Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 7 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 7 Ιου­λί­ου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1456 Η Γαλ­λί­δα ηρω­ί­δα Ζαν ντ’ Αρκ αθω­ώ­νε­ται από την Καθο­λι­κή Εκκλη­σία, 25 χρό­νια μετά το ρίξι­μό της στην πυρά ως αιρε­τι­κή και μάγισσα.

1550 Οι Ισπα­νοί κον­κι­στα­δό­ρες φέρ­νουν τη σοκο­λά­τα στην Ευρώ­πη, που σύντο­μα θα γίνει το αγα­πη­μέ­νο ρόφη­μα των ευγενών.

sokolata

1754 Το κολέ­γιο Κινγκς ανοί­γει τις πύλες του στη Νέα Υόρ­κη, με πόρους του βασι­λιά Γεωρ­γί­ου Β’. Μετά την Αμε­ρι­κα­νι­κή Επα­νά­στα­ση θα μετο­νο­μα­στεί σε Πανε­πι­στή­μιο Κολούμπια.

1770 Ο Οθω­μα­νι­κός στό­λος κατα­στρέ­φε­ται στη Σμύρ­νη από τον Ρωσι­κό (Ναυ­μα­χία του Τσε­σμέ). Ακο­λου­θούν αντί­ποι­να και σφα­γές ενα­ντί­ον του ελλη­νι­κού πλη­θυ­σμού της πόλης.

1822 Αρχί­ζει να εφαρ­μό­ζε­ται το σχέ­διο του Κολο­κο­τρώ­νη, με στό­χο να παρε­μπο­δι­στεί ο Δρά­μα­λης να φτά­σει στην Κόριν­θο. Ακο­λου­θώ­ντας την τακτι­κή της «καμέ­νης γης» του Ρώσου αρχι­στρά­τη­γου Κου­τού­ζοφ, δια­τά­ζει να καούν όλη η σοδειά του αργο­λι­κού κάμπου και οι απο­θή­κες τρο­φί­μων. Ο εχθρός αντι­με­τώ­πι­ζε πλέ­ον σοβα­ρό πρό­βλη­μα επισιτισμού.

1824 600 Έλλη­νες νικούν πάνω από 3.000 Τούρ­κους, υπό τον Ομέρ Πασά της Καρύ­στου, στην περιο­χή Μαραθώνα.

1828 Υπο­γρά­φε­ται Πρω­τό­κολ­λο για την απο­στο­λή Γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των στην Πελο­πόν­νη­σο ενα­ντί­ον του Ιμπρα­ήμ. Τα οθω­μα­νι­κά και αιγυ­πτια­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­χώ­ρη­σαν τελι­κά από την Πελο­πόν­νη­σο χωρίς ιδιαί­τε­ρες μάχες.

1860 Γεν­νιέ­ται ο Γκού­σταβ Μάλερ, αυστρια­κός συν­θέ­της και διευ­θυ­ντής ορχή­στρας. («Συμ­φω­νία αρ.1», «Τιτάν») (Θαν. 18/5/1911).

Γκού­σταβ Μάλερ

1865 Η Μαί­ρη Μου­ράτ γίνε­ται η πρώ­τη γυναί­κα, που εκτε­λεί­ται στις ΗΠΑ, κατη­γο­ρού­με­νη ως συνω­μό­της στη δολο­φο­νία του Προ­έ­δρου Αβρα­άμ Λίνκολν.

1893 Γεν­νιέ­ται ο Σοβιε­τι­κός ποι­η­τής και καλ­λι­τέ­χνης Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι, μέλος του Κόμ­μα­τος των Μπολ­σε­βί­κων από το 1908

magiakofski

1896 Κατα­γρά­φε­ται ο πρώ­τος αγώ­νας επί­δει­ξης βόλεϊ στο Σπρίνγ­κφιλντ της Μασα­χου­σέ­της. Εμπνευ­στής του, ο Γουί­λιαμ Μόρ­γκαν, συμ­φοι­τη­τής του Τζον Νάι­σμιθ που επι­νό­η­σε το μπάσκετ.

1901 Γεν­νή­θη­κε ο Βιτό­ριο ντε Σίκα, Ιτα­λός ηθο­ποιός και σκηνοθέτης,

1901 Πέθα­νε η συγ­γρα­φέ­ας Γιο­χά­να Σπί­ρι που έγρα­ψε τη γνω­στή παι­δι­κή ιστο­ρία της «Χάι­ντι»

1908 Γεν­νή­θη­κε ο Οδυσ­σέ­ας Δημη­τριά­δης, ένας μεγά­λος μου­σι­κός με πολύ­χρο­νη παρου­σία στα μου­σι­κά δρώ­με­να της ΕΣΣΔ

dimitriadis

1908 Πεθαί­νει ο λογο­τέ­χνης Δημή­τρης Βικέ­λας, ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος, πρώ­τος πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής. («Λου­κής Λάρας») (Γεν. 15/2/1835)

1913 Κατά το Β’ Βαλ­κα­νι­κό Πόλε­μο, τα βουλ­γα­ρι­κά στρα­τεύ­μα­τα υπο­χω­ρούν άτα­κτα προς την περιο­χή του Νευ­ρο­κο­πί­ου, το οποίο έχει κατα­λη­φθεί από τις ελλη­νι­κές δυνάμεις.

1920 Οι ΗΠΑ καταρ­γούν το εμπο­ρι­κό εμπάρ­γκο σε βάρος της Σοβιε­τι­κής Ρωσί­ας, σε ό,τι αφο­ρά μη στρα­τιω­τι­κά εμπορεύματα.

1925 Αρχι­σαν οι εργα­σί­ες χάρα­ξης των ελλη­νο­τουρ­κι­κών συνό­ρων, κατά μήκος του ποτα­μού Εβρου

1928 Το ψωμί σε φέτες για τοστ λαν­σά­ρε­ται για πρώ­τη φορά από αρτο­βιο­μη­χα­νία στο Τσί­λι­κοθ του Μιζούρι.

1930 Πέθα­νε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας μυθι­στο­ρη­μά­των μυστη­ρί­ου, με ήρωα τον ντε­τέ­κτιβ Σέρ­λοκ Χολμς, τον οποίο εφό­δια­σε με επι­στη­μο­νι­κές γνώ­σεις και ικα­νό­τη­τα εγκλη­μα­το­λο­γιών εργα­στη­ρια­κών ανα­λύ­σε­ων, για τη δια­λεύ­καν­ση των πολυά­ριθ­μων υπο­θέ­σε­ών του. Ασχο­λή­θη­κε ακό­μη με τα ψυχι­κά (πνευ­μα­τι­στι­κά) φαι­νό­με­να. (Γεν. 22/5/1859)

1936 Γεν­νή­θη­κε ο Νίκος Ξυλού­ρης, ο Κρη­τι­κός λυρά­ρης και τρα­γου­δι­στής, ο καλ­λι­τέ­χνης και αγω­νι­στής, σφρά­γι­σε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνα­τές στιγ­μές του ελλη­νι­κού τρα­γου­διού. Με τα τρα­γού­δια του, συντρό­φε­ψε το λαό μας στις ανα­ζη­τή­σεις και τους αγώ­νες του.

xilouris

1937 Ξεκι­νά ο Β’ Ιαπω­νο­κι­νε­ζι­κός πόλε­μος. Τα ιαπω­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, αφού χτύ­πη­σαν κινε­ζι­κά τμή­μα­τα στη γέφυ­ρα Λιουν­γκου­τσάο, έξω από το Πεκί­νο, άρχι­σαν να εισβάλ­λουν στη Βόρεια Κίνα και γρή­γο­ρα άπλω­σαν τις πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις τους και στις άλλες κινε­ζι­κές επαρ­χί­ες. Ο πόλε­μος έλη­ξε ουσια­στι­κά με την ήττα της Ιαπω­νί­ας στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, 8 χρό­νια αργότερα.

polemos

1940 Γεν­νή­θη­κε ο Ρίν­γκο Σταρ, ντρά­μερ των Μπιτλς

1941 Οι – ουδέ­τε­ρες ακό­μη — ΗΠΑ απο­βι­βά­ζουν στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στην Ισλαν­δία, για την απο­τρο­πή κατά­λη­ψής της από τις δυνά­μεις του Άξο­να και την από­κτη­ση στρα­τη­γι­κού πλε­ο­νε­κτή­μα­τος στον Ατλαντικό.

1941 Αρχί­ζει το ένο­πλο αντάρ­τι­κο στη Σερ­βία κατά των φασι­στι­κών δυνά­με­ων κατοχής.

1944 Γεν­νή­θη­κε ο Ρόμπι Ρόμπερ­τσον, Αμε­ρι­κα­νός ρόκερ, ηγέ­της του συγκρο­τή­μα­τος «The Band»

1947 Αγνώ­στου ταυ­τό­τη­τος αντι­κεί­με­νο εντο­πί­ζε­ται στην περιο­χή Ρόζ­γου­ελ του Νέου Μεξι­κού. Λέγε­ται ότι πρό­κει­ται για UFO που συνετρίβη.

1948 Πέθα­νε ο Ζορζ Μπερ­να­νός, Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας. («Κάτω από τον ήλιο του Σατανά»)

1950 Πέθα­νε ο Σαλ­βα­τό­ρε Τζου­λιά­νο, Ιτα­λός μαφιό­ζος. Σκο­τώ­θη­κε σε εμπλο­κή με την αστυνομία

1950 Γεν­νή­θη­κε ο Χιούι Λιού­ις, Αμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός και τραγουδιστής.

1946 Ο Γάλ­λος μηχα­νι­κός Λουί Ρεάρ επι­δει­κνύ­ει το πρώ­το μαγιό μπι­κί­νι σε υπαί­θρια επί­δει­ξη μόδας στο Παρίσι.

1952 Στις ΗΠΑ, αερο­σκά­φος των αμε­ρι­κα­νι­κών αερο­γραμ­μών πραγ­μα­το­ποιεί το γρη­γο­ρό­τε­ρο υπε­ρα­τλα­ντι­κό ταξίδι.

1969 Στον Κανα­δά, η γαλ­λι­κή γλώσ­σα εξι­σώ­νε­ται με την αγγλι­κή και απο­τε­λούν τις δύο επί­ση­μες γλώσ­σες του κράτους.

1972 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία συνερ­γα­σί­ας στις επι­στή­μες και την τεχνολογία.

1974 Η Δ. Γερ­μα­νία ανα­κη­ρύ­χθη­κε πρω­τα­θλή­τρια κόσμου στο ποδό­σφαι­ρο νικώ­ντας την Ολλαν­δία στον τελι­κό με σκορ 2–1.

1978 τα Νησιά του Σολό­μω­ντα γίνο­νται ανε­ξάρ­τη­τα και παύ­ουν να είναι υπό αγγλι­κή κτήση.

1983 Η δικα­στής Σάρα ο’ Κόνορ από την Αρι­ζό­να γίνε­ται η πρώ­τη γυναί­κα στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ, με εντο­λή του Προ­έ­δρου Ρόναλντ Ρίγκαν.

1988 στην Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη εισά­γο­νται τα μικρο­φίλμ — ευρύ­τε­ρος εκσυγ­χρο­νι­σμός στην υπη­ρε­σία συντήρησης.

2005 Τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυ­μα­τί­ες συγκλο­νί­ζει το Λον­δί­νο και απο­τε­λεί την αφορ­μή για περαι­τέ­ρω έντα­ση της «αντι­τρο­μο­κρα­τι­κής» καταστολής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο