη­μα Υγεί­ας και όλα τα ανα­γκαία μέτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής τους.

Για ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με πλή­ρη χρη­μα­το­δό­τη­ση, μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών και νοση­λευ­τών, σύγ­χρο­νο εξο­πλι­σμό και επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών δομών Υγεί­ας. Για επεί­γο­ντα μέτρα στους χώρους δου­λειάς, στην Εκπαί­δευ­ση, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, παντού!

Η αθλιό­τη­τα που εξα­να­γκά­ζει τους για­τρούς να επι­λέ­γουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθά­νει, που οδη­γεί τους νοση­λευ­τές να φορούν σακού­λες σκου­πι­διών για να προ­στα­τευ­τούν, η γενι­κό­τε­ρη κατά­στα­ση που πλήτ­τει την υγεία και τη ζωή των λαών, απο­κα­λύ­πτουν ότι ο πραγ­μα­τι­κός ιός, ο ορα­τός εχθρός, είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Το παρά­δειγ­μα της Κού­βας, με την πολύ­τι­μη, γεν­ναιό­δω­ρη προ­σφο­ρά των μαχη­τών για­τρών της, απο­τε­λεί καρ­φί στο μάτι αυτής της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας. Είναι περισ­σό­τε­ρο επί­και­ρη και ανα­γκαία η προ­βο­λή της ανω­τε­ρό­τη­τας του σοσια­λι­σμού, που οι κατα­κτή­σεις του στην Υγεία, στην Πρό­νοια, στην Παι­δεία, στην εργα­σία, στα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, απέ­χουν έτη φωτός από την καπι­τα­λι­στι­κή ζούγκλα.
Είναι ο κόσμος για τον οποίο ο λαός αξί­ζει με κάθε θυσία να παλέ­ψει για να ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες του».

23 Οκτώ­βρη 2020

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο