Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ηλίας Σιώρας: Ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας

Οι ημε­ρο­μη­νί­ες, η καθιέ­ρω­ση ευχά­ρι­στων ή θλι­βε­ρών “επε­τεί­ων” είναι για να διδα­σκό­μα­στε και να προ­ε­τοι­μά­ζου­με το μέλ­λον μας.

Φαί­νε­ται όμως, με τον πιο ανά­γλυ­φο τρό­πο και σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, ειδι­κά στις χώρες της ΕΕ και φυσι­κά στην πατρί­δα μας πως η μόνη “διδα­σκα­λία” των κρα­τού­ντων είναι το πως θα αυξή­σουν τα κέρ­δη των ολί­γων, ακό­μη και σε περί­ο­δο παγκό­σμιας συμφοράς.

Όλες οι κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ(ΚΙΝΑΛ), ΣΥΡΙΖΑ φρό­ντι­σαν να έχουν κυριο­λε­κτι­κά ξεχαρ­βα­λω­μέ­νο και υπο­βαθ­μι­σμέ­νο το όποιο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας είχε απομείνει.

  • Πετρό­κο­ψαν και συνε­χί­ζουν να ρημά­ζουν τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς υγεί­ας ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ.
  • Έβα­λαν λου­κέ­το και το δια­τή­ρη­σαν σε δεκά­δες Νοσο­κο­μεία, χάθη­καν 5000 κλί­νες όχι μόνο λόγω του λου­κέ­του, αλλά και λόγω υπο­λει­τουρ­γί­ας χιλιά­δων κλι­νών σε λει­τουρ­γού­ντα Νοσο­κο­μεία, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ.
  • Απο­δυ­νά­μω­σαν κι΄ άλλο τα 400 σχε­δόν πρώ­ην πολυ­ϊ­α­τρεία του ΙΚΑ, τα μετο­νό­μα­σαν με τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο “Κέντρα Υγεί­ας”. Συνο­λι­κά την Π.Φ.Υ. είτε με τα Κ.Υ. είτε με με τις ΤΟΜΥ έκα­ναν ότι μπο­ρού­σαν να την υποβαθμίσουν.
  • Το προ­σω­πι­κό στις Δημό­σιες Δομές Υγεί­ας συνο­λι­κά μειώ­θη­κε δρα­μα­τι­κά. Ενώ ήταν σε όλους γνω­στό εδώ και χρό­νια και χωρίς παν­δη­μία, ότι κενές θέσεις υγειο­νο­μι­κών ξεπερ­νού­σαν τις 30.000, ενώ οι συντα­ξιο­δο­τού­με­νοι δεν αντι­κα­θί­στα­ντο, φτά­σα­με σήμε­ρα με τις δεκά­δες χιλιά­δες ελλεί­ψεις, να πανη­γυ­ρί­ζει η Κυβέρ­νη­ση για μερι­κές χιλιά­δες προ­σλή­ψεις ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, συνε­χί­ζο­ντας το “θεά­ρε­στο” έργο της και του ΣΥΡΙΖΑ να υλο­ποιούν τη στρα­τη­γι­κή της ΕΕ για ελα­στι­κο­ποί­η­ση των εργα­σια­κών σχέσεων.
  • Και πριν την παν­δη­μία και τώρα, οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες υγεί­ας (κλι­νι­κάρ­χες, φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες, όμι­λοι δια­γνω­στι­κών κέντρων) θησαυ­ρί­ζουν πάνω στον ανθρώ­πι­νο πόνο. Τρα­νή από­δει­ξη οι “επεν­δύ­σεις” κολοσ­σών στην υγεία, ειδι­κά τώρα με τα εμβό­λια. Η σφα­γή μετα­ξύ των ομί­λων για τα εμβό­λια και η προ­κλη­τι­κή τους χρη­μα­το­δό­τη­ση από την ΕΕ, η χορη­γία ΔΩΡΩΝ στους μεγα­λο­κλι­νι­κάρ­χες για τη μισθω­ση ΜΕΘ και η αισχρο­κέρ­δια με τα test είναι οι πιο ακραί­ες εκφάν­σεις ενός συστή­μα­τος που δεν διστα­ζει να σκο­τώ­νει στο όνο­μα του κέρδους.
  • Μας έχουν στο σκο­τά­δι για πολύ κρί­σι­μους δεί­κτες που προσ­διο­ρί­ζουν τη δια­σπο­ρά, τη νοση­ρό­τη­τα, την καρα­ντί­να, τη θνη­τό­τη­τα στους υγειονομικούς.

Πόσοι υγειο­νο­μι­κοί νόση­σαν, πόσοι θεω­ρή­θη­καν ύπο­πτοι και μπή­καν σε καρα­ντί­να, πόσοι νοση­λεύ­τη­καν σε απλές κλί­νες covid ή σε ΜΕΘ, πόσοι έχα­σαν τη ζωή τους, είναι απα­γο­ρευ­τι­κά να βγουν στο φως. Πολύ δε περισ­σό­τε­ρο δεν μας είπαν ‑για­τί δεν έγι­νε- πόσοι αντι­κα­τα­στά­θη­καν στην περί­ο­δο της καρα­ντί­νας. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΟΣΗΣΑΝ. Δεκά­δες χιλιά­δες έκα­ναν 8 και 10 εφη­με­ρί­ες σε αντί­ξο­ες συν­θή­κες. Το 100% των υγειο­νο­μι­κών έχει υπό­λοι­πο κανο­νι­κής άδειας από το 2019 και δεν τους τις δίνουν τμη­μα­τι­κά έστω, για­τί ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ.

Την ίδια στιγ­μή τα φαι­νό­με­να αυταρ­χι­σμού από τις διοι­κή­σεις δίνουν και παίρ­νουν. Απει­λές στους δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους και “καλο­πιά­σμα­τα” σε ημέ­τε­ρους. Όσοι υγειο­νο­μι­κοί μολύν­θη­καν “φταί­νε οι ίδιοι” και πρέ­πει να τιμω­ρη­θούν για μη τήρη­ση μέτρων πρό­σλη­ψης. Που θα φτά­σει η απαν­θρω­πιά τους; Πρό­ε­δροι ομο­σπον­διών σύρο­νται στην ασφά­λεια επει­δή δια­δή­λω­σαν, πρό­ε­δροι σωμα­τεί­ων απο­λύ­ο­νται ή καλού­νται να απο­λο­γη­θούν στα δικα­στή­ρια για τη δρά­ση τους! Σε νόμι­μους εκπρο­σώ­πους εργα­ζο­μέ­νων απα­γο­ρεύ­ουν δηλώ­σεις σε ΜΜΕ χωρίς την έγκρι­ση της διοί­κη­σης. Αστυ­νο­μία στα νοσο­κο­μεία έφε­ραν. Όλα αυτά είναι φασί­ζου­σες πλευ­ρές της αστι­κής δημο­κρα­τί­ας τους. Έτσι θέλουν να πορευ­τούν και στο μέλλον.

Βρή­καν ευκαι­ρία με την παν­δη­μία να νομο­θε­τή­σουν και εφαρ­μό­σουν σε όλους τους τομείς τους πιο σκλη­ρούς όρους εργα­σί­ας σε όλη την κοι­νω­νία και πρώ­τα απ΄όλα στους “ήρω­ες”. Αυτό αντα­να­κλά­ται στην πράξη:

  • Χιλιά­δες προ­σλή­ψεις οργά­νων κατα­στο­λής – ελά­χι­στες υγειονομικών.
  • Εκα­το­ντά­δες εκ. ευρώ σε εται­ρί­ες μετα­φο­ρών (π.χ. Aegean, εφο­πλι­στές) — μεί­ω­ση προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών στα Νοσο­κο­μεία και στις δημό­σιες συγκοινωνίες.
  • Υπέ­ρο­γκες, άνω των 4 δις για ΝΑΤΟΙΚΕΣ δαπά­νες – ψίχου­λα για τα Κ.Υ.
  • Αδυ­να­μία του Εθνι­κού Κέντρου Αιμο­δο­σί­ας για διε­νέρ­γεια test λόγω υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης – σύμ­βα­ση νοσο­κο­μεί­ων με ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες δια­γνω­στι­κών κέντρων.
  • Ανε­παρ­κέ­στα­τες κλί­νες ΜΕΘ σε δημό­σια Νοσο­κο­μεία – 1600 ευρώ την ημέ­ρα σε ιδιωτικά.
  • Απαι­τού­με επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών δομών υγεί­ας χωρίς “δωρά­κια” — με μίσθω­ση κλι­νι­καρ­χών απο­φα­σί­ζουν τα αστι­κά κόμματα.

Μόνο μην έρθουν και μας πού­νε κάποια κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ ότι έχουν άλλη φιλο­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Είδα­με το αφή­γη­μά τους περί “συνύ­παρ­ξης κι αλλη­λο­συ­μπλή­ρω­σης” Δημο­σί­ου και Ιδιω­τι­κού τομέα στην υγεία.

Στην Ελλά­δα το 2020 είχα­με περί­που 10000 θανά­τους περισ­σό­τε­ρους από το 2019. Οι 5000 είναι επί­ση­μα λόγω covid. Και οι άλλες 5000 μήπως οφεί­λο­νται σε εγκα­τά­λει­ψη των ασθε­νών άλλων παθή­σε­ων από το σύστη­μα υγεί­ας; Ας δώσουν μια υπεύ­θυ­νη απάντηση.

Τεκ­μη­ριώ­νε­ται και στον πιο δύσπι­στο ότι η κατά­στα­ση στη Δημό­σια Υγεία δεν είναι θέμα λαθών ή κακών χει­ρι­σμών κυρί­ως – που και τέτοια υπάρ­χουν. Ένα χρό­νο μετά, τα αδιέ­ξο­δα μεγα­λώ­νουν και είναι απο­τέ­λε­σμα της ίδιας πολι­τι­κής που μας έφε­ρε μέχρι εδώ.

Κλί­νες, προ­σω­πι­κό, test, ιχνη­λά­τη­ση, εμβό­λια, μέτρα πρό­λη­ψης κ.λπ. — ΟΛΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΙΑ ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΟΦΕΛΟΥΣ.

Η ΟΕΝΓΕ και τα πρω­το­βάθ­μια σωμα­τεία ήταν και είναι καθη­με­ρι­νά στο προ­σκή­νιο με αιτή­μα­τά τεκ­μη­ριω­μέ­να, επι­στη­μο­νι­κά και απο­τε­λε­σμα­τι­κά. Ανα­πτύ­ξα­με δρά­ση πολύ­πλευ­ρη. Με υπευ­θυ­νό­τη­τα και επι­στη­μο­νι­κό τρό­πο είπα­με την αλή­θεια για τις επι­πτώ­σεις, για τη λύση πρα­κτι­κών ζητη­μά­των, για το τι πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σει ο λαός μαζί μας. 

Μετά από ένα χρό­νο η Αττι­κή είναι στο καρα­κόκ­κι­νο. Δεν μας άκου­σαν, δε δέχτη­καν ούτε να μας συναντήσουν.

Πρέ­πει να τους τα επι­βάλ­λου­με. Αλλιώς δε θα είναι καλά τα πράγ­μα­τα για τους ασθε­νείς μας.

Ηλί­ας Π. Σίωρας
Πρό­ε­δρος Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων Νοσο­κο­μεί­ου Ευαγγελισμός
Γραμ­μα­τές ΕΙΝΑΠ

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο