Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 12 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

333 π.Χ Ο Μέγας Αλέ­ξαν­δρος συντρί­βει τους Πέρ­σες του Δαρεί­ου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό.

1825 Ο Ανδρέ­ας Μια­ού­λης σπά­ει τον κλοιό των τουρ­κι­κών πλοί­ων περί το Μεσο­λόγ­γι και μετα­φέ­ρει τρό­φι­μα στους πολιορ­κη­μέ­νους Έλληνες.

1833 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συν­θέ­της, Αλε­ξά­ντρ Μποροντίν

1840 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος γλύ­πτης Φραν­σουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν, διά­ση­μος για το αρι­στούρ­γη­μά του «Ο Στοχαστής»

1894 Σύστα­ση της “Εθνι­κής Εται­ρεί­ας” με σκο­πό την απε­λευ­θέ­ρω­ση των σκλα­βω­μέ­νων πατρίδων.

1896 Πέθα­νε ο Έλλη­νας μου­σουρ­γός, Σπυ­ρί­δων Ξύνδας

1905 Δημο­ψή­φι­σμα διε­ξά­γε­ται στη Νορ­βη­γία για το πολι­τεια­κό. Οι πολί­τες ψηφί­ζουν υπέρ της μοναρχίας.

1910 Χρη­σι­μο­ποιεί­ται για πρώ­τη φορά κασκα­ντέρ σε κινη­μα­το­γρα­φι­κή ται­νία. Πηδά από φλε­γό­με­νο αερό­στα­το στον ποτα­μό Χάν­τσον της Νέας Υόρκης.

1912 Το 7ο Σύνταγ­μα Πεζι­κού απε­λευ­θε­ρώ­νει την πόλη της Χίου. Οι ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις που είχαν απο­βι­βα­στεί την προη­γού­με­νη μέρα στα περί­χω­ρα της πόλης της Χίου, αντι­με­τω­πί­ζουν με επι­τυ­χία μια απρό­σμε­νη τουρ­κι­κή επί­θε­ση και υψώ­νουν τελι­κά την ελλη­νι­κή σημαία στην πρω­τεύ­ου­σα του νησιού. Με την κατά­λη­ψη της Χίου ολο­κλη­ρώ­νε­ται η απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των νησιών του Αιγαί­ου (πλην των Δωδε­κα­νή­σων, που παρα­μέ­νουν υπό Ιτα­λι­κή κυριαρχία) .

1918 Μετά την παραί­τη­ση του αυτο­κρά­το­ρα Κάρο­λου Α’, η Γερ­μα­νι­κή Αυστρία ανα­κη­ρύσ­σε­ται με νόμο ως δημο­κρα­τι­κό κρά­τος και μέλος της νέας Γερ­μα­νι­κής Δημοκρατίας.

1920 Η Ιτα­λία και το Βασί­λειο των Σέρ­βων, Κρο­α­τών και Σλο­βέ­νων υπο­γρά­φουν τη Συν­θή­κη του Ραπά­λο, με την οποία ρυθ­μί­ζουν τις συνο­ρια­κές τους διαφορές.

1922 (ν. ημ.) Η Ελλά­δα παρα­δί­δει στην Τουρ­κία τη διοί­κη­ση της Ανα­το­λι­κής Θρά­κης, μετά και την απο­χώ­ρη­ση του τελευ­ταί­ου έλλη­να στρατιώτη.

1922 Παραι­τεί­ται η κυβέρ­νη­ση Κρο­κι­δά και ανα­λαμ­βά­νει νέα στρα­τιω­τι­κή Κυβέρ­νη­ση, υπό τον Στ. Γού­να­ρη. Η επα­να­στα­τι­κή επι­τρο­πή μετο­νο­μά­ζε­ται σε ‘’Επα­νά­στα­ση του 1922’’ και τελεί υπό την αρχη­γία του Νικο­λά­ου Πλαστήρα.

1923 Μετά το απο­τυ­χη­μέ­νο “Πρα­ξι­κό­πη­μα της Μπυ­ρα­ρί­ας” του Μονά­χου ο Αδόλ­φος Χίτλερ συλ­λαμ­βά­νε­ται και κατη­γο­ρεί­ται για εσχά­τη προ­δο­σία. Πολ­λοί από τους συνερ­γά­τες του δια­φεύ­γουν στην Αυστρία, ενώ ανα­στέλ­λε­ται η κυκλο­φο­ρία της εφη­με­ρί­δας του Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος «Λαϊ­κός Παρατηρητής».

1923 Ο Άλμπερτ Αϊν­στάιν εγκα­τα­λεί­πει το Βερο­λί­νο, μετά από αντι­ση­μι­τι­κές απει­λές για τη ζωή του.

1923 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός αρχι­τέ­κτων, Ερνέ­στος Τσί­λερ, με σημα­ντι­κό έργο στην Ελλά­δα, όπου σχε­δί­α­σε πάνω από 900 κτίρια

1927 Ο Λέων Τρό­τσκι δια­γρά­φε­ται από το ΚΚΣΕ

1929 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Γκρέις Κέλι, η οποία δια­κρί­θη­κε σε ται­νί­ες του Χίτσκοκ κι έγι­νε πρι­γκί­πισ­σα του Μονακό

1933 Δημο­σιεύ­ε­ται η πρώ­τη φωτο­γρα­φία του υπο­τι­θέ­με­νου τέρα­τος του Λοχ Νες.

1935 Ο δρ. Εγκάς Μονίζ πραγ­μα­το­ποιεί σε νοσο­κο­μείο της Λισ­σα­βό­νας την πρώ­τη σύγ­χρο­νη εγχεί­ρη­ση λοβοτομής.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Μετά την απο­τυ­χία της ιτα­λι­κής επι­θέ­σε­ως στο Αλβα­νι­κό Μέτω­πο, ο Αδόλ­φος Χίτλερ εκδί­δει δια­τα­γή προς το Γενι­κό Επι­τε­λείο του να εκπο­νή­σει σχέ­διο και να προ­πα­ρα­σκευά­σει επί­θε­ση κατά της Ελλάδας.

1944 Πέθα­νε ο ποι­η­τής και κρι­τι­κός Τέλ­λος Άγρας, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Ευάγ­γε­λου Ιωάννου

1944 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Βρε­τα­νι­κά αερο­πλά­να βυθί­ζουν στ’ ανοι­κτά της Νορ­βη­γί­ας το θωρη­κτό «Τίρ­πιτς», καμά­ρι του στό­λου της ναζι­στι­κής Γερμανίας.

1951 Ορκί­ζο­νται οι επτά εξό­ρι­στοι βου­λευ­τές της ΕΔΑ από τις εκλο­γές της 9 Σεπτέμβρη.

1954 Κλεί­νει ο σταθ­μός υπο­δο­χής μετα­να­στών στο νησί Έλις της Νέας Υόρ­κης. Υπο­δέ­χθη­κε πάνω από 20 εκα­τομ­μύ­ρια μετα­νά­στες απ’ όλο τον κόσμο.

1961 Γεν­νή­θη­κε η Ρου­μά­να γυμνά­στρια και ολυ­μπιο­νί­κης της ενόρ­γα­νης γυμνα­στι­κής, Νάντια Κομανέτσι

1969 Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός ανα­κοι­νώ­νει για πρώ­τη φορά ότι βρί­σκε­ται στη δια­δι­κα­σία ανά­κρι­σης του Γουί­λιαμ Κάλεϊ, σχε­τι­κά με την άγρια σφα­γή αμά­χων στο βιετ­να­μέ­ζι­κο χωριό Μάι Λάι, το Μάρ­τη του 1968. Από τους 5 στρα­τιώ­τες που τελι­κά θα κάτσουν στο εδώ­λιο του κατη­γο­ρου­μέ­νου, θα «βρε­θεί» ένο­χος μόνο ο επι­κε­φα­λής της επι­χεί­ρη­σης υπο­λο­χα­γός Κάλεϊ, ο οποί­ος και κατα­δι­κά­ζε­ται σε ισό­βια κάθειρ­ξη. Στη συνέ­χεια τα ισό­βια θα μετα­τρα­πούν σε κάθειρ­ξη 20 ετών και κατό­πιν 10 ετών. Εν τέλει, ο Κάλεϊ θα παρα­μεί­νει σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό στο δια­μέ­ρι­σμά του στο στρα­τό­πε­δο Φορτ Μπέ­νιγκ της Τζόρ­τζια για μόλις 3,5 χρό­νια, ωσό­του του δοθεί χάρη από τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Νίξον.

mi lai

1981 Καθιε­ρώ­νε­ται ως σχο­λι­κή γιορ­τή η επέ­τειος της εξέ­γερ­σης του Πολυτεχνείου.

1981 Εκτο­ξεύ­ε­ται για δεύ­τε­ρη φορά το δια­στη­μό­πλοιο «Κολού­μπια». Ήταν το πρώ­το δια­στη­μό­πλοιο που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε πάνω από μια φορά.

1982 Μετά το θάνα­το του Λεο­νίντ Μπρέζ­νιεφ, ο αρχη­γός της KGB Γιού­ρι Αντρό­ποφ τον δια­δέ­χε­ται στην ηγε­σία του Σοβιε­τι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμματος.

1989 Πέθα­νε η θρυ­λι­κή μορ­φή του ισπα­νι­κού εμφύ­λιου πολέ­μου και του κομου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, Ντο­λό­ρες Ιμπα­ρού­ρι, γνω­στό­τε­ρη ως Πασιονάρια.

pasionaria

1990 Ο αυτο­κρά­το­ρας Ακι­χί­το ενθρο­νί­ζε­ται στην Ιαπωνία.

1993 Η Αθή­να παίρ­νει την ενδέ­κα­τη θέση στη γενι­κή κατά­τα­ξη έρευ­νας για τις συν­θή­κες ζωής σε τριά­ντα ευρω­παϊ­κές πόλεις.

1993 Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ απο­φα­σί­ζει την επι­βο­λή νέων κυρώ­σε­ων κατά της Λιβύ­ης, επει­δή αρνεί­ται να παρα­δώ­σει στη δικαιο­σύ­νη τους δυο πολί­τες της, οι οποί­οι, σύμ­φω­να με το κατη­γο­ρη­τή­ριο, ευθύ­νο­νται για την ανα­τί­να­ξη αερο­σκά­φους της PAN AM πάνω από τη Σκο­τία το 1988.

1994 Παραι­τεί­ται από την ηγε­σία του κόμ­μα­τος των νεο-γκο­λι­στών (RPR) ο Ζακ Σιράκ για να διεκ­δι­κή­σει το προ­ε­δρι­κό αξί­ω­μα στη Γαλλία.

1998 Ο ηγέ­της του ΡΚΚ (Κουρ­δι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος) Αμπ­ντου­λάχ Οτσα­λάν κατα­φεύ­γει στην Ιτα­λία και συλ­λαμ­βά­νε­ται, προ­κα­λώ­ντας διε­θνή διπλω­μα­τι­κή εμπλοκή.

1999 Ισχυ­ρός σει­σμός 7,2 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ πλήτ­τει την περιο­χή Ντί­τσε της Τουρ­κί­ας. 894 νεκροί και μεγά­λες καταστροφές.

2000 Το πρώ­το ντέρ­μπυ των “αιω­νί­ων” αντι­πά­λων ΠΑΟ- Ολυ­μπια­κού στην ιστο­ρι­κή Λεω­φό­ρο μετά από 17 χρό­νια (0–0) στιγ­μα­τί­ζε­ται από σοβα­ρά επεισόδια.

2004 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Μίμης Χρυσομάλλης

mimis xrusomallis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο