Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κλιματική αλλαγή _δια πάσα(ν) νόσον και μαλακία(ν)

Γρά­φει ο \\ Αστέ­ρης Αλα­μπής _Μίδας

Τις μέρες που πέρα­σαν, με το λαό μας  (και άλλους λαούς _σε βορ­ρά, νότο, ανα­το­λή και δύση) να βρί­σκο­νται σε κλοιό ανα­σφά­λειας  με πολ­λα­πλά τα μέτω­πα των κιν­δύ­νων από την επι­λε­κτι­κή «ανι­κα­νό­τη­τα» του αστι­κού κρά­τους, με ανο­χύ­ρω­τες να απο­δει­κνύ­ο­νται και οι πόλεις -μετά τα δάσητο έργο σιγο­ντά­ρουν με τον τρό­πο τους και οι διε­θνείς οικο­λο­γι­κοί οργα­νι­σμοί.

Μετα­ξύ των 10άδων_100άδων δημο­σιευ­μά­των θα στα­θού­με σε έκθε­ση που δημο­σί­ευ­σαν πρό­σφα­τα η ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία δια­χεί­ρι­σης εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων Copernicus και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας _ The World Meteorological Organization (WHO).

Το κεί­με­νο _επί λέξει “Κλι­μα­τι­κή αλλα­γή: Ο πλα­νή­της λιώ­νει, οι ωκε­α­νοί βρά­ζουν και αυτή είναι μόνο η αρχή _ Οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα είναι ο κανό­νας αν δεν ληφθούν μέτρα” _”με τρεις ηπεί­ρους να «λιώ­νουν» από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και τους ωκε­α­νούς να «βρά­ζουν» οι επι­στή­μο­νες κρού­ουν καμπα­νά­κι κιν­δύ­νου, λέγο­ντας ότι ο Ιού­λιος μπο­ρεί να είναι ο θερ­μό­τε­ρος μήνας που έχει γνω­ρί­σει ο πλα­νή­της, αλλά αυτά που θα ακο­λου­θή­σουν θα είναι πολύ χει­ρό­τε­ρα αν δεν ληφθούν πρω­το­βου­λί­ες”, το βρή­κα­με του­λά­χι­στον σε 10 δημο­σιεύ­μα­τα (μετα­ξύ αυτών του CNN).

AP Photo _Gregorio Borgia FILE — Του­ρί­στες στο Colosseum, 18_Ιουλ-2023

Όπως επί­σης πως η Kim Cobb από το Brown Institute (σιγά τον πολυ­έ­λαιο!!) ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά:
«Είναι τρο­μα­κτι­κό να σκε­φτό­μα­στε ότι σε μια δεκα­ε­τία, το 2023 θα είναι μια σχε­τι­κή κρύα χρο­νιά. Αν δεν αρέ­σει στους ανθρώ­πους αυτό που ζουν αυτό το καλο­καί­ρι τότε θα βρε­θούν αντι­μέ­τω­ποι με σοκα­ρι­στι­κές κατα­στά­σεις στο μέλ­λον».

Επιστήμονες:
Ιούλιος ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων 120.000 ετών

Πώς αισθάνεστε για αυτές τις θερμοκρασίες
που σπάνε ρεκόρ;

Σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες, ο Ιού­λιος δεν είναι μόνο ο πιο ζεστός μήνας από τότε που ξεκί­νη­σε η τήρη­ση αρχεί­ων, αλλά είναι πιθα­νό­τα­τα ο θερ­μό­τε­ρος μήνας σε περισ­σό­τε­ρα από 120.000 χρό­νια.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες είπε ότι βρι­σκό­μα­στε τώρα στην «επο­χή του παγκό­σμιου βρα­σμού» και συνέ­χι­σε: «Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή είναι εδώ. Είναι τρο­μα­κτι­κό. Και είναι μόνο η αρχή. Είναι ακό­μα δυνα­τό να περιο­ρι­στεί η αύξη­ση της παγκό­σμιας θερ­μο­κρα­σί­ας στους 1,5οC [πάνω από τα προ­βιο­μη­χα­νι­κά επί­πε­δα] και να απο­φευ­χθεί η χει­ρό­τε­ρη κλι­μα­τι­κή αλλα­γή. Αλλά μόνο με δρα­μα­τι­κή, άμε­ση δρά­ση για το κλί­μα».

Οι θερ­μο­κρα­σί­ες των ωκε­α­νών βρί­σκο­νται επί­σης σε επί­πε­δα ρεκόρ και στα μέσα Μαΐ­ου, οι θερ­μο­κρα­σί­ες των ωκε­α­νών έφτα­σαν σε πρω­το­φα­νή επί­πε­δα για εκεί­νη την επο­χή του χρόνου.

Η Samantha Burgess, από την Υπη­ρε­σία Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής Copernicus της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, είπε: «Αυτές είναι οι πιο καυ­τές θερ­μο­κρα­σί­ες στην ανθρώ­πι­νη ιστο­ρία»… «Είμα­στε επτά μήνες στο 2023, και σχε­δόν κάθε μήνας φέτος ήταν στην πρώ­τη πεντά­δα των πιο καυ­τών που έχουν κατα­γρα­φεί».

Μια νέα έκθε­ση δια­πί­στω­σε ότι τα κύμα­τα καύ­σω­να στις ΗΠΑ και την Ευρώ­πη θα ήταν «πρα­κτι­κά αδύ­να­τα» χωρίς την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή.

Ο Kim Cobb, κλι­μα­τι­κός επι­στή­μο­νας στο Πανε­πι­στή­μιο Brown, ανέ­φε­ρε: «Είναι τρο­μα­κτι­κό να θυμό­μα­στε ότι σε μια άλλη δεκα­ε­τία, αυτό θα θεω­ρη­θεί ως μια σχε­τι­κά δρο­σε­ρή χρο­νιά, πιθα­νό­τα­τα. Αν στους ανθρώ­πους δεν αρέ­σει αυτό που βλέ­πουν αυτό το καλο­καί­ρι, θα υπο­στούν μεγά­λο σοκ στα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα θέρ­μαν­σης προς τα οποία οδεύ­ου­με».

Ο Γκου­τέ­ρες συνέ­χι­σε: «Για ολό­κλη­ρο τον πλα­νή­τη, είναι μια κατα­στρο­φή. Χωρίς μια μίνι Επο­χή των Παγε­τώ­νων τις επό­με­νες ημέ­ρες, ο Ιού­λιος του 2023 θα καταρ­ρί­ψει τα ρεκόρ σε όλα τα επί­πε­δα

Τι “παίζει”;

Αυτή την εβδο­μά­δα, η Γη γνώ­ρι­σε τις πιο ζεστές μέρες που έχουν κατα­γρα­φεί ποτέ στη σύγ­χρο­νη ιστορία.
Οι επι­στή­μο­νες ανέ­φε­ραν ότι ένας καύ­σω­νας σκέ­πα­σε περιο­χές που κυμαί­νο­νται από τη Βόρεια Αμε­ρι­κή έως την Ανταρ­κτι­κή. Οι μετε­ω­ρο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι μπο­ρεί να πλη­σιά­ζει μια πολυ­ε­τής περί­ο­δος εξαι­ρε­τι­κής ζέστης, λόγω των εκπο­μπών αερί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου και της επι­στρο­φής του Ελ Νίνιο.

Το καλοκαίρι μέχρι τώρα

Την Τρί­τη, ο παγκό­σμιος μέσος όρος ανέ­βη­κε στις υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες από τότε που ξεκί­νη­σαν τα αρχεία τη 10ετία του 1940, σύμ­φω­να με την Υπη­ρε­σία Κλι­μα­τι­κής Αλλα­γής Copernicus της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.
O περα­σμέ­νος Ιού­νιος ήταν ο θερ­μό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ, με θανα­τη­φό­ρες υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στο Μεξι­κό και στις νότιες ΗΠΑ, ενώ ο Brian McNoldy, ανώ­τε­ρος ερευ­νη­τής στο Πανε­πι­στή­μιο του Μαϊ­ά­μι, δήλω­σε: “Είναι τόσο μακριά από τα όσα έχουν παρα­τη­ρη­θεί, που it’s hard to wrap your head around (ιδιω­μα­τι­σμός για κάτι εξαι­ρε­τι­κά περί­ερ­γο ή ασυ­νή­θι­στο, κάτι που συμ­βαί­νει αλλά δύσκο­λα μπο­ρού­με να φαντα­στού­με). Δεν φαί­νε­ται αληθινό.”

Υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη: Ο φετι­νός Ιού­νιος ήταν ο πιο θερ­μός που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ σε παγκό­σμιο επίπεδο

Η μεγάλη εικόνα

Ενώ οι επι­στή­μο­νες ανη­συ­χούν, πολ­λοί δεν εκπλήσ­σο­νται από τα νού­με­ρα αυτής της εβδο­μά­δας. Ο επι­στή­μο­νας του κλί­μα­τος στο Berkeley Earth, Δρ. Zeke Hausfather, είπε ότι οι θερ­μο­κρα­σί­ες είναι «εντός της σφαί­ρας του ανα­με­νό­με­νου» και εκτός αυτού που οι επι­στή­μο­νες φοβή­θη­καν ότι θα μπο­ρού­σε να είναι μια νέα πραγματικότητα.

Οι μέσες θερ­μο­κρα­σί­ες της Γης έχουν αυξη­θεί σχε­δόν 2ο Φαρε­νάιτ από τον 19ο αιώ­να και δεν δεί­χνουν σημά­δια επι­βρά­δυν­σης. Τα επό­με­να χρό­νια θα παρου­σιά­σουν ακό­μη πιο έντο­νη αύξη­ση θερ­μο­κρα­σί­ας λόγω του φαι­νό­με­νου El Niño (σσ. καλώς το!!).

 Ελ Νίνιο _ Λα Νίνια

ℹ️ Ελ Νίνιο _El Niño, ονο­µά­ζε­ται το θερµό θαλάσ­σιο ρεύ­µα που εµφα­νί­ζε­ται στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό και απο­τε­λεί µέρος των δια­κυ­µάν­σε­ων που παρου­σιά­ζει η επι­φα­νεια­κή θερµο­κρα­σία του Ειρη­νι­κού και του Ινδι­κού Ωκε­α­νού εντός της Τρο­πι­κής Ζώνης.Ο όρος  (σσ. ισπα­νι­κά είναι «το αγό­ρι» και ανα­φέ­ρε­ται στο Θείο Βρέ­φος καθώς το φαι­νό­µε­νο εκδη­λώ­νε­ται συνή­θως με τη μέγι­στη έντα­σή του την περί­ο­δο των Χρι­στου­γέν­νων στις δυτι­κές ακτές της Νοτί­ου Αµε­ρι­κής, κοντά στις ακτές του Περού και του Ισηµερινού.
ℹ️ Το αντί­θε­το φαι­νό­με­νο ονο­μά­ζε­ται Λα Νίνια και συνο­δεύ­ε­ται από ψυχρό­τε­ρα από τα κανο­νι­κά επι­φα­νεια­κά νερά στην τρο­πι­κή ζώνη του Ειρη­νι­κού Ωκε­α­νού. Τα τελευ­ταία 4 χρό­νια και μέχρι τους 2 πρώ­τους μήνες του 2023 είχα­με φαι­νό­με­νο Λα Νίνια.
Το φαι­νό­με­νο αυτό σε συν­δυα­σμό με το φαι­νό­με­νου του θερ­μο­κη­πί­ου οδή­γη­σε τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας ότι στα επό­με­να πέντε χρό­νια είναι πολύ αυξη­μέ­νες οι πιθα­νό­τη­τες ότι η θερ­μο­κρα­σία θα είναι κατά 1,5 υψη­λό­τε­ρο από ό,τι πριν από την Βιο­μη­χα­νι­κή Επο­χή που είναι το επί­πε­δο στο οποίο οι παγκό­σμιοι ηγέ­τες έχουν υπο­σχε­θεί ότι θα περιο­ρί­σουν την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι επι­στή­μο­νες είναι ιδιαί­τε­ρα νευ­ρι­κοί σχε­τι­κά με τις επι­πτώ­σεις του Ελ Νίνιο στη ζωή των ωκε­α­νών. Αυτόν τον Απρί­λιο, η επι­φά­νεια της θάλασ­σας έφτα­σε _παγκόσμια, σε νέα ρεκόρ υψη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας, αυξά­νο­ντας ταχύ­τε­ρα από ποτέ και μπερ­δεύ­ο­ντας τους επι­στή­μο­νες. Οι ειδι­κοί ανη­συ­χούν ότι η θερ­μο­κρα­σία θα μπο­ρού­σε να φτά­σει σε ανη­συ­χη­τι­κό επί­πε­δο μέχρι το τέλος του επό­με­νου έτους. Ο Hausfather είπε: «Ο κύριος λόγος που βλέ­που­με τόσα πολ­λά ρεκόρ να καταρ­ρί­πτο­νται είναι ότι μετα­βαί­νου­με από μια ασυ­νή­θι­στα μεγά­λη τριε­τία La Niña, η οποία κατέ­στει­λε τις θερ­μο­κρα­σί­ες, και σε ένα ισχυ­ρό El Niño».

Κουβέντα για την παγκόσμια επιχειρηματική δράση στον δασικό πλούτο, την καραμέλα της ατομικής ευθύνης, των κατά παραγγελία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων αντιδραστικών «καινοτομιών» με την κλιματική αλλαγή να προβάλλεται κατά το δοκούν ως πανάκεια με τα «εκκενώστε».
Ούτε φυσικά για τις απανταχού τραγικά μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στις υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Δασική, Πολιτική Προστασία κλπ) αντιμετωπίζοντας τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους.

Δεί­τε ο καυ­τός Ιούλης

Στο μετα­ξύ οι “ηγέ­τες” του πλα­νή­τη _οι μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, με τους πολι­τι­κούς προϊ­στά­με­νους και τους “ειδι­κούς” επι­στή­μο­νες _αβανταδόρους των πολι­τι­κών τους έχουν δώσει ραντε­βού το Νοέμ­βρη στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα να να συζη­τή­σουν _για πολ­λο­στή φορά το θέμα το θέμα της πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης και να δουν πως πρέ­πει να περι­κο­πεί η χρή­ση ορυ­κτών καυσίμων.

Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα το υψηλότερο _
από φωτιές
κατά κεφαλήν % θανάτων στον κόσμο

Εγκρί­θη­κε 29_Οκτ_1974
Όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε μέσω του ΠΔ. 117–286, 27-Δεκ- 2022

“Για τη μεί­ω­ση των απω­λειών ζωής και περιου­σί­ας, μέσω της καλύ­τε­ρης πρό­λη­ψης πυρκαγιών”
Το Κογκρέ­σο δια­πι­στώ­νει ότι—

  • (1) Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Πρό­λη­ψης και Ελέγ­χου Πυρ­κα­γιών, που ιδρύ­θη­κε σύμ­φω­να με το Δημό­σιο Δίκαιο, έχει εξα­ντλή­σει διε­ξο­δι­κά και ολο­κλη­ρω­μέ­να την εξέ­τα­ση του προ­βλή­μα­τος σε όλη την επι­κρά­τεια, έχο­ντας λεπτο­με­ρή ευρή­μα­τα ως προς την έκτα­ση αυτού του προ­βλή­μα­τος του ανθρώ­πι­νου πόνου και απώ­λειας ζωής ‑περιου­σί­ας,  έχο­ντας κάνει ενε­νή­ντα συστάσεις.
  • (2) Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν σήμε­ρα το υψη­λό­τε­ρο κατά κεφα­λήν ποσο­στό θανά­των και απώ­λειες περιου­σί­ας από πυρ­κα­γιά μετα­ξύ όλων των μεγά­λων βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νων εθνών.
  • (3) Η φωτιά είναι ένα αδι­καιο­λό­γη­το (οικο­νο­μι­κό) βάρος που επη­ρε­ά­ζει όλους τους Αμε­ρι­κα­νούς και απο­τε­λεί επί­σης πρό­βλη­μα δημό­σιας υγεί­ας και ασφά­λειας μεγά­λων δια­στά­σε­ων- 12.000 _κατά ΜΟ νεκροί, 300.000 τραυ­μα­τί­ες κάθε χρό­νο και πάνω από 50.000 άστε­γοι. Περιου­σία αξί­ας σχε­δόν 3 δις$ κατα­στρέ­φε­ται κάθε χρό­νο με συνο­λι­κό οικο­νο­μι­κό κόστος _συντηρητικά σε 11.000.000.000 $ ανά έτος και την πυρο­σβε­στι­κή να είναι το πιο επι­κίν­δυ­νο επάγ­γελ­μα (κρί­νο­ντας από τις απώλειες).
  • (4) Τέτοιες απώ­λειες ζωής και περιου­σί­ας από πυρ­κα­γιά είναι απα­ρά­δε­κτες (sic!!)
  • (5) Ενώ η πρό­λη­ψη και ο έλεγ­χος των πυρ­κα­γιών είναι και πρέ­πει να παρα­μεί­νει __α. κρα­τι­κή και τοπι­κή ευθύ­νη, __β. η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να βοη­θή­σει ώστε να επι­τευ­χθεί σημα­ντι­κή μεί­ω­ση των απω­λειών από πυρκαγιά.
  • (6) Η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία και το πρό­γραμ­μα πολι­τι­κής άμυ­νας σε κάθε περιο­χή θα επω­φε­λη­θούν από τη στε­νό­τε­ρη συνεργασία.
  • (7) Το πρό­βλη­μα επι­δει­νώ­νε­ται από (Α) την αδια­φο­ρία με την οποία ορι­σμέ­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν το θέμα. (Β) την κρα­τι­κή απο­τυ­χία να ανα­λά­βει το βάρος μιας σε βάθος έρευ­νας (Γ) η σπα­νιό­τη­τα αξιό­πι­στων δεδο­μέ­νων και πλη­ρο­φο­ριών (Δ) το γεγο­νός ότι οι σχε­δια­στές και οι αγο­ρα­στές (να και η ατο­μι­κή ευθύ­νη!!) κτι­ρί­ων δεν δίνουν επαρ­κή προ­σο­χή στην πυρα­σφά­λεια (Ε) το ότι πολ­λές κοι­νό­τη­τες στε­ρού­νται εγκα­τα­στά­σε­ων και κώδι­κα πρό­λη­ψης _τέλος (ΣΤ) το γεγο­νός ότι οι τοπι­κές πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες ξοδεύ­ουν περί­που 95 σεντς από κάθε δολά­ριο που δια­τί­θε­ται στις πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­σπά­θειες για την κατά­σβε­ση πυρ­κα­γιών και μόνο 5 λεπτά για την πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιών δηλα­δή μόνο 5% για την πρό­λη­ψη.
  • (8) Υπάρ­χει ανά­γκη για βελ­τιω­μέ­νη επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση και εκπαί­δευ­ση προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στη βελ­τί­ω­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας των πυρο­σβε­στι­κών υπη­ρε­σιών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της αυξη­μέ­νης έμφα­σης στην πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιών και μεί­ω­ση των τραυ­μα­τι­σμών των πυροσβεστών.
  • (9) Απαι­τεί­ται ένα εθνι­κό σύστη­μα συλ­λο­γής, ανά­λυ­σης και διά­δο­σης δεδο­μέ­νων πυρ­κα­γιών για να βοη­θή­σει τις τοπι­κές πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες να καθο­ρί­σουν προ­τε­ραιό­τη­τες έρευ­νας και δράσης.
  • (10) Ο αριθ­μός των εξει­δι­κευ­μέ­νων ιατρι­κών κέντρων που είναι κατάλ­λη­λα εξο­πλι­σμέ­να και στε­λε­χω­μέ­να για τη θερα­πεία εγκαυ­μά­των και την απο­κα­τά­στα­ση των θυμά­των πυρ­κα­γιών είναι ανεπαρκής.
  • (11) Τα απα­ρά­δε­κτα υψη­λά ποσο­στά θανά­των, τραυ­μα­τι­σμών και περιου­σί­ας η απώ­λεια από πυρ­κα­γιά μπο­ρεί να μειω­θεί εάν η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση ορί­σει ένα συντο­νι­σμέ­νο πρό­γραμ­μα για την υπο­στή­ρι­ξη και την ενί­σχυ­ση της πρό­λη­ψης και συγκε­κρι­μέ­νων ελέγ­χων.

 

ΟΡΙΣΜΟΙ

Κεφ. 4. Όπως χρη­σι­μο­ποιεί­ται στον παρό­ντα νόμο, ο όρος-
(1) «Ακα­δη­μία» σημαί­νει την Εθνι­κή Ακα­δη­μία Πρό­λη­ψης και Ελέγ­χου Πυρκαγιών·
(2) «Διοί­κη­ση» σημαί­νει την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών που ιδρύ­θη­κε σύμ­φω­να με την ενό­τη­τα 5 του παρό­ντος Νόμου.
(3) «Δια­χει­ρι­στής» σημαί­νει, εκτός εάν ορί­ζε­ται δια­φο­ρε­τι­κά,  ο Δια­χει­ρι­στής της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, εντός της Ομο­σπον­δια­κής Υπη­ρε­σί­ας Δια­χεί­ρι­σης Έκτα­κτης Ανάγκης·
(4) «Δια­χει­ρι­στής της FEMA» Δια­χει­ρι­στής με την ευρύ­τε­ρη έννοια·
(5) «Πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία» σημαί­νει οποιον­δή­πο­τε οργα­νι­σμό ή ιδιω­τι­κή εται­ρεία σε οποιο­δή­πο­τε πολι­τεία που απο­τε­λεί­ται από προ­σω­πι­κό, εξο­πλι­σμό κλπ. που έχει ως σκο­πό την προ­στα­σία της περιου­σί­ας και τη δια­τή­ρη­ση της ασφά­λειας και ευη­με­ρία του κοι­νού από τους κιν­δύ­νους πυρ­κα­γιάς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης του κύριου φορέα δλδ της ιδιω­τι­κής πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας. Το προ­σω­πι­κό οποιου­δή­πο­τε τέτοιου οργα­νι­σμού μπο­ρεί να είναι αμει­βό­με­νοι υπάλ­λη­λοι ή μη αμει­βό­με­νοι εθε­λο­ντές ή οποιοσ­δή­πο­τε δυα­δο­ποί­η­ση αυτού.
Οι όροι «πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιάς», «πυρό­σβε­ση» και «πυρ­κα­γιά» _«έλεγχος» σχε­τί­ζο­νται με δρα­στη­ριό­τη­τες που διε­ξά­γο­νται από την πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία με την ευρεία έννοια.
(6) «Ινδιά­νι­κη φυλή» έχει την έννοια που δίνε­ται «φυλε­τι­κά» στον όρο αυτό στην ενό­τη­τα 4 του νόμου για την αυτο­διά­θε­ση και την εκπαί­δευ­ση των ινδιά­νων (25 U.S.C. 450b)
(7) «τοπι­κά» μέσα ή που σχε­τί­ζο­νται με οποια­δή­πο­τε πόλη, κωμό­πο­λη, νομό, περιο­χή ειδι­κού σκο­πού, μη ενσω­μα­τω­μέ­νη περιο­χή ή άλλη πολι­τι­κή υπο­διαί­ρε­ση του κράτους·
(8) ___ κλπ. κλπ

Τρίτοι –εκτός πυροσβεστικής:

Σημαί­νο­ντα ρόλο παί­ζουν οι λεγό­με­νοι “NONAFFILIATED EMS ORGANIZATIONSμη συν­δε­δε­μέ­νοι άμε­σα οργα­νι­σμοί EMS.—η FEMA εξε­τά­ζει τον βαθ­μό στον οποίο άλλες πηγές ομο­σπον­δια­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης είναι δια­θέ­σι­μες παρέ­χο­ντας κάθε βοή­θεια με προ­τε­ραιό­τη­τα στους αιτού­ντες που εστιά­ζουν σε: (Α) πρό­λη­ψη τραυ­μα­τι­σμών σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου από πυρ­κα­γιά· και (Β) ερευ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα που απο­δει­κνύ­ουν δυνα­τό­τη­τα βελ­τί­ω­σης της ασφά­λειας των πυροσβεστών.

Επι­χο­ρη­γού­νται _μεταξύ άλλων όσοι έχουν (Ι) την απο­δε­δειγ­μέ­νη ικα­νό­τη­τα στην έρευ­να, ανά­πτυ­ξης και μετα­φο­ράς τεχνο­λο­γί­ας· (II) να παρέ­χουν ηγε­τι­κό ρόλο στην εθνι­κή συνει­σφο­ρά (III) να μετα­δί­δουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας και (IV) στρα­τη­γι­κό σχε­δια­σμό  … (κλπ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο