Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών: Καταψήφισε το ΚΚΕ επί της αρχής — Η στάση του ΚΚΕ κατ’ άρθρο

Με ψήφους από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αρι­στε­ρά και την Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας, αλλά και αρκε­τές απο­χές και δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις έγι­νε δεκτό από την Βου­λή κατά πλειο­ψη­φία το νομο­σχέ­διο για τον γάμο και την τεκνο­θε­σία των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών.

Το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε επί της αρχής το νομο­σχέ­διο, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι βαθαί­νει παρα­πέ­ρα την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της ανα­πα­ρα­γω­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας μέσω της εμπο­ρι­κής παρέν­θε­της μητρό­τη­τας στο εξω­τε­ρι­κό για ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια και τις ιδιω­τι­κές δια­κρα­τι­κές υιο­θε­σί­ας. Από τις παρεμ­βά­σεις των βου­λευ­τών του ΚΚΕ, τονί­στη­κε ότι με τις δια­τά­ξεις αυτές καταρ­γεί­ται το δικαί­ω­μα των παι­διών στο να απο­λαμ­βά­νουν όσα απορ­ρέ­ουν από τη σχέ­ση πατρό­τη­τας — μητρότητας.

Σημειώ­νε­ται ότι το ΚΚΕ υπερ­ψή­φι­σε ή τοπο­θε­τή­θη­κε με «παρών» σε άρθρα που προ­ω­θούν κάποιους εκσυγ­χρο­νι­σμούς που αφο­ρούν και ομό­φυ­λα και ετε­ρό­φυ­λα ζευ­γά­ρια, αλλά σε καμία περί­πτω­ση δεν έδω­σε άλλο­θι μιας επί­πλα­στης προ­ο­δευ­τι­κό­τη­τας στην κυβέρ­νη­ση όπως έκα­ναν άλλα κόμματα.

Συγκε­κρι­μέ­να, το ΚΚΕ υπερ­ψή­φι­σε τα άρθρα 4 και 5 που αφο­ρούν στην κατάρ­γη­ση ανα­χρο­νι­σμών στο οικο­γε­νεια­κό δίκαιο σε σχέ­ση με το επώ­νυ­μο των παι­διών και τη δήλω­ση της γέν­νη­σης. Υπερ­ψή­φι­σε το 8 που αφο­ρά σε φορο­λο­γι­κές διευ­κο­λύ­νεις, επι­δό­μα­τα για συζύ­γους και γονείς, καθώς και το άρθρο 9 που αφο­ρά στην κατάρ­γη­ση δια­κρί­σε­ων στην εργα­σία, στην εκπαί­δευ­ση, στην ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη κ.ά. Με το «παρών» τοπο­θε­τή­θη­κε στο άρθρο 7 που αφο­ρά σε ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας από από­λυ­ση. Στα υπό­λοι­πα άρθρα το ΚΚΕ ψήφι­σε κατά.

Νομο­σχέ­διο για τον γάμο και την τεκνο­θε­σία των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών _Δ. Κου­τσού­μπας: Η πεμ­πτου­σία της τοπο­θέ­τη­σης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώ­μα­τα των παιδιών

Κατά την συζή­τη­ση τα κόμ­μα­τα που στή­ρι­ξαν το νομο­σχέ­διο εμφα­νί­στη­καν να ομο­νο­ούν στην αντι­δρα­στι­κή ουσία του νομο­σχε­δί­ου και στα προ­σχή­μα­τα που επι­στρά­τευ­σαν για να τη μασκα­ρέ­ψουν, περί «ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των», κατα­πο­λέ­μη­σης των «δια­κρί­σε­ων» και «ισό­τη­τας» των πολι­τών. Πίσω όμως από το δήθεν προ­ο­δευ­τι­κό περι­τύ­λιγ­μα που από κοι­νού δια­μόρ­φω­σαν, οι ρυθ­μί­σεις του νομο­σχε­δί­ου δίνουν νέα ώθη­ση στην ακραία εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της τεκνο­θε­σί­ας και τεκνο­ποί­η­σης, μέσω της εμπο­ρι­κής παρέν­θε­της μητρό­τη­τας, των ιδιω­τι­κών και δια­κρα­τι­κών υιο­θε­σιών. Στις πλευ­ρές αυτές εστί­α­σαν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ, θέτο­ντας στο επί­κε­ντρο τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών και στη­λι­τεύ­ο­ντας την υπο­κρι­σία με την οποία η κυβέρ­νη­ση τα επικαλείται.

Συνο­λι­κά, στην ψηφο­φο­ρία συμ­με­τεί­χαν 254. Επί της αρχής «ναι» στο νομο­σχέ­διο ψήφι­σαν 176, «όχι» 76 και «παρών» 2.

Από τη ΝΔ, 107 βου­λευ­τές ψήφι­σαν υπέρ, 20 κατά, ενώ 31 ήταν απο­χές. Από το ΠΑΣΟΚ υπερ­ψή­φι­σαν 21 βου­λευ­τές ενώ απεί­χαν 11. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απεί­χε ο Παύ­λος Πολά­κης. Από τη Νέα Αρι­στε­ρά απεί­χαν οι δύο μειο­νο­τι­κοί βου­λευ­τές της, Ζεϊ­μπέκ Χου­σεϊν και Φερ­χάτ Οζγκιούρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο