Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Στυγνά εγκλήματα από τον ισραηλινό στρατό — Σκοτώνουν εν ψυχρώ, θάβουν ζωντανούς

Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και Ισρα­ήλ μιλούν για δήθεν «πιο στο­χευ­μέ­νες» επι­θέ­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας, τα στυ­γνά εγκλή­μα­τα του ισραη­λι­νού κατο­χι­κού στρα­τού ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων κλι­μα­κώ­νο­νται χωρίς προηγούμενο.

 

Μέχρι χθες, 73η μέρα της ισραη­λι­νής επί­θε­σης, οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι έφτα­σαν τους 19.453 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 52.286, χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται χιλιά­δες αγνο­ού­με­νοι, θαμ­μέ­νοι κάτω από τα συντρίμμια.

Απο­τρο­πια­σμό προ­κά­λε­σαν το Σάβ­βα­το οι εικό­νες από τις μπουλ­ντό­ζες του ισραη­λι­νού στρα­τού στο Νοσο­κο­μείο «Καμάλ Αντουάν» (το οποίο βομ­βάρ­δι­ζαν για μέρες) να σαρώ­νουν σκη­νές εκτο­πι­σμέ­νων αμάχων.

  • Όπως καταγ­γέλ­λε­ται, οι μπουλ­ντό­ζες του στρα­τού έθα­ψαν ζωντα­νούς μέσα στα χώμα­τα στον αυλό­γυ­ρο του νοσο­κο­μεί­ου άγνω­στο αριθ­μό τραυ­μα­τιών και άλλων ανή­μπο­ρων ανθρώπων…
  • Ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, εξέ­φρα­σε «φρί­κη» για την «ουσια­στι­κή κατα­στρο­φή» του νοσο­κο­μεί­ου και έντο­νη ανη­συ­χία για την κατά­στα­ση, καθώς 70 για­τροί και νοση­λευ­τές συνε­λή­φθη­σαν από τον ισραη­λι­νό στρα­τό και έκτο­τε τα ίχνη τους αγνο­ού­νται. Συνέ­λα­βαν ακό­μα και σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νους ανθρώ­πους για να τους «ανα­κρί­νουν»…

Το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας απαί­τη­σε διε­θνή έρευ­να για «εσκεμ­μέ­νο έγκλη­μα πολέ­μου» στο Νοσο­κο­μείο «Καμάλ Αντουάν», ενώ ο ισραη­λι­νός στρα­τός… επέ­κρι­νε τον ΠΟΥ επει­δή δεν υιο­θέ­τη­σε τον ισχυ­ρι­σμό του ότι στα νοσο­κο­μεία βρί­σκο­νται «τρο­μο­κρά­τες και όπλα» της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, το μεγά­λο Νοσο­κο­μείο «Αλ Σίφα» της Γάζας, που έχει χτυ­πη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, παρέ­χει πλέ­ον μόνο βασι­κές υπη­ρε­σί­ες σε τραυ­μα­τί­ες. Εχει ξεμεί­νει εντε­λώς από αίμα και το προ­σω­πι­κό αδυ­να­τεί να δια­χει­ρι­στεί νέο αριθ­μό ασθε­νών ή τραυ­μα­τιών. Ο ΠΟΥ ανα­κοί­νω­σε ότι επι­κρα­τούν τρα­γι­κές συν­θή­κες και στο συγκε­κρι­μέ­νο νοσο­κο­μείο, με τους για­τρούς να ανα­γκά­ζο­νται να κάνουν ράμ­μα­τα σε τραυ­μα­τί­ες στο πάτωμα…

Στοιχεία του ΠΟΥ αναφέρουν ότι από τα 24 νοσοκομεία που λειτουργούσαν
στη βόρεια Γάζα πριν τον πόλεμο τώρα έχουν απομείνει 4, κι αυτά υπολειτουργούν.

Νέα δολοφονικά πλήγματα 
σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Παράλ­λη­λα συνε­χί­ζο­νται τα δολο­φο­νι­κά πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον αμά­χων και προ­σφυ­γι­κών καταυλισμών.

  • Την Κυρια­κή το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι πάνω από 90 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν από νέους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς στον προ­σφυ­γι­κό καταυ­λι­σμό Τζα­μπα­λί­για στη βόρεια Γάζα. Σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας στη Γάζα, από ισραη­λι­νές επι­δρο­μές σε κτι­ρια­κό συγκρό­τη­μα στη Τζα­μπα­λί­για την Κυρια­κή θάφτη­καν ζωντα­νοί του­λά­χι­στον 50 ακό­μα άνθρωποι.
  • Παλαι­στι­νια­κός ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός μετέ­δω­σε χθες ότι πυραυ­λι­κή επί­θε­ση σε σπί­τι όπου στε­γα­ζό­ταν η οικο­γέ­νεια Σεχάμπ είχε ως απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 24 άτο­μα. Νοσο­κο­μεια­κές πηγές ανέ­φε­ραν δεκά­δες νεκρούς ή τραυ­μα­τί­ες στο σπί­τι της οικο­γέ­νειας Σεχάμπ και σε παρα­κεί­με­να κτίρια.
  • Η 252η Εφε­δρι­κή Μεραρ­χία του ισραη­λι­νού στρα­τού ανα­κοί­νω­σε χθες ότι ολο­κλή­ρω­σε τις επι­χει­ρή­σεις της κατά της Χαμάς στην περιο­χή Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα και παρέ­δω­σε την ευθύ­νη της περιο­χής στη Μεραρ­χία της Γάζας.

Σε κάθε περί­πτω­ση, καθώς εντεί­νο­νται οι μάχες Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές προ­βάλ­λουν σθε­να­ρή αντί­στα­ση, με τον ισραη­λι­νό κατο­χι­κό στρα­τό να ανα­κοι­νώ­νει επι­σή­μως τον θάνα­το 127 στρα­τιω­τών του από την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας εισβο­λής στη Γάζα στις 27 Οκτώβρη.

Συνε­χί­ζε­ται η σφα­γή των Παλαι­στι­νί­ων από το ισραη­λι­νό κρά­τος με τις πλά­τες των ΗΠΑ

Καταστράφηκε το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης

Εκπρό­σω­πος της ΜΚΟ «Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα» κατήγ­γει­λε χθες ότι οι ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις στη Λωρί­δα της Γάζας έχουν κατα­στρέ­ψει εντε­λώς το δίκτυο ύδρευ­σης και απο­χέ­τευ­σης, και ότι η έλλει­ψη καθα­ρού νερού και πρό­σβα­σης σε σύστη­μα επε­ξερ­γα­σί­ας λυμά­των πλέ­ον γίνε­ται «εξί­σου επι­κίν­δυ­νη» με τις επιδρομές.

«Οι άνθρω­ποι ωθού­νται στα όριά τους ώστε να επι­βιώ­σουν. Οι περισ­σό­τε­ροι έχουν ένα λίτρο νερό τη μέρα για να ικα­νο­ποι­ή­σουν τη δίψα, να μαγει­ρέ­ψουν, να πλυ­θούν», ανέ­φε­ρε ο Ρ. Μαρτίνεθ.

«Χωρίς καύ­σι­μα δεν δου­λεύ­ουν οι μύλοι, επο­μέ­νως κανέ­νας δεν έχει αλεύ­ρι (…) Χωρίς αλεύ­ρι δεν έχεις ψωμί. Τα φορ­τη­γά που έρχο­νται από την Αίγυ­πτο φέρ­νουν κάποια βοή­θεια στη Γάζα, αλλά όχι καύ­σι­μα, επο­μέ­νως τα φορ­τη­γά που θα μπο­ρού­σαν να τη μετα­φέ­ρουν δεν μπο­ρούν να κινη­θούν», πρόσθεσε.

Νωρί­τε­ρα χθες, εκπρό­σω­πος της ΜΚΟ «Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των» (με έδρα τη Νέα Υόρ­κη) ανέ­φε­ρε ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός χρη­σι­μο­ποιεί «την πεί­να σαν όπλο και κατα­στρέ­φει σκό­πι­μα» βασι­κές υπο­δο­μές σε ύδρευ­ση, ηλε­κτρο­δό­τη­ση, αλευ­ρό­μυ­λους, σύστη­μα απο­χέ­τευ­σης και μονά­δες επε­ξερ­γα­σί­ας λυμάτων».

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε την Κυρια­κή ότι επέ­τρε­ψε για πρώ­τη φορά από την έναρ­ξη της επί­θε­σης στη Γάζα να περά­σει ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια από το πέρα­σμα Κερέμ Σαλόμ, στα σύνο­ρα Ισρα­ήλ — Γάζας — Αιγύ­πτου. Εγι­νε λόγος για 79 φορ­τη­γά που περί­με­ναν να περά­σουν, αριθ­μός σχε­δόν μηδα­μι­νός αν σκε­φθεί κανείς ότι πριν τον πόλε­μο έμπαι­ναν στη Γάζα του­λά­χι­στον 500 φορ­τη­γά τη μέρα.

902.gr

Νέες εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων

Άλλο ένα ισραη­λι­νό έγκλη­μα που προ­κά­λε­σε διε­θνή απο­τρο­πια­σμό και την έντο­νη αντί­δρα­ση του Ιτα­λού ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιά­νι, ήταν η εν ψυχρώ δολο­φο­νία μιας γυναί­κας και της κόρης της στην ενο­ρία της εκκλη­σί­ας της Αγί­ας Οικο­γέ­νειας στη Γάζα από ελεύ­θε­ρο σκοπευτή.

  • Σε ανα­κοί­νω­ση του Λατί­νου Πατριάρ­χη Ιερο­σο­λύ­μων ανα­φέ­ρε­ται ότι οι δύο γυναί­κες περ­πα­τού­σαν προς τη Μονή των Αδελ­φών όταν πυρο­βο­λή­θη­καν εν ψυχρώ, δίχως καμία αφορ­μή. Αλλα 7 άτο­μα υπό παρό­μοιες συν­θή­κες τραυ­μα­τί­στη­καν από ισραη­λι­νά πυρά. 
    • Το ίδιο Πατριαρ­χείο ανέ­φε­ρε ότι ισραη­λι­νά τανκς χτύ­πη­σαν και το μονα­στή­ρι της Μητέ­ρας Τερέ­ζας, που στε­γά­ζει 54 ανά­πη­ρους και απο­τε­λεί μέρος του συγκρο­τή­μα­τος της εκκλησίας.
    • «Η επί­θε­ση αυτή δεν έχει σχέ­ση με τον πόλε­μο κατά της Χαμάς για­τί οι τρο­μο­κρά­τες δεν κρύ­βο­νται σε χρι­στια­νι­κές εκκλη­σί­ες», παρα­τή­ρη­σε ο Ταγιάνι.
  • Την Κυρια­κή, και ενώ η Γαλ­λί­δα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολο­νά, επι­σκε­πτό­ταν το Ισρα­ήλ, ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις βομ­βάρ­δι­σαν το σπί­τι εργα­ζό­με­νου του Γαλ­λι­κού Ινστι­τού­του στη Γάζα, σκο­τώ­νο­ντάς τον. Ο Παλαι­στί­νιος εργα­ζό­με­νος στο Γαλ­λι­κό Ινστι­τού­το είχε αρνη­θεί να εγκα­τα­λεί­ψει την περιο­χή δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για την από­φα­ση των γαλ­λι­κών αρχών να μη συμπε­ρι­λά­βουν τους 4 ενή­λι­κους γιους του σε λίστα απο­μά­κρυν­σης ατό­μων από το μεθο­ρια­κό πέρα­σμα της Ράφα στην Αίγυ­πτο, επει­δή ήταν πάνω από 18 ετών. 
    • «Η Γαλ­λία κατα­δι­κά­ζει τον βομ­βαρ­δι­σμό κατοι­κί­ας που προ­κά­λε­σε τον θάνα­το πολ­λών άλλων αμά­χων», ανέ­φε­ρε η ανα­κοί­νω­ση του γαλ­λι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών. Το θέμα έθι­ξε η Γαλ­λί­δα υπουρ­γός κατά τη συνά­ντη­σή της με τον Ισραη­λι­νό ομό­λο­γό της, Ελι Κοέν, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι έχουν σκο­τω­θεί «πάρα πολ­λοί άμαχοι».

Σάλος από τις δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές είναι εξάλ­λου οι δηλώ­σεις Ισραη­λι­νού δημάρ­χου που ζήτη­σε τη μόνι­μη ερή­μω­ση της Λωρί­δας της Γάζας και τη μετα­τρο­πή της σε υπαί­θριο μου­σείο (!), παρό­μοιο με το πρώ­ην ναζι­στι­κό στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης Αουσβιτς-Μπίρκεναου…

Ο Ντα­βίντ Αζου­λάι, δήμαρ­χος της πόλης Μετού­λα, σε συνέ­ντευ­ξή του σε ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό ζήτη­σε να στα­λούν όλοι οι Παλαι­στί­νιοι κάτοι­κοι της Λωρί­δας της Γάζας σε προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς στον Λίβα­νο και στη συνέ­χεια να δημιουρ­γη­θεί μια νεκρή ζώνη στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα ώστε να μοιά­ζει με το Αουσβιτς.

«Ολό­κλη­ρη η Λωρί­δα της Γάζας πρέ­πει να αδειά­σει. Να ισο­πε­δω­θεί. Οπως στο Αου­σβιτς. Ας μετα­τρα­πεί σε ένα μου­σείο για όλο τον κόσμο για να δει τι μπο­ρεί να κάνει το Ισρα­ήλ», είπε ο Αζου­λάι. Οι εν λόγω δηλώ­σεις βέβαια απη­χούν σχε­δια­σμούς βίαιου εκτο­πι­σμού που απερ­γά­ζε­ται ήδη η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση, σε διά­φο­ρες παραλλαγές.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Πρωτοβουλίες
για νέα εκεχειρία στη Γάζα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο