Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης”

Στις 18 Νοέμ­βρη, μετά από πρό­σκλη­ση του ΚΚΕ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Αθή­να η Ιδρυ­τι­κή Συνά­ντη­ση μιας νέας περι­φε­ρεια­κής μορ­φής συνερ­γα­σί­ας των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των της Ευρώ­πης, με την επω­νυ­μία «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση» (ΕΚΔ).

Στην Ιδρυ­τι­κή Συνά­ντη­ση έλα­βαν μέρος αντι­προ­σω­πεί­ες από τα εξής 12 κόμ­μα­τα της Ευρώ­πης: Κόμ­μα Εργα­σί­ας Αυστρί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Γαλ­λί­ας, ΚΚ Ελλά­δας, Ελβε­τι­κό ΚΚ, Κόμ­μα Εργα­τών Ιρλαν­δί­ας, ΚΚ Εργα­ζο­μέ­νων Ισπα­νί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κό Μέτω­πο Ιτα­λί­ας, Νέο ΚΚ Ολλαν­δί­ας, Ενω­ση Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας, ΚΚ Σου­η­δί­ας, ΚΚ Τουρ­κί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Φινλανδίας.

Την εισα­γω­γι­κή ομι­λία στη Συνά­ντη­ση έκα­νε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κουτσούμπας

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Η ειση­γη­τι­κή ομι­λία στην ιδρυ­τι­κή συνά­ντη­ση Κομ­μου­νι­στών Κομ­μά­των της «Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Δρά­σης» + ΦΩΤΟ

Κατά τη διάρ­κεια της Ιδρυ­τι­κής Συνά­ντη­σης συζη­τή­θη­κε και εγκρί­θη­κε η Ιδρυ­τι­κή Δια­κή­ρυ­ξη της ΕΚΔ, ενώ συμ­φω­νή­θη­κε κι ένα πρώ­το σχέ­διο δρα­στη­ριο­τή­των της ΕΚΔ για το επό­με­νο διάστημα.

Τα κόμ­μα­τα που συμ­με­τεί­χαν στην Ιδρυ­τι­κή Συνά­ντη­ση της «Ευρω­παϊ­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Δρά­σης» ενέ­κρι­ναν επί­σης Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης προς τον λαό της Παλαι­στί­νης, ενώ τις παρα­μο­νές της Ιδρυ­τι­κής Συνά­ντη­σης οι εκπρό­σω­ποι των κομ­μά­των έλα­βαν μέρος στη δια­δή­λω­ση για τα 50 χρό­νια από την εξέ­γερ­ση του Πολυτεχνείου.

Τα παρα­κά­τω Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα των χωρών μελών της ΕΕ, των κρα­τών συν­δε­δε­μέ­νων με αυτήν και άλλων ευρω­παϊ­κών χωρών, που:
  • Στη­ρι­ζό­μα­στε στις αρχές του επι­στη­μο­νι­κού σοσια­λι­σμού και μας ενώ­νει το όρα­μα μιας κοι­νω­νί­ας δίχως εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, δίχως φτώ­χεια, κοι­νω­νι­κή αδι­κία και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους.
  • Θεω­ρού­με την ΕΕ επι­λο­γή του κεφα­λαί­ου. Η ΕΕ προ­ω­θεί μέτρα προς όφε­λος των μονο­πω­λί­ων, της συγκέ­ντρω­σης και συγκε­ντρο­ποί­η­σης του κεφα­λαί­ου, ενι­σχύ­ει τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της ως ιμπε­ρια­λι­στι­κού οικο­νο­μι­κού, πολι­τι­κού και στρα­τιω­τι­κού μπλοκ αντί­θε­του στα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των, εντεί­νει τους εξο­πλι­σμούς, τον αυταρ­χι­σμό, την κρα­τι­κή κατα­στο­λή, περιο­ρί­ζο­ντας κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.
  • Εκτι­μά­με ότι η Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση είναι το ευρω­παϊ­κό ιμπε­ρια­λι­στι­κό κέντρο, στη­ρί­ζει επι­θε­τι­κά σχέ­δια ενά­ντια στους λαούς και ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλι­τα­ρι­σμός είναι δομι­κό της στοι­χείο. Tα διαρ­κώς εμφα­νι­ζό­με­να σκάν­δα­λα στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο επι­βε­βαιώ­νουν τον χαρα­κτή­ρα της ΕΕ ως ένω­σης των μονο­πω­λί­ων και των λόμπι, φυτώ­ριο της διαφθοράς.
  • Θεω­ρού­με πως υπάρ­χει άλλος δρό­μος ανά­πτυ­ξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων προ­βάλ­λει η προ­ο­πτι­κή μιας άλλης Ευρώ­πης, της ευη­με­ρί­ας των λαών, της κοι­νω­νι­κής προ­ό­δου, των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των, της ισό­τι­μης συνερ­γα­σί­ας, της ειρή­νης, του σοσιαλισμού.
  • Πιστεύ­ου­με στο δικαί­ω­μα κάθε λαού να επι­λέ­γει κυρί­αρ­χα τον δρό­μο ανά­πτυ­ξής του, συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νου του δικαιώ­μα­τος απο­δέ­σμευ­σης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παλεύ­ου­με ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση για την σοσια­λι­στι­κή οικοδόμηση.
  • Δεν είμα­στε μέλη των λεγό­με­νων ευρω­παϊ­κών κομ­μά­των, μετα­ξύ αυτών και του λεγό­με­νου Κόμ­μα­τος της Ευρω­παϊ­κής Αριστεράς.
Πολ­λά από τα κόμ­μα­τά μας συμ­με­τεί­χα­με την προη­γού­με­νη περί­ο­δο στην «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία» και συμ­βά­λα­με στις θέσεις που είχε δια­μορ­φώ­σει και στη δρά­ση της για τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης και των λαών, σε σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστημα.

Η ΕΚΠ εκπλή­ρω­σε θετι­κό ρόλο στην πάλη του ευρω­παϊ­κού κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, αλλά οι εξε­λί­ξεις επι­βάλ­λουν να γίνει ένα βήμα μπρο­στά, να εμπλου­τι­στεί το ιδε­ο­λο­γι­κό πολι­τι­κό πλαί­σιο και να οργα­νω­θεί ο αγώ­νας σε πιο στέ­ρε­ες βάσεις.

CCCP USSR flag

Σ’ αυτή την κατεύ­θυν­ση στη θέση της ΕΚΠ συγκρο­τεί­ται η «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δράση».

Στην «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση» μπο­ρεί να συμ­με­τά­σχει κάθε Κομ­μου­νι­στι­κό και Εργα­τι­κό Κόμ­μα, από χώρα μέλος της ΕΕ ή χώρα συν­δε­δε­μέ­νη με αυτήν, και από άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες που απο­δέ­χε­ται αυτή τη Δια­κή­ρυ­ξη και τους όρους της.

Στό­χος της «ΔΡΑΣΗΣ» είναι να συμ­βά­λει στην έρευ­να και τη μελέ­τη ζητη­μά­των της Ευρώ­πης, ιδιαί­τε­ρα σχε­τι­κά με την ΕΕ, της πολι­τι­κής που χαράσ­σε­ται στα πλαί­σιά της κι έχει επί­δρα­ση στη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων, καθώς και να βοη­θή­σει στην επε­ξερ­γα­σία κοι­νών θέσε­ων των κομ­μά­των και στον συντο­νι­σμό της πάλης τους, στην ανά­πτυ­ξη της αλλη­λεγ­γύ­ης και άλλων δρα­στη­ριο­τή­των τους.

Επι­δί­ω­ξη των κομ­μά­των μας είναι να απο­κτή­σουν ισχυ­ρούς δεσμούς με την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, να κατα­κτούν νέες θέσεις και πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην ταξι­κή πάλη, ώστε από κοι­νού να δρά­σου­με σε γραμ­μή ρήξης με το σύστη­μα του καπι­τα­λι­σμού και τους κάθε είδους δια­χει­ρι­στές του.

Εκτι­μού­με πως η επο­χή μας είναι επο­χή επα­να­στα­τι­κού περά­σμα­τος από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό και στη βάση αυτή απορ­ρί­πτου­με τη στή­ρι­ξη ή συμ­με­το­χή σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις, παλεύ­ο­ντας ενά­ντια τόσο στα φιλε­λεύ­θε­ρα όσο και στα σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα, σε κάθε είδους αστι­κές κυβερ­νή­σεις που υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονοπωλίων.

Τα Κόμ­μα­τά μας εκτι­μούν πως ο ιμπε­ρια­λι­σμός δεν είναι απλώς μια επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή, αλλά είναι ο μονο­πω­λια­κός καπι­τα­λι­σμός, ο καπι­τα­λι­σμός στην πιο αντι­δρα­στι­κή του επο­χή, δηλα­δή στο ανώ­τα­το στά­διό του. Είναι σύμ­φυ­τος ουσια­στι­κά με τη στα­σι­μό­τη­τα, το μεγά­λο χάσμα ανά­με­σα στις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες και την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των εργα­ζο­μέ­νων, λόγω της ταξι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, τις αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στα μονο­πώ­λια και τα αστι­κά κρά­τη που οδη­γούν στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέμους.

Θεω­ρού­με πως απο­τέ­λε­σμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών είναι και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πόλε­μοι, όπως αυτός που ξέσπα­σε το 2022 στην Ουκρα­νία, στο έδα­φος της οποί­ας συγκρού­ο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα και οι σχε­δια­σμοί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία, για τον έλεγ­χο των αγο­ρών, των πρώ­των υλών και των δικτύ­ων μετα­φο­ράς της Ουκρα­νί­ας, για την από­κτη­ση γεω­πο­λι­τι­κών πλεονεκτημάτων.

Αντι­τασ­σό­μα­στε στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και στη συμ­με­το­χή των χωρών μας σε αυτόν, καθώς και στον υπαρ­κτό κίν­δυ­νο γενί­κευ­σης του πολέ­μου, όπως και στη διε­ξα­γω­γή και νέων ιμπε­ρια­λι­στι­κών συγκρού­σε­ων σε άλλες περιο­χές του πλα­νή­τη, ιδιαί­τε­ρα στην περιο­χή της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας, όπου εκδη­λώ­νε­ται πιο έντο­να η αντι­πα­ρά­θε­ση των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρω­το­κα­θε­δρία στο παγκό­σμιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Αντι­με­τω­πί­ζου­με από ταξι­κές θέσεις κάθε δια­δι­κα­σία από­σχι­σης ή ενο­ποί­η­σης καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών και παλεύ­ου­με ενά­ντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε κάθε είδους ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες. Είμα­στε αντί­θε­τοι στη συμ­με­το­χή των χωρών μας σε τέτοιες αντι­λαϊ­κές ενώ­σεις και εντεί­νου­με την προ­σπά­θεια για να μην εγκλω­βί­ζο­νται οι εργα­ζό­με­νοι κάτω από «ξένη σημαία», αλλά να υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, σε σύγκρου­ση με τους εκμε­ταλ­λευ­τές και τις διε­θνι­κές ενώ­σεις τους.

Εκφρά­ζου­με την εκτί­μη­ση πως η ιδε­ο­λο­γι­κή, πολι­τι­κή και οργα­νω­τι­κή ανα­σύ­ντα­ξη του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος δεν μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί χωρίς ατα­λά­ντευ­τη δια­πά­λη ενά­ντια σε κάθε είδους αστι­κή δια­χεί­ρι­ση του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, φιλε­λεύ­θε­ρη ή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή, ενά­ντια στον οπορ­του­νι­σμό που απο­τε­λεί επί­δρα­ση της αστι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας μέσα στο εργα­τι­κό κίνη­μα. Η μονο­με­ρής ανα­φο­ρά στον «νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό» προ­κα­λεί συγ­χύ­σεις, επι­κα­λύ­πτει την ανα­γκαιό­τη­τα της πάλης ενά­ντια στον καπι­τα­λι­σμό και το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα που δια­χει­ρί­ζε­ται το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό αυτό σύστημα.

Έχου­με μέτω­πο ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και τον κοσμο­πο­λι­τι­σμό του κεφα­λαί­ου, στον ρατσι­σμό και τον φασι­σμό, απορ­ρί­πτου­με τον κάλ­πι­κο «αντι­φα­σι­σμό» και τα διά­φο­ρα «αντι­φα­σι­στι­κά μέτω­πα», τα οποία αστι­κές και οπορ­του­νι­στι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις τα χρη­σι­μο­ποιούν για τον εγκλω­βι­σμό εργα­τι­κών, λαϊ­κών δυνά­με­ων στην αστι­κή δια­χεί­ρι­ση, απο­κό­βο­ντας τον φασι­σμό από το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που τον γεν­νά και τον χρη­σι­μο­ποιεί όταν τον χρειάζεται.

Δίνου­με όλες τις δυνά­μεις μας για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών, μέσα από την ανα­συ­γκρό­τη­ση και ισχυ­ρο­ποί­η­ση του εργα­τι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος, των άλλων λαϊ­κών κινη­μά­των, σε κατεύ­θυν­ση πάλης ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και στον καπιταλισμό.

Ενα­ντιω­νό­μα­στε με την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση του πλα­νή­τη και των πόρων του, που επι­φέ­ρει την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, την επι­κίν­δυ­νη μόλυν­ση και επι­δρά στα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να, τα οποία απει­λούν τη ζωή και την υγεία των εργα­ζο­μέ­νων. Θα πάρου­με πρω­το­βου­λί­ες ενά­ντια σ’ αυτή την εκμε­τάλ­λευ­ση για να απο­κα­λυ­φθεί η ουσία του προ­βλή­μα­τος και να αφο­πλι­στεί η αυτα­πά­τη περί «πρά­σι­νου καπι­τα­λι­σμού» που προ­ω­θεί­ται έντο­να και αντί­θε­τα, θα αγω­νι­στού­με για έναν σοσια­λι­στι­κό κόσμο, που βάζει προ­τε­ραιό­τη­τα τα επι­στη­μο­νι­κά θεμε­λιω­μέ­να μέτρα για την προ­στα­σία του πλα­νή­τη για τις επό­με­νες γενεές.

Τα κόμ­μα­τα που συμ­με­τέ­χουν στην «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση» ανα­γνω­ρί­ζουν την επι­και­ρό­τη­τα και ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού — κομ­μου­νι­σμού ως μονα­δι­κής εναλ­λα­κτι­κής για τους λαούς και υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη συμ­βο­λή της Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης και του πρώ­του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυ­τό­χρο­να μελε­τούν τις αιτί­ες ανα­τρο­πής της, που αφο­ρούν τα ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, του πολι­τι­κού εποι­κο­δο­μή­μα­τος, της στρα­τη­γι­κής του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινήματος.

Σημειώ­νου­με ότι ο σοσια­λι­σμός έχει αρχές, νομο­τέ­λειες: Την εργα­τι­κή εξου­σία, την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των μέσων παρα­γω­γής και τον κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό. Στη βάση αυτή απορ­ρί­πτο­νται θέσεις πως μπο­ρεί να οικο­δο­μη­θεί σοσια­λι­σμός με «αγο­ρά», με τη δια­τή­ρη­ση καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και μηχα­νι­σμών, με δια­τή­ρη­ση μισθω­τής εργα­σί­ας από κατό­χους μέσων παρα­γω­γής, γης, την αντι­με­τώ­πι­ση της εργα­τι­κής δύνα­μης ως εμπο­ρεύ­μα­τος και την εκμε­τάλ­λευ­ση της μισθω­τής εργα­σί­ας από το κεφάλαιο.

Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία: Ένας “κύκλος” έκλει­σε – ένας νέος ανοίγει

Η «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση» θα μελε­τά τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις και θα παρεμ­βαί­νει για όλα τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν η εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και επαγ­γελ­μα­τί­ες, οι γυναί­κες, οι νέοι και οι νέες εργα­τι­κής — λαϊ­κής προ­έ­λευ­σης. Σε αυτό το πλαί­σιο, τα κόμ­μα­τα αντι­με­τω­πί­ζουν και ενα­ντιώ­νο­νται σε κάθε είδους ρατσι­σμό και δια­κρί­σεις με βάση τη θρη­σκεία, το χρώ­μα, το φύλο ή τον σεξουα­λι­κό προσανατολισμό.

Θα παίρ­νει πρωτοβουλίες:

  • Ενά­ντια στον αντι­κομ­μου­νι­σμό, για τη στή­ρι­ξη των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των που αγω­νί­ζο­νται σε καθε­στώς διώ­ξε­ων και απα­γό­ρευ­σης της κομ­μου­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και των κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων, θα εκφρά­ζει τη διε­θνι­στι­κή της αλλη­λεγ­γύη προς όλους τους λαούς και θα βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των αγω­νι­στών που αντι­με­τω­πί­ζουν διώ­ξεις για τη συν­δι­κα­λι­στι­κή και πολι­τι­κή δρά­ση, θα δυνα­μώ­σει την αλλη­λεγ­γύη στην Κού­βα και στον κου­βα­νι­κό λαό ενά­ντια στον απο­κλει­σμό και στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ, για τον τερ­μα­τι­σμό του απο­κλει­σμού και κάθε είδους επέμ­βα­ση στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις στην Κούβα.
  • Ενά­ντια στον φασι­σμό και τις αιτί­ες που τον γεν­νούν, ενά­ντια στον ρατσι­σμό και την ξενο­φο­βία, στο πλευ­ρό των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών που ξερι­ζώ­νο­νται από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και τη φτώ­χεια που προ­κα­λεί το καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Η «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση» θα δυνα­μώ­σει την πάλη:

  • Ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και κάθε άλλης ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας, τη «νέα στρα­τη­γι­κή αντί­λη­ψη του ΝΑΤΟ», την Πολι­τι­κή Ασφά­λεια και Αμυ­νας της ΕΕ, τη στρα­τη­γι­κή της «Πρά­σι­νης Μετά­βα­σης» και του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης που είναι εργα­λεία του κεφα­λαί­ου κατά των λαών.
  • Ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και για την απε­μπλο­κή των χωρών μας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και οργα­νώ­σεις. Η λύση για τους λαούς δεν βρί­σκε­ται στις αυτα­πά­τες που σκορ­πούν αστι­κές δυνά­μεις ότι θα μπο­ρού­σε να υπάρ­ξει μια άλλη, «καλύ­τε­ρη αρχι­τε­κτο­νι­κή ασφά­λειας», ή ένα ΝΑΤΟ «χωρίς πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς και επι­θε­τι­κά οπλι­κά συστή­μα­τα στα εδά­φη του», ή μια «φιλει­ρη­νι­κή ΕΕ», ή ένας «ειρη­νι­κός πολυ­πο­λι­κός κόσμος». Η λύση βρί­σκε­ται στην ενί­σχυ­ση της ταξι­κής πάλης για την απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και τη «μήτρα» που τον γεν­νά, το καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Θα συνε­χί­σου­με να ανα­δει­κνύ­ου­με τους ιστο­ρι­κούς σταθ­μούς της πάλης του εργα­τι­κού, του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, την υπε­ρά­σπι­ση και προ­βο­λή της Μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης, των κατα­κτή­σε­ων και επι­τευγ­μά­των της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης, του σοσια­λι­σμού που οικο­δο­μή­θη­κε τον 20ό αιώ­να, μελε­τώ­ντας παρα­πέ­ρα τις αιτί­ες της αντε­πα­νά­στα­σης και της καπι­τα­λι­στι­κής παλινόρθωσης.

Στο πλαί­σιο της ΕΚΔ και μέσω των διμε­ρών σχέ­σε­ων των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των που εντάσ­σο­νται στις γραμ­μές της, θα ενι­σχυ­θεί η ανταλ­λα­γή της πεί­ρας από τη δρά­ση στο εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, στα άλλα λαϊ­κά κινή­μα­τα, στο κίνη­μα για την ισο­τι­μία και τη χει­ρα­φέ­τη­ση της γυναί­κας, με στό­χο να γίνουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί οι αγώ­νες που ανα­πτύσ­σο­νται και να αυξη­θούν οι δεσμοί των Κομ­μά­των μας με εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνάμεις.

Η «Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Δρά­ση» θα επι­διώ­ξει την κοι­νή δρά­ση με άλλα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα στην Ευρώ­πη για εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, ζητή­μα­τα αντι­κομ­μου­νι­σμού, διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης, ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις. Θα επι­διώ­ξει την ενί­σχυ­ση των σχέ­σε­ων με Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα σε όλες τις ηπεί­ρους με τα οποία υπάρ­χει κοι­νή ανα­φο­ρά σε βασι­κούς ιδε­ο­λο­γι­κούς — πολι­τι­κούς άξονες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο