Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο δικός μας “κόκκινος” Κώστας Βουτσάς

Ο Κώστας Βου­τσάς δεν είναι πια μαζί μας, μετά από εβδο­μή­ντα ένα χρό­νια στη σκη­νή όπου έχει γευ­τεί χαρές και λύπες, αλλά ‑όπως έλε­γε «δεν μπο­ρώ να φαντα­στώ τη ζωή μου εκτός σκηνής.

Ακό­μη και όταν δε δου­λεύ­ει, εκεί­νη την κρί­σι­μη ώρα της παρά­στα­σης, ψυχή και σώμα αγω­νιούν. Όταν βγαί­νεις στη σκη­νή, λέει, και άρρω­στος να είσαι, το ξεχνάς, απο­κτάς άλλη δύναμη.

Η επι­θε­ώ­ρη­ση ‑λέει, έχει χάσει την αίγλη της, αλλά είναι ικα­νή και δυνα­τή αν ενι­σχυ­θεί και υπη­ρε­τη­θεί σωστά για πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση … και ως γνω­στό η στή­ρι­ξή του στο ΚΚΕ υπήρ­ξε πάντα ενθου­σιώ­δης και ενό­ψει εκλο­γών η θέση του είναι ξεκά­θα­ρη και ο λόγος του χειμαρρώδης.

Μόνι­μος συνο­δοι­πό­ρος  με το ΚΚΕ -δεν έλει­ψε ποτέ από το πλευ­ρό του Κόμ­μα­τος: Ψηφί­ζω ΚΚΕ για να δυνα­μώ­σει, ώστε να μπο­ρέ­σει με την αντί­στα­ση και τους αγώ­νες να κάνει αφό­ρη­τη τη νίκη οποιου­δή­πο­τε κόμ­μα­τος έρθει στην εξου­σία και το οποίο με την πολι­τι­κή του θα συνε­χί­σει να εκμε­ταλ­λεύ­ε­ται την εργα­τιά. Πρέ­πει ο εργα­ζό­με­νος λαός να δυνα­μώ­σει τη φωνή του ΚΚΕ για να μπο­ρέ­σει να αντι­στα­θεί στην «πώλη­ση» της Ελλά­δας και την κλο­πή των εργα­τι­κών κατα­κτή­σε­ων. Ψηφί­ζο­ντας ΚΚΕ αντι­στε­κό­μα­στε στην κατα­στρο­φι­κή πορεία που μας έχουν επι­βά­λει τα κόμ­μα­τα που κυβερ­νούν «αιώ­νες» τώρα, τα κόμ­μα­τα που ξεπου­λά­νε τη χώρα μας, την εργα­τιά, τον ιδρώ­τα της και τα δικαιώ­μα­τά της. Η Ελλά­δα είναι μια ευλο­γη­μέ­νη χώρα, με τρι­σκα­τά­ρα­τους κυβερ­νή­τες. Φτά­νει πια.

[2019 ‑τελευ­ταί­ες  2πλές / 3πλές εκλογές]:

Ψηφί­ζω ΚΚΕ για­τί είναι το μόνο κόμ­μα που λέει αλή­θειες, αλλά και για­τί ο λαός μας θα ησυ­χά­σει μόνο με την εξου­σία που προ­τεί­νει το ΚΚΕ.

«Ψηφί­ζω ΚΚΕ καταρ­χήν για να είναι δυνα­τό το ΚΚΕ μέσα στην Ευρω­βου­λή, για­τί είναι το μονα­δι­κό κόμ­μα που μπο­ρεί να αντι­στέ­κε­ται στις απο­φά­σεις που είναι ενά­ντια στους εργα­ζό­με­νους και ενά­ντια στους λαούς».
«Ψηφί­ζω ΚΚΕ για­τί θέλω να αντι­στα­θώ.
Θέλω ένα ΚΚΕ δυνα­τό μέσα στη Βου­λή και τη ζωή.
Μια δυνα­τή φωνή, μια σωστή αντί­στα­ση στην κατρα­κύ­λα του κρά­τους. Γι’ αυτό πρέ­πει ο λαός να ψηφί­σει για ένα δυνα­τό ΚΚΕ.
Για τα δίκαιά του, για το συμ­φέ­ρον του, για τα 
παι­διά μας, για το μέλ­λον μας».

[4 Μάη 2012]

Ψηφί­ζω ΚΚΕ από μικρό παι­δί και λόγω του πατέ­ρα μου που ήταν αγω­νι­στής της Εθνι­κής Αντί­στα­σης, αλλά και λόγω της πίστης μου στην ιδε­ο­λο­γία αυτού του Κόμ­μα­τος, που από την ίδρυ­σή του είναι υπέρ των φτω­χών και αδι­κη­μέ­νων, που έχει αγω­νι­στεί σε κάθε κρί­σι­μη στιγ­μή της ιστο­ρί­ας μας.

Πρέ­πει να ψηφί­σουν όλοι ΚΚΕ για ν’ αλλά­ξει η ζωή μας προς το καλύ­τε­ρο.

…Δεν είμαι κομ­μου­νι­στής με την ουσια­στι­κή έννοια του όρου, για­τί για να είναι κανείς κομ­μου­νι­στής χρειά­ζε­ται μεγά­λη αφο­σί­ω­ση, αλλά από τότε που θυμά­μαι τον εαυ­τό μου, από την πρώ­τη φορά μέχρι τώρα στα 81 μου χρό­νια με περη­φά­νια ψηφί­ζω ΚΚΕ.

Κώστας Βουτσάς

Θα τον θυμό­μα­στε πάντα, μπριό­ζο μέσα από το γέλιο, που για ις δεκα­ε­τί­ες μας σκόρ­πι­σε απλό­χε­ρα και τις παροι­μιώ­δεις δια­χρο­νι­κές ατά­κες του…

Στον Κώστα Βου­τσά ήταν άγνω­στες οι λέξεις “παραί­τη­ση” και “μιζέ­ρια”.

Και δεν ήταν πάντα “αστεί­ος”.

Μίλη­σε για την μετεμ­φυ­λια­κή Ελλά­δα, την ακραία φτώ­χεια και για τις διώ­ξεις που υπέ­στη ο κομ­μου­νι­στής πατέ­ρας του. Αλλά δεν “έπαι­ξε” ποτέ, μα ποτέ το ρόλο του θύματος.

Περί­πτω­ση ανθρώ­που — καλ­λι­τέ­χνη, που έζη­σε τη ζωή του από το πρώ­το μέχρι το τελευ­ταίο λεπτό, ενερ­γός, ακού­ρα­στος, χαμο­γε­λα­στός και ποτέ επηρμένος.

Τον απο­χαι­ρε­τά­με με ένα χαμό­γε­λο, όπως θα ήθε­λε… (καλό ταξίδι)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο