Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Μέτρα διεύρυνσης της δράσης του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία

Σε συνέ­χεια των απο­φά­σε­ων της κυβέρ­νη­σης της Κού­βας να διευ­ρύ­νει τους τομείς όπου μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί η αυτο­α­πα­σχό­λη­ση (από 127 που ήταν έως τώρα σε 2.110), εκδό­θη­κε ειδι­κό διά­ταγ­μα που προσ­διο­ρί­ζει σε ποιες 124 δρα­στη­ριό­τη­τες αυτό δεν θα επι­τρέ­πε­ται.

Στον κατά­λο­γο που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα το υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας και Προ­γραμ­μα­τι­σμού με τους τομείς όπου δεν επι­τρέ­πε­ται ιδιω­τι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, περι­λαμ­βά­νε­ται ό,τι έχει σχέ­ση με τους φυσι­κούς πόρους της χώρας και τους τομείς στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας για την οικο­νο­μία, όπως η εξό­ρυ­ξη μεταλ­λευ­μά­των και πηγών Ενέρ­γειας (άνθρα­κας και ορυ­κτά, πετρέ­λαιο, φυσι­κό αέριο), με εξαί­ρε­ση το αμμο­χά­λι­κο και τον πηλό. Επί­σης, απα­γο­ρεύ­ε­ται ιδιω­τι­κή ιδιο­κτη­σία σε παρα­λί­ες και ποτάμια.
Απα­γο­ρεύ­ε­ται η δημιουρ­γία εται­ρειών ύδρευ­σης, ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, φυσι­κού αερί­ου και ατμού, καθώς και παρα­γω­γής κλι­μα­τι­στι­κών, όπως και δρα­στη­ριο­τή­των απο­λύ­μαν­σης και άλλων υπη­ρε­σιών δια­χεί­ρι­σης αποβλήτων.
Επί­σης, δεν επι­τρέ­πε­ται η παρα­γω­γή λιπα­σμά­των, φαρ­μα­κευ­τι­κών χημι­κών ουσιών, πυρί­τι­δας, πυρο­τε­χνι­κών προ­ϊ­ό­ντων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πυρο­κρο­τη­τών, φωτο­βο­λί­δων, σπίρ­των και άλλων εκρηκτικών.
Επί­σης, η κατα­σκευή και πώλη­ση αερο­σκα­φών, μηχα­νών, αυτο­κι­νή­των, μοτο­σι­κλε­τών, όπλων, πυρο­μα­χι­κών, στρα­τιω­τι­κών οχη­μά­των, μπα­τα­ριών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των καυσίμων.

Στον τομέα των υπη­ρε­σιών, πέρα από την εστί­α­ση, επι­τρέ­πε­ται η φρο­ντί­δα παι­διών, ανα­πή­ρων, ηλι­κιω­μέ­νων και στην κτη­νια­τρι­κή επι­τρέ­πε­ται η παρο­χή υπη­ρε­σιών απο­κλει­στι­κά και μόνο για τη φρο­ντί­δα ζώων συντρο­φιάς. Ακό­μα, στον τομέα της Εκπαί­δευ­σης επι­τρέ­πο­νται οι υπη­ρε­σί­ες διδα­σκα­λί­ας ξένων γλωσ­σών όπως και διδα­σκα­λί­ας μου­σι­κής και άλλων τεχνών, ενώ στην άθλη­ση επι­τρέ­πο­νται τα κέντρα εκγύμνασης.

Το νέο διά­ταγ­μα εμπο­δί­ζει τη δημιουρ­γία τρα­πε­ζών, εται­ρειών δια­χεί­ρι­σης κεφα­λαί­ων, ασφά­λι­σης ζωής, συντά­ξε­ων, δρα­στη­ριο­τή­των που έχουν σχέ­ση με τη δημό­σια διοί­κη­ση και κτη­μα­το­με­σι­τι­κά και του­ρι­στι­κά γρα­φεία.

Η ενί­σχυ­ση της αυτο­α­πα­σχό­λη­σης, που ήδη φτά­νει στο 13% του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού ή γύρω στους 600.000 εργα­ζό­με­νους, αλλά και των ξένων επεν­δύ­σε­ων, εντάσ­σε­ται στις αλλα­γές που έγι­ναν τα τελευ­ταία 5 χρό­νια από το κου­βα­νι­κό κρά­τος με τη λεγό­με­νη «επι­και­ρο­ποί­η­ση του οικο­νο­μι­κού μοντέ­λου» και το «άνοιγ­μα στην αγο­ρά».

Ταυ­τό­χρο­να, προ­βάλ­λο­νται ως απά­ντη­ση στα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα της κου­βα­νέ­ζι­κης οικο­νο­μί­ας, σε μια περί­ο­δο που υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το 2020 σημειώ­θη­κε συρ­ρί­κνω­ση της οικο­νο­μί­ας κατά 11%.
Προ­βλή­μα­τα που ενι­σχύ­ο­νται και εξαι­τί­ας του πολύ­μορ­φου απο­κλει­σμού των ΗΠΑ, αλλά και των συνε­πειών της παν­δη­μί­ας που έπλη­ξε ιδιαί­τε­ρα τον κλά­δο του Τουρισμού.
Την ίδια στιγ­μή, είναι σε εξέ­λι­ξη η λεγό­με­νη «νομι­σμα­τι­κή εναρ­μό­νι­ση» με τη στα­δια­κή κατάρ­γη­ση του διπλού νομί­σμα­τος, ενώ προη­γή­θη­κε η υπο­τί­μη­ση του κου­βα­νι­κού πέσο σε σχέ­ση με το δολάριο.
Επί­σης, ανα­κοι­νώ­θη­κε η αυστη­ρο­ποί­η­ση των προ­στί­μων (θα κυμαί­νο­νται από 2.500 έως 15.000 πέσος) για παρα­βιά­σεις που διέ­πουν την πολι­τι­κή τιμών, καθώς ιδιαί­τε­ρα στον ιδιω­τι­κό τομέα παρα­τη­ρού­νται το τελευ­ταίο διά­στη­μα μεγά­λες αυξήσεις.

Πρέ­πει να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι πλέ­ον στο Σύνταγ­μα, που επι­κυ­ρώ­θη­κε με δημο­ψή­φι­σμα τον Φλε­βά­ρη του 2019, ορί­ζε­ται ότι στα μέσα παρα­γω­γής, εκτός από τη «σοσια­λι­στι­κή — παλ­λαϊ­κή ιδιο­κτη­σία», που θεω­ρεί­ται η κύρια, ανα­γνω­ρί­ζο­νται η «συνε­ται­ρι­στι­κή», η ιδιο­κτη­σία «των πολι­τι­κών και κοι­νω­νι­κών λαϊ­κών οργα­νώ­σε­ων», αλλά και η «ιδιω­τι­κή» (δηλα­δή ατο­μι­κή) ιδιο­κτη­σία, ενώ ανα­βαθ­μί­ζε­ται ο ρόλος των ξένων επεν­δύ­σε­ων.

Οι αλλα­γές αυτές, που οδη­γούν στην ενί­σχυ­ση των εμπο­ρευ­μα­τι­κών σχέ­σε­ων, σε συν­δυα­σμό με την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα που εντεί­νε­ται, αυξά­νουν τις πιέ­σεις και μπο­ρούν να οδη­γή­σουν σε ενί­σχυ­ση δυνά­με­ων που μέσα και έξω από την Κού­βα επι­βου­λεύ­ο­νται τις λαϊ­κές κατα­κτή­σεις της σοσια­λι­στι­κής εξου­σί­ας.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

PDF Logo
Actividades donde no se puede ejercer el trabajo por cuenta propia

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο