Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 30 Μαΐου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 30 Μαΐ­ου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1381 Ξεσπά η Εξέ­γερ­ση των Χωρι­κών (Peasants’ Revolt), η πρώ­τη μεγά­λη λαϊ­κή εξέ­γερ­ση στην Αγγλία, με κύριο αίτιο το δυσβά­στα­κτο χαρά­τσι, που επέ­βα­λε στους υπη­κό­ους του ο νεα­ρός βασι­λιάς Ριχάρ­δος Β’.

1416 Η Καθο­λι­κή Εκκλη­σία στέλ­νει στην πυρά το θεο­λό­γο Ιερώ­νυ­μο της Πρά­γας ως αιρετικό.

1431 Η Ζαν ντ’ Αρκ, γνω­στή και ως Ιωάν­να της Λορέ­νης, καί­γε­ται στην πυρά από ένα αγγλι­κό συμ­βού­λιο στη Ρου­έν της Γαλλίας.

1778 Πέθα­νε ο Βολ­ταί­ρος, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Φραν­σουά Μαρί Αρουέ, γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας και διανοούμενος

Βολ­ταί­ρος

1783 Η εφη­με­ρί­δα Pennsylvania Evening Post and Daily Advertiser, είναι η πρώ­τη καθη­με­ρι­νή εφη­με­ρί­δα, που κυκλο­φο­ρεί στις ΗΠΑ.

 

1793 Τέσ­σε­ρα περί­που χρό­νια μετά την έκρη­ξη της αστι­κής επα­νά­στα­σης στη Γαλ­λία, πραγ­μα­το­ποιεί­ται νέα λαϊ­κή εξέ­γερ­ση στο Παρί­σι, έπει­τα από την οποία εγκα­θι­δρύ­ε­ται επα­να­στα­τι­κή δικτα­το­ρία των Ιακωβίνων.

1814 Γεν­νιέ­ται στο Πρια­μού­κι­νο της Ρωσι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας ο Μιχα­ήλ Μπα­κού­νιν. Ο Μπα­κού­νιν εμφα­νί­ζο­νταν σαν θεω­ρη­τι­κός του αναρ­χο­κομ­μου­νι­σμού με ένα κρά­μα ουτο­πι­κών σοσια­λι­στι­κών ιδε­ών και πρου­ντο­νι­σμού (ο ίδιος θεω­ρού­σε τον Πρου­ντόν δάσκα­λό του). Στην Α΄ Διε­θνή (Διε­θνής Ενω­ση των Εργα­τών) ξέσπα­σε σφο­δρή αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στον Κ. Μαρξ και στον Μπα­κού­νιν γύρω από σημα­ντι­κά θεω­ρη­τι­κά ζητή­μα­τα σε σχέ­ση με το κρά­τος, την ταξι­κή πάλη κλπ. Ο Μπα­κού­νιν και οι οπα­δοί του έπει­τα από σκλη­ρή δια­πά­λη δια­γρά­φτη­καν από τη Διεθνή.

Η Παρι­σι­νή Κομ­μού­να ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει τη μαρ­ξι­στι­κή θέση για την επα­να­στα­τι­κή εξου­σία και τα καθή­κο­ντά της. Κατό­πιν, ο Μπα­κού­νιν συν­δέ­θη­κε με το Νετσά­γιεφ, υπο­στη­ρί­ζο­ντας την ατο­μι­κή τρο­μο­κρα­τία και δια­μορ­φώ­νο­ντας σχέ­δια εξέ­γερ­σης. Οι οπα­δοί του Μπα­κού­νιν έπαι­ξαν τότε σοβα­ρό ρόλο στο προ­βο­κά­ρι­σμα των ταξι­κών αγώ­νων της επο­χής (902.gr).

Από το Μπα­κού­νιν στο «Ρου­βί­κω­να»: Ο αναρ­χι­σμός ως δεκα­νί­κι της αστι­κής εξουσίας

1826 Πεθαί­νει ο Παλαιών Πατρών Γερ­μα­νός. Ο Π. Π. Γερ­μα­νός ήταν ένας από τους λίγους ιεράρ­χες που είχαν μυη­θεί στην Φιλι­κή Εται­ρία παρα­μο­νές της Επα­νά­στα­σης του 1821. Σε αυτόν απο­δί­δε­ται από την επί­ση­μη ιστο­ριο­γρα­φία η ύψω­ση της σημαί­ας της Επα­νά­στα­σης στην Αγία Λαύ­ρα στις 25 Μαρ­τί­ου, γεγο­νός όμως το οποίο είναι ανα­λη­θές και καθιε­ρώ­θη­κε αργό­τε­ρα ως «εθνι­κός μύθος». Την επί­μα­χη ημε­ρο­μη­νία ο Π. Π. Γερ­μα­νός βρι­σκό­ταν στην Πάτρα, όπου έσπευ­σε μαζί με τους προ­κρί­τους προ­κει­μέ­νου να ανα­λά­βουν τα ηνία της Επα­νά­στα­σης, που είχε ξεσπά­σει ήδη από τις 21 του μηνός.

Επα­νά­στα­ση 1821: Ο θρύ­λος της Αγί­ας Λαύ­ρας και η αλη­θι­νή επέ­τειος του 1821, του Σπ. Λιναρδάτου

1828 Ο τσά­ρος Νικό­λα­ος Α’ απο­στέλ­λει στον Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια 500.000 ρού­βλια για τη στή­ρι­ξη του νεο­σύ­στα­του ελλη­νι­κού κράτους.

 

 

1908 Γεν­νή­θη­κε ο διά­ση­μος Αμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός της τζαζ, Μπέ­νυ Γκούντμαν

1912 Οι Ιτα­λοί κατα­λαμ­βά­νουν τα Δωδεκάνησα.

1913 Με την υπο­γρα­φή της Συν­θή­κης Ειρή­νης ανά­με­σα στην Τουρ­κία και στις χώρες του Βαλ­κα­νι­κού Συν­δέ­σμου, στα ανά­κτο­ρα Σεν Τζέιμς του Λον­δί­νου, τερ­μα­τί­ζε­ται επί­ση­μα ο Α’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος.

1917 Ο Αλέ­ξαν­δρος Α’ ανε­βαί­νει στο θρό­νο του Βασι­λεί­ου της Ελλάδος.

1925 Στη Σαγκάη οι φοι­τη­τές οργα­νώ­νουν αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή δια­δή­λω­ση. Η αγγλο­α­με­ρι­κα­νι­κή χωρο­φυ­λα­κή του «διε­θνούς» τμή­μα­τος της πόλης ανοί­γει πυρ κατά των δια­δη­λω­τών, σκο­τώ­νο­ντας και τραυ­μα­τί­ζο­ντας πολ­λούς. Η δολο­φο­νι­κή αυτή επί­θε­ση ξεση­κώ­νει κύμα αγα­νά­κτη­σης στην Κίνα και διε­θνώς. Στη Σαγκάη κηρύσ­σε­ται γενι­κή απερ­γία. Αρχί­ζει το λαϊ­κό «κίνη­μα της 30 του Μάη».

1930 Ένο­πλη εξέ­γερ­ση στην Ινδο­κί­να. Στο Σαμόϊ, 200 χλμ. βορειο­δυ­τι­κά της Σαϊ­γκόν χιλιά­δες αγρό­τες δια­δη­λώ­νουν με κόκ­κι­νες σημαί­ες ενά­ντια στους φόρους. Ακο­λου­θούν αιμα­τη­ρές συγκρού­σεις με γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Στην επαρ­χεία Σάντεξ ο διοι­κη­τής, υπό την πίε­ση των αγρο­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, ανα­γκά­στη­κε να ανα­στεί­λει τους φόρους και να παρα­χω­ρή­σει γη.

1934 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος κοσμο­ναύ­της, Αλε­ξέι Λεό­νοφ, που το 1965 έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος, που περ­πά­τη­σε στο διάστημα

1941 Λήγει η Μάχη της Κρή­της, με την κατά­λη­ψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς

20 Μαΐ­ου 1941: Ξεκι­νά η μάχη της Κρή­της (Φωτό)

1941 Δύο 19χρονοι φοι­τη­τές, ο Μανώ­λης Γλέ­ζος και ο Από­στο­λος Σάντας, με μία παρά­τολ­μη ενέρ­γειά τους, κατε­βά­ζουν από την Ακρό­πο­λη τη γερ­μα­νι­κή σημαία και αναρ­τούν την ελληνική.

«Υπε­ξη­ρέ­θη η επί της Ακρο­πό­λε­ως κυμα­τί­ζου­σα γερ­μα­νι­κή σημαία»

1942 Συγκρο­τεί­ται το Κεντρι­κό Επι­τε­λείο του παρ­τι­ζά­νι­κου κινή­μα­τος της ΕΣΣΔ. Η συμ­βο­λή των παρ­τι­ζά­νων, που δρού­σαν στα μετό­πι­σθεν του Γερ­μα­νι­κού στρα­τού, στη γενι­κό­τε­ρη πολε­μι­κή προ­σπά­θεια του Σοβιε­τι­κού λαού υπήρ­ξε ανε­κτί­μη­τη. Οι παρ­τι­ζά­νοι έφτα­σαν να μετρούν, από 90.000 μαχη­τές το 1941, 550.000 το 1943.

 

1950 Τη νύχτα της 30 προς 31 Μάη πραγ­μα­το­ποιεί­ται στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα από τον ΙΔΕΑ, που κατηύ­θυ­νε ο Παπά­γος. Ο ίδιος το πρωί της 31/5 το σταμάτησε.

1959 Απο­χω­ρούν από το Ιράκ οι τελευ­ταί­οι Βρε­τα­νοί ιμπεριαλιστές.

1968 Ο στρα­τη­γός Ντε Γκολ δια­λύ­ει την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση και προ­κη­ρύσ­σει εκλο­γές για τις 23 Ιού­νη, ενώ σε τηλε­ο­πτι­κό του μήνυ­μα προς το γαλ­λι­κό λαό ισχυ­ρί­ζε­ται ότι υπάρ­χει «κίν­δυ­νος κομ­μου­νι­στι­κής δικτα­το­ρί­ας» και απει­λεί εμμέ­σως με δικό του συνταγ­μα­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα και εμφύ­λια σύρραξη.

1969 Οι πρώ­τες γυναί­κες αστυ­φύ­λα­κες στην Ελλά­δα ανα­λαμ­βά­νουν υπηρεσία.

1972 Στο διε­θνές αερο­δρό­μιο του Τελ Αβίβ, στο Ισρα­ήλ, 25 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται και 72 τραυ­μα­τί­ζο­νται όταν μέλη της οργά­νω­σης «Ιαπω­νι­κός Κόκ­κι­νος Στρα­τός» βγαί­νουν από αερο­σκά­φος της Air France και επι­τί­θε­νται σε πλή­θος περί­που 300 ατό­μων με χει­ρο­βομ­βί­δες και αυτό­μα­τα πυρο­βό­λα, σκορ­πί­ζο­ντας το θάνατο.

1977 Πέθα­νε ο Βασί­λης Ρώτας, Έλλη­νας λογο­τέ­χνης, που μετέ­φρα­σε στα ελλη­νι­κά όλα τα έργα του Γουί­λιαμ Σέξ­πιρ. (Γεν. 23/4/1889)

«Θέα­τρο και Δημο­κρα­τία»: Μία ενδια­φέ­ρου­σα θεω­ρη­τι­κή παρέμ­βα­ση του Βασί­λη Ρώτα στα 1977

1979 Οι Τούρ­κοι αξιώ­νουν με ψήφι­σμα να γίνει τζα­μί η Αγία Σοφία.

 

1982 Η Ισπα­νία γίνε­ται το 16ο μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι η πρώ­τη χώρα που μπαί­νει στον οργα­νι­σμό μετά την είσο­δο της Δυτι­κής Γερ­μα­νί­ας το 1955.

1990 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση ήπα­τος στην Ελλά­δα στο Ιππο­κρά­τειο Νοσο­κο­μείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η επέμ­βα­ση διαρ­κεί 5,5 ώρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο