Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Ποιοι ενδροκρινολογικοί ασθενείς είναι ευπαθείς και τι να προσέχουν

Χρή­σι­μες οδη­γί­ες για τους ενδο­κρι­νο­λο­γι­κούς ασθε­νείς δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ενδο­κρι­νο­λό­γος-δια­βη­το­λό­γος τ. λέκτο­ρας της Ιατρι­κής Σχο­λής του Harvard, Παρα­σκευή Μεν­τζε­λο­πού­λου, η οποία επι­ση­μαί­νει ότι υπάρ­χουν κάποιες κατη­γο­ρί­ες από αυτούς τους ασθε­νείς οι οποί­οι ανή­κουν σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου. Όσοι πάσχουν από πρω­το­πα­θή υπο­φυ­σια­κή ή επι­νε­φρι­δια­κή ανε­πάρ­κεια και βρί­σκο­νται σε χρό­νια θερα­πεία με κορ­τι­ζό­νη, μπο­ρεί σύμ­φω­να με την κ. Μεν­τζε­λο­πού­λου να έχουν αυξη­μέ­νη ευπά­θεια σε λοι­μώ­ξεις. «Σε περί­πτω­ση που ένας ασθε­νής που λαμ­βά­νει κορ­τι­ζό­νη σε χρό­νια βάση παρου­σιά­σει σημά­δια λοί­μω­ξης (βήχα, κακου­χία, πυρε­τό) πρέ­πει αμέ­σως να μιλή­σει με τον θερά­πο­ντα ενδο­κρι­νο­λό­γο του και να διπλα­σιά­σει τη δόση της κορ­τι­ζό­νης που παίρ­νει (η αύξη­ση της δόσης είναι απα­ραί­τη­τη καθώς το ίδιο σώμα δεν μπο­ρεί να αντα­πο­κρι­θεί επαρ­κώς στο στρες της λοί­μω­ξης αυξά­νο­ντας την παρα­γω­γή της ορμό­νης κορ­τι­ζό­λης). Αν υπάρ­ξει επι­δεί­νω­ση ή παρου­σιά­σει εμε­τό ή/και διάρ­ροια θα πρέ­πει άμε­σα να μετα­βεί σε νοσο­κο­μείο για λήψη κορ­τι­ζό­νης ενδοφλεβίως».

Τα παχύσαρκα άτομα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια στο πρώτο σύμπτωμα δύσπνοιας

Ιδιαί­τε­ρα υψη­λού κιν­δύ­νου φαί­νε­ται να είναι και οι παχύ­σαρ­κοι ασθε­νείς, ακό­μα και αν είναι νέοι και δεν έχουν κάποια άλλη χρό­νια πάθη­ση. «Δυστυ­χώς έχου­με δει αρκε­τά άτο­μα να χάνουν τη ζωή τους, χωρίς άλλους επι­βα­ρυ­ντι­κούς παρά­γο­ντες, παρά μόνο το βάρος. Πιθα­νές αιτί­ες είναι η μειω­μέ­νη ανα­πνευ­στι­κή επάρ­κεια στα άτο­μα αυτά, και πιθα­νόν η ύπαρ­ξη υπο­κλι­νι­κής καρ­διαγ­γεια­κής νόσου λόγω της παχυ­σαρ­κί­ας. Τα παχύ­σαρ­κα άτο­μα μπο­ρεί επί­σης να ανε­βά­σουν σάκ­χα­ρο σε περί­πτω­ση λοί­μω­ξης, επι­βα­ρύ­νο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την κλι­νι­κή τους πορεία». Μεγά­λη δυσκο­λία υπάρ­χει επί­σης και στη δια­σω­λή­νω­ση και δια­χεί­ρι­ση των παχύ­σαρ­κων ασθε­νών στη μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, σύμ­φω­να με την κ. Μεν­τζε­λο­πού­λου, η ο οποία τονί­ζει ότι αυτά τα άτο­μα πρέ­πε­να ζητή­σουν βοή­θεια στο πρώ­το σύμ­πτω­μα δύσπνοιας, βήχα ή πυρε­τού για να προ­λά­βουν μια ξαφ­νι­κή επιδείνωση.

Οι διαβητικοί θα πρέπει να έχουν έτοιμο πλάνο αντιμετώπισης

Οι ασθε­νείς με σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη που δεν έχουν καλά ρυθ­μι­σμέ­νο σάκ­χα­ρο (γλυ­κο­ζυ­λιώ­με­νη αιμο­σφαι­ρί­νη HbA1C >7%) απο­τε­λούν μια μεγά­λη ομά­δα ασθε­νών που μπο­ρεί να νοσή­σει βαριά από COVID ‑19. Η πιθα­νό­τη­τα να νοσή­σουν δεν είναι μεγα­λύ­τε­ρη από τον υπό­λοι­πο πλη­θυ­σμό, η θνη­τό­τη­τα όμως και η θνη­σι­μό­τη­τα είναι σημα­ντι­κά μεγα­λύ­τε­ρη, επι­ση­μαί­νει η κ. Μεν­τζε­λο­πού­λου. «Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή χρειά­ζε­ται στη ρύθ­μι­ση του σακ­χά­ρου την περί­ο­δο αυτή, ενώ θα πρέ­πει να είναι άμε­ση η επι­κοι­νω­νία με τον ιατρό στο πρώ­το ύπο­πτο σύμ­πτω­μα. Κάθε ασθε­νής που πάσχει από δια­βή­τη θα πρέ­πει να έχει ένα πλά­νο αντι­με­τώ­πι­σης μιας οξεί­ας κατά­στα­σης και να έχει αρκε­τές προ­μή­θειες στο σπί­τι όσον αφο­ρά φάρ­μα­κα και ανα­λώ­σι­μα για το διαβήτη».

Όσοι έχουν Hashimoto να μην καταναλώνουν αλόγιστα βιταμίνες

Τώρα όσον αφο­ρά τους ασθε­νείς με χρό­νια νοσή­μα­τα του θυρε­οει­δούς δεν ανή­κουν σε ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου αν είναι καλά ρυθ­μι­σμέ­νοι, λέει η ενδο­κρι­νο­λό­γος. Κι αυτό για­τί, όπως ανα­λύ­ει, η θυρε­οει­δί­τι­δα Hashimoto, η πιο συχνή αυτο­ά­νο­ση δια­τα­ρα­χή του θυρε­οει­δούς, δεν ανή­κει στα αυτο­ά­νο­σα νοσή­μα­τα που αυξά­νουν την ευπά­θεια στις λοι­μώ­ξεις. «Ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή χρειά­ζε­ται όμως στη σωστή λήψη των φαρ­μά­κων την περί­ο­δο αυτή, καθώς υπάρ­χει περιο­ρι­σμός στη δυνα­τό­τη­τα πραγ­μα­το­ποί­η­σης εργα­στη­ρια­κών και κλι­νι­κών εξε­τά­σε­ων». Η κ. Μεν­τζε­λο­πού­λου συστή­νει την απο­φυ­γή αλό­γι­στης λήψης βιτα­μι­νών καθώς αυτές μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε μειω­μέ­νη απορ­ρό­φη­ση των φαρ­μά­κων του θυρε­οει­δούς. Προ­τεί­νει μάλι­στα αν κάποιος θέλει να πάρει συμπλη­ρώ­μα­τα να μιλή­σει με τον ενδο­κρι­νο­λό­γο του.

Ευπαθείς όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη για περισσότερο από τρεις μήνες

Σε ομά­δα υψη­λού κιν­δύ­νου βρί­σκο­νται και οι ασθε­νείς που λαμ­βά­νουν κορ­τι­ζό­νη για τη θερα­πεία οποιου­δή­πο­τε χρό­νιου νοσή­μα­τος, για περί­ο­δο μεγα­λύ­τε­ρη των 3 μηνών, ανα­φέ­ρει η ενδο­κρι­νο­λό­γος και εξη­γεί: Η χρό­νια λήψη κορ­τι­ζό­νης οδη­γεί σε δευ­τε­ρο­πα­θή επι­νε­φρι­δια­κή ανε­πάρ­κεια, αδυ­να­μία αύξη­σης της κορ­τι­ζό­λης δηλα­δή, για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­σης της λοί­μω­ξης. «Και τα άτο­μα αυτά, λοι­πόν, πρέ­πει σε περί­πτω­ση που εμφα­νί­σουν συμ­πτώ­μα­τα λοί­μω­ξης να επι­κοι­νω­νή­σουν με τον ιατρό τους και να αυξή­σουν τη δόση της κορ­τι­ζό­νης που λαμ­βά­νουν του­λά­χι­στον έως ότου νιώ­θουν πάλι τελεί­ως καλά». Επί­σης η κ. Μεν­τζε­λο­πού­λου συστή­νει όποιος λαμ­βά­νει κορ­τι­ζό­νη χρο­νί­ως να το τονί­σει σε πιθα­νή επι­κοι­νω­νία με ιατρό του ΕΟΔΥ, ή αν πάει στο νοσο­κο­μείο με ύπο­πτα συμπτώματα.

Μένουμε σπίτι και μένουμε υγιείς

Καθώς όλη αυτή η κατά­στα­ση εξε­λίσ­σε­ται διαρ­κώς και δεν γνω­ρί­ζου­με πόσο θα διαρ­κέ­σει, είναι σημα­ντι­κό, λέει η κ. Μεν­τζε­λο­λο­πού­λου, να παίρ­νου­με τα φάρ­μα­κα μας σωστά, τακτι­κά, να ακο­λου­θού­με τις οδη­γί­ες του ιατρού μας όσον αφο­ρά τη δια­τρο­φή και την άσκη­ση, να φρο­ντί­ζου­με τον ύπνο μας, να απο­φεύ­γου­με το αλκο­όλ και το κάπνι­σμα, να απο­φεύ­γου­με την λήψη βιτα­μι­νών και συμπλη­ρω­μά­των που μπο­ρεί να αλλη­λε­πι­δρά­σουν με τα φάρ­μα­κά μας και να ακο­λου­θού­με πιστά της βασι­κές αρχές υγιεινής.

«Επι­κοι­νω­νού­με με τον ιατρό μας για οποια­δή­πο­τε απο­ρία ή ύπο­πτο σύμ­πτω­μα. Μένου­με σπί­τι και μένου­με υγιείς», τονίζει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο