Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Οι αγώνες του Euro ενδέχεται να αποτελέσουν “εστίες υπερμετάδοσης” — Επίθεση Γερμανίας στην UEFA

Οι πόλεις όπου φιλο­ξε­νού­νται οι τελευ­ταί­οι αγώ­νες του Ευρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος Ποδο­σφαί­ρου θα πρέ­πει να φρο­ντί­σουν να παρα­κο­λου­θή­σουν πιο προ­σε­κτι­κά την κυκλο­φο­ρία των θεα­τών, ακό­μη και πριν την άφι­ξή τους στα στά­δια αλλά και μετά, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί η εξά­πλω­ση της covid-19, συνέ­στη­σε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

«Πρέ­πει να κοι­τά­ξου­με πέρα από τα ίδια τα στά­δια», υπο­γράμ­μι­σε στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου η Κάθριν Σμόλ­γουντ, αξιω­μα­τού­χος του ΠΟΥ Ευρώ­πης όταν ρωτή­θη­κε σχε­τι­κά με τις συστά­σεις του οργα­νι­σμού μπρο­στά στην άνο­δο των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού στο Λον­δί­νο και την Αγία Πετρούπολη.

Η βρε­τα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα ανα­μέ­νε­ται να φιλο­ξε­νή­σει τους ημι­τε­λι­κούς και τους τελι­κούς του Euro την επό­με­νη εβδο­μά­δα, ενώ στην Αγία Πετρού­πο­λη θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αύριο Παρα­σκευή ο προη­μι­τε­λι­κός αγώ­νας μετα­ξύ της Ελβε­τί­ας και της Ισπανίας.

Όταν ρωτή­θη­κε αν το Euro μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει «εστία υπερ­με­τά­δο­σης» της covid-19, ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ για την Ευρώ­πη Χανς Κλού­γκε απά­ντη­σε: «Ελπί­ζω όχι, όμως δεν μπο­ρώ να το αποκλείσω».

Πολ­λές εκα­το­ντά­δες κρού­σμα­τα covid-19 εντο­πί­στη­καν σε θεα­τές των αγώ­νων του Euro –κυρί­ως Σκο­τσέ­ζους που επέ­στρε­ψαν από το Λον­δί­νο, Φιν­λαν­δούς που επέ­στρε­ψαν από την Αγία Πετρού­πο­λη, αλλά και θεα­τές στο στά­διο της Κοπεγχάγης—που απο­δεί­χθη­κε ότι μολύν­θη­καν από το ιδιαί­τε­ρα μετα­δο­τι­κό παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος Δέλτα.

Σχε­δόν 2.000 άνθρω­ποι που ζουν στη Σκο­τία παρα­κο­λού­θη­σαν αγώ­νες του Euro ενώ ήταν φορείς του κορο­νοϊ­ού, πολ­λοί εκ των οποί­ων ήταν παρό­ντες στον αγώ­να ενα­ντί­ον της Αγγλί­ας που έγι­νε στο Λον­δί­νο στις 18 Ιου­νί­ου, ανα­κοί­νω­σαν χθες Τετάρ­τη οι αρχές της Σκοτίας.

«Αυτό που πρέ­πει να δού­με γύρω από τα στά­δια είναι πώς οι άνθρω­ποι φτά­νουν εκεί, μετα­κι­νού­νται με κον­βόι γεμά­των λεω­φο­ρεί­ων ή εφαρ­μό­ζουν μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας;», υπο­γράμ­μι­σε η Σμόλγουντ.

Ο ΠΟΥ Ευρώ­πης ζήτη­σε επί­σης να ελεγ­χθεί τι μπο­ρεί να κάνουν «οι θεα­τές όταν φεύ­γουν από τα γήπε­δα, πηγαί­νουν σε πολυ­σύ­χνα­στα μπαρ ή παμπ;», πρόσθεσε.

Εξάλ­λου ο ΠΟΥ ζήτη­σε να υπάρ­ξει εγρή­γορ­ση σε όλα τα μεγά­λα γεγο­νό­τα που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­να για το καλοκαίρι.

«Αυτό που γνω­ρί­ζου­με είναι ότι σε μια κατά­στα­ση ανό­δου των κρου­σμά­των, οι μεγά­λες συγκε­ντρώ­σεις μπο­ρούν να παί­ξουν τον ρόλο του πολ­λα­πλα­σια­στή σε ό,τι αφο­ρά τη μετά­δο­ση», κατέ­λη­ξε η Σμόλγουντ.

Η άνο­δος των κρου­σμά­των covid-19 έχει προ­κα­λέ­σει ανη­συ­χία για ένα νέο κύμα μολύν­σε­ων στην Ευρώ­πη το φθι­νό­πω­ρο, αν δεν εμβο­λια­στούν οι πολίτες.

«Η ανη­συ­χία για μια έξαρ­ση το φθι­νό­πω­ρο υπάρ­χει, αλλά αυτό που βλέ­που­με τώρα είναι ότι ίσως έρθει νωρί­τε­ρα», τόνι­σε η ίδια.

Επίθεση Βερολίνου κατά UEFA για το σχεδόν γεμάτο Γουέμπλεϊ

Ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Χορστ Ζέε­χο­φερ επι­τέ­θη­κε στην UEFA την Πέμ­πτη χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την από­φα­σή της για αυξη­μέ­νη παρου­σία θεα­τών στις κερ­κί­δες των γηπέ­δων του Euro «εντε­λώς ανεύ­θυ­νη», την ώρα που επε­κτεί­νε­ται η μετάλ­λα­ξη Δέλ­τα του κορω­νοϊ­ού στην Ευρώπη.

Ο κ. Ζέε­χο­φερ κατη­γό­ρη­σε μάλι­στα την ευρω­παϊ­κή συνο­μο­σπον­δία ποδο­σφαί­ρου ότι φαί­νε­ται να κυριαρ­χεί­ται από εμπο­ρι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες, που όπως τόνι­σε δεν πρέ­πει να μπαί­νουν πάνω από τα ζητή­μα­τα υγείας.

Πρό­σθε­σε ότι είναι ανα­πό­φευ­κτο ένας αγώ­νας με 60.000 θεα­τές – όσους δηλα­δή πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψει η UEFA να μπουν στο Γου­έ­μπλεϊ για τους ημι­τε­λι­κούς και τον τελι­κό – να σκορ­πί­σει τον κορω­νο­ϊό, δεδο­μέ­νης και της ινδι­κής παραλ­λα­γής του.

Οι δηλώ­σεις του κ. Ζέε­χο­φερ έγι­ναν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου την Πέμ­πτη, κι ενώ το Μόνα­χο πρό­κει­ται την Παρα­σκευή να φιλο­ξε­νή­σει ίσως τον πλέ­ον σημα­ντι­κό προη­μι­τε­λι­κό της διορ­γά­νω­σης, αυτόν μετα­ξύ Βελ­γί­ου και Ιταλίας.

Τα σχό­λια του Γερ­μα­νού υπουρ­γού έρχο­νται δύο ημέ­ρες μετά τον απο­κλει­σμό της εθνι­κής Γερ­μα­νί­ας από τη διορ­γά­νω­ση, κι ενώ είχε γίνει γνω­στό εδώ και πολύ και­ρό ότι θα επι­τρα­πούν πάνω από 60.000 θεα­τές στο Γου­έ­μπλεϊ για τα τελι­κά του Euro.

Πριν τον αγώ­να με την Αγγλία την Τρί­τη, που παρα­κο­λού­θη­σαν 45.000 φίλα­θλοι, είχε ζητή­σει από τη βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, τη φορά εκεί­νη, να μειω­θεί ο κόσμος στις κερ­κί­δες του λον­δρέ­ζι­κου γηπέδου.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο