Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Βαρυσήμαντη συνέντευξη εφ όλης της ύλης (Video)

Συνέ­ντευ­ξη στη Βάλια Πετού­ρη (ΕΡΤ 1) παρα­χώ­ρη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας.

Τα σχο­λεία έπρε­πε να είναι ανοι­χτά και θα μπο­ρού­σε να γίνει ακό­μα και σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας αν η κυβέρ­νη­ση είχε πάρει έγκαι­ρα μέτρα, τόνι­σε, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι πριν ακό­μα από την παν­δη­μία το ΚΚΕ ζητού­σε μεί­ω­ση των μαθη­τών ανά τάξη και προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών.
Έπρε­πε να έχουν παρ­θεί μέτρα υπογράμμισε:
Αραί­ω­ση των μαθη­τών ανά τάξη, 15 μαθη­τές ανά τάξη, προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών. Ανα­φε­ρό­με­νος στην τηλεκ­παί­δευ­ση υπο­γράμ­μι­σε το ζήτη­μα της ισό­τι­μης πρό­σβα­σης στην εκπαί­δευ­ση, τονί­ζο­ντας ότι δεν είναι ατο­μι­κή ευθύ­νη της κάθε οικο­γέ­νειας αλλά του κρά­τους να εξα­σφα­λί­σει τα μέσα πρό­σβα­σης στην τηλεκ­παί­δευ­ση για όλους τους μαθητές.

Για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου, τόνι­σε ότι κάθε χρό­νο αυτή η επέ­τειος ήταν αγω­νι­στι­κή ανά­τα­ση και δεν ήταν ποτέ κυβερ­νη­τι­κή γιορ­τή.
Την οργά­νω­νε ο ΣΦΕΑ, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι κ.λπ.
Αυτό κάνουν και φέτος σε δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες, δηλα­δή να τηρού­νται απα­ρέ­γκλι­τα τα μέτρα προστασίας. 

Polytexneio Πολυτεχνείο

Δεν έχου­με στρα­τιω­τι­κό νόμο, να σε πυρο­βο­λούν αν κυκλο­φο­ρείς στο δρό­μο, τόνι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και υπο­γράμ­μι­σε ότι με μάσκες, απο­στά­σεις κ.λπ. η αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία μπο­ρεί να γίνει. 
Η κυβέρ­νη­ση δεν έχει ούτε ηθι­κό, ούτε συνταγ­μα­τι­κό δικαί­ω­μα να απα­γο­ρεύ­σει την πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου επε­σή­μα­νε. Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση σημεί­ω­σε ότι του τηλε­φώ­νη­σε χτες ο Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, για να του ζητή­σει να του πει πότε θα κατα­θέ­σει στε­φά­νι το ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο.

Για την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε ότι αυτό δε σημαί­νει να πλη­ρώ­νεις αυτούς που έχουν θησαυ­ρί­σει στον ιδιω­τι­κό τομέα Υγεί­ας, για­τί τελι­κά αυτό το κόστος μετα­κυ­λί­ε­ται στο κρά­τος, δηλα­δή στους πολίτες.
Απαι­τεί­ται κανο­νι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, υπο­γράμ­μι­σε και έντα­ξή τoύ στον κρα­τι­κό σχεδιασμό.
Ανα­φε­ρό­με­νος στη συζή­τη­ση για το εμβό­λιο σημεί­ω­σε ότι ανα­δει­κνύ­ο­νται οι δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας και υπο­γράμ­μι­σε ότι θα μπο­ρού­σε να έχει βρε­θεί νωρί­τε­ρα εμβό­λιο αν δεν υπήρ­χε αυτός ο σφο­δρός αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα στις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες και τα αστι­κά κράτη.

Η αντι­δρα­στι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ τελεί­ω­σε απ’ ότι φαί­νε­ται όμως πραγ­μα­τι­κή αλλα­γή για τον Αμε­ρι­κά­νι­κο λαό, σχε­τι­κά με τα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τά του, τα σοβα­ρά ζητή­μα­τα της υγεί­ας, την ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν οι ΗΠΑ ως υπερ­δύ­να­μη, η ουσία δεν αλλά­ζει ριζι­κά, σχο­λί­α­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό, ότι αμέ­σως μετά την ανα­κή­ρυ­ξη του Μπάι­ντεν, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ σε έκθε­σή του ουσια­στι­κά κάνει πλά­τες στις τουρ­κι­κές απαι­τή­σεις. Σημεί­ω­σε ότι οι ΗΠΑ, βλέ­πουν ως προ­τι­μό­τε­ρο εταί­ρο την Τουρ­κία, θέλουν να τρα­βή­ξουν τον Ερντο­γάν και την Τουρ­κία στο ΝΑΤΟ και με άλλο­θι αυτό πιέ­ζουν όλες τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις να κάνουν απα­ρά­δε­κτες υπο­χω­ρή­σεις. Ανα­φε­ρό­με­νος στο Κυπρια­κό, επι­σή­μα­νε ότι σήμε­ρα λύση μπο­ρεί να δοθεί με ένα ενιαίο κρά­τος, με μια και μόνη κυριαρ­χία, μια ιθα­γέ­νεια, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα.

Ολό­κλη­ρη η συνέντευξη:

▪️ Για το κλεί­σι­μο των δημο­τι­κών σχο­λεί­ων, των νηπια­γω­γεί­ων και των βρε­φο­νη­πια­κών σταθμών
Βρι­σκό­μα­στε μπρο­στά σε μία έντο­νη πολι­τι­κή επι­και­ρό­τη­τα, νομί­ζω ότι από μόνο του είναι πολύ αδύ­να­μο ως φρά­ση για να χαρα­κτη­ρί­σου­με αυτή την περί­ο­δο. Ο κορο­νο­ϊ­ός μπο­ρεί να είναι μία επι­δη­μία, έχει όμως πολύ σοβα­ρές συνέ­πειες στην κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή ζωή της χώρας. Πριν από λίγο ακού­σα­με τις ανα­κοι­νώ­σεις: ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία των δημο­τι­κών και των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών — να ευχη­θού­με ότι θα είναι μόνο για δύο εβδο­μά­δες — εκτός των ειδι­κών σχο­λεί­ων. Η Υπουρ­γός περιέ­γρα­ψε πως θα είναι η διδα­σκα­λία. Η ΕΡΤ θα έχει ένα σημα­ντι­κό κομ­μά­τι μέσα από την ΕΡΤ2 και την τηλε­μά­θη­ση. Ποιο είναι το σχό­λιο σας;

🔻  Κυρία Πετού­ρη, νομί­ζω ότι δε θα δια­φω­νή­σει κανείς με το γεγο­νός ότι τα σχο­λεία έπρε­πε να είναι ανοι­χτά, και τα νηπια­γω­γεία, τα δημο­τι­κά, τα γυμνά­σια και τα λύκεια και οι πανε­πι­στη­μια­κές σχο­λές για­τί τα παι­διά πρέ­πει σε αυτή την κρί­σι­μη ηλι­κία και σε αυτό που έχουν επι­λέ­ξει οι μεγα­λύ­τε­ροι να κάνουν — οι μικρό­τε­ροι τώρα μαθαί­νουν, συγκρο­τεί­ται η σκέ­ψη τους — θα έπρε­πε να εκπαι­δεύ­ο­νται μέσα στις δια­δι­κα­σί­ες του σχο­λεί­ου με την εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα, με τον δάσκα­λο τους, τον καθη­γη­τή τους δια ζώσης.
Δεν γίνο­νται αυτά ούτε με τηλε­μα­θή­μα­τα, ούτε με τηλε­δια­σκέ­ψεις ούτε με διδα­σκα­λία εξ απο­στά­σε­ως. Και αυτό θα μπο­ρού­σε να γίνει ακό­μα και σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας, αν η κυβέρ­νη­ση μας είχε ακού­σει, είχε ακού­σει τους φορείς, τους γονείς, τους μαθη­τές, τους εκπαι­δευ­τι­κούς, την εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα και τους υγειο­νο­μι­κούς και είχε πάρει έγκαι­ρα μέτρα.

▪️  Πότε θεω­ρεί­τε ότι θα έπρε­πε να είχε πάρει τα μέτρα η κυβέρνηση;

🔻  Θα έπρε­πε να τα είχε πάρει πριν εξε­λι­χθεί η παν­δη­μία και πριν, αν θέλε­τε, προ­κύ­ψει πανδημία.
Εμείς από πέρυ­σι και πρό­περ­σι, σε ανύ­πο­πτο δηλα­δή χρό­νο, όπου δεν είχε εμφα­νι­στεί ο κορο­νο­ϊ­ός ούτε περί­με­νε κανείς να γίνει αυτός ο χαλα­σμός, είχα­με πει ότι έπρε­πε να αραιώ­σουν οι τάξεις, να βρε­θούν έγκαι­ρα σχο­λι­κές αίθου­σες ότι θα έπρε­πε να είναι 15 παι­διά ανά τμή­μα και όχι 27, που μέσα στην παν­δη­μία με έναν νόμο το έκα­νε το υπουρ­γείο παι­δεί­ας και η κυβέρνηση.
Θα έπρε­πε να διο­ρι­στούν παρά πολ­λοί εκπαι­δευ­τι­κοί, δάσκα­λοι, καθη­γη­τές και όχι γενι­κά ανα­πλη­ρω­τές που κάθε χρό­νο παίρ­νο­νται λίγοι, ούτε καν αυτοί που χρειά­ζο­νται, αλλά με μόνι­μη και στα­θε­ρή εργασία.
Θα έπρε­πε να παρ­θούν δηλα­δή όλα αυτά τα απαι­τού­με­να μέτρα ώστε να εξα­σφα­λί­ζεις και σε κανο­νι­κές συν­θή­κες, πολύ περισ­σό­τε­ρο σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας, να λει­τουρ­γούν τα σχολεία.

▪️Κανείς δεν θα δια­φω­νή­σει σε αυτό που λέτε. Και φαντά­ζο­μαι και ένα κυβερ­νη­τι­κό στέ­λε­χος αν είχα­με αυτή τη στιγ­μή στο τρα­πέ­ζι μας θα έλε­γε ακρι­βώς το ίδιο πράγμα.

🔻  Αν έλε­γε το ίδιο πράγ­μα θα έπρε­πε και να το πρά­ξει τότε. Αυτή είναι η δια­φο­ρά μας.

▪️Αυτό θα έλε­γε επί της αρχής. Για την πρά­ξη λοι­πόν, επει­δή δεν υπάρ­χει άλλη άπο­ψη, άρα τον συνή­γο­ρο του δια­βό­λου πρέ­πει να τον κάνω εγώ, οφεί­λω να τον κάνω εγώ, να σας πω ότι η θεω­ρία από την πρά­ξη πάρα πολ­λές φορές, απέ­χει. Και απέ­χει όχι μόνο λόγω πραγ­μα­τι­κό­τη­τας αλλά λόγω δυσκο­λιών. Έχου­με μία οικο­νο­μία που είναι βαθειά λαβω­μέ­νη μέσα από μία δεκα­ε­τή κρί­ση, πολύ σοβα­ρή, σοκα­ρι­στι­κή για την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, οικο­νο­μι­κή κρί­ση της οποί­ας τα από­νε­ρα ήδη τα ζού­με. Δεν ξέρω πόσο εύκο­λο ήταν να γίνουν όλα αυτά που περι­γρά­φε­τε μέσα σε μικρό χρο­νι­κό διάστημα.

🔻  Μα, εδώ μιλά­με για το μέλ­λον των παι­διών μας, της ίδιας της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας, του λαού, της νεο­λαί­ας. Αυτά τα μέτρα βεβαί­ως έπρε­πε να παρ­θούν πολύ πιο έγκαιρα.
Και βεβαί­ως ακό­μα και με τις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας από πέρυ­σι τον Μάρ­τιο, όταν ο ελλη­νι­κός λαός και υπά­κου­σε και πει­θάρ­χη­σε και συμ­μορ­φώ­θη­κε προς τις υπο­δεί­ξεις, όχι των κυβερ­νη­τι­κών, τις υπο­δεί­ξεις της υγειο­νο­μι­κής κοι­νό­τη­τας, των επι­στη­μό­νων που έλε­γαν για το πως θα μπο­ρού­σε εκεί­νο το διά­στη­μα ακρι­βώς λόγω αυτών των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων που έχουν ευθύ­νη οι κυβερ­νή­σεις, οδη­γού­σε εκεί την κατά­στα­ση, και πειθάρχησε.
Η κυβέρ­νη­ση έλε­γε τότε ότι «θέλου­με να κερ­δί­σου­με χρό­νο έτσι ώστε αυτό το διά­στη­μα που κάνου­με γενι­κευ­μέ­νο απο­κλει­σμό και απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας και μένου­με όλοι σπί­τια, να μπο­ρέ­σου­με να το αξιο­ποι­ή­σου­με για να θωρα­κί­σου­με το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, να θωρα­κί­σου­με τα σχο­λεία μας, να θωρα­κί­σου­με τους εργα­σια­κούς χώρους, να ανα­πτύ­ξου­με τα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς»
Αυτά έλε­γε τότε. Και πέρα­σαν 9 μήνες και βρι­σκό­μα­στε πάλι εκεί που ήμα­σταν πριν και σε ακό­μα χει­ρό­τε­ρη κατά­στα­ση.

▪️ Θα τα δού­με όλα σιγά σιγά για­τί το ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει μία σει­ρά προ­τά­σεις μετα­ξύ των οποί­ων και οι προ­τά­σεις του για το ΕΣΥ. Εσείς ο ίδιος είχα­τε μία σφο­δρή αντι­πα­ρά­θε­ση προ­χθές με τον πρω­θυ­πουρ­γό στη Βου­λή. Θα τα δού­με ανα­λυ­τι­κά.

🔻  Για την τηλεκ­παί­δευ­ση κ. Πετού­ρη για να μη ζήσου­με το θρί­λερ των προη­γού­με­νων ημε­ρών αλλά και αν ακό­μα δεν πέσει το σύστη­μα, υπάρ­χουν πάρα πολ­λά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι ελλη­νι­κές οικογένειες.
Δεν υπάρ­χουν laptop, δεν υπάρ­χει όλος ο απα­ραί­τη­τος ηλε­κτρο­νι­κός εξο­πλι­σμός σε όλα τα σπίτια.
Δεν υπάρ­χει δηλα­δή ισο­τι­μία στην εκπαί­δευ­ση. Άρα πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί αυτό. Υπάρ­χουν οικο­γέ­νειες που έχουν ένα παι­δά­κι που είναι στο δημο­τι­κό, άλλο που είναι στο γυμνά­σιο, άλλο να κάνει μετα­πτυ­χια­κό. Έχουν τρία παι­διά και μάλι­στα δου­λεύ­ει η μητέ­ρα και ο πατέ­ρας πιθα­νόν από το σπί­τι με τηλεργασία.

▪️ Είναι μια πραγ­μα­τι­κά πρω­τό­γνω­ρη κατά­στα­ση, αχαρ­το­γρά­φη­τα νερά.

🔻  Σύμ­φω­νοι, αλλά αυτά πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζο­νται από το κρά­τος.
Δεν μπο­ρεί ατο­μι­κά ο καθέ­νας να το λύσει. Βέβαια ο καθέ­νας προ­σπα­θεί όπως μπο­ρεί, η κάθε οικο­γέ­νεια, η κάθε μητέ­ρα, ο κάθε πατέ­ρας, ο κάθε άνθρω­πος προ­σπα­θεί να το λύσει.
Το θέμα δεν είναι η ατο­μι­κή ευθύ­νη. Αυτό πρέ­πει το κρά­τος να το λύσει.

▪️Για φαντα­στεί­τε μια πολι­τεία να πρέ­πει να παρά­σχει 4 και 5 laptop σε μία οικογένεια.

🔻  Άρα, λοι­πόν ξανα­γυρ­νά­με σε αυτό που λέγα­με πριν για να μη κάνου­με μία τρύ­πα στο νερό.
Ότι έπρε­πε να παίρ­νο­νται όλα τα μέτρα ώστε να γίνο­νται τα μαθή­μα­τα μέσα στο σχο­λείο μιας και δεν είναι μεγά­λο το πρό­βλη­μα με τον κορο­νο­ϊό, όπως είπαν, και οι επι­στή­μο­νες μέσα στα σχο­λεία. Θα έπρε­πε να παρ­θούν αυτά τα μέτρα έστω και τώρα.

▪️Εσείς δηλα­δή δια­φω­νεί­τε με το κλεί­σι­μο τώρα των σχο­λεί­ων; Σε αυτή τη φάση; Της πρωτοβάθμιας;

🔻  Εμείς ποτέ δε δια­φω­νή­σα­με γενι­κά με ό,τι απο­δε­δειγ­μέ­να, με στοι­χεία, με συγκε­κρι­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη είπε η επι­στη­μο­νι­κή, υγειο­νο­μι­κή κοινότητα.
Εμείς ακού­με, σεβό­μα­στε τους επι­στή­μο­νες.
Φυσι­κά υπάρ­χουν επι­στή­μο­νες και επι­στή­μο­νες.
Σεβό­μα­στε αυτούς που σέβο­νται τον όρκο τους και την επι­στη­μο­σύ­νη τους και όχι αυτούς που γίνο­νται μερι­κές φορές φερέ­φω­να ή προ­πα­γαν­δι­στές άλλων πολιτικών.

▪️  Για τον γιορ­τα­σμό και την πορεία του Πολυτεχνείου
Κύριε Γραμ­μα­τέα πάρα πολ­λές ερω­τή­σεις για το Πολυ­τε­χνείο. Αν επι­μέ­νε­τε, μάλ­λον, για­τί το έχε­τε ανα­κοι­νώ­σει, αν θα συμ­με­τά­σχε­τε στην πορεία.

Polytexneio Πολυτεχνείο

🔻  Το Πολυ­τε­χνείο πάντα, εδώ και 47 χρό­νια, κάθε χρό­νο και κάτω από οποιεσ­δή­πο­τε συν­θή­κες, ήταν μία αγω­νι­στι­κή γιορ­τή, όχι μνη­μό­συ­νο ή κατά­θε­ση στε­φά­νων.
Ήταν κυρί­ως η αγω­νι­στι­κή διεκ­δί­κη­ση, η συνέ­χεια της πάλης που έγι­νε τότε ενά­ντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη δικτα­το­ρία, για «ψωμί», δηλα­δή για οικο­νο­μι­κά αιτή­μα­τα, για «παι­δεία», για καλύ­τε­ρη μόρ­φω­ση, για «υγεία», όπως και σήμε­ρα, για συν­δι­κα­λι­στι­κές ελευ­θε­ρί­ες, πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες και κάθε χρό­νο και φέτος, οπωσ­δή­πο­τε έχει αυτόν τον χαρα­κτή­ρα.
Δεν μπο­ρού­με να το αλλά­ξου­με το περιε­χό­με­νο. Το Πολυ­τε­χνείο ποτέ δεν υπήρ­ξε κυβερ­νη­τι­κή γιορ­τή.

🔻  Τις εκδη­λώ­σεις για το Πολυ­τε­χνείο, την αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή πορεία του Πολυ­τε­χνεί­ου, προς την αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία δεν την οργά­νω­νε ποτέ η κυβέρ­νη­ση και δεν ήταν ποτέ δυνα­τόν να την οργα­νώ­σει η κυβέρ­νη­ση και το κρά­τος της, όποια και να ήταν η κυβέρ­νη­ση και όποιες κι αν ήταν οι κυβερ­νή­σεις που πέρα­σαν.
Την οργά­νω­ναν πάντα τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, ο Σύλ­λο­γος Φυλα­κι­σθέ­ντων και Εξο­ρι­σθέ­ντων, Βασα­νι­σθέ­ντων κατά τη δικτα­το­ρία, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι, η εκπαι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα, όλοι αυτοί οι μαζι­κοί φορείς, και τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα φυσι­κά και οι πολι­τι­κές νεο­λαί­ες.
Αυτό κάνουν και φέτος σε ειδι­κές συνθήκες.

▪️Αυτό είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­το. Τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα ακο­λου­θού­σαν. Αλλά φέτος, οι συν­θή­κες είναι δια­φο­ρε­τι­κές. Δεν υπάρ­χει κίν­δυ­νος δια­σπο­ράς του ιού;

🔻  Να σας εξη­γή­σω. Αυτό που λέει η πραγ­μα­τι­κή επι­στη­μο­νι­κή, υγειο­νο­μι­κή κοι­νό­τη­τα, οι υγειο­νο­μι­κοί είναι ότι πρέ­πει να τηρού­νται απα­ρέ­γκλι­τα τα μέτρα όταν ο κόσμος περ­πα­τά­ει στους δρό­μους ή βρί­σκε­ται στις πλα­τεί­ες.
Για­τί μπο­ρεί να περ­πα­τή­σει, δεν έχου­με στρα­τιω­τι­κό νόμο, όπως στη δικτα­το­ρία, που έλε­γε «σε πυρο­βο­λώ. Αλτ. Όταν περ­πα­τάς στο δρό­μο μετά από μία ορι­σμέ­νη ώρα».

▪️ Άρα εσείς καλεί­τε τα μέλη σας να έρθουν;

🔻  Άρα, με τη χρή­ση μασκών, με τα αντι­ση­πτι­κά, με τις απο­στά­σεις και βεβαί­ως με τους ανθρώ­πους που θα πρέ­πει να είναι εκεί, δηλα­δή δεν θα πάνε οι ευπα­θείς ομά­δες.
Και βεβαί­ως θα κάνου­με έκκλη­ση σε αυτό να μην είναι οι άρρω­στοι, αυτοί που έχουν πυρε­τό ή είναι συνα­χο­μέ­νοι ή μπο­ρεί να έχουν γρί­πη, μπο­ρεί να μην έχουν οι άνθρω­ποι κορω­νο­ϊό, ή ο,τιδήποτε άλλο.
Κι αυτό έχει γίνει όλο αυτό το διά­στη­μα και με τα γενι­κευ­μέ­να lockdown, με τις απα­γο­ρεύ­σεις κυκλοφορίας.
Και βεβαί­ως, μπο­ρού­με να απο­δεί­ξου­με και το έχου­με ήδη απο­δεί­ξει πως τηρού­με τα μέτρα, μάλι­στα δεχθή­κα­με ως ΚΚΕ συγ­χα­ρη­τή­ρια για το πώς οργα­νώ­θη­καν αντί­στοι­χες τέτοιες εκδη­λώ­σεις.

▪️Κύριε Γραμ­μα­τέα επι­κοι­νώ­νη­σε μαζί σας ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη για το θέμα της πορείας;

🔻  Χθες το από­γευ­μα με πήρε τηλέ­φω­νο και μου είπε απλά: «Ξέρω ποιες είναι οι θέσεις σας. Ξέρε­τε κι εσείς ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρ­νη­σης. Υπάρ­χει απα­γό­ρευ­ση της πορεί­ας, και γι’ αυτό θα ήθε­λα να σας ενη­με­ρώ­σω ότι μπο­ρεί­τε να κατα­θέ­σε­τε στε­φά­νι και να με ενη­με­ρώ­σε­τε πότε θα κατα­θέ­σε­τε στε­φά­νι, για­τί θα είναι όλα τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα μου είπε, η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας επί­σης και θα πρέ­πει να ορί­σου­με ώστε να γίνει αυτό με ασφά­λεια». Τίπο­τε άλλο.

▪️Σας είπε για συλλήψεις;

Όχι, δεν είπε τίπο­τα άλλο. Ούτε άνοι­ξα τέτοιο ζήτημα.

▪️Πώς θα αντι­δρά­σει το ΚΚΕ αν γίνουν συλλήψεις;

🔻  Κατ’ αρχήν είναι απα­ρά­δε­κτο για­τί διορ­γα­νώ­τρια των εκδη­λώ­σε­ων του Πολυ­τε­χνεί­ου δεν είναι η κυβέρ­νη­ση, η εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση, αλλά την ευθύ­νη την έχουν μαζι­κοί φορείς, τα κόμ­μα­τα, οι πολι­τι­κές νεο­λαί­ες, έτσι δεν έχει κανέ­να δικαί­ω­μα ούτε ηθι­κό, ούτε πολι­τι­κό, ούτε συνταγ­μα­τι­κό να την απα­γο­ρεύ­σει.
Άλλο να κάνει έκκλη­ση να τηρη­θούν τα μέτρα, οι μορ­φές πάλης να προ­σαρ­μο­στούν σε αυτές τις δύσκο­λες συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας και άλλο ζήτη­μα να λέει «απο­φα­σί­ζο­μεν και δια­τά­ζο­μεν» αυτές τις μέρες.
Αυτές τις μέρες που έπρε­πε να μιλά­με για τις ατο­μι­κές και τις συλ­λο­γι­κές ελευ­θε­ρί­ες, για την προ­στα­σία του λαού μας, για τις ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων και όσων δημιούρ­γη­σαν αυτήν την κατά­στα­ση και πάει λέγοντας.

▪️Κύριε Γραμ­μα­τέα, ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε στη Βου­λή ότι δεν έγι­νε και η παρέ­λα­ση της 28ης Οκτω­βρί­ου.

🔻  Ξανα­λέω, η παρέ­λα­ση της 28ης Οκτω­βρί­ου και ο γιορ­τα­σμός της που απα­γό­ρευ­σε, ήταν κυβερ­νη­τι­κή ευθύ­νη.
Κατά την άπο­ψή μας θα μπο­ρού­σε να γίνει, όπως ξέρω και μια σει­ρά σωμα­τεία, σύλ­λο­γοι, μαθη­τι­κές κοι­νό­τη­τες, φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι την γιόρ­τα­σαν πάρα πολύ καλά, την 28η Οκτω­βρί­ου. Όπως κάθε χρόνο.
Το ΚΚΕ έκα­νε εκδη­λώ­σεις και σε αίθου­σες και σε πλα­τεί­ες με ομι­λί­ες, με ποι­ή­μα­τα, με προ­βο­λές ται­νιών για το τι ήταν η 28η Οκτω­βρί­ου του 1940 και τι ήταν ο φασισμός.
Εκεί­νες τις μέρες τα κάνα­με όλα αυτά, όπως και κάθε χρό­νο. Το να βάλει η κυβέρ­νη­ση ένα άγη­μα, δύο ή τρία, πέντε αγή­μα­τα με τα προ­στα­τευ­τι­κά μέτρα και τις απο­στά­σεις να παρε­λά­σουν, ήταν δική της ευθύ­νη να το κάνει και θα μπο­ρού­σε να το κάνει, κατά την προ­σω­πι­κή μου άπο­ψη. Δεν υπήρ­χε κανέ­να πρόβλημα.

▪️ Για την κατά­στα­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας και την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα υγείας
Πολ­λές ερω­τή­σεις, κύριε Κου­τσού­μπα, γύρω από τη θέση σας για την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα. Μάλι­στα πολ­λοί τηλε­θε­α­τές σε αυτό λένε ότι προ­χω­ρά­ει η κυβέρ­νη­ση και που δια­φέ­ρε­τε εσείς, οι δικές σας θέσεις, από τα πεπραγ­μέ­να της κυβέρνησης;

🔻  Εμείς όταν λέμε επί­τα­ξη εννο­ού­με επί­τα­ξη.
Κι όταν λέμε επί­τα­ξη δε σημαί­νει να δώσεις ξανά ζεστό χρή­μα στους μεγα­λο­κλι­νι­κάρ­χες, στους ιδιώ­τες της υγεί­ας, οι οποί­οι θησαύ­ρι­σαν όλο αυτό το διά­στη­μα και τα προη­γού­με­να χρό­νια της κρί­σης, με τις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, τα ιδιω­τι­κά νοσο­κο­μεία, εκμε­ταλ­λευό­με­νοι τον πόνο για να για­τρευ­τεί ένας λαϊ­κός άνθρω­πος, οι εργα­ζό­με­νοι της χώρας μας. Κι αυτοί δεν έχουν ανάγκη.
🔻  Όταν δανεί­ζε­σαι, όπως λέει η κυβέρ­νη­ση, τις κλί­νες, το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό από τις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές και δεν κάνεις πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη, αυτό το πλη­ρώ­νει το κρά­τος, που σημαί­νει ότι μετα­κυ­λύ­ε­ται πάλι στον φορο­λο­γού­με­νο, πάλι στον εργα­ζό­με­νο, στον επαγ­γελ­μα­τία, στον οικο­γε­νειάρ­χη.
Άρα, λοι­πόν, αυτό είναι το πρό­βλη­μα.
Άρα, επί­τα­ξη σημαί­νει επί­τα­ξη κι έπρε­πε να γίνει από την πρώ­τη στιγ­μή. Να περά­σει στον κεντρι­κό σχε­δια­σμό της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας και του κρά­τους όλος ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας και οι ΜΕΘ και οι κλί­νες και το προ­σω­πι­κό και οι πάντες, αυτό είναι η λύση.

▪️ Πάντως από την άλλη, αν περά­σει όλος ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας, μην ξεχνά­τε ότι πρό­κει­ται για επι­χει­ρή­σεις. Αυτές οι επι­χει­ρή­σεις θα στραγγαλιστούν.

🔻  Μα έχου­με πόλε­μο μας λένε. Και το Σύνταγ­μα προ­βλέ­πει, το ξέρουν οι κυβερ­νώ­ντες, μπο­ρεί να μην το ξέρουν βέβαια οι τηλε­θε­α­τές μας, επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα σε συν­θή­κες όχι μόνο πολέ­μου, πολε­μι­κής εμπλο­κής με την έννοια του πολέ­μου, αλλά και σε συν­θή­κες έκτα­κτες πολέ­μου για την υγεία για παρά­δειγ­μα, για τις έκτα­κτες καταστάσεις.
Η ίδια η κυβέρ­νη­ση κι όλα τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα συμ­φω­νούν ότι είμα­στε σε πόλε­μο. Άρα, τέτοια αντί­στοι­χα μέτρα πρέ­πει να παρ­θούν όσον αφο­ρά τον τομέα της υγείας.

▪️Κύριε Γραμ­μα­τέα πιστώ­νε­ται στην κυβέρνηση. 
Ανα­γνω­ρί­ζε­τε τις νέες κλί­νες και τις νέες ΜΕΘ οι οποί­ες άνοιξαν;

🔻  Δεν φτά­νουν. Βεβαί­ως, κάποιες ΜΕΘ άνοι­ξαν, κάποιες κλί­νες έγι­ναν. Η κυβέρ­νη­ση το είπα και στη Βου­λή, μας λένε πως «πλη­σιά­ζου­με τώρα τις 1200 ΜΕΘ του δημό­σιου τομέα που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ».
Αυτό δεν μας λέει τίπο­τα για­τί ξέρου­με στην Ευρώ­πη και μάλι­στα σε ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες έχουν πάνω από 1200 ΜΕΘ σε ανα­λο­γία πλη­θυ­σμού, και παρα­πά­νω από τον μέσο όρο, αλλά στέλ­νουν σε διπλα­νές χώρες τους βαριά ασθε­νείς, για­τί δεν έχουν να τους περιθάλψουν.
🔻  Να μη φτά­σου­με σε αυτήν την κατά­στα­ση. Τα ίδια μας έλε­γαν και για τα νοσο­κο­μεία. “Δεν χρειά­ζο­νται, θα κλεί­σου­με τα «Λοι­μω­δών», για­τί πλέ­ον δεν έχου­με παν­δη­μί­ες στον πλα­νή­τη και ιδιαί­τε­ρα στην Ευρώ­πη και στην Ελλά­δα, έχουν τελειώ­σει οι παν­δη­μί­ες. Δεν είμα­στε το 1910 ‑1918. Δεν μας χρειά­ζο­νται νοσο­κο­μεία, για­τί έχει η διπλα­νή πόλη, ο διπλα­νός νομός και άρα πρέ­πει να τα περιο­ρί­σου­με για­τί πάλι δεν αντέ­χει η οικο­νο­μία”.
Και φτά­σα­με εδώ τώρα να υπάρ­χουν κλει­στά νοσο­κο­μεία, να είναι κλει­στά τα «Λοι­μω­δών», τη στιγ­μή που θα έπρε­πε να είναι στην πρώ­τη γραμ­μή της μάχης, μα για τέτοιους πολέ­μους προ­ε­τοι­μά­ζε­σαι, για τέτοιες παν­δη­μί­ες πρέ­πει να προετοιμαστείς.

▪️Κύριε Κου­τσού­μπα εσείς θα το κάνε­τε το εμβόλιο;

🔻  Φυσι­κά θα το κάνω, εφό­σον δοθεί η άδεια και οι υγειο­νο­μι­κοί, οι για­τροί πουν ότι είναι ασφα­λές, βεβαί­ως.
Νομί­ζω ότι πρέ­πει να το κάνει όλος ο πλη­θυ­σμός. Βέβαια δεί­χνει τις δυνα­τό­τη­τες που έχει σήμε­ρα η επι­στή­μη και η τεχνολογία.
Δεν είμα­στε πριν έναν αιώ­να ή παλιό­τε­ρες επο­χές, τώρα υπάρ­χουν δυνα­τό­τη­τες και θα τολ­μού­σα να πω ότι και πιο έγκαι­ρα και πιο νωρίς θα μπο­ρού­σε να υπήρ­χε το εμβό­λιο ‑ήδη έχει επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία- αν δεν υπήρ­χε αυτός ο οξυμ­μέ­νος αντα­γω­νι­σμός ανά­με­σα σε κρά­τη και κυρί­ως ανά­με­σα σε μεγά­λες φαρ­μα­κευ­τι­κές εταιρίες.
Αν υπήρ­χε συνερ­γα­σία ανά­με­σα σε αμε­ρι­κα­νι­κές, γερ­μα­νι­κές, ρωσι­κές, κινε­ζι­κές, σε βρε­τα­νι­κές, γαλ­λι­κές εται­ρί­ες, σε ινστι­τού­τα, θα μπο­ρού­σε να είχε βρε­θεί νωρί­τε­ρα.
Αυτό το σχό­λιο θα ήθε­λα να κάνω, όπως και το γεγο­νός ότι θα πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί η δωρε­άν χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου στον πλη­θυ­σμό

▪️Αυτό το είπε ο πρωθυπουργός..

🔻  Ναι, να τηρη­θεί για­τί πολ­λές φορές έχου­με ακού­σει υπο­σχέ­σεις, αλλά σε κάποια πορεία αλλά­ζουν, το ξέρε­τε πολύ καλά αυτό. Όλος λοι­πόν, ο πλη­θυ­σμός να εμβο­λια­στεί. Και μεις ως ΚΚΕ έχου­με πει να μην περιο­ρι­στού­με μόνο σε αυτές τις συνερ­γα­σί­ες με τις συγκε­κρι­μέ­νες 3–4 εται­ρί­ες που κάνει η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, στην οποία συμ­με­τέ­χει και η χώρα μας, αλλά θα πρέ­πει να διευ­ρύ­νου­με αυτό το φάσμα και σε άλλες χώρες και σε άλλα εμβό­λια ώστε να υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα πολ­λα­πλών επι­λο­γών για­τί βρι­σκό­μα­στε στην αρχή και δεν ξέρου­με ακρι­βώς και το ποιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό.

▪️ Για τις αμε­ρι­κά­νι­κες εκλογές
Να κάνω μια γέφυ­ρα του κορω­νοϊ­ού με το επό­με­νο θέμα μας. Μέχρι τώρα στον Λευ­κό Οίκο δε φορού­σαν μάσκες. Την πολι­τι­κή Τραμπ τη γνωρίζουμε.
Ένα από τα πρώ­τα πράγ­μα­τα που ανα­κοί­νω­σε ο Τζο Μπαϊ­ντεν είναι ότι πλέ­ον θα φορούν μάσκες. Το λέω αυτό για­τί θα ήθε­λα να περά­σου­με στο επό­με­νο θέμα και την εκλο­γή Μπάι­ντεν και να δού­με τι σημαί­νει για εμάς και για τον κόσμο.
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη θέση της Ελλά­δος στη διε­θνή σκα­κιέ­ρα είναι γνω­στές και σαφείς και δια­χρο­νι­κά στα­θε­ρές. Να ρωτή­σω όμως, δε σημαί­νει κάτι για εσάς αυτή η αλλα­γή στο Λευ­κό Οίκο και η εκλο­γή Μπάιντεν;

🔻  Η αντι­δρα­στι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση του Τραμπ τελεί­ω­σε απ’ ότι φαί­νε­ται, έστω κι αν ανα­γκα­στούν να τον πάρουν σηκω­τό απ’ τον Λευ­κό Οίκο, έτσι κι αλλιώς θα τελειώσει.
Όμως πραγ­μα­τι­κή αλλα­γή, κατά την άπο­ψή μας, και για τον ίδιο τον αμε­ρι­κα­νι­κό λαό, εννοώ στα εσω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των, της εκμε­τάλ­λευ­σης, της φτώ­χειας, του μετώ­που της υγεί­ας, δεν θα υπάρ­ξει….

▪️Στο κομ­μά­τι των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των ενδε­χο­μέ­νως θα υπάρ­ξει για­τί οι θέσεις του Τραμπ ήταν ακραί­ες, πχ να κλεί­νει το διαδίκτυο…

🔻  Σύμ­φω­νοι, αλλά αυτά τα είδα­με και με δημο­κρα­τι­κούς προ­έ­δρους, δηλα­δή κατα­στο­λή, βία, σε κεντρι­κά ζητή­μα­τα της ταξι­κής πάλης που αφο­ρούν την οικο­νο­μία, διεκ­δι­κή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, φυλε­τι­κές δια­κρί­σεις κ.λπ. Μπο­ρεί στον ατο­μι­κό δικαιω­μα­τι­σμό οι δημο­κρα­τι­κοί να είναι πιο ανοιχτοί…

▪️Και στην επο­χή του Ομπά­μα ήταν ακό­μη πιο ανοιχτοί

🔻  Μπο­ρεί να είναι, λέω όμως η ουσία δεν αλλά­ζει ριζι­κά και πολύ περισ­σό­τε­ρο αυτό που ενδια­φέ­ρει άμε­σα και εμάς για­τί τα υπό­λοι­πα θα τα λύσει και ο ίδιος ο λαός στις ΗΠΑ είναι η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, η ιμπε­ρια­λι­στι­κή πολι­τι­κή που ακο­λου­θούν οι ΗΠΑ, ως τέτοιο κρά­τος και χώρα που είναι, ως υπερ­δύ­να­μη, η πρώ­τη δύνα­μη στρα­τιω­τι­κά και οικο­νο­μι­κά, του­λά­χι­στον μέχρι σήμερα.
Και απ’ αυτή τη σκο­πιά εμείς πιστεύ­ου­με ότι δεν έχου­με τίπο­τα να περι­μέ­νου­με. Καλ­λιερ­γού­νται ψεύ­τι­κες ελπί­δες ότι θα υπάρ­ξει αλλαγή.

▪️ Για τις εξε­λί­ξεις στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά και το Κυπριακό
Ο Μπάι­ντεν είχε πάρει και πρω­το­βου­λί­ες υπέρ των ελλη­νι­κών και κυπρια­κών θέσε­ων ως αντι­πρό­ε­δρος στο θέμα του Κυπριακού

🔻  Όμως επί της ουσί­ας το απο­τέ­λε­σμα ήταν το ίδιο. Και βέβαια δε δια­φεύ­γει της προ­σο­χής μας –το σχο­λιά­σα­με άλλω­στε- ότι αμέ­σως μετά την εκλο­γή Μπάι­ντεν και την επί­ση­μη ανα­κή­ρυ­ξή του, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ έκα­νε μια έκθε­ση όπου βάζει επί τάπη­τος όλα τα ζητή­μα­τα των διεκ­δι­κή­σε­ων και των αμφι­σβη­τή­σε­ων της τουρ­κι­κής άρχου­σας τάξης, του Ερντογάν.
Έχου­με συνη­θί­σει και με δημο­κρα­τι­κούς και με ρεπου­μπλι­κά­νους προ­έ­δρους να έχου­με αυτή την τακτι­κή εδώ στην Ελλά­δα, το Αιγαίο, τα Βαλ­κά­νια, τη Μέση Ανα­το­λή, την Ανατ. Μεσό­γειο, για­τί είναι προ­τι­μώ­με­νος και κρί­σι­μος εταί­ρος τελι­κά η Τουρ­κία σε μια κρί­σι­μη περιο­χή, όχι μόνο επει­δή είναι μεγα­λύ­τε­ρη χώρα, οικο­νο­μία ή επει­δή θέλει να ηγη­θεί στο μου­σουλ­μα­νι­κό κόσμο, αλλά και λόγω των συμ­φε­ρό­ντων που έχουν οι ΗΠΑ σε σχέ­ση πάντα με την αντι­πα­ρά­θε­σή τους και με τη Ρωσία και με την ΕΕ και με την Κίνα.
Άρα λοι­πόν το να τρα­βή­ξουν τον Ερντο­γάν και την Τουρ­κία ξανά στην αγκα­λιά του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτά τα προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν ανά­με­σα σε «σύμ­μα­χες» χώρες, όπως είναι η Ελλά­δα και η Τουρ­κία ή άλλες χώρες της περιο­χής, είναι κρί­σι­μο ζήτη­μα. Εν ονό­μα­τι αυτού και με άλλο­θι αυτό καλούν, στην ουσία, πιέ­ζουν όλες τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις να κάνουν απα­ρά­δε­κτες υπο­χω­ρή­σεις απέ­να­ντι σε κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

▪️Ανη­συ­χεί­τε για την όξυν­ση των σχέ­σε­ων Αθή­νας – Άγκυρας;

🔻  Φυσι­κά ανη­συ­χού­με και έχου­με πει επα­νει­λημ­μέ­να ότι η Τουρ­κία αυτό που λέει το κάνει και αυτό που προει­δο­ποιεί όσο κι αν φαί­νε­ται ακραίο είτε διεκ­δί­κη­ση συνό­ρων, αλλα­γή συνό­ρων, αλλα­γή συμ­φω­νιών που καθό­ρι­σαν τα σύνο­ρα ιστο­ρι­κά και δια­χρο­νι­κά μέχρι σήμε­ρα, αλλά και άλλες διεκ­δι­κή­σεις όπως η «Γαλά­ζια Πατρί­δα», οι γκρί­ζες ζώνες στο Αιγαίο, οι βρα­χο­νη­σί­δες, τα νησιά, ακα­τοί­κη­τα και κατοι­κη­μέ­να, που ανή­κουν στην Ελλά­δα ή το Κυπρια­κό

▪️Ακό­μη και το τουρ­κο-λυβι­κό σύμ­φω­νο. Πόσα χρό­νια ο Ερντο­γάν το ανα­φέ­ρει ως απειλή…

🔻  Βεβαί­ως και η θέση στο πλαί­σιο αυτών των αντα­γω­νι­σμών, των υπο­τι­θέ­με­νων συμ­μά­χων μας, είτε των ΝΑΤΟϊ­κών είτε τον Ευρω­ε­νω­σια­κών είναι ανά­λο­γα με τα δικά τους ιδιο­τε­λή οικο­νο­μι­κά και πολι­τι­κά συμφέροντα.

▪️Στη Χάγη πιστεύ­ε­τε ότι πρέ­πει να πάμε; Είναι ένας δρό­μος η Χάγη;

🔻  Πιστεύ­ου­με ότι δε θα λύσει κανέ­να πρό­βλη­μα, για­τί η Χάγη προ­ϋ­πο­θέ­τει συνυ­πο­σχε­τι­κό. Το συνυ­πο­σχε­τι­κό, με βάση αυτά που έχει πει η Τουρ­κία, θα έχει και θα προ­βλέ­πει συζή­τη­ση ουσια­στι­κά εφ’ όλης της ύλης, σε όλη την ατζέ­ντα των διεκ­δι­κή­σε­ων που βάζει η τουρ­κι­κή άρχου­σα τάξη…

▪️Ναι, για­τί δε λαμ­βά­νει υπό­ψη του μόνο τους κανό­νες του διε­θνούς δικαί­ου το δικα­στή­ριο της Χάγης

🔻  Μπο­ρεί η κυβέρ­νη­ση, απ’ ότι φαί­νε­ται μέχρι στιγ­μής και απ’ ότι λέει, να μη συμ­φω­νή­σει.
Σε άλλα φοβό­μα­στε ότι ήδη έχει συμ­φω­νή­σει. Έτσι εξη­γού­νται αυτές οι παλι­νω­δί­ες και αυτές οι αντι­φά­σεις σε δηλώ­σεις και για τα 6 ναυ­τι­κά μίλια και για τα 12 ναυ­τι­κά μίλια και για μια σει­ρά άλλα.

▪️  Μια τελευ­ταία ερώ­τη­ση. Η παλιά θέση για το Κυπρια­κό: δικοι­νο­τι­κή, διζω­νι­κή Ομο­σπον­δία έχει ξεπεραστεί.
Πρέ­πει πια η Αθή­να να δια­τυ­πώ­σει μια νέα θέση, μετά και την εκλο­γή του νέου Τουρ­κο­κύ­πριου ηγέτη;

🔻  Το πρό­βλη­μα της διζω­νι­κής δικοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας ήταν ένας συμ­βι­βα­σμός τότε που έγι­νε κάτω από την απαί­τη­ση της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης, προ­κει­μέ­νου να βρε­θεί μια μεσο­βέ­ζι­κη λύση προς την όχι διχο­τό­μη­ση του νησιού.
Τους φόβους μας τους είχα­με πει και τότε και είχα­με συμ­φω­νή­σει για ένα μεγά­λο διά­στη­μα και με την κυπρια­κή ηγε­σία, με τα κόμ­μα­τα που συνερ­γα­ζό­μα­σταν εκεί και στη­ρί­ξα­με αυτό ως μια προσπάθεια.
Όμως απ’ την αρχή ήταν φανε­ρό ότι εν ονό­μα­τι της δικοι­νο­τι­κής διζω­νι­κής Ομο­σπον­δί­ας, η άρχου­σα τάξη της Τουρ­κί­ας όδευε σε διχο­το­μι­κή λύση στο Κυπριακό.
Αυτό απο­δεί­χθη­κε και στο σχέ­διο Ανάν και σε άλλες πρωτοβουλίες.
Εμείς επι­μέ­νου­με στο εξής: να υπάρ­χει λύση με ένα κρά­τος, να μην είναι δύο κρά­τη, με μία και μόνη κυριαρ­χία, με μια και μόνη ιθα­γέ­νεια, με μια και μόνη διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς τουρ­κι­κά, ούτε ελλη­νι­κά, ούτε άλλα ξένα στρα­τεύ­μα­τα. Αυτό το κρά­τος θα πρέ­πει να είναι ένα, ενιαίο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο