Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα – Η 4η Μαρτίου στην ιστορία

 Σαν σήμε­ρα 4 Μαρ­τί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1678 Γεν­νή­θη­κε ο βενε­τσιά­νος συν­θέ­της, Αντό­νιο Βιβάλ­ντι, γνω­στός για τις «Τέσ­σε­ρις επο­χές» του και για πάνω από 230 κον­σέρ­τα για βιο­λί και 120 για άλλα όργανα.

vivaldi

1801 Ο Τόμας Τζέ­φερ­σον (1743–1826) εκλέ­γε­ται 3ος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ. Ήταν ο αντι­πρό­σω­πος της Βιρ­τζί­νια που στις 4 Ιου­λί­ου 1776 διά­βα­σε το κεί­με­νο της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας (Αμε­ρι­κα­νι­κή αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κή Επανάσταση)

1851 Γεν­νή­θη­κε ο διη­γη­μα­το­γρά­φος και ποι­η­τής Αλέ­ξαν­δρος Παπαδιαμάντης

papadiamantis

1852 Πέθα­νε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Νικο­λάι Γκό­γκολ. («Ο Επι­θε­ω­ρη­τής», «Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρε­λού», «Τάρας Μπούλ­μπα» κ.α.)

1861 Η αστε­ρό­εσ­σα υιο­θε­τεί­ται ως το έμβλη­μα των Ομό­σπον­δων Νότιων Πολι­τειών της Αμερικής.

1877 Ο γερ­μα­νο­α­με­ρι­κα­νός μηχα­νι­κός Εμίλ Μπέρ­λι­νερ εφευ­ρί­σκει το μικρόφωνο.

1877 Ο Τσαϊ­κόφ­σκι ανε­βά­ζει στο θέα­τρο Μπολ­σόι της Μόσχας το περί­φη­μο μπα­λέ­το «Η Λίμνη των Κύκνων».

1904 Γεν­νιέ­ται ο συγ­γρα­φέ­ας Ηλί­ας Βενέ­ζης (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Ηλί­ας Μέλ­λος). Ο Η. Βενέ­ζης διώ­χτη­κε με το Ιδιώ­νυ­μο, από τη δικτα­το­ρία Μετα­ξά και κατό­πιν στη διάρ­κεια της Κατο­χής φυλα­κί­στη­κε στις φυλα­κές Αβέ­ρωφ. Μετά τον πόλε­μο διε­τέ­λε­σε γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του Εθνι­κού Θεά­τρου (1950–52), ενώ το 1957 εκλέ­χτη­κε τακτι­κό μέλος της Ακα­δη­μί­ας Αθηνών.

venezis

1910 Καθελ­κύ­ε­ται το θρυ­λι­κό θωρη­κτό «Αβέ­ρωφ» στο Λιβόρ­νο της Ιταλίας.

1912 Οι σου­φρα­ζέ­τες πραγ­μα­το­ποιούν πορεία στους δρό­μους του Λον­δί­νου και σπά­νε κάθε παρά­θυ­ρο που βρί­σκουν μπρο­στά τους, επει­δή η αγγλι­κή κυβέρ­νη­ση δεν τους χορη­γεί δικαί­ω­μα ψήφου.

1923 Γεν­νή­θη­κε ο ζωγρά­φος, χαρά­κτης και γλύ­πτης Γιάν­νης Γαΐ­τηςΓιάννης Γαΐτης1933 Δημο­σιεύ­ε­ται στο διε­θνή κομ­μου­νι­στι­κό Τύπο Εκκλη­ση της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς προς τους εργά­τες όλου του κόσμου, με την οποία τους καλού­σε σε ενιαίο μέτω­πο πάλης ενά­ντια στο φασι­σμό και ενί­σχυ­ση του προ­λε­τα­ριά­του της Γερμανίας.

1937 Αρχί­ζει στην Ελλά­δα η εφαρ­μο­γή του θεσμού Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης.

1939 Στην Ισπα­νία εκδη­λώ­νε­ται πρα­ξι­κό­πη­μα με επι­κε­φα­λής το στέ­λε­χος των Σοσια­λι­στών Χ. Μπε­στέι­ρο και το συνταγ­μα­τάρ­χη Σ. Κασά­ντο, οι οποί­οι, με το σύν­θη­μα «κυβέρ­νη­ση χωρίς τους κομ­μου­νι­στές» σχη­μά­τι­σαν μια «Εθνι­κή Χού­ντα Άμυ­νας» και υπό το πρό­σχη­μα της «έντι­μης ειρή­νης» άνοι­ξαν τις πύλες της Μαδρί­της στα φασι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα του Φράνκο.

1943 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός τρα­γου­δο­ποιός, Λού­τσιο Ντάλα.

1944 Αρχί­ζει η Μάχη της Κοκ­κι­νιάς μετα­ξύ των δυνά­με­ων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευ­ρά και των Γερ­μα­νών κατα­κτη­τών και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους από την άλλη. Θα τελειώ­σει στις 8 Μαρ­τί­ου, με την απο­χώ­ρη­ση των εισβο­λέ­ων Γερμανών.

maxi tis kokkinias

1944 Κηρύσ­σε­ται 24ωρη απερ­γία των σιδη­ρο­δρο­μι­κών υπαλ­λή­λων. Παίρ­νουν μέρος 18.000 εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λοι. Οι συγκοι­νω­νί­ες παρα­λύ­ουν. Μεγά­λες συγκρού­σεις έγι­ναν μετα­ξύ των σιδη­ρο­δρο­μι­κών και ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών, ενώ 300 περί­που απερ­γοί συνελήφθησαν.

1954  Το νοσο­κο­μείο Peter Bent Brigham στη Βοστό­νη ανα­κοι­νώ­νει την πρώ­τη επι­τυ­χη­μέ­νη μετα­μό­σχευ­ση νεφρού

1965 Οι βου­λευ­τές της ΕΔΑ κατα­θέ­τουν στη Βου­λή 1.275 υπο­μνή­μα­τα με 32.411 υπο­γρα­φές κατοί­κων της Αθή­νας και του Πει­ραιά με αίτη­μα τη νομι­μο­ποί­η­ση του ΚΚΕ

1966 Ο “ισχυ­ρι­σμός” του Τζον Λένον ότι οι Μπι­τλς είναι πιο δημο­φι­λείς από τον Ιησού δημιουρ­γεί κύμα αντι­δρά­σε­ων στις ΗΠΑ.

1970  Πενή­ντα επτά άτο­μα χάνουν τη ζωή τους, όταν το γαλ­λι­κό υπο­βρύ­χιο “Ευρυ­δί­κη” βυθί­ζε­ται στη Μεσόγειο.

1972 Επα­να­χο­ρη­γεί­ται πλή­ρως η στρα­τιω­τι­κή και οικο­νο­μι­κή βοή­θεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα

1975 Απο­νέ­με­ται στον Τσάρ­λι Τσά­πλιν από τη βασί­λισ­σα Ελι­σά­βετ της Αγγλί­ας ο τίτλος του ιππότη.

1977  Πάνω από 1.570 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται στη Ρου­μα­νία, όταν σημειώ­νε­ται σει­σμός 7,2 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ. Τους 35.000 φτά­νουν οι άστεγοι.

1997 Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλί­ντον απα­γο­ρεύ­ει τις έρευ­νες για την κλω­νο­ποί­η­ση ανθρώπου.

2006 Πεθαί­νει η Μαρία Πλυ­τά, κινη­μα­το­γρα­φί­στρια, η πρώ­τη Ελλη­νί­δα σκη­νο­θέ­τι­δα, με 25 ται­νί­ες στο ενερ­γη­τι­κό της («Τα Αρρα­βω­νιά­σμα­τα», «Ο Λου­στρά­κος», «Ο Ανή­φο­ρος», κ.α.)

maria pluta 1

2008 Πέθα­νε η Έλε­να Ναθα­να­ήλ, Ελλη­νί­δα ηθο­ποιός. (Γεν. 19/1/1947)

2010 Η Επι­τρο­πή Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων των ΗΠΑ ανα­γνω­ρί­ζει ως γενο­κτο­νία τη σφα­γή των Αρμε­νί­ων από τους Τούρ­κους το 1915. Οργι­σμέ­νη είναι η αντί­δρα­ση της Άγκυ­ρας, που επι­ση­μαί­νει ότι το ψήφι­σμα μπο­ρεί να βλά­ψει τις αμε­ρι­κα­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο