Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

🗒️ Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. 

Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1443 Ο ήρω­ας των Αλβα­νών, Γεώρ­γιος Καστριώ­της, Σκε­ντέρ­μπε­ης για τους Αλβα­νούς, κηρύσ­σει την παρά­τολ­μη επα­νά­στα­σή του κατά της Οθω­μα­νι­κής αυτοκρατορίας.

1520 Ο Πορ­το­γά­λος θαλασ­σο­πό­ρος Φερ­δι­νάν­δος Μαγ­γε­λά­νος (Fernão de Magalhães, 1480 | 27-Απρ-1521), περ­νώ­ντας από τον πορ­θμό που σήμε­ρα φέρει το όνο­μά του, γίνε­ται ο πρώ­τος Ευρω­παί­ος εξε­ρευ­νη­τής που φτά­νει στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό μέσω του Ατλα­ντι­κού Ωκεανού.

1567 Η πρώ­τη γρα­πτή μαρ­τυ­ρία για την εισα­γω­γή πατά­τας στην Ευρώ­πη είναι μία από­δει­ξη ενός εξα­γω­γέα πατά­τας από τα Κανά­ρια Νησιά προς έναν έμπο­ρο της Αμβέρσας.

1582 Ο θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Ουί­λιαμ Σαίξ­πηρ σε ηλι­κία 18 ετών παντρεύ­ε­ται την 26χρονη ηθο­ποιό Αν Χάθαγουεϊ.

1814 Οι «Τάιμς του Λον­δί­νου» είναι η πρώ­τη εφη­με­ρί­δα που κάνει χρή­ση ατμο­κί­νη­του πιε­στη­ρί­ου για την εκτύ­πω­σή της.

1821 Ο Πανα­μάς κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από την Ισπανία.

1820 Γεν­νιέ­ται ο Φρί­ντριχ Ενγκελς, κορυ­φαία θεω­ρη­τι­κο­πο­λι­τι­κή μορ­φή του παγκό­σμιου εργα­τι­κού, επα­να­στα­τι­κού και κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Ο Φ. Ένγκελς από κοι­νού με τον Κ. Μαρξ συν­δια­μόρ­φω­σαν και θεμε­λί­ω­σαν την επι­στη­μο­νι­κή κοσμο­θε­ω­ρία της εργα­τι­κής τάξης, απο­δει­κνύ­ο­ντας το ανα­πό­φευ­κτο, νομο­τε­λεια­κό πέρα­σμα της κοι­νω­νί­ας από τον καπι­τα­λι­σμό στον κομ­μου­νι­σμό. Και έδω­σαν έτσι στην πρω­το­πό­ρα επα­να­στα­τι­κή τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυ­τό της, προ­κει­μέ­νου να φέρει σε πέρας την ιστο­ρι­κή της απο­στο­λή, την κοι­νω­νι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση από την ταξι­κή εκμετάλλευση.

Ο Ενγκελς ασχο­λή­θη­κε ιδιαί­τε­ρα με τη θεμε­λί­ω­ση και την τεκ­μη­ρί­ω­ση της υλι­στι­κής δια­λε­κτι­κής, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας πλή­θος θεω­ρη­τι­κών προ­βλη­μά­των και ανα­λαμ­βά­νο­ντας να αντι­κρού­σει τις αντιε­πι­στη­μο­νι­κές από­ψεις της ιδε­α­λι­στι­κής φιλο­σο­φί­ας. Ανά­με­σα στα πολ­λά έργα του που ξεχώ­ρι­σαν, το «Αντι- Ντύ­ρινγκ», η «Κατα­γω­γή της Οικο­γέ­νειας, της Ατο­μι­κής Ιδιο­κτη­σί­ας και του Κρά­τους», «Ουτο­πι­κός και Επι­στη­μο­νι­κός Σοσια­λι­σμός», «Για το Ζήτη­μα της Κατοι­κί­ας» και άλλα (902.gr).

1829 Γεν­νιέ­ται ο Αντόν Ρου­μπιν­στάιν, Ρώσος πια­νί­στας και συνθέτης

1852 Πεθαί­νει ο συνι­δρυ­τής της Φιλι­κής Εται­ρί­ας Εμμα­νου­ήλ Ξάνθος.

1859 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας, Ουά­σινγ­κτον Ίρβινγκ

1906 Γεν­νή­θη­κε ο δια­πρε­πής φιλό­λο­γος Εμμα­νου­ήλ Κριαράς

emmanouil kriaras

1907 Ο Λού­ις Μάγιερ ανοί­γει τον πρώ­το του κινη­μα­το­γρά­φο στη Μασα­χου­σέ­τη. Γίνε­ται ιδιο­κτή­της της μεγα­λύ­τε­ρης αλυ­σί­δας κινη­μα­το­γρά­φων στη Νέα Αγγλία και το 1917 ιδρύ­ει τη δική του εται­ρεία παρα­γω­γής, που έπει­τα από σει­ρά συγ­χω­νεύ­σε­ων γίνε­ται μέρος της Metro-Goldwyn-Mayer.

1907 Γεν­νή­θη­κε ο ιτα­λός συγ­γρα­φέ­ας, Αλμπέρ­το Μορά­βια (πέθα­νε 26 Σεπτεμ­βρί­ου 1990)

1908 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος κοι­νω­νι­κός ανθρω­πο­λό­γος και εθνο­λό­γος, Κλοντ Λεβί Στρος, πατέ­ρας της μοντέρ­νας ανθρωπολογίας

1909 Στη Γαλ­λία, η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση θεσπί­ζει για τις εργα­ζό­με­νες γυναί­κες άδεια οκτώ εβδο­μά­δων μετά τον τοκετό.

1910 Ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος κερ­δί­ζει τις εκλο­γές, κατα­λαμ­βά­νο­ντας τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.

1912 Πέθα­νε ο ποι­η­τής, Λαυ­ρέ­ντιος (Λορέν­τζος) Μαβίλης

mavilis

1912 Η Αλβα­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία. (εθνι­κή εορτή)

1915 Μετά την ορμη­τι­κή προ­έ­λα­ση των Γερ­μα­νών και των Βούλ­γα­ρων στο σερ­βι­κό έδα­φος, ο βασι­λιάς των Σέρ­βων, Πέτρος, κατα­φεύ­γει με τα λεί­ψα­να του σερ­βι­κού στρα­τού στο ‘Νησί της Σωτη­ρί­ας’, όπως ονο­μά­ζουν οι Σέρ­βοι την Κέρκυρα.

1917 Η επα­να­στα­τι­κή σοβιε­τι­κή κυβέρ­νη­ση απευ­θύ­νει μήνυ­μα στις κυβερ­νή­σεις και τους λαούς όλων των εμπό­λε­μων χωρών για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου (Α’ Παγκό­σμιος Πόλεμος).

1917  Πέθα­νε ο ποι­η­τής Μικέ­λης Άμβλιχος

mikelis amvlixos

1917 Χιο­νο­θύ­ελ­λα προ­κα­λεί δια­κο­πή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στην Αθή­να. Οι δρό­μοι έχουν κλεί­σει και η μετα­φο­ρά καυ­σό­ξυ­λων από το Τατόι για τις ανά­γκες του εργο­στα­σί­ου ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής είναι αδύνατη.

1919 Στη Βρε­τα­νία εκλέ­γε­ται η πρώ­τη γυναί­κα βου­λευ­τής, η λαί­δη Άστορ του Συντη­ρη­τι­κού Κόμματος.

1922 Εκτε­λού­νται στο Γου­δή οι έξι κατη­γο­ρη­θέ­ντες ως πρω­ταί­τιοι της Μικρα­σια­τι­κής Κατα­στρο­φής, Γεώρ­γιος Χατζηα­νέ­στης, Δημή­τριος Γού­να­ρης, Νικό­λα­ος Στρά­τος, Πέτρος Πρω­το­πα­πα­δά­κης, Γεώρ­γιος Μπαλ­τα­τζής και Νικό­λα­ος Θεοτόκης.

ektelesi 6 sto goudi

1925 Ο δικτά­το­ρας Θεό­δω­ρος Πάγκα­λος, μετά από δίκη σκο­πι­μό­τη­τας, εκτε­λεί με απαγ­χο­νι­σμό στο Γου­δί παρου­σία πλή­θους θεα­τών τους κατα­χρα­στές δημο­σί­ου χρή­μα­τος, Δρα­κά­το και Ζαφειρόπουλο.

1925  Οι παι­δα­γω­γοί Δημή­τριος Γλη­νός και Αλέ­ξαν­δρος Δελ­μού­ζος παύ­ο­νται από τη Μαρά­σλειο Παι­δα­γω­γι­κή Ακα­δη­μία, καθώς η διδα­σκα­λία τους κρί­θη­κε εθνι­κά επι­βλα­βής. (Μαρα­σλεια­κά)

marasleiaka

1929 Γεν­νή­θη­κε ο μετα­φρα­στής και ιδρυ­τής του Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου της Θεσ­σα­λο­νί­κης, Παύ­λος Ζάννας

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click 2

1930 Ξεκι­νά στο Στρα­το­δι­κείο Ιωαν­νί­νων η δίκη 7 κομ­μου­νι­στών φαντά­ρων του Καλ­πα­κί­ου (ένα από τα δύο κολα­στή­ρια ‑μαζί με της Μαρ­μά­ρως- όπου έστελ­ναν τους στρα­τευ­μέ­νους νέους κομ­μου­νι­στές για να τους εξο­ντώ­σουν ψυχι­κά και σωματικά).

Το Στρα­το­δι­κείο θα κατα­δι­κά­σει σε θάνα­το τα δύο στε­λέ­χη της ΟΚΝΕ Μαρ­κο­βί­τη και Πανού­ση, σε ισό­βια τους Γαμ­βέ­τα και Βλα­ντά, σε 7 χρό­νια φυλά­κι­ση τους Αδα­μό­που­λο και Τσα­κί­ρη και σε 2 χρό­νια τον Κορδέλη.

Η δίκη των κομ­μου­νι­στών φαντά­ρων του Καλ­πα­κί­ου απο­τέ­λε­σε ορό­ση­μο για την ντό­πια και διε­θνή κατα­κραυ­γή της αστι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας στην Ελλά­δα. Μετα­ξύ αυτών που ύψω­σαν φωνή δια­μαρ­τυ­ρί­ας, ξεχώ­ρι­σαν σημα­ντι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες του πνευ­μα­τι­κού κόσμου της χώρας μας, όπως οι Παλα­μάς, Ξενό­που­λος, Γλη­νός, Καζαν­τζά­κης, Βου­τυ­ράς, Βάρ­να­λης, Τερ­ζά­κης, Λαυ­ρά­γκας, Νιρ­βά­νας, Καμπού­ρο­γλου, Μαλα­κά­σης, Κορ­δά­τος, Κατη­φό­ρης, κ.α. Ανά­με­σα στις διε­θνείς προ­σω­πι­κό­τη­τες που συνυ­πέ­γρα­ψαν την δια­μαρ­τυ­ρία ήταν και ο Α. Αϊν­στάιν. Υπό το βάρος των κινη­το­ποι­ή­σε­ων οι θανα­τι­κές κατα­δί­κες τελι­κά ανα­κλή­θη­καν, ενώ μειώ­θη­καν και οι υπό­λοι­πες ποι­νές φυλά­κι­σης (902.gr).

kalpaki

1936 Υπο­γρά­φε­ται μυστι­κή συμ­φω­νία συνερ­γα­σί­ας ανά­με­σα στη φασι­στι­κή Ιτα­λία και τις φασι­στι­κές δυνά­μεις του στρα­τη­γού Φράν­κο στην Ισπανία.

1937 Πέθα­νε ο στρα­τιω­τι­κός για­τρός και λογο­τέ­χνης, Παύ­λος Νιρ­βά­νας, ψευ­δώ­νυ­μο του Πέτρου Αποστολίδη

1941 Γεν­νή­θη­κε η Λάου­ρα Αντο­νέ­λι, Ιτα­λί­δα ηθοποιός

1943 Η Συν­διά­σκε­ψη της Τεχε­ρά­νης: Στό­χος της ιστο­ρι­κής αυτής συνά­ντη­σης μετα­ξύ του Φρα­γκλί­νου Ρού­σβελτ, του Ιωσήφ Στά­λιν και του Ουίν­στον Τσώρ­τσιλ είναι να ορι­στι­κο­ποι­η­θεί η στρα­τη­γι­κή των Συμ­μά­χων για την τελι­κή φάση του Πολέ­μου. Απο­φα­σί­ζε­ται η επί­θε­ση στη Νορ­μαν­δία για το Μάιο του 1944.

1947 Η VII Μεραρ­χία του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού παίρ­νει οδη­γί­ες για την υλο­ποί­η­ση του Σχε­δί­ου «Αλέ­ξαν­δρος», με στό­χο την «εκκα­θά­ρι­ση της Θρά­κης» από τις δυνά­μεις του ΔΣΕ. Παρά τη σημα­ντι­κή συγκέ­ντρω­ση δυνά­με­ων, η επι­χεί­ρη­ση απέ­τυ­χε. Οι δυνά­μεις του ΔΣΕ όχι μόνο δεν εξου­δε­τε­ρώ­θη­καν, αλλά ενι­σχύ­θη­καν κιόλας.

1948 Γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια, Μαρία Φαραντούρη

1948 Πωλεί­ται στη Βοστό­νη η πρώ­τη φωτο­γρα­φι­κή μηχα­νή Polaroid, στην τιμή των 89,95 δολαρίων.

1953 Τελειώ­νει η Δίκη των Αερο­πό­ρων. Στο εδώ­λιο του κατη­γο­ρου­μέ­νου κάθο­νται στε­λέ­χη της πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας, που κατη­γο­ρού­νται για φιλο­κομ­μου­νι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Δύο κατα­δι­κά­ζο­νται σε ισό­βια, 6 σε ποι­νές πρό­σκαι­ρης κάθειρ­ξης και ένας αθωώνεται.

1954 Πεθαί­νει ο Ιτα­λός φυσι­κός Ενρί­κο Φέρ­μι (βρα­βείο Νόμπελ Φυσι­κής, 1936)

1957 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το Α’ Παν­σπου­δα­στι­κό Συνέ­δριο (28–30/11/1957).

1959 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το Α’ Πανελ­λα­δι­κό Συνέ­δριο της ΕΔΑ (28/11–2/12/1959). Το συνέ­δριο συζή­τη­σε και ενέ­κρι­νε το πρό­γραμ­μα της ΕΔΑ που έθε­τε ως πολι­τι­κό στό­χο το «δρό­μο προς την αλλα­γή», ο οποί­ος «μόνο με μια αγω­νι­στι­κή πολι­τι­κή πατριω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας είναι δυνα­τό να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί». Το «περιε­χό­με­νο της αλλα­γής» προσ­διο­ρί­ζο­νταν ως «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό, εθνι­κό δημο­κρα­τι­κό», ενώ οι δυνά­μεις που θα συγκρο­τού­σαν τη λεγό­με­νη «πατριω­τι­κή κυβέρ­νη­ση» απαρ­τί­ζο­νταν από την ΕΔΑ, τις δυνά­μεις του «Κέντρου», καθώς και της πατριω­τι­κής «Δεξιάς» (902.gr)

1960 Η Μαυ­ρι­τα­νία απο­κτά την πλή­ρη ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Γαλλία.

1973 Οι λιμε­νερ­γά­τες της Γένο­βας σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης προς τον αγω­νι­ζό­με­νο ελλη­νι­κό λαό προ­χω­ρούν σε 6ήμερο μπο­ϋ­κο­τάζ όλων των πλοί­ων με ελλη­νι­κή σημαία.

1981 Αρχί­ζει να εφαρ­μό­ζε­ται το μονο­το­νι­κό σύστη­μα στα σχο­λεία της χώρας μας.

1989 Η Ρου­μά­να αθλή­τρια της γυμνα­στι­κής και χρυ­σή Ολυ­μπιο­νί­κης Νάντια Κομα­νέ­τσι κατα­φεύ­γει στην Ουγ­γα­ρία μετά τη δια­φυ­γή της από την πατρί­δα της. Με τη βοή­θεια ενός οικο­δό­μου, του Κον­στα­ντίν Πανέτ, περ­νά­ει λαθραία στην Ουγ­γα­ρία, την Αυστρία και φτά­νει στην Αμερική.

1990 Ο Τζον Μέι­τζορ αντι­κα­θι­στά τη Μάρ­γκα­ρετ Θάτσερ στην πρω­θυ­πουρ­γία της Μεγά­λης Βρετανίας.

1994 Η Νορ­βη­γία ψηφί­ζει «όχι» στην είσο­δό της στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

1999 Ο παρα­γουα­νός Χοσέ Λουίς Τσι­λα­βέρτ γίνε­ται ο μονα­δι­κός τερ­μα­το­φύ­λα­κας στην ιστο­ρία του παγκό­σμιου ποδο­σφαί­ρου που σημειώ­νει χατ-τρικ. Στον αγώ­να Βελέζ Σάρ­σφιλντ — Φερο­κα­ρίλ Έστε για το πρω­τά­θλη­μα Α’ Εθνι­κής κατη­γο­ρί­ας Αργε­ντι­νής σημειώ­νει τρία γκολ με πέναλτι.

1999 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται το παγκό­σμιο πρω­τά­θλη­μα άρσης βαρών που ξεκί­νη­σε στις 21 Νοεμ­βρί­ου στο στά­διο Ειρή­νης και Φιλί­ας. Η Ελλά­δα κατα­τάσ­σε­ται στην πρώ­τη θέση της γενι­κής βαθ­μο­λο­γί­ας με 19 μετάλ­λια (4 χρυ­σά, 10 αργυ­ρά και 5 χάλκινα).

2002 Το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των επι­δι­κά­ζει το ποσό των 13,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως απο­ζη­μί­ω­ση του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου στον τέως βασι­λιά Κων­στα­ντί­νο για την απαλ­λο­τρί­ω­ση της λεγό­με­νης βασι­λι­κής περιουσίας.

2008 Το Οικου­με­νι­κό Πατριαρ­χείο ζητά την παραί­τη­ση του ηγού­με­νου Εφραίμ από όλες τις αρμο­διό­τη­τές του στη Μονή Βατοπεδίου.

2010 Πέθα­νε ο Έλλη­νας ηθο­ποιός, Γιώρ­γος Φού­ντας (γεν­νή­θη­κε 13 Φεβρουα­ρί­ου 1924)

giorgos fountas

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο